Aplicarea legii privind conversia creditelor in valuta ale populatiei la cursul istoric ar determina scaderea monedei nationale cu 20% si ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile incasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9-10 miliarde de euro, a declarat vineri Tomas Spurny, presedintele executiv al Bancii Comercial Romane.
Reprezentantul BCR considera ca in aceste conditii s-ar pune in mare dificultate functionarea sistemului.
"Saptamana viitoare, chiar in aceasta cladire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea sa avem un vot pe o lege privind conversia creditelor in valuta la cursul istoric. (...) Daca asta se intampla, daca o lege va permite o astfel de conversie, moneda locala se va prabusi precum celebrul boxer Roky in prima runda a meciului, la inceputul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9-10 miliarde de euro", a spus oficialul ...citeste mai departe despre "BCR: Leul se va prabusi ca Rocky in runda intai, daca se aproba conversia la cursul istoric" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 16:20
Reducerea rezervelor la lei va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect mai puternic decat reducerile de dobanda de politica monetara, a declarat Eugen Sinca, analistul - sef al BCR si vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Vedem 75% sanse pentru o reducere cu 0,25 procente a dobanzii de politica monetara in luna septembrie si 25% sanse pentru o reducere cu 0,50 procente. Dupa incheierea ciclului de reducere a dobanzii, relaxarea politicii monetare va continua prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, la 10% sau 12%. Reducerea rezervelor la lei va elibera cateva miliarde de lei in piata si va avea un efect mai puternic decat reducerile de dobanda de politica monetara. Rezervele in valuta ar putea fi nemodificate pana la trecerea varfului de plata a datoriei catre FMI, adica pana in 2015", a spus Eugen Sinca pentru Agerpres.
Acesta a spus ca relaxarea politicii monetare a BNR din 2013 si posibil 2014 va fi urmata de intarirea graduala a politicii monetare a Rezervei Federale americane (FED) si a Bancii Centrale Europene (BCE) in urmatorii 2-3 ani, ceea ce va ieftini creditul in lei si va scumpi creditul in valuta.
"Deja vedem in piata oferte de credite retail garantate in lei cu dobanzi apropiate de 6% pentru clientii cu istoric bun de plata, ceea ce face posibila o scadere in continuare a dobanzilor in jur de 5% in 2014", a mai spus Sinca.
Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 14:33
BCR a trecut pe profit in primul semestru, cu un rezultat de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), fata de pierderea de 548,5 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut, dar activele au scazut cu 4,9%, la 69,72 miliarde lei (15,63 miliarde euro) comparativ cu finele anului 2012.
La sfarsitul primului trimestru, BCR inregistra pierderi de 12,1 milioane de lei, pe fondul unei deteriorari atat a venitului operational, cat si a profitului operational.
"Profitul net dupa taxe si interese minoritare este de 556,7 milioane de lei (126,8 milioane euro), in comparatie cu pierderea de -548,5 milioane lei (-124,9 milioane euro) din semestrul I 2012, marcand livrarea obiectivelor ambitioase ale programului de redresare a BCR si, de asemenea, contabilizand impactul pozitiv din eliberarea unor pasive fiscale in cuantum de 560,8 milioane lei (127,7 milioane euro)", se arata intr-un comunicat al bancii.
Desi activele s-au redus cu 4,9%, la 69,72 miliarde lei (15,63 miliarde euro) fata de finele anului trecut, cand erau de 73,28 miliarde lei (16,48 miliarde euro), BCR si-a mentinut pozitia de lider al pietei in functie de active.
Rezultatul operational s-a apreciat cu 3% fata de primele sase luni ale anului trecut, la 1,24 miliarde lei (282,7 milioane euro), potrivit datelor neauditate, consolidate ale grupului BCR.
Venitul operationat a scazut cu 1,1%, la 1,99 miliarde lei (453,3 milioane euro), iar cheltuielile operationale s-au diminuat cu 7,3%, la 748,6... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 11:11
Creditele si depozitele vor inregistra ritmuri de crestere de sub 10%, in 2013, iar depozitele vor avansa mai rapid decat creditele datorita unui comportament prudent al populatiei, a declarat Eugen Sinca, analist sef BCR.
