Beneficiarii programelor nationale destinate infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii derulate, cum ar fi Start-up Nation, pot suspenda contractele de munca ale angajatilor pe perioada starii de urgenta, anunta Ministerul Economiei.
Totodata, acestea pot sa suspende si implementarea proiectelor si a obligatiilor aferente.
"Ministerul Economiei a adoptat, prin ordin al ministrului publicat in Monitorul Oficial, masuri pe perioada starii de urgenta, in contextul raspandirii virusului SARS Cov-2, care vin in sprijinul IMM-urilor beneficiare ale programelor nationale destinate infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii derulate de MEEMA", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, transmis Ziare.com.
Este vorba despre:
Programul pentru stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii "Start-up Nation - Romania, editiile 2017 si 2018Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, editiile 2017 si 2018Programul national multianual de microindustrializare, editiile 2017 si 2018
"Lucram in continuare pentru a gasi cele mai eficiente masuri pentru mediul de afaceri romanesc, gandindu-ne permanent si la ce va urma dupa aceasta criza. Este necesara o relaxare fiscala pentru companii in aceasta perioada, de aceea, am propus aceste masuri economice concrete pentru beneficiarii programelor noastre care sunt afectati de criza generata de noul coronavirus. Economia va... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 15:25
Firmele private din Romania nu trebuie sa mai depuna la Oficiul National al Registrului Comertului declaratia privind beneficiarul real al societatii.
Aceasta obligatie a fost suspendata, astfel ca termenul de depunere a fost prelungit cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta.
"Pe durata starii de urgenta instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei se suspenda depunerea declaratiei privind beneficiarul real.
Termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real, prevazut de art. 56 alin. (4) si 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative se prelungeste cu 3 luni, de la data incetarii starii de urgenta", anunta Oficiul National al Registrului Comertului.
Aceeasi masura se aplica si asociatiilor si fundatiilor, care ar fi trebuit sa comunice datele de identificare ale beneficiarului real catre Ministerul Justitiei.
Firmele sunt obligate sa depuna, anual, o declaratie privind beneficiarul real
Legea nr. 129 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului a intrat in vigoare anul trecut si prevede ca toate firmele private din Romania, precum si asociatiile si fundatiile, trebuie sa depuna, anual, o declaratie privind beneficiarul real al firmei.
Firmele depun declaratia la Oficiul National al Registrului Comertului, iar... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 08:29
Mult asteptatul proiect de amnistie fiscala a fost, in cele din urma, aprobat si publicat in Monitorul Oficial nr. 648, din data de 5 august 2019. Este vorba de Ordonanta Guvernului nr. 6, din 31 iulie 2019, privind instituirea unor facilitati fiscale.
Pe langa foarte elaboratul Capitol I, dedicat exclusiv restructurarii obligatiilor bugetare restante mai mari de 1 milion de lei inregistrate de persoane juridice (persoane care, surprinzator, nu se afla totusi in insolventa), ce pot beneficia atat de anularea tuturor accesoriilor, cat si a unui procent de pana la 50% din obligatiile principale, legiuitorul a inclus si un Capitol II care se dorea - cel putin initial, sa se aplice tuturor celorlalti debitori, atat cand sumele erau mai mici de 1 milion de lei, cat si atunci cand depaseau pragul respectiv. Intelegem ca scopul masurilor din cadrul acestui capitol este acela de a asigura recuperarea debitului principal, acordandu-se in schimb anularea accesoriilor corespondente.
Remarcam, insa, o schimbare majora in ceea ce priveste sfera de aplicare a Capitolului II, acesta vizand atat toate tipurile de debitori care au obligatii bugetare restante mai mici de 1 milion de lei, cat si toate tipurile de debitori, care au obligatii bugetare restante mai mari de 1 milion de lei, cu exceptia persoanelor juridice.
Cu alte cuvinte, cei mai multi dintre cei interesati de acest "balon de oxigen", atat de clamat in spatiul public in perioada anterioara, au fost exclusi, fara nicio... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 10:38
Proiectul de lege privind spalarea banilor contine prevederi periculoase, ce vor afecta ONG-urile, precum si pe beneficiarii actelor de caritate, avertizeaza PNL si USR.
Deputatul PNL Ioan Cupsa a declarat, marti, la finalul unei sedinte a Comisiei juridice din Camera Deputatilor, in care s-a adoptat un raport favorabil pe legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, ca membrii liberali din comisie au votat impotriva pentru ca actul normativ afecteaza societatea civila.
"Felul in care au inteles, cei de la putere, astazi, sa transpuna Directiva este complet nefericit. Au inteles ca trebuie sa lupte nu impotriva celor care savarsesc infractiuni sau contraventii de spalare a bamilor, au inteles ca trebuie sa lupte impotriva ONG-urilor, asupra societatii civile. Exista un text explicit care va crea mari probleme functionarii ONG-urilor in Romania, deci societatea civila este clar vatamata.
