Actualul constructor al Autostrazii Transilvania spune ca diferentele din teren fata de expertiza CNAIR sunt majore si cere peste 130 milioane de lei pentru lucrari suplimentare, adica aproape 40% din contract.
Sunt doua solutii pentru aceasta situatie, cred membrii Asociatiei Pro Infrastructura, cei care au semnalat situatia: fie antreprenorul renunta la pretentii sau se ajunge la o suma de compromis, fie contractul se reziliaza pentru a treia oara:
"Peisaj dezolant pe cei 28,5 km ai lotului Biharia-Chiribis din #AutostradaTransilvania: terasamente degradate pline de buruieni si culturi agricole, aliniament abia vizibil uitat de negura timpurilor si pile cu armaturi ruginite rasarite din loc in loc ca intr-un film post-apocaliptic.
Nu e fictiune, ci realitate crunta: lucrari demarate in 2004 de Bechtel, reziliere cu americanii in 2013 (la 50% stadiu pe Suplacu de Barcau-Bors), apoi in 2015 re-contractare cu spaniolii de la Corsan-Corviam si... iar reziliere in 2016 pentru ca noul-vechi antreprenor n-a facut practic nimic.
Apoi in august 2017 se liciteaza din nou si dupa 3 (trei!) ani se semneaza contractul in iulie 2020 cu romanii de la Trameco/Selina: 6 luni proiectare, 18 luni executie, 326 milioane RON plus TVA.
Dar drama halucinanta a acestui tronson blestemat este departe de deznodamant! Actualul constructor spune ca diferentele din teren fata de expertiza CNAIR sunt majore si cere peste 130 milioane de lei pentru lucrari suplimentare (40% din... mai mult
Marti, 22 Iunie 2021, ora 12:10
Asociatia Pro Infrastructura a prezentat imagini cu dezastrul de pe autostrada Transilvania, lotul Chiribis - Biharia, unde lucrarile incepute de americanii de la Bechtel ar fi trebuit terminate de spaniolii de la Corsan.
"Amintirile ne chinuiesc, amintirile ne rascolesc... pe lotul Chiribis-Biharia al Autostrazii Transilvania. Mai rezistati?! Lucrarile pe autostrada blestemata au inceput in 2004 in era Bechtel si au fost "continuate" de spaniolii de la Corsan in 2016 care de fapt nu au facut nimic.
Peisajul actual este post-apocaliptic: vegetatie luxurianta care inghite betoanele si distruge terasamentele neprotejate, pile cu armaturi roase de rugina, elevatii cu hidroizolatia mancata de ploi, piloti cu armatura furata si radiere care te duc cu gandul la ruinele antichitatii", arata Asociatia Pro Infrastructura, pe Facebook.
Asociatia Pro Infrastructura anunta ca "dupa 16 ani, doua rezilieri si doua licitatii, pe 12.06.2020 Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contractul pentru tronsonul Chiribis-Biharia cu Trameco (grupul Selina), cei 28,55 km trebuind sa fie sa fie proiectati si executati in doi ani cu 326 milioane de lei".
CNAIR a anuntat in 12 iunie ca a semnat contractual pentru tronsonul Chiribis - Biharia, care ar urma sa fie realizat in doi ani pentru pretul de aproximativ 69 de milioane de euro.
"Subsectiunea 3C2 (Chiribis - Biharia), se intinde intre km 30+550 si km 59+100 (28,55 km), incepe in zona localitatii... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 16:46
Ministerul Finantelor a constatat, acum doi ani, ca Romania a pierdut peste 500 de milioane de euro din cauza deciziilor paguboase luate de mai multi directori ai Companiei de Autostrazi in relatie cu firma americana Bechtel, care ar fi trebuit sa construiasca Autostrada Transilvania.
Desi Finantele au cerut inca din 2016 ca directorii sa plateasca integral pierderile suferite de bugetul de stat, deocamdata nu s-a recuperat niciun leu.
Nici pana astazi nu e foarte clar cum au ajuns americanii de la compania Bechtel sa faca afaceri cu statul roman. Tot ce stim este ca, in 2003, Guvernul Nastase le-a oferit acestora pe tava un mare proiect de infrastructura: constructia Autostrazii Transilvania. Aceasta urma sa se intinda pe 415 kilometri, de la Brasov pana in comuna bihoreana Bors, la granita Romaniei cu Ungaria.
Decizia lui Nastase. 2,2 miliarde de euro pentru o autostrada
Desi in mod normal constructorul unui astfel de drum ar fi trebuit ales prin licitatie, Cabinetul lui Adrian Nastase a dat, pe 18 decembrie 2003, o hotarare de guvern prin care a obligat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sa lucreze doar cu Bechtel.
Constructorul american urma sa primeasca 5,4 milioane de euro pe kilometru de autostrada.
Reprezentantii Ministerului Transporturilor de la acea vreme sustineau ca pretul e unul deosebit de avantajos pentru Romania, in conditiile in care americanii au acceptat cu greu sa lucreze atat de ieftin. Nu de... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2018, ora 07:16
Statul roman a fost prejudiciat cu aproape 526 de milioane de euro, in urma contractului avut cu Bechtel pentru o perioada de 10 ani, se arata intr-un raport al Ministerului de Finante.
Raportul de inspectie economico-financiara al ministerului dateaza din luna decembrie 2016, iar prejudiciul se ridica, potrivit Digi 24, la 525.891.888 de euro.
In aceasta suma sunt cuprinse 40 de milioane de euro, reprezentand avansul care nu a fost recuperat, precum si 116.829.120 de euro - majorari de intarziere.
