Sefii bancilor centrale din zona euro intentioneaza sa conteste miercuri stilul de management al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, din cauza lipsei de transparenta si a comunicarii imprevizibile, ei urmand sa ii ceara mai multa colegialitate.
Bancherii sunt in mod special deranjati ca Draghi a anuntat o tinta pentru cresterea portofoliului de active al BCE, imediat dupa ce consiliul guvernatorilor a decis sa nu faca publice niciun fel de informatii, au spus surse din BCE, citate de Reuters.
"Acest fapt a creat exact asteptarile pe care doream sa le evitam. Acum tot ceea ce facem este comparat cu obiectivul de a mari activele cu 1.000 de miliarde de euro", a spus una din surse.
Guvernatorii ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete
Iritarea guvernatorilor, care detin majoritatea in consiliul BCE format din 24 de membri, ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete in urmatoarele luni, in conditiile in care institutia trebuie sa ia decizii cruciale, legate de achizitia de obligatiuni suverane pentru a combate incetinirea inflatiei si stagnarea economica.
Unii membri ai consiliului intentioneaza sa isi exprime miercuri nemultumirile la o cina de lucru traditionala, inainte de sedinta de politica monetara de joi, au explicat sursele.
Multi membri ai bancii centrale, care administreaza moneda unica a celor 18 state din zona euro, au salutat lipsa de formalism a lui Draghi, atunci cand a... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:55
Jean Claude Trichet, presedintele Consiliului European de Risc Sistemic, a declarat ca riscurile pentru economie sunt in crestere, din cauza crizei datoriilor suverane. Trichet, care conduce fondul destinat supravegherii stabilitatii financiare din Europa, a declarat ca acesta ar putea sa fie mai flexibil, dar fara a solicita sprijinul Bancii Centrale Europene (BCE).
"Criza este sistemica si trebuie abordata in mod decisiv", a spus Trichet, Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Economice si Monetare."Nivelul mare de interactiune in cadrul sistemului financiar al UE a condus la un risc crescut de contagine si ameninta stabilitatea financiara in UE, punand in pericol si economia europeana", mai spune Trichet.Presedintele Consiliului European pentru Riscuri Sistemice mai crede ca trebuie luata rapid o decizie clara in ceea ce priveste recapitalizarea bancilor si a precizat ca fondul de salvare ar putea juca un rol important in acest sens.
Trichet a subliniat ca "nu este timp de pierdut", scrie Reuters.
In contextul agravarii crizei datoriilor de stat, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au promis, la finele saptamanii trecute, ca vor prezenta, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a bancilor europene si de solutionare a crizei.
"Sectorul bancar din Europa are nevoie de recapitalizare, asta face parte din mesajul nostru. Trebuie luate decizii, foarte urgent. Ma astept ca aceasta... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 12:48
Mario Draghi, guvernatorul Bancii Nationale a Italiei, va deveni presedintele Bancii Centrale Europene, institutie condusa timp de 8 ani de zile de Jean Claude Trichet, supranumit „Domnul Euro”. Porecla i se datoreaza implicarii sale in problemele din zona euro.Pe 5 octombrie va avea loc ultima sedinta a Bancii Centrale Europene condusa de Jean Claude Trichet, mandatul sau fiind preluat de Mario Draghi.
Guvernatorul Bancii Nationale a Italiei si-a atras porecla de „Super Mario”, dupa ce presa l-a considerat candidatul ideal pentru a-l inlocui pe premierul Silvio Berlusconi, tinta unui scandal.
„Mostenirea” pe care i-o lasa Jean Claude Trichet lui Mario Draghi nu este deloc una usoara sau placuta, in conditiile in care absenta unei trezorerii comune si a altei institutii comunitare a zonei euro ii determina pe toti sa isi indrepte atentia catre Banca Centrala Europeana.
Aceasta are, in prezent, in bilant, datorii de aproape 100 de miliarde de euro, ale statelor cu probleme din Uniunea Europeana.
De cand BCE a inceput sa creasca dobanzile in zona euro, pentru a combata inflatia, tarile UE se confrunta cu o crestere anemica a economie si cu adancirea deficitelor publice.
