Aflat intr-un turneu de doua saptamani prin Europa, economistul Nouriel Roubini se arata ingrijorat de lipsa de perspectiva intrevazuta in proiectul UE, care pare din ce in ce mai mult sortit esecului.
Cele mai importante forte economice si politice de pe continent au atitudini diferite in tratarea crizelor cu care se confrunta in acest moment blocul comunitar, iar acesta ar putea fi interpretat ca semnalul disolutiei proiectului european, afirma Roubini intr-un comentariu postat pe portalul Social Europe.
De pe Sena pana pe Tamisa
In Paris, atmosfera lasata in urma de tacurile teroriste de la jumatatea lunii trecute este una mohorata, aproape depresiva.
Cresterea economica a Frantei este si ea anemica, somerii si musulmanii francezi manifestand o stare de nemultumire pe care extrema dreapta din Frontul National, partid condus de Marine Le Pen, o poate specula in urmatoarele alegeri generale.
La Bruxelles, oras care a trecut printr-o recenta blocada impusa de riscul amenintarilor teroriste, institutiile europene nu detin inca o strategie clara de gestionare a fluxului de refugiati si imigranti, fara a mai vorbi de una prin care sa abordeze instabilitatea generata de conflictele din vecinatatea continentului.
In afara zonei euro, la Londra, pluteste in aer amenintarea contagiunii financiare generate de criza economica care inca ravaseste uniunea monetara de pe continent.
Criza refugiatilor si pericolul terorist inseamna si ca referendumul programat... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 11:22
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, nu a dat vreun indiciu in urma sedintei de miercuri ca intentioneaza sa organizeze o a treia actiune de finantare a bancilor europene, dupa cum se asteapta majoritatea economistilor, dar nu se pregateste nici de renuntarea la masurile anti-criza.
Investitorii de pe piata de capital se asteapta ca BCE sa deruleze un nou program de ajutor pentru bancile europene, o a treia astfel de actiune dupa cele din decembrie si februarie, mai ales in contextul in care problemele din Spania se agraveaza, iar Guvernul Olandez nu a ajuns la o intelegere asupra planului de buget, scrie Reuters.
Mesajul transmis de bancherii Bancii Centrale este insa foarte diferit, mai ales dupa ce au dat credite in valoare de 1 trilion de euro pentru evitarea unei prabusiri a sistemului bancar. Ei considera ca au acordat guvernelor si bancilor destul timp sa isi echilibreze bugetele si sa elimine din datorii.
"Principalul mandat al BCE este asigurarea unei stabilitati a preturilor pe termen mediu pentru intreaga zona euro. Trebuie sa mentinem si echilibrul acesta delicat pentru a pastra credibilitatea Bancii Centrale Europene", a declarat Draghi.
Cu toate acestea, Draghi a adaugat ca orice discutie despre o renuntare la masurile anti-criza este prematura, luand in considerare conditiile din piata.
Draghi a insistat insa ca bancile trebuie sa isi stabilizeze propriile finante, inclusiv prin eliminarea bonusurilor pentru angajati, in... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:05
Liderii europeni au stabilit sa inaspreasca regulile pactului fiscal, ca urmare a solicitarilor repetate efecutate de reprezentantii Bancii Centrale Europene (BCE).
Masurile prevazute in pactul de stabilitate fiscala vor fi stabilite pe 23 ianuarie, de catre ministrii de finante din Uniunea Europeana. Acestia isi doresc un mecanism centralizat de "corectie" care sa poata fi declansat automat, in momentul in care tinta de deficit structural este depasita, scrie Bloomberg.
In cadrul pactului, deficitul structural trebuie sa fie de 0,5% din Produsul Intern Brut, conform regulilor stabilite la summitul din 9 decembrie anul trecut.
Pactul imputerniceste Comisia Europeana sa impuna anumite termene limita pentru convergenta bugetara. In cazul in care limitele sunt depasite, Curtea Europeana de Justitie are puterea sa amendeze tarile care nu au respectat termenele.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a spus ca guvernele trebuie sa isi asume angajamentul de a restaura credibilitatea finantelor publice in zona euro.