Au declarat beneficiari orice persoana care intr-un fel sau altul are un interes principal in legatura cu functionarea unui ONG. Adica orice beneficiar al actelor de caritate, de exemplu, pe care le poate face un ONG, o asociatie sau o fundatie, va trebui sa fie, intr-un fel sau altul, identificat si mai apoi raportat de catre entitate, adica asociatie sau fundatie, catre acest Oficiu de Spalare a Banilor", a declarat deputatul PNL
Deputatul PNL Stelian Ion a declarat ca si membrii USR din comisia juridica au votat impotriva legii din aceleasi considerente ca... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 18:08
Peste de persoane au beneficiat pana acum de majorarile de pensii, salarii sau alocatii, burse date de Guvernul PSD prin actele normative aprobate in primele zile de mandat.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a facut precizari pe pagina sa de Facebook referitoare la numarul beneficiarilor Ordonantelor de Urgenta aprobate de Guvern in ultimele sedinte.
Precizarile au fost facute deoarece "in spatiul public au aparut mai multe date nereale privind numarul de beneficiari ai ordonantelor de urgenta aprobate de Guvernul Romaniei in ultimele sedinte", sustine Vasilescu.
Potrivit cifrelor furnizate de ministrul Muncii, beneficiarii majorarilor sunt:
- 131.995 de salariati din administratia publica beneficiaza de cresterea cu 20 la suta a salariilor
- 3.005 de salariati din institutiile de spectacole beneficiaza de cresterea cu 50% a salariului
- 5.076.774 pensionari beneficiaza de cresterea punctului de pensie la 1000 lei, de la 1 iulie
- 1.269.259 de salariati beneficiaza ...citeste mai departe despre "Milioane de pensionari, functionari publici, someri - beneficiarii majorarilor decise de Guvernul PSD. Creste si ajutorul de chirie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 17:36
Occidentul bombardeaza Statul Islamic in Siria si Irak, in timp ce Rusia este angajata intr-un conflict separatist in estul Ucrainei. Varsarea de sange a dominat titlurile din presa internatioanala pe timpul verii si, in ciuda suferintei provocate de aceste lupte, exista un castigator: industria apararii.
De cand teroristii de la ISIL si-au inceput ofensiva in luna iunie, cucerind vaste teritorii din Siria si Irak, productia din domeniu apararii a crescut. Astfel, razboiul modern este capabil sa dicteze noi rasturnari de situatie in "economia conflictului", se arata intr-o analiza a CNN.
Companiile americane Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics si Northrop Grumman au practicat preturi din ce in ce mai mari de cand fenomenul Statul Islamic a luat amploare. De asemenea, gigantul britanic BAE Systems a performat pe piata apararii in ultima perioada.
Vorbim asadar despre un boom in ceea ce priveste actiunile companiilor de aparare de la Razboiul din Golf (1991) si atacurile ...citeste mai departe despre "La ce e bun razboiul - Adevaratii beneficiari ai fenomenului ISIL si crizei din Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 16:10
Beneficiarii de fonduri europene care se abat de la normele legislative vor fi penalizati in functie de gravitatea abaterii, lucru care nu era prevazut pana acum in legislatie. Noua masura este cuprinsa intr-un act normativ recent intrat in vigoare.
Guvernul a aprobat in sedinta din 26 iunie, noi masuri de sprijin pentru asigurarea unei bune gestiuni financiare a fondurilor europene atat de catre beneficiari, cat si de catre autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene, se mentioneaza intr-un comunicat publicat recent pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Citeste mai multe despre Beneficiarii de fonduri europene vor fi penalizati pentru nereguli in functie de gravitatea acestora pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 15:10
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, ca mai exista procese cu beneficiari de fonduri europene care au dat in judecata statul pentru ca nu si-a respectat obligatiile.
"Mai sunt astfel de spete. O parte dintre ele le-am rezolvat si acele penalitati pe care statul le percepea pentru acei beneficiari ca nu-si plateau la timp, sa spunem, obligatiile fiscale, dar tocmai tot datorita statului ca nu onora platile la timp pentru beneficiarii pe fonduri europene, chiar de anul trecut am modificat legislatia si ii absolvim pe acei beneficiari astfel de penalitati", a spus Teodorovici la TVR 1.
Acesta a precizat ca exista 4 miliarde lei din privatizari, care daca la finalul anului nu se intorc de la Comisia Europeana ca rambursari, nu se vor duce pe deficit. mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 08:30
Guvernul Romaniei a adoptat noi masuri care vizeaza eficientizarea platilor catre beneficiari, eliminarea blocajelor si a piedicilor artificiale in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene.
Masurile sunt prevazute in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, respectiv in Hotararea Guvernului pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 218/2012, adoptate in sedinta de Guvern de miercuri, 28 mai a.c.
"Masurile adoptate vizeaza reducerea termenului pentru plata sumelor datorate beneficiarilor de la cinci la trei zile, extinderea mecanismului decontarii directe a facturilor prin cereri de plata, dar si eliminarea unor bariere in implementarea proiectelor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate in cadrul proiectelor.
"Totodata, prevederile legale au fost completate si adaptate si la specificul POS Transport astfel incat acest mecanism sa devina functional si pentru beneficiarii programului care sunt in administrarea... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 14:41