Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
Uniunea bancara a devenit sloganul politic menit sa calmeze atat investitorii, cat si opinia publica, insa prea putine aspecte legate de acesta au devenit realitate.
Unii analisti sustin ca uniunea bancara este sortita esecului, deoarece este un plan prea ambitios, ce depaseste sfera realismului, cel putin la modul la care este prezentata.
Supravegherea exercitata de Banca Centrala Europeana ar trebui limitata, desi, in cadrul proiectului, BCE ar trebui sa monitorizeze toata bancile mari din zona euro si nu numai. Insa, in momentul cand aceasta institutie este singurul pilon de rezistenta in criza datoriilor, nu este recomandat sa i se atribuie inca o responsabilitate atat de complexa.
Cititi mai multe despre Uniunea bancara, doar o iluzie? pe Ziare.com mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 13:07
Banca Centrala Europeana a informat marti ca vicepresedintele Vitor Constancio si Yves Mersch, noul venit in comitetul director al BCE, se vor ocupa de coordonarea lucrarilor cu privire la proiectul uniunii bancare, transmite Reuters.
BCE a publicat marti noua distributie a responsabilitatilor comitetului sau executiv, dupa ce ministrii de finante din zona euro si-au dat acordul pentru crearea unei supervizari bancare unice.
Pe langa functia de vicepresedinte BCE , portughezul Vitor Constancio va ramane responsabil cu administratia, stabilitatea financiara si supravegherea sistemelor de plati si, impreuna cu Yves Mersch, va fi responsabili pentru proiectul uniunii bancare.
Luxemburghezul Yves Mersch, care s-a alaturat saptamana aceasta comitetului director al BCE pentru un mandat de opt ani, va mai fi responsabil si cu bancnotele, sistemele informatice, gestionarea riscurilor si sistemul de compensare TARGET2.
Cele 27 de state ale Uniunii Europene au ajuns saptamana trecuta la un acord unanim asupra supervizarii unice a bancilor din zona euro de catre Banca Centrala Europeana. Desi BCE va supraveghea in mod direct doar cele mai mari 130-150 de banci din cele 6.000 de banci din Uniunea Europeana, institutia condusa de Mario Draghi va avea autoritatea de a interveni si la bancile mici daca exista semnale cu privire la posibile probleme. mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:26
Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa aiba ultimul cuvant in privinta supervizarii bancilor, a afirmat marti ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, avertizand ca Parlamentul Germaniei nu va aproba un mecanism care va cauta sa supervizeze toti creditorii din regiune, transmite Reuters.
"Dreptul la decizia finala nu poate fi luat Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene", a afirmat Schaeuble la Bruxelles, unde are loc intalnirea ministrilor de finante din UE. Oficialul german a cerut BCE sa se asigure ca politica fiscala si bancara nu se va indeparta de la politica monetara a institutiei.
De asemenea, Schaeuble si-a exprimat dubiile ca BCE ar putea superviza sute de banci. "Din nou si din nou, reafirmam ca este absolut necesar un zid chinezesc intre supervizarea bancara si politica monetara", a afirmat ministrul german de finante.
Uniunea bancara revine in centrul disputelor UE
Separat, Anders Borg, ministrul suedez de Finante, a declarat ca la reuniunea de la Bruxelles ar putea sa se ajunga la un compromis privind supervizarea bancilor
europene.
Suedia, Danemarca si Polonia se opun ca BCE sa supervizeze toate bancile din UE, inclusiv pe acelea din tarile care nu fac parte din zona euro, deoarece aceste state nu au nimic de spus in privinta deciziilor BCE.
"Cred ca ar trebui sa existe un tratament egal pentru toate statele membre ale UE care vor sa faca parte din consiliul de supervizare. Atunci nu va mai fi un tratament incorect... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:24
Ministrii de finante ai tarilor membre UE se intalnesc marti la Bruxelles pentru a incerca sa depaseasca impasul in care se afla negocierile pentru uniunea bancara, pe fondul unor diferende puternice pe mai multe probleme.