'Cresterea salariilor din sectorul public din 2012, posibila majorare a pensiilor din 2013 si cresterea sumelor de bani trimise acasa de romanii din strainatate vor sustine procesul de economisire in viitor. Creditarea persoanelor fizice se va orienta tot mai mult pe partea de lei, in conditiile unei variatii destul de ample a leului fata de euro (in intervalul 4,4 - 4,7) si a unei posibile reduceri a dobanzilor la lei spre finalul anului 2013', a mai spus Sinca pentru Agerpres.
Valoarea creditelor acordate sectorului privat (populatie si firme) si guvernamental depasea, la finalul lunii octombrie 2012, 307,85 miliarde lei, fiind mai mare cu 3,95%, fata de nivelul inregistrat in luna ianuarie si cu 8,27% fata de volumul inregistrat in luna octombrie a anului precedent, potrivit datelor BNR.
Din aceasta suma, creditele acordate sectorului privat se cifrau la 230,1 miliarde lei in octombrie, volumul fiind cu 3,36% mai mare decat in luna ianuarie 2012 si cu 4,1% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent.
Creditele in lei insumau la finele lunii octombrie 85,510 miliarde lei, cu 4,717% mai mare decat volumul din luna ianuarie si cu 4,713% fata de cel inregistrat in octombrie 2011.
In ceea ce priveste creditarea in... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 13:40
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania si preseditele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca, in momentul de fata, bancile si clientii realizeaza ca riscurile creditarii in lei sunt mai mici decat cele generate de creditarea in valuta.
Cea mai mare banca din Romania, BCR, a anuntat in luna octombrie ca va acorda credite imobiliare doar in lei, pentru a-si proteja clientii de riscul valutar. La inceputul lunii octombrie, oficialii BCR anuntasera ca banca va finanta companiile doar in moneda in care au incasari.
"Nu stiu daca va fi o tendinta adoptata de toate bancile din Romania - creditele in lei - dar in mod cert, in momentul de fata discutam de o echilibrare a balantei lei/valuta in ceea ce priveste creditarea", a declarat, pentru Business24, Ionut Dumitru.
"In momentul de fata, discutam de un leu care in termeni relativi fata de euro e mai atractiv la creditare decat era acum ceva timp", spune Dumitru.
El explica aceasta tendinta prin fpatul ca dobanzile in lei au scazut in ultimele trimestru, dar si datorita constientizarii riscului pe care il implica creditul valutar.
"Atunci cand iei un credit in valuta iti asumi si un risc valutar, care in momentul de fata este mai bine constientizat. El a existat si inainte de criza, cand se dadeau credite destul de mult in valuta, dar nu era foarte bine constientizat riscul valutar, care am vazut ce efecte negative poate sa aiba in momentul in care se materializeaza", a afirmat Ionut... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 07:10
Dupa ce, ani de zile, imprumuturile in euro au dominat portofoliile institutiilor financiare, contextul actual ar putea determina bancile sa reduca sau sa renunte definitiv la creditarea in valuta, pe anumite segmente.
Un prim pas a fost facut de BCR, cea mai mare banca din Romania, care a anuntat saptamana trecuta ca renunta la creditarea in valuta a persoanelor fizice. O decizie transanta, avand in vedere ca banca este lider de piata in creditarea imobiliara retail in euro, cu aproape 30% cota de piata, castigand un punct procentual pe acest segment numai de la inceputul anului, potrivit rezultatelor financiare ale bancii.
Cu toate acestea, masura este total justificabila in contextul financiar actual si nu este exclus ca si alte banci din sistem sa adopte politici asemanatoare. Inasprirea restrictiilor BNR, amanarea unei decizii privind adoptarea monedei unice, scaderea finantarii bancilor mama, evolutia ratei creditelor neperformante sau incheierea programului Prima Casa reprezinta principalele motive care ar putea determina un efect de domino pe piata financiara.
"Cred ca toate bancile si-au pus problema limitarii creditului in valuta, care a fost favorizat mai ales in zona creditului ipotecar, unde cea mai mare parte a creditarii s-a facut in valuta. Desi BCR a facut anuntul acesta, bineinteles ca nu va inceta sa crediteze anumiti clienti, la fel cum si alte banci, care nu au anuntat aceasta decizie, sunt foarte selective", a declarat pentru Business24,... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:05
Banca Comerciala Romana (BCR) va acorda credite imobiliare numai in lei, pentru a proteja clientii de riscul valutar.
