Dupa doua luni de aplicare, Legea darii in plata a facut creditul ipotecar mai riscant pentru banci si mai greu accesibil pentru clienti, spun reprezentantii BCR.
Acestia amintesc de bilantul prezentat de Banca Centrala, care a anuntat recent ca 3.400 de clienti au depus catre banci aproape 4.000 de notificari pentru darea in plata a imobilelor, dar doua treimi dintre cereri au fost contestate de banci in instanta.
In acest moment, arata BCR intr-un comunicat remis Ziare.com, se impun trei categorii de concluzii privitoare la efectele Legii darii in plata, consecintele legii si premisele create pentru evolutia viitoare a intermedierii financiare in Romania.
Reprezentantii BCR puncteaza ca cele aproximativ 4.000 de cazuri, dintre care au fost contestate aproximativ 1.500, reprezinta doar 0,5% din numarul de 800.000 de familii care a fost invocat drept argument fundamental pentru promovarea legii.
"O diferenta de 99,5% fata de statistica pe care s-a bazat initierea si ...citeste mai departe despre "Avertismentul BCR: Clientii isi vor lua mai greu credite din cauza Legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 14:15
BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a transmis, luni, ca mareste avansul pentru creditele ipotecare, de la 15% la 35%, ca efect direct al Legii darii in plata.
Pana acum, cel putin alte 8 banci au luat masuri similare. E vorba de CEC Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank.
Dar cum a motivat decizia conducerea BCR? Acestia sustin ca au schimbat conditiile de acordare a creditului imobiliar odata cu "noul context legislativ care permite clientilor sa renunte la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garantia creditului acordat in vederea stingerii datoriei catre banca",referindu-se la Legea darii in plata.
Citeste mai departe despre "Efectul darii in plata: BCR mareste avansul pentru creditele ipotecare - Cate banci au luat aceasta masura" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 12:38
1Patronatele bancare sunt dezamagite ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu a trimis legea darii in plata la Curtea Constitutionala, considerand in continuare ca legea contine elemente de neconstitutionalitate si apreciaza ca promulgarea in aceasta forma este "regretabila".
"Promulgarea de legi este unul din prerogativele Presedintelui Romaniei. Cu toate acestea, CPBR isi exprima dezamagirea pentru faptul ca presedintele Romaniei nu a solicitat verificarea constitutionalitatii acestei legi la Curtea Constitutionala a Romaniei, CPBR mentinandu-si opinia ca legea contine elemente de neconstitutionalitate", a transmis, intr-un comunicat, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, citat de News.ro.
CPRB reuneste sase banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Bancpost si ING Bank.
Iohannis a promulgat legea darii in plata si a semnat decretul de numire a noului procuror general
Patronatele considera totodata ca promulgarea legii in aceasta forma este ...citeste mai departe despre "Bancile, dezamagite dupa promulgarea legii darii in plata - ce ii reproseaza lui Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 19:20
Romania are cativa asi in maneca pentru a atrage mai multe investitii straine, insa mai are de lucrat la cateva capitole, iar Legea darii in plata este posibil sa puna pe ganduri oamenii de afaceri care ar putea "pompa" bani in economia tarii noastre.
Cele mai recente date publicate de Banca Nationala a Romaniei sunt imbucuratoare, avand in vedere ca arata un trend pozitiv, dar ritmul de crestere este lent.
Investitiile straine directe au crescut pana la valoarea de 2,883 miliarde de euro in primele 11 luni din 2015, cu 761 de milioane de euro peste nivelul consemnat in perioada ianuarie - noiembrie 2014, potrivit BNR.
Problema este ca inca nu am ajuns la nivelul inregistrat inainte de criza. De exemplu, in 2009, tara noastra reusise sa atraga investitii straine de peste 3,3 miliarde de euro.
Iar un raport al Erste Group, compania-mama a BCR, arata ca alte tari din regiune au depasit de ceva vreme nivelul inregistrat atunci.
"Semnalele pozitive privind redresarea... citeste mai departe despre "Legea darii in plata va speria investitorii? Atuurile si dezavantajele Romaniei pentru atragerea de capital strain - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 08:07
Proiectul de Lege privind darea in plata a primit, marti, aviz favorabil din partea Comisiei de Buget din Senat, cu o serie de amendamente, respectiv inlocuirea sintagmei "persoana fizica" cu "consumator" si prelungirea termenului de notificare de la 15 la 30 de zile, timp in care se suspenda orice plata a debitorului pentru creditul respectiv si orice actiune de executare.
In schimb, propunerile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de plafonare a sumei creditului la 150.000 de euro si conditia ca debitorul sa aiba un grad de indatorare mai mare de 65% au fost respinse.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)
De asemenea, a fost respins si amendamentul depus de initiatorul Legii, deputatul Daniel Zamfir, care prevedea ca persoanele care au fost executate silit deja, dar au ramas cu datorii la banca, sa le fie sterse aceste datorii.
Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Senatorii au respins amendamentele BNR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 21:13
Bancile vor trebui sa inventeze un nou produs asemanator celui de leasing, in cazul in care apare Legea darii in plata, a declarat presedintele executiv al UniCredit Bank, Rasvan Radu, intr-o conferinta de presa.
"In cazul in care apare Legea darii in plata, toate bancile vor trebui sa inventeze sau sa scoata un nou produs care este foarte asemanator celui de leasing. Eu nu fac estimari privind ce vor face alte banci, dar uitati-va cum arata un produs de leasing imobiliar si veti intelege cam care vor fi sau in ce zona se vor situa urmatoarele conditii de a accesa un credit de acest gen. Deci, vorbim despre un alt produs", a spus Rasvan Radu.
Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata (Video)
In opinia acestuia, Legea darii in plata ar putea fi aplicata pentru un nou tip de produs, iar in paralel sa se mentina produsul actual de creditare ipotecara, lasand clientilor posibilitatea sa aleaga.
"Noi chiar am propune sa cream un produs special, un credit special cu ...citeste mai departe despre "Presedintele UniCredit: Bancile vor veni cu o noua inventie ca raspuns la Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 21:38
O analiza de impact realizata de BCR arata ca 60% dintre clientii actuali, in special tinerii, nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Studiul realizat de cea mai mare banca locala dupa active arata efectele negative ale acestui act normativ, printre care se numara contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
Conform simularilor financiare realizate de analistii BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit ...citeste mai departe despre "Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:52
Presedintele BCR, Sergiu Manea, a comentat, marti, efectele legii darii in plata pentru sectorul bancar si pentru consumatori.
"Legislatia punitiva si lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar a devenit un indicator al lipsei de incredere din societate. Personal, am privit retrimiterea in Parlament a legii darii in plata drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentantii mediului legislativ si cei ai consumatorilor sa se aplece asupra unor modificari constructive care sa tina cont de constrangerile si interesele tuturor partilor, de principiile generale de drept, ale Constitutiei, ale institutiei contractului", a precizat presedintele BCR, intr-o informare remisa Ziare.com.
E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele
"Angajamentul sistemului bancar de a coopera si colabora pentru a reglementa responsabil imprumuturile pentru consumatori ramane solid, in conditiile unui proces legislativ care ...citeste mai departe despre "Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati consumatorii si bancile" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 13:15