Cel mai recent conflict aparut in vizorul publicului este cel dintre Franta si Marea Britanie. Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat recent ca "cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro", pentru ca BCE sa poata "asigura supravegherea propriei monede".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Aceasta declaratie ameninta, astfel, statutul Londrei ca principal centru al tranzactiilor cu euro, iar reactiile din presa britanica au fost puternice. The Telegraph considera afirmatiile lui Noyer drept grosolane si se intreaba ce sanse reale de functionare are uniunea bancara, iar BBC titreaza "Regatul Unit jefuit de uniunea bancara a zonei euro?".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Pe langa relatia statelor din afara zonei euro cu noua uniune, exista si dispute legate de tipurile de banci care ar urma sa fie supravegheate de catre Banca Centrala Europeana si modul in care s-ar desfasura propriu-zis activitatea de supraveghere.
Locul bancilor mici in cadrul uniunii
Germania doreste initial ca doar bancile mari sa fie incluse in uniunea bancara si sa cada sub supravegherea BCE, in conditiile in care reglementarile... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:24
Uniunea Europeana vrea sa atraga in uniunea bancara state din afara zonei euro. In acest sens, va fi infiintat un organism special de supraveghere a sectorului financiar pe langa Banca Centrala Europeana (BCE).
BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor
In prezent, zece din cele 27 de state membre ale UE nu fac parte din zona euro, aspect ce ar putea afecta initiativele de a atribui BCE competente suplimentare de supraveghere a bancilor din regiune.
In acest context, oficialii de la Bruxelles cauta cai alternative, inclusiv crearea unei noi autoritati de reglementare.
"Cea mai buna cale de rezolvare a acestui impediment ar fi crearea unui nou organism in afara BCE. Acest lucru ne va permite sa ignoram orice reguli care vor limita activitatea BCE. In plus, toate statele ce vor adera la noua structura vor avea drept de vot, inclusiv Polonia, Suedia si Romania", a afirmat miercuri europarlamentarul german Sven Giegold.
Infiintarea unei uniuni bancare europene este prevazuta sa se deruleze in trei etape.
In primul rand, BCE va prelua controlul asupra bancilor din zona euro si din statele din afara care isi vor da acordul pentru aceasta competenta a BCE.
In continuare, urmeaza sa fie creat un singur fond din care vor fi achitate compensatiile si datoriile bancilor in faliment, iar mai tarziu va fi creat un sistem unic pentru protectia deponentilor.
Noile conditii ar trebui sa permita, de asemenea, utilizarea Mecanismului European de... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 11:44
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18
O uniune bancara este mai putin controversata si o solutie mai fezabila decat o uniune fiscala, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR sustine ca proiectul de uniune bancara, aplicabil si statelor care nu sunt in zona euro, este considerat functional de autoritatile europene, iar implementarea sa este fundamentata pe patru piloni: crearea unui manual unic de reguli, existenta unei singure autoritati supranationale de supraveghere in toata Uniunea Europeana (Banca Centrala Europeana), existenta unui mecanism unic de rezolvare a problemelor cu care se confrunta banci si crearea unei scheme unice de garantare a depozitelor, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mugur Isarescu, pentru fiecare pilon exista pareri pro si contra. Criza financiara a evidentiat pericolul unor reguli nationale divergente. In acelasi timp, adoptarea unui cadru juridic comun pentru reglementarile bancare este justificata.
Setul comun de reguli ar trebui elaborat de Autoritatea Bancara Europeana, spune Mugur Isarescu.
Uniunea bancara reprezinta o intarire a principiului neutralitatii competitive, prin faptul ca este vorba de aceeasi afacere si aceleasi reguli.
Uniunea bancara implica si un nivel mai mare de transparenta, ceea ca va determina un cadru reglementare robust si uniform intr-o piata unica.
Pe de alta parte, uniunea bancara implica o serie de riscuri.
"Implementarea aceluiasi manual de... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:45
Asumarea de catre Banca Centrala Europeana a responsabilitatii de a superviza si controla bancile din zona euro este o idee buna, insa institutia trebuie sa aiba resursele necesare pentru a-si indeplini corect atributiile, considera Ewald Nowotny, membru al Consiliului de Guvernare al BCE.
"Precum in cazul oricari alte masuri de supervizare, trebuie sa te asiguri ca ai intr-adevar mijloacele pentru a indeplini aceasta responsabilitate", a spus oficialul, citat de Reuters.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat in fata Parlamentului European propunerea vizand o uniune bancara in care sa fie incluse toate bancile din zona euro, BCE urmand sa fie nucleul acestei constructii.
Citeste mai multe despre Are BCE resursele necesare pentru a face fata uniunii bancare? pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 09:58