In acelasi timp, banca a lansat un imprumut in lei pentru locuinta sau nevoi personale, solicitantii putand obtine credite cu dobanda fixa pe o perioada de cinci ani, potrivit Mediafax.
"Facem un pas important, in acelasi timp indraznet si necesar, de a acorda credite pentru casa numai in lei. Multi clienti considera creditul ipotecar in valuta mai ieftin, dar pe termen lung ne asteptam la costuri totale semnificativ mai reduse la creditele in lei comparate cu cele in euro, tinand cont in special de tendinta de crestere a indicelui EURIBOR de la nivelul minimului sau istoric din prezent, dar si de impactul semnificativ pe care fluctuatiile valutare il au asupra costurilor unui credit", a declarat seful departamentului Credite Garantate in cadrul BCR, Ioana Mihai.
Creditele garantate in lei se pot contracta pe maxim 30 de ani, banca finantand 85% din valoarea garantiilor aduse de clienti, inclusiv imobile care apartin altor persoane, iar solicitantii pot avea pana la trei coplatitori.
BCR nu percepe comisioane de analiza si administrare a creditului, iar dobanda este stabilita in functie de raportul dintre suma creditului si valoarea garantiei.
Creditele garantate in euro vor fi disponibile doar pentru clientii care realizeaza venituri in aceasta moneda.
Banca Comerciala Romana (BCR) a imbunatatit conditiile de finantare pentru clientii... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:35
BCR va finanta companiile doar in moneda in care au incasari, a anuntat miercuri Emilian Croitoru, director retea corporate BCR. Scopul acestei masuri este reducerea riscului valutar pentru companiile din Romania.
"In aceasta furtuna firmele ne-au dat o lectie. Continua sa plateasca salarii, sa creeze locuri de munca, sa inoveze. Antreprenorii in 2012 sunt mai eficienti, (...) sunt mult mai atenti, mai prevazatori. Inainte, daca aveau o idee si acces usor la finantare, o implementau imediat.
Acum sunt mai atenti la riscuri si mai deschisi sa invete. Un exemplu ar fi riscul valutar. BCR in ultimele luni a hotarat sa finanteze doar in moneda in care firmele au incasari. Daca ai export primesti finantare in valuta, daca nu, primesti in lei. Firmele au fost initial reticente, dar au inceput sa inteleaga", a mentionat Croitoru, citat de Mediafax.
Pe acest fond se va asigura sustenabilitatea pe termen mediu a antreprenorilor, influentand pozitiv economia romaneasca.
Croitoru a mai precizat ca BCR acorda lunar credite in valoare de zeci de milioane de euro, aceasta activitate aflandu-se intr-o usoara crestere. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:31
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), liderul pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ anunta reducerea, din 1 martie, a dobanzii la creditele anticipate acordate in lei si garantate cu ipoteca, la 8% pe an.
"Produsele BCR Banca pentru Locuinte au marele avantaj ca nu sunt afectate de riscurile valutare si riscurile de crestere a dobanzii, fiind doar in lei si cu dobanda fixa.
In conditiile de piata actuale, venim in intampinarea nevoilor locative ale clientilor care doresc sa investeasca intr-un timp mai scurt in domeniul locativ cu o reducere de dobanda importanta - la creditele anticipate garantate cu ipoteca imobiliara de la 8,7% pe an (pentru pachetele Locuinta Plus, Economii Plus) si respectiv 9% pe an (pentru pachetul Locuinta Avantaj) la 8% pe an, indiferent de tipul de contract", a declarat presedintele BCR Banca pentru Locuinte, Alexandru Ciobanu.
Potrivit bancii, clientii care doresc sa isi cumpere o locuinta sau un teren, sa isi renoveze, sa isi modernizeze sau sa isi reabiliteze termic locuintele, dar nu au ajuns la repartizarea contractelor de economisire-creditare, pentru a putea beneficia de dobanzile fixe avantajoase ale creditelor locative acordate numai in lei (5% sau 6% pe an, in functie de tipul produsului ales), pot sa opteze pentru un credit intermediar - de asemenea in lei, tip punte, cu dobanda fixa de doar 7% pe an. Cand clientul intruneste conditiile de vechime necesare repartizarii contractului de economisire-creditare,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 11:45