Planurile lui Super Mario
Daca Trichet a preferat sa adopte o serie de masuri care sa ajute statele aflate in dificultate, printre care pot fi amintite programul de achizitii de obligatiuni guvernamentale si acordarea de imprumuturi la dobanzi reduse, Draghi a reusit sa... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 12:44
Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut in luna august la 2,5%, potrivit Eurostat, usor peste tinta Bancii Centrale Europene (BCE) de sub, dar aproape de 2%, pe fondul incetinirii cresterii economice si scaderii preturilor din domeniul energiei, transmite Bloomberg. Indicatorul a fost in linie cu media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg intr-un sondaj, scrie Mediafax.
Economia europeana a incetinit in trimestrul al doilea mai abrupt decat estimau analistii, iar increderea consumatorilor a coborat puternic in august, indicand ca populatia ar absorbi mai greu eventuale cresteri ale preturilor.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat luni ca banca reevalueaza riscurile inflationiste inainte de consiliul de politica monetara din 8 septembrie, dupa ce institutia a ridicat dobanzile in doua randuri in ultimele patru luni pentru a combate cresterea preturilor.
"Trichet a admis deja ca revenirea economica ar putea fi mai slaba decat se astepta, sugerand o schimbare a perspectivelor de crestere si inflatie ale BCE.
Vom intra probabil intr-o perioada indelungata de dobanzi reduse si stabile", comenteaza economistul ING Bruxelles Peter Vanden Houte.
Moneda euro nu a reactionat semnificativ dupa publicarea datelor Eurostat privind inflatia, tranzactionandu-se la 1,4437 dolari pe euro.
BCE va prezenta saptamana viitoare proiectiile economice revizuite.
In iunie, banca anticipa o inflatie medie de 2,6% in zona euro in acest an, care ar trebui sa scada la... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 14:36
Banca Centrala Europeana (BCE) va continua sa puna la dispozitia bancilor lichiditati nelimitate si sa cumpere obligatiuni suverane, desi nu s-a angajat sa intensifice aceste achizitii, a declarat, joi, presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, informeaza Mediafax.Conducerea BCE a convenit ca o continuare a planului de retragere a lichiditatilor puse la dispozitia bancilor ar fi dat un semnal nepotrivit.
Trichet a aratat ca BCE a decis sa continue sa acorde lichiditati pe termen de trei luni, in ianuarie, februarie si martie 2011.
Seful BCE nu facut un angajament ferm privind intensificarea achizitiilor de obligatiuni suverane pentru sustinerea unor tari precum Portugalia si Spania, in pofida speculatiilor ca ar putea lua noi masuri anti-criza.
"Programul de cumparare de obligatiuni este in desfasurare, repet...in desfasurare", a afirmat Trichet la conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara in care banca a mentinut dobanda cheie la 1%. El a adaugat ca nu va comenta observatiile participantilor din piata.
BCE a inceput sa cumpere obligatiuni suverane in luna mai si a cheltuit pna in prezent 67 de miliarde de euro, cea mai mare parte in primele trei saptamani ale programului.
Analistii cred ca BCE va fi nevoita in curand sa cumpere mai multe obligatiuni suverane, daca criza datoriilor din zona euro va spori riscul ca Portugalia si Spania sa ajunga in situatia de a solicita ajutor international.
"Anticipam ca achizitiile vor atinge 100 de miliarde... mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 00:01
Anul 2011 va fi decisiv pentru viitorul Uniunii Europene si al zonei euro, urmand sa fie revizuita guvernanta economica, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, scrie Mediafax."Suntem confruntati cu un an decisiv. In 2011 va fi adoptat cadrul revizuit al guvernantei, vor fi discutii aprofundate despre gestiunea financiara si poate va debuta modificarea Tratatului de la Lisabona", a spus Trichet, care a prezentat raportul anul pentru 2009 al BCE, in Parlamentul European.
El a aratat ca tratatul trebuie reformat astfel incat Europa in ansamblul sau si zona euro sa faca fata provocarilor viitorului cu o putere mai mare de decizie.
