Banca Centrala Europeana a confirmat lansarea unor masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 miliarde de euro menite sa previna stagnarea economiei zonei euro.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 pana in septembrie 2016, transmite Sky News citat de Agerpres.
Suma raportata de Mario Draghi este mai ridicata decat se asteptau pietele - 50 miliarde de euro - iar dupa anuntarea detaliilor planului BCE bursele europene au crescut iar euro s-a depreciat.
Actualul program de stimulare al BCE va fi extins din martie 2015 pana in septembrie 2016 si este menit sa evite intrarea celor 18 state din zona euro intr-o perioada de deflatie.
Rata anuala a inflatiei in eurozona a continuat sa scada in decembrie, ajungand la minus 0,2%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. Aceasta este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro dupa luna octombrie 2009.
Achizitionarea de obligatiuni suverane va reduce, de asemenea, si costurile la care se imprumuta statele din zona euro, va sprijini creditarea bancara si va duce la deprecierea euro, care va fi mai competitiv.
Tarile aflate sub programe de asistenta financiara, cum ar fi Grecia, vor fi incluse in programul de stimulare al BCE dar cu anumite conditii.
Cancelarul german Angela Merkel a... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 17:03
Zona euro nu este o usa turnanta prin care statele membre pot iesi si intra cu usurinta, a avertizat presedintele Bancii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, Jens Weidmann, intr-un interviu acordat revistei germane Capital, preluat de AFP.
"Ceea ce ma deranjeaza este inconstienta acelora care invoca un astfel de scenariu", spune Weidmann. Potrivit acestuia iesirea unei tari din zona euro ar avea consecinte grave atat pentru tara respectiva cat si pentru toate celelalte state.
"Uniunea monetara nu este un fel de club din care poti sa iesi rapid pentru a te inscrie din nou. Oricine sugereaza acest lucru subestimeaza interconectarea care exista intre diferitele economii din zona euro. De asemenea o iesire din zona euro ar avea consecinte de amploare si asupra bancilor si economiei noastre", a spus Weidmann.
Presedintele Bundesbank a fost deranjat de discutiile cu privire la o posibila separare a tarilor din sudul Europei sau chiar la o iesire a Germaniei din zona euro. "Nimeni nu doreste marca germana. Noi luptam pentru un euro stabil" a declarat Weidmann.
De asemenea, Jens Weidmann a insistat ca decizia BCE de a utiliza asa numite orientari cu privire la directia viitoare a dobanzilor in zona euro nu este o minirevolutie ci are drept obiectiv de a clarifica politica monetara. "Este vorba de un instrument prin care putem comunica mai bine directia politicii noastre monetare in perioade de incertitudine dar nu... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:47
Zona euro inca se confrunta cu riscuri la adresa stabilitatii sale financiare, chiar daca tensiunile s-au atenuat semnificativ in a doua jumatate a acestui an, releva raportul publicat vineri de Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Bloomberg.
"Riscurile cheie la adresa stabilitatii financiare se mentin si nu exista timp pentru automultumire. Totusi, tensiunile si lipsa increderii in sistemul financiar al zonei euro s-au atenuat semnificativ din vara", se arata in raportul bianual privind stabilitatea financiara al BCE.
Actiunile companiilor europene au crescut anul acesta la burse cu 20% de la nivel record scazut inregistrat in 4 iunie iar cresterea randamentelor obligatiunilor Spaniei si Italiei s-a temperat dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat in 26 iulie ca va face orice va fi necesar pentru a apara euro si apoi a anuntat programul masiv de achizitionare de obligatiuni.
De asemenea, liderii UE au decis saptamana acesta instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene - prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice noi crize.
"Angajamentul ferm al BCE pentru combaterea temerilor nefondate privind evolutia monedei euro au avut un rol esential in atenuarea crizei", se arata in raportul BCE.
