Zona euro primeste in continuare ajutor din partea Bancii Centrale Europene (BCE), care a decis sa extinda masurile neconventionale pana la finalul anului viitor. Insa nu va mai fi la fel de darnica ca pana acum.
Decizia a fost asteptata de statele membre ale uniunii monetare, caci actualul program de relaxare cantitativa (QE) se termina in martie 2017, potrivit The Guardian.
Acesta presupune achizitia de catre BCE de obligatiuni guvernamentale, cu scopul de a injecta lichiditati pe piata europeana si de a mentine la un nivel scazut dobanzile cu care se imprumuta tarile din zona euro.
Astfel, joi, BCE a transmis ca va continua sa cumpere pana la sfarsitul lunii martie 2017 obligatiuni guvernamentale in valoare de 80 de miliarde de euro pe luna, ca si pana acum, insa din aprilie pana la finalul anului viitor suma se va reduce la 60 de miliarde de euro.
De asemenea, dobanda de refinantare a fost mentinuta la zero la suta, iar dobanda la depozit a ramas la -0,4%, iin timp ce ...citeste mai departe despre "Zona euro primeste in continuare ajutor, dar BCE nu mai e la fel de darnica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 17:00
Directoarea FMI, Christine Lagarde, a apreciat ca exista "o adevarata urgenta" sa se actioneze in zona euro inainte ca efectul masurilor exceptionale luate de Banca Centrala Europeana (BCE) sa se risipeasca, potrivit unui interviu ce urmeaza sa apara in editia de joi a cotidianului francez Le Figaro, scrie AFP.
"Nimeni nu-si permite luxul de a pierde timpul. Exista o adevarata urgenta", declara Christine Lagarde in acest interviu, cu doua saptamani inainte de summitul european crucial pentru soarta in special a zonei euro, prevazut pentru 18 si 19 octombrie, la Bruxelles.
Decizia BCE, anuntata la inceputul lunii septembrie, de a cumpara, nelimitat, titluri ale tarilor aflate in dificultate ori de cate ori va fi nevoie, "este fundamentala", apreciaza sefa FMI.
"Nu trebuie sa lasam sa se epuizeze efectele acestei masuri, inainte de a continua actiunile de consolidare a Uniunii Europene si arhitecturii zonei euro", adauga ea.
"Costul solutiilor creste pe masura ce timpul trece", insista Christine Lagarde. "Cu cat mai repede europenii vor actiona la nivel national si la nivelul eurozonei, cu atat dinamica se va putea schimba", atrage atentia directoarea generala a FMI.
In alta ordine de idei, ea recunoaste ca reforma conducerii institutiei din subordinea sa, convenita in 2010 pentru a oferi un rol mai mare tarilor emergente la nivelul forurilor decizionale, ramane in suspans.
Din cele trei conditii de indeplinit pentru a promova reforma, Christine Lagarde... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 08:54
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a afirmat ca planul adoptat joi de catre Banca Centrala Europena (BCE), privind achizitia de obligatiuni de stat, este binevenit si va ajuta la stabilitatea economica a zonei euro.
"Recomandam cu tarie noul plan de lucru, programul "Tranzactii Monetare Directe" (Outright Monetary Transactions - OMT). FMI este gata sa coopereze in cadrul programelor propuse de BCE", a declarat Christine Lagarde.
"Implementarea decisiva a noului program va ajuta transmisia monetara si va usura eforturile tarilor pentru a asigura finantare al costuri rezonabile, in timp ce lucreaza la strategiile macroeconomice", a spus seful FMI.
Actiunile marilor companii europene au crescut puternic joi dupa-amiaza, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat ca institutia va lansa achizitii nelimitate de obligatiuni pentru reducerea costurilor de imprumut ale tarilor indatorate din zona euro.
Draghi a declarat ca reprezentantii BCE au convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 09:36
Retrogradarile unor tari din zona euro si cresterea randamentelor obligatiunilor se alimenteaza reciproc, o revizuire in scadere a calificativului unei tari putand majora costurile de imprumut ale acesteia cu pana la un punct procentual, potrivit unui raport publicat de Banca Centrala Europeana.
