Guvernul a aprobat amnistia fiscala pentru dobanzi, penalitati si alte accesorii datorate de contribuabilii care vor achita principalul restantelor pana la data de 15 decembrie 2020.
Masura va sprijini mediul de afaceri lovit de criza COVID-19 si va avea un efect pozitiv asupra incasarilor bugetare din acest an, informeaza Ministerul de Finante.
Principalele beneficii ale introducerii amnistiei sunt relansarea economiei si depasirea unor probleme economice ale contribuabililor, precum si diminuarea datoriilor acestora, mai precizeaza ministerul.
Prin aprobarea amnistiei se are in vedere incasarea obligatiilor bugetare restante la 31 martie 2020, precum si obligatiile bugetare cu termene de plata intre 1 aprilie 2020 si 15 decembrie 2020, astfel ca, pe de o parte, anularea accesoriilor sprijina contribuabilii care pot folosi lichiditatile de care dispun pentru continuarea activitatii afectata direct sau indirect de criza COVID - 19 si permite curatarea bilanturilor de datorii, iar pe de alta parte, se asigura o crestere a veniturilor la bugetul general consolidat.
MFP estimeaza un impact bugetar pozitiv de pana la 2 miliarde de lei.
Cei mai multi beneficiari sunt din sectorul economic privat
Facilitatile fiscale vizeaza toti contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020 (persoane fizice, juridice, persoane fizice care desfasoara activitati economice sau profesii libere, entitati fara personalitate juridica, institutii publice etc). Cei mai... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 13:22
Mult asteptatul proiect de amnistie fiscala a fost, in cele din urma, aprobat si publicat in Monitorul Oficial nr. 648, din data de 5 august 2019. Este vorba de Ordonanta Guvernului nr. 6, din 31 iulie 2019, privind instituirea unor facilitati fiscale.
Pe langa foarte elaboratul Capitol I, dedicat exclusiv restructurarii obligatiilor bugetare restante mai mari de 1 milion de lei inregistrate de persoane juridice (persoane care, surprinzator, nu se afla totusi in insolventa), ce pot beneficia atat de anularea tuturor accesoriilor, cat si a unui procent de pana la 50% din obligatiile principale, legiuitorul a inclus si un Capitol II care se dorea - cel putin initial, sa se aplice tuturor celorlalti debitori, atat cand sumele erau mai mici de 1 milion de lei, cat si atunci cand depaseau pragul respectiv. Intelegem ca scopul masurilor din cadrul acestui capitol este acela de a asigura recuperarea debitului principal, acordandu-se in schimb anularea accesoriilor corespondente.
Remarcam, insa, o schimbare majora in ceea ce priveste sfera de aplicare a Capitolului II, acesta vizand atat toate tipurile de debitori care au obligatii bugetare restante mai mici de 1 milion de lei, cat si toate tipurile de debitori, care au obligatii bugetare restante mai mari de 1 milion de lei, cu exceptia persoanelor juridice.
Cu alte cuvinte, cei mai multi dintre cei interesati de acest "balon de oxigen", atat de clamat in spatiul public in perioada anterioara, au fost exclusi, fara nicio... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 10:38
ANAF va emite din oficiu decizii de anulare a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligatia acestei plati, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor platite.
Procedura a fost decisa de Guvern printr-un proiect de lege, dupa ce, la inceputul anului, cateva mii de copii din Curtea de Arges si din localitatile limitrofe care au alocatiile pe card au primit instiintari de plata de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin care sunt anuntati ca au de achitat cate 468 de lei, reprezentand CAS pe anul 2012, printre cei notificati numarandu-se copii de zece ani sau nedeplasabili.
ANAF a anuntat atunci ca a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contributiile datorate din dobanzile incasate la alocatiile pentru copii si asteapta o initiativa legislativa care sa permita amnistierea fiscala in cazul sumelor deja imputate.
Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, in cazul in care ANAF a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere, iar in cazul in care nu a emis-o, nu va mai emite o astfel de decizie.
Proiectul prevede ca este anulata contributia de asigurari sociale de sanatate datorata incepand cu 1 ianuarie 2012 pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal adoptata... mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 15:00