Raportul identifica trei riscuri cheie la adresa stabilitatii sistemului financiar din zona euro: agravarea crizei din cauza eforturilor lente ale guvernelor,... mai mult
Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 09:45
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), este considerat cel mai puternic bancher al Europei, pentru ca institutia pe care o conduce, prin actiunile sale, influenteaza evolutia crizei din zona euro.
Polemicile incepute de anul trecut, in care Germania si Franta aveau opinii diferite in ceea ce priveste rolul BCE in solutionarea crizei din zona euro au fost reluate si in 2012, in contextul in care trebuiau stabilite atributiile uniunii bancare.
Acesta este, probabil, cel mai ambitios proiect din ultimii ani gandit de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Berlinul considera ca BCE ar trebui sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei. Pe de alta parte, Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor, iar BCE sa fie decident de ultima instanta.
Un alt proiect prevede ca bancile cu active mai mari de 30 de miliarde de euro si cele ale caror active totale depasesc 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine sa fie supravegheate direct de catre BCE, puncteaza Bloomberg.
Mario Draghi, presedintele BCE, va avea decizia finala. El a implinit, pe 2 noiembrie, un an de cand se afla la conducerea institutiei bancare, o perioada caracterizata de stilul sau "incisiv, alert si activ", caracteristic pentru Wall Street, asa cum titreaza Reuters. De cand a venit in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:10
Presedintele Frantei, Francois Hollande, sustine ca sfarsitul crizei din zona euro este foarte aproape, insa mai multi profesori, jurnalisti si oameni politici au pareri impartite.
Ha-Joon Chang, profesor de economie la Universitatea Cambridge, este de parere ca Hollande se inseala din doua motive.
In primul rand, desi Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins recent masuri pentru a calma pentru moment piata financiara, nu este clar daca va fi capabila sa repete aceste masuri in cazul in care situatia economica mondiala se inrautateste - economia chineza incetineste, iar SUA ar putea experimenta o recesiune in forma de "W", in cazul in care Mitt Romney castiga alegerile prezidentiale din SUA si ii va da mana libera lui Paul Ryan asupra bugetului.
In al doilea rand, chiar daca nu vor exista masuri de austeritate suplimentare pentru Grecia si pentru alte tari "periferice" (asa cum promite Hollande), reducerile drastice operate la nivelul asistentei sociale in aceste tari sunt coplesitoare.
Multi cetateni ai acestor state si-au restrans cheltuielile la limita pentru a putea face fata reducerilor bugetare, insa acest lucru nu va continua pentru mult timp, mai ales in cazul cresterii ratei somajului, potrivit Agerpres.
Exista astfel posibilitatea aparitiei unor alte tulburari sociale care vor bloca recuperarea economica, in conditiile in care investitorii pe termen lung, de care Europa are nevoie pentru o redresare reala, au nevoie de un mediu social stabil.... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:50
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE).
Autoritatea de supraveghere bancara va avea o perioada de un an in care activitatea sa fie reglata adecvat cu cea a BCE, a spus Draghi.
Seful BCE a subliniat ca este important sa fie convenit cadrul legal pana la 1 ianuarie 2013.
Mai multe state UE din afara zonei euro, intre care Polonia si Ungaria, au ridicat obiectii in privinta planului de supraveghere bancara, afirmand ca actualele propuneri presupun cedarea de atributii ale autoritatilor nationale fara a se obtine in schimb putere de decizie.
Polonia si Suedia nu vor uniune bancara. Se tem de concurenta incorecta
Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alatura voluntar BCE, care ar urma sa fie responsabila de supravegherea bancara, se pot angaja sa respecte regulile bancii si sa faca schimb de date, fara a obtine in schimb drept de vot in comisiile de supraveghere.
Comisia Europeana a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 09:18
Zona euro are nevoie urgenta de o serie de masuri pentru atenuarea efectelor crizei datoriilor. Cu toate acestea, guvernele, investitorii si BCE sunt in expectativa, fiecare asteptand din partea celorlalti sa actioneze.