Agentiile de rating au fost invinuite pentru exacerbarea crizei din zona euro si a vulnerabilitatii statelor, prin decizii anuntate la momente considerate nepotrivite, si care au atras atentia pietelor si au condus la cresterea costurilor de imprumut ale tarilor aflate deja sub presiune, scrie Reuters.
Raportului scris si asumat de un economist senior din BCE, primul document pe acest subiect publicat pe pagina oficiala a institutiei, releva ca agentiile de rating nu doar au urmat piata, dar au si influentat-o ulteior, iar deciziile adoptate au avut un impact mai amplu, nu numai asupra tarilor direct vizate.
"Pe ansamblu, consideram ca evaluarile agentiilor de rating au afectat puternic piata datoriilor suverane din zona euro ", se arata in raport.
Economistul BCE sugereaza ca s-a creat un cerc vicios, intrucat nici pietele si nici agentiile nu au penalizat statele europene pornind strict de la evolutia fundamentelor macroeconomice ci mai curand de la riscul de contagiune, in special dupa declansarea crizei in Grecia.
Tarile cu situatie mai solida, precum Germania, Austria, Finlanda si Olanda au beneficiat de cresterea cererii investitorilor pentru active mai putin... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 21:11
Banca Centrala Europeana (BCE) poate forta tarile cu probleme financiare sa paraseasca zona euro, daca vrea, prin refuzul de a accepta obligatiunile acestora ca garantii in operatiunile de imprumut, a declarat seful agentiei de administarare a datoriei Germaniei, Carl Heinz Daube, citat de Reuters.
"Daca analizam tratatele, cred ca nu exista nicio cale de a parasi zona euro. Dar ipotetic ne putem gandi ca BCE ar putea sa nu mai accepte obligatiunile a una, doua, trei sau patru tari, ceea ce tehnic ar insemna ca aceste state ar trebui sa iasa din zona euro", a spus Daube, intr-un discurs in cadrul seriei de evenimente Saptamana Financiara Euro, desfasurate la Frankfurt. Organizatori sunt landul german Hessen si IFC, parte a grupului Banca Mondiala.
Oficialul german a adaugat ca nu poate spune daca aceasta ar fi cea mai buna solutie la criza datoriilor, insa zona euro trebuie sa foloseasca o singura institutie, de preferat una care deja exista, pentru a combate criza.
"Avem nevoie de o institutie destul de puternica sa sustina urmatorii pasi. Ar putea fi BCE, ar putea fi Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara sau Mecanismul European pentru Stabilitate", a spus el.
BCE accepta inca pentru operatiunile de imprumut obligatiuni ale statelor cu probleme financiare precum Grecia, Portugalia sau Irlanda, desi acestea au fost puternic retrogradate de catre agentiile de rating. mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 17:31
Zona euro ar putea reintra in recesiune, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va discuta in noiembrie despre reducerea dobanzii de politica monetara, au declarat joi oficiali ai institutiei, informeaza Mediafax.Erkki Liikanen, membru in conducerea BCE, a subliniat totusi ca banca nu a decis deja sa reduca dobanda cheie la sedinta de politica monetara din noiembrie.
Reprezentantii BCE au optat saptamana trecuta pentru mentinerea dobanzii cheie la nivelul de 1,5%, chiar daca unii dintre membrii consiliului guvernatorilor au cerut reducerea ratei din cauza semnelor de inrautatire a conditiilor economice in zona euro si a temerilor privind intrarea Greciei in incetare de plati.
Inflatia din zona euro s-a accelerat la 3% in septembrie, dar mai multi membri ai conducerii BCE considera ca indicatorul va cobori anul viitor sub tinta de 2%, opinie impartasita de Josef Makuch, seful bancii centrale din Slovacia.
"Ma astept ca inflatia sa coboare sub 2% anul viitor. Nu poate fi exclusa o evolutie negativa a PIB-ului, daca riscurile se vor materializa", a avertizat Makuch.
In raportul din octombrie al BCE se arata ca riscurile de scadere economica sunt legate in special de problemele de pe piata financiara.
Alte riscuri sunt preturile energiei, protectionismul si dezechilibrele mondiale.