"Acum este mai important ca oricand sa fie puse in aplicare deciziile pentru a pune economia zonei euro pe un fagas normal", spunea Draghi. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 15:11
In Europa exista semne incipiente ca economia se stabilizeaza si pietele monetare revin la viata, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, avertizand insa ca situatia ar putea evolua si catre o agravare a crizei datoriilor suverane.
"Vedem o incetinire a ciclului de afaceri, cu puternice riscuri negative. Vedem si niste semne incipiente ale unei stabilizari a activitatii economice la niveluri scazute.
Totul este supus riscului, asa ca situatia se poate inrautati", a spus Draghi intr-o conferinte de presa organizata la Abu Dhabi dupa o intalnire, care se desfasoara periodic, intre bancheri din Europa si din zona Golfului.
BCE este "destul de multumita" de rezultatele masurii fara precedent luata in decembrie de a imprumuta lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro bancilor pe trei ani, care a fost urmata de reluarea partiala a tranzactiilor pe piata interbancara.
"Cred ca pe ansamblu aceasta masura a evitat o criza serioasa de finantare pentru bancile europene", a afirmat seful BCE.
Economistii consultati de Reuters saptamana trecuta au estimat o contractie de 0,3% pentru zona euro in acest an, in timp ce in urma cu trei luni anticipau o crestere de 0,9%.
Draghi a insistat, insa, ca Europa va fi "intr-o forma mai buna" in acest an fata de anul trecut, ca urmare a progreselor in ceea ce priveste disciplina fiscala si reformarea economiilor statelor membre pentru a le face mai eficiente.
"Vad ca ambele probleme... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 19:25
Banca Centrala Europeana (BCE) a reusit sa previna aparitia deflatiei in Europa prin "ancorarea solida" a anticiparilor de stabilitate a preturilor, iar sistemul financiar trebuie imbunatatit, a declarat presedintele institutiei financiare internationale, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters."Am reusit sa evitam transformarea in realitate a riscurile deflationiste multumita ancorarii solide a anticiparilor privitoare la inflatie", a afirmat Trichet pentru publicatia olandeza Financieele Dagblad, preluata de Reuters si citata de Mediafax.
Trichet a indicat ca in ultimii cinci ani sistemul financiar global a fost foarte fragil.
"Lipsa de rezistenta ne-a costat foarte scump. Tot ce tine de sistemul financiar trebuie imbunatatit", a precizat Trichet.
Seful BCE a subliniat ca ameliorarea economiei nu a fost rapida, avand in vedere datele referitoare la somaj. mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 11:44
Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca starea economiei este inca prea fragila pentru a lua in calcul o renuntare la masurile de sustinere a creditarii, a declarat luni presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, citat de AFP si preluat de NewsIn."Ne asteptam la o revenire foarte graduala. Aceasta prognoza presupune multe incertitudini", a spus Trichet, la o audiere in fata Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului european.Nivelul dobanzii de referinta - de 1% in prezent, nivel minim istoric - este "corespunzator" pentru acest moment, a estimat seful institutiei, care a asigurat ca BCE va furniza bancilor in continuare lichiditati ieftine prin piata monetara.Insa Trichet a avertizat ca interventia puternica a bancii centrale a zonei euro pe piata "nu va putea fi mentinuta pentru totdeauna".
El a cerut bancilor sa fie la inaltimea responsabilitatii lor, in conditiile in care ultimele statistici au aratat ca, in zona euro, creditarea stagneaza, sporind temerile legate de o eventuala penurie de lichiditati.Mesajul BCE pentru banci este clar, si anume ca masurile exceptionale "nu sunt pentru ochii vostri frumosi, ci pentru ca sa va faceti treaba: finantarea economiei", a subliniat Trichet.Seful BCE a repetat ca banca centrala isi va retrage masurile de sprijinire a creditului in caz de pericol inflationist.
"BCE are o strategie de iesire (din criza) si este gata sa o puna in aplicare atunci cand va fi momentul", a afirmat Trichet.
Apararea... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2009, ora 09:06