Banca Centrala Europeana a propus, in cursul saptamanii trecute, sa actioneze in vederea achizitiei de titluri de stat pentru a cobori costurile de finantare ale Spaniei si Italiei. Acum insa, atat Banca Centrala, cat si guvernele tarilor cu probleme, Germania si guvernele tarilor care au primit deja ajutor, asteapta o prima miscare si suportarea costului de catre altcineva, scrie Reuters.
Un alt joc asemanator se desfasoara intre BCE si investitorii de pe pietele titlurilor de stat, care au impins moneda unica la limita din cauza lipsei de incredere in capacitatea politicienilor de a rezolva criza.
In acelasi timp, Mario Draghi, presedintele BCE, a vrut sa intimideze speculatorii care pariau pe disparitia monedei euro, spunand ca uniunea monetara este irevocabila si ca nu are rost sa se faca specula pe euro.
Decizii amanate pana in septembrie
Inainte ca o decizie palpabila sa fie luata, cel mai probabil in septembrie, situatia din piete se va inrautati, iar acest lucru se va reflecta si pe strazile Atenei sau Madridului.
Spania si Italia au sperat ca BCE sa actioneze si sa le ofere bani pe baza masurilor de austeritate deja existente, fara sa fie nevoite sa ceara ajutor oficial, un stigmat pe care vor sa il evite cu orice pret. Sefii... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 09:00
Neintelegerile din zona euro privind masurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat submineaza viitorul Uniunii Europene si ameninta sa conduca la "dezintegrarea psihologica" a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti.
Liderul italian a reiterat apelul pentru actiuni rapide la nivelul zonei euro in vederea scaderii dobanzilor pentru statele aflate in dificultate.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a afirmat, joi, ca dobanzile ridicate la care se imprumuta unele tari din zona euro sunt "inacceptabile" si a prezentat un plan pentru scaderea costurilor de finantare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma sa cumpere obligatiuni de stat spaniole si italiene de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achizitiona titluri direct de la Trezoreriile celor doua tari. Interventia descrisa ar avea loc in conditii stricte, cu tinte fiscale si obiective privind reformele structurale.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
Pietele au scazut initial dupa declaratiile lui Draghi, investitorii concentrandu-se pe afirmatia ca Spania si Italia ar trebui sa ceara oficial reinceperea achizitiilor de obligatiuni de catre BCE.
Scadere pe bursele europene dupa declaratiile lui Draghi
O zi mai tarziu, bursele au revenit insa in crestere, participantii la piata concluzionand ca banca va interveni cu siguranta la un moment dat, chiar... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 11:08
Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa imprumute tarile cu probleme din zona euro prin Mecanismului European de Stabilitate si nu sa le sprijine prin intermediul bancilor comerciale, a declarat candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande.
BCE a ales calea mai scumpa de sustinere a statelor, prin intermediul bancilor, a spus Hollande, favorit pentru castigarea alegerilor, intr-un interviu pentru presa franceza, preluat de Reuters.
Banca centrala imprumuta bancilor comerciale fonduri la dobanda de 1%, iar acestea le pot trece mai departe Spaniei pentru pana la 6% iar Italiei la o dobanda usor mai redusa, a afirmat el.
"BCE ar trebui sa imprumute direct statelor, ceea ce refuza, dar exista o alta varianta. In loc sa imprumute bancilor, ar putea sa imprumute direct ESM", a declarat Hollande pentru BFM TV si RMC radio.
Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - activ din iulie
Fondul zonei euro pentru tarile cu probleme, ESM, va fi activat in iulie.
Franta a mai cerut in trecut ca predecesorul ESM, facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, ca primeasca o licenta bancara, astfel incat sa poata imprumuta fonduri de la BCE.
Ideea a fost respinsa insa de BCE si Germania, care sustin ca acordarea unei licente bancare fondurilor de urgenta ar incalca prevederile din Tratatul UE, unde este interzis BCE sa finanteze direct statele.
BCE a contribuit la reducerea presiunii asupra statelor pe pietele financiare, dupa ce a introdus... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 16:45