"Compania nu a demarat si nu a derulat o procedura de negociere cu firma Bechtel International Inc., fapt care a condus la incheierea unui contract si inscrierea in contractul incheiat cu aceasta firma a unor clauze paguboase pentru statul roman, concretizate in prejudicii majore pentru bugetul de stat", se arata in raport.
Contractul s-a desfasurat in perioada 2003-2013 si viza construirea Autostrazii Transilvania, Brasov - Cluj - Bors.
Pe 11 octombrie, a fost clasat dosarul privind disparitia contractului Bechtel, insa la DNA mai exista doua dosare care au ca obiect respectivul contract.
Contractul cu firma americana Bechtel a fost incredintat direct, fara procedura de licitatie, de catre CNADNR in noiembrie 2003, in baza unei ordonante de urgenta.
Initial, pretul estimat a fost de 5,4 milioane de euro pe kilometru. In mai 2013 statul roman a decis sa rezilieze intelegerea, platind penalitati de 37,2 milioane de euro.
In aproape 10 ani, compania Bechtel... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 13:50
Misteriosul contract incheiat de statul roman cu Bechtel pentru construirea autostrazii Brasov-Cluj-Bors in timpul Guvernului Nastase si pierdut pe vremea Guvernului Ponta a fost gasit, sustine miscarea civica Alianta pentru o Romanie curata (ARC), care il prezinta pe site-ul Romania Curata.
Cel mai costisitor contract de infrastructura din Romania, de dupa Revolutie, face deja obiectul a doua anchete ale Directiei Generale Anticoruptie (DNA), dupa ce bucata de autostrada de 52 de kilometri construita de firma Bechtel a costat statul roman 1,4 miliarde de euro.
In 2013, Dan Sova, ministrul Transporturilor in Guvernul Victor Ponta, a declarat ca originalul contractului a fost pierdut,... citeste mai departe despre "Contractul cu Bechtel, pierdut de Guvernul Ponta, a fost gasit. Si n-a fost niciodata secret!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 20:36
Chiar daca dosarul disparitiei contractului Bechtel a fost clasat de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5, la DNA mai exista doua dosare care au ca obiect respectivul contract.
Informatia a fost confirmata marti de DNA pentru Digi24. Conform sursei citate, primul dosar instrumentat de procurorii anticoruptie se refera la negocierea, aprobarea si semnarea contractului. Acest lucru s-a intamplat in 2003, in timpul mandatului de premier detinut de Adrian Nastase (PSD), fiind cercetate fapte de abuz in serviciu.
Cel de-al doilea dosar instrumentat de procurori ai DNA are in vedere modificarile facute la contractul initial, modificari adoptate timp de 10 ani, pana la demararea negocierilor pentru intreruperea contractului. In acest dosar se fac cercetari cu privire la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase ...citeste mai departe despre "Contractul Bechtel face obiectul a doua dosare la DNA, a fost clasata doar disparitia lui" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 17:17
Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 au decis, marti, sa claseze dosarul privind disparitia contractului incheiat de statul roman cu Bechtel pentru constructia Autostrazii Transilvania.
Motivul? Faptele s-au prescris, transmite Digi 24.
Reamintim ca e vorba despre o plangere depusa in urma cu trei ani de Dan Sova, care la acea vreme era ministru al Marilor Proiecte.
El a facut initial o sesizare la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si distrugere. Asta pentru ca nu a gasit contractul original cu Bechtel.
Ideea e ca DNA a declinat plangerea pe motiv ca institutia nu are competenta legala pentru a verifica faptele semnalate.
Asa ca dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5, care ...citeste mai departe despre "Dosarul Bechtel a fost clasat - A trecut prea mult timp de cand s-au petrecut faptele" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 12:00
Guvernul va sesiza DNA si SRI pentru nereguli in derularea contractului incheiat cu Bechtel la constructia Autostrazii Transilvania, acuzand posibile fapte de natura penala comise de fostii ministri Gheorghe Dobre, Sebastian Vladescu, Monica Macovei, Radu Berceanu si fostul sef CNADNR Cristian Duica.
Inspectorii guvernamentali arata, printre altele, ca intelegerea cu Bechtel a fost modificata, in 2009, fara respectarea dispozitiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat. mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 10:38
Ministrul pentru Proiecte de infrastructura, Dan Sova a declarat, vineri, la "Atelierele Viitorului" organizate de PSD, ca in februarie 2014 Corpul de control al premierului va finaliza "un control general privind jaful de la Bechtel".
"Corpul de control al premierului va finaliza, probabil in februarie sau martie, un control general privind jaful de la Bechtel, pentru ca este foarte interesant ceea ce s-a intamplat acolo", a spus ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova.
El le-a transmis participantilor ca in perioada guvernarii PSD, pentru acest proiect
s-au platit 50 de milioane de euro, iar restul, pana la 8,4 miliarde de euro, este opera "celorlalti".
"S-a semnat contractul cu Bechtel, sub ministeriatul lui Mitrea si a premierului Adrian Nastase, era foarte clar, trebuia sa dai 464 de km de autostrada la pret fix, 2,1 miliarde de dolari. Kilometrul de autostrada era sub 5 milioane de dolari. Asta a fost negocierea PSD. Cum s-a ajuns la 25 de milioane de euro pe kilometru, asta trebuie intrebati domnul Dobre, asta trebuie intrebat domnul Ludovic Orban, trebuie intrebat domnul Berceanu, doamna Boagiu, ei trebui intrebati", a mai spus Sova.
PSD a reziliat contractul cu Bechtel platind 37 de milioane de euro despagubiri
Ministrul Dan Sova a mai spus ca PSD a reziliat contractul cu Bechtel platind 37 de
milioane de euro despagubiri, nu "miliardele de care vorbea doamna Boagiu", adaugand... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 14:19