Criza datoriilor din Europa s-a amplificat in ultimele saptamani, odata cu cresterea incertitudinilor privind viitorul Greciei.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut miercuri... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:53
Amenintarile la adresa economiei din zona euro s-au intensificat, insa riscurile inflationiste s-au diminuat in contextul inrautatirii crizei datoriilor suverane, a precizat presedintele BCE, Jean Claude Trichet, potrivit Bloomberg.Economia se confrunta cu "o incertitudine deosebit de ridicata si riscuri intensificate", a spus Trichet intr-o conferinta de presa organizata la Frankfurt, dupa ce BCE a mentinut rata dobanzii la 1,5%.
BCE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru 2011, iar Trichet a adaugat ca riscurile economice sunt "echilibrate". In august aceste riscuri se aflau pe un trend de crestere.
Criza datoriilor suverane slabeste increderea in bancile europene si conduce la cresterea costurilor imprumuturilor pe piata, fapt care i-a determinat pe unii economisti internationali ca Nouriel Roubini sau laureatul premiului Nobel, Joseph Stiglitz sa indemne BCE sa reduca ratele dobanzii cat mai repede.
BCE a crescut ratele dobanzii in aprilie si iulie pentru a combate presiunile asupra preturilor.
Euro s-a depreciat dupa remarcile lui Trichet, pana la 1,3987 dolari, iar randamentul obligatiunilor germane pe zece ani a scazut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.
Din momentul in care rata dobanzii a crescut in iulie, criza care prinsese déjà “in mreje” Grecia, Portugalia si Irlanda s-a raspandit si in economii puternice ca Italia si Spania, lucru care a determinat BCE sa inceapa achizitia... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 18:50
Iesirea unei tari din zona euro ar fi "de neconceput din punct de vedere tehnic si economic", a declarat Ewald Nowotny, membru in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Reuters.Oficialul a calificat drept "prostii" sugestiile ca o tara ar putea parasi cel putin temporar zona euro, folosind devalorizarea monetara pentru a sprijini exporturile.
"Cetatenii acestor tari ar incepe imediat un asalt asupra bancilor pentru a-si retrage economiile, ceea ce ar conduce la colapsul imediat al acestor banci", a afirmat Nowotny.
Guvernul elen a fost nevoit sa nege in weekend informatiile aparute vineri in presa germana privind presupusa intentie a Greciei de a parasi zona euro.
Potrivit Der Spiegel, Guvernul de la Atena a ridicat problema iesirii Greciei din zona euro si a reintroducerii propriei monede, drahma, in discutiile din ultimele zile cu state membre ale UE si Comisia Europeana (CE).
Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu FMI si UE pentru un pachet de finantare externa de 110 miliarde euro, pe trei ani, devenind primul stat din zona euro care a intrat intr-o astfel de schema. mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 10:01
Criza datoriilor suverane nu se mai afla pe prima pagina a ziarelor dupa ce toata lumea si-a indreptat toata atentia spre revoltele din tarile musulmane, dar asta nu inseamna ca problemele au fost rezolvate.In actualele conditii de instabilitate economica si politica din unele tari membre ale zonei euro, nu putem sa nu ne intrebam ce se va intampla in urmatorii ani. Deocamdata sunt destule persoane puternice care se lupta sa pastreze intacta uniunea monetara, dar zona euro va trebui in cele din urma sa gaseasca o solutie pentru a-si lasa membrii sa o paraseasca in liniste.O metoda care incepe sa castige sustinatori este introducerea unei noi monede europene prin care sa se asigure ca tranzitia la moneda nationala se face in siguranta. Adica un al doilea euro.O astfel de masura ar fi controversata si ar consuma multa energie pentru a fi pusa in aplicare, dar ar fi cea mai buna solutie pentru a evita socul sectorului bancar european, slabit si impovarat de datoriile suverane.Deocamdata, desi se vorbeste despre dezmembrarea zonei euro inca din primavara lui 2010, aceasta inca se mareste si a primit recent al 17-lea membru, iar Banca Centrala Europeana a creat un fond din care se pot imprumuta tarile membre cu probleme financiare.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 01:03