Trichet a salutat propunerea de reformare a guvernantei economice adoptata de statele EU in Consiliul European de la sfarsitul lui octombrie, dar a subliniat din nou ca BCE considera ca masurile nu sunt suficient de profunde. Seful BCE a adaugat ca o alta mare provocare pentru zona euro este reglementarea sectorului financiar, care trebuie sa fie mai transparent si mai solid. mai mult
Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 23:27
Jean-Claude Trichet, unul din arhitectii uniunii monetare europene, a fost dat la o parte in timpul celei mai mari crize fiscale din regiune.Europa a ales sa ajute financiar Grecia, ignorand parerea presedintelui Bancii Centrale Europene despre modul de realizare a acestui lucru.Cand era vorba de probleme cheie, cum ar fi implicarea Fondului Monetar International in criza din Grecia sau dorinta lui de a exista o voce comuna europeana, Trichet nu s-a sincronizat cu liderii din zona euro, iar sfaturile sale nu par sa fi fost luate in seama."Problema este ca, desi conduce o institutie care ar trebui sa fie paznicul monedei euro, o mare parte din deciziile care vor afecta viitorul monedei unice nu pot fi luate de el", a declarat Philip Whyte, de la Centrul pentru Reforma Europeana din Londra, pentru The Wall Street Journal.Potrivit analistilor, lipsa influentei sale asupra strategiei de raspuns la criza si a viitorului economic al zonei euro i-ar putea pune in pericol presedintia la BCE si ar pune chiar in discutie rolul BCE, in cazul unei recesiuni viitoare.Multe tari din zona euro inca simt efectele recesiunii, iar politicienii, in special din Germania, sunt reticenti in a urma sfaturile lui Trichet privind existenta unui raspuns rapid si decisiv in cazul Greciei. Acest lucru a erodat sprijinul pentru Uniunea Europeana si moneda unica in cazul Germaniei.Care este rolul BCE?Insa, mai important, a aratat cat de mare este distanta intre cei care sustin o integrare politica si... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 13:05
Banca Centrala Europeana (BCE) a confirmat, joi, ca va accepta si dupa sfarsitul acestui an garantarea imprumuturilor pe care le acorda prin obligatiuni cu ratinguri mai reduse, pana la nivelul BBB-, dar va aplica noi marje de risc in cazul activelor din sectorul privat, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a dezmintit ca schimbarile au rolul sa sprijine Grecia, care in prezent are cel mai redus rating in randul statelor din zona euro.
Noile marje de risc nu vor fi aplicate obligatiunilor guvernamentale.
BCE va prezenta in iulie noi detalii referitoare la modificarea reglementarilor aplicate in cazul garantiilor.
Trichet a explicat ca modificarile vor inaspri regulile BCE in domeniul garantiilor, dar nu vor duce la reducerea volumului de active pe care bancile le pot folosi la obtinerea finantarii.
"Nu este vorba de o relaxare, mai degraba de o inasprire", a aratat Trichet referitor la prevederile care vor fi aplicate din ianuarie 2011.
Seful BCE a respins, totodata, posibilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata a datoriilor, chiar daca asigurarea fata de un default al acestora a atins joi un nivel record.
"Luand in considerare toate informatiile, nu se pune problema unui default", a spus Trichet.
Analistii au remarcat ca Trichet a avut grija sa nu furnizeze detalii privin planul de sprijin UE-FMI pentru Grecia, dar a reiterat ca se asteapta ca acest stat ca aplice reformele bugetare. mai mult
Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 09:27
Increderea in economia mondiala a crescut in august la cel mai inalt nivel din ultimele 22 de luni, pe fondul semnalelor ca cea mai grava recesiune mondiala de la cel de-al doilea Razboi Mondial se apropie de final, arata rezultatele unui sondaj Bloomberg si preluat de NewsIn.Indicele de incredere Bloomberg a crescut in aceasta luna la 58,12 puncte, de la 39,13 puncte in iulie. Aceasta este pentru prima oara cand indicele depaseste 50 puncte, ceea ce inseamna ca numarul optimistilor este mai mare decat al pesimistilor. Indicele increderii participantilor americani in economia Statelor Unite a crescut de la 29,5 puncte la 47,3 puncte, mai arata sondajul.
"Este clar ca recesiunea s-a incheiat si ca urmeaza un fel de revenire", a declarat Nick Kounis, economist in cadrul Fortis Bank Nederland Holding NV, participant la sondaj."Avem cea mai mare politica de stimuli monetari si fiscali din istorie, la nivel mondial, si incepem sa-i vedem rezultatele. Probabil urmatoarea dezbatere va fi despre cat de puternica si de sustenabila este revenirea".Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, a declarat pe 10 august ca lumea, aflata acum in stadiu de stabilizare, a evitat o noua Mare Criza.Sondajul la care au luat parte peste 2.300 de utilizatori Bloomberg s-a desfasurat in perioada 3-7 august. De la sondajul anterior, rata somajului din Statele Unite a scazut, cresterea economica inregistrata de Statele Unite si de China in al doilea trimestru a depasit estimarile, iar Banca Centrala... mai mult
Miercuri, 12 August 2009, ora 16:21