Muncitorii europeni vor suferi din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 pentru mai mult timp decat companiile, arata un sondaj realizat de Bacna Central Europeana (BCE) si citat de Bloomberg.
Unele din cele mai mari companii din Europa afirma ca adoptarea accelerata a tehnologiilor digitale si imbunatatirea proceselor vor mari productivitatea, 55% din firmele care au participat la studiul BCE spunand ca se asteapta ca pe termen lung sa angajeze mai putini muncitori.
Actuala criza economica provocata de pandemia de COVID-19, considerata cea mai grava criza inregistrata de Europa dupa al Doilea Razboi Mondial, a dus la o crestere consistenta a disponibilizarilor si a numarului de persoane trimise in somaj tehnic. Acest lucru s-a intamplat dupa ce companiile au fost nevoite sa isi reduca activitatea pe fondul restrictiilor impuse pentru a combate raspandirea coronavirusului.
Sondajul realizat de BCE, la care au participat 72 de companii de top, sugereaza ca firmele ar putea sa isi revina mai repede din cutremurul cauzat de pandemie decat gospodariile.
Rezultatele "par sa reflecte modul in care afacerile au invatat sa isi mentina productia in pofida restrictiilor asupra fluxului fortei de munca datorate distantarii sociale si au identificat castiguri privind eficienta legate de acestea", noteaza in raport cercetatorii BCE Eduardo Maqui si Richard Morris.
CITESTE SI:
Scotia intra din nou in carantina la nivel national. Restrictiile vor fi in vigoare pana la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 17:56
Banca Centrala Europena (BCE) se asteapta ca zona euro sa sufere o recesiune profunda anul acesta, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), pierderile urmand sa fie recuperate doar partial in 2021, transmit DPA si Reuters.
In ceea ce presedintele BCE, Christine Lagarde, a descris ca fiind scenariul de referinta, PIB-ul zonei euro ar urma sa se contracte cu 8,7% in 2020 si apoi sa urce cu 5,2% in 2021 si cu 3,3% in 2022, avertizand ca riscurile ar putea compromite aceste estimari. Anterior, BCE previzionase un avans de 0,8% anul acesta.
Nivelul declinului si al redresarii va depinde "de durata si de eficacitatea masurilor de izolare, de succesul politicilor menite sa atenueze impactul asupra veniturilor si somajului si de gradul in care vor fi afectate cererea si lantul de furnizare", a explicat Lagarde.
De asemenea, BCE a revizuit prognoza de inflatie in zona euro. In mai, rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 0,1%, de la 0,3% luna precedenta, arata estimarea publicata de Oficiul European de Statistica (Eurostat), dupa ce pandemia de coronavirus (COVID-19) aproape a oprit activitatea economica, iar pretul petrolului a scazut semnificativ.
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE) pe termen mediu, respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In prognoza publicata joi, BCE se asteapta ca rata inflatiei in zona euro sa se situeze la 0,3% anul... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 18:00
Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna februarie 2019 a crescut usor, pana la 1,5%, de la un nivel de 1,4% in luna ianuarie 2019, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat.
Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Factset, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%, informeaza Reuters.
Cresterea inflatiei in zona euro in luna februarie se explica in principal prin accelerare ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 3,5% in luna februarie 2019, dupa un avans de 2,7% inregistrat in luna ianuarie, precum si a preturilor la alimente, bauturi si tigari, care au inregistrat un avans de 2,4% in luna februarie 2019, dupa un avans de 1,8% inregistrat in luna ianuarie.
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut usor pana la 1% in februarie, de la 1,1% in ianuarie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei a scazut... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:46
Frankfurt a fost un oras fierbinte la propriu, miercuri, cand demonstratiile din fata noului sediul al Bancii Centrale Europene au degenerat in conflicte de strada intre fortele de ordine si protestatari.
La orele pranzului, strazile erau un adevarat camp de lupta intesat de politisti si de oameni care acuzau institutia ca le-a ruinat vietile. In cateva ore s-au inregistrat 350 de arestari si 7 masini de politie au fost incendiate.
Momentul protestelor violente coincide cu inaugurarea sediului bancii, o lucrare de 1,2 miliarde de euro, iar organizatorii manifestatiei, grupul Blockupy, noteaza pe pagina web:
"Cu greu putea fi gasit un moment mai prielnic pentru a bloca BCE", arata un reportaj CNN.
O institutie hulita
In inima Europei nu te-ai astepta sa vezi zi de zi o institutie hulita cu aplomb, dar BCE si-a consolidat in ultimii ani acest statut de "sperietoare".
Simbol al politicii de austeritate, Banca Centrala Europeana este invinovatita pentru inrautirea conditiilor de trai pentru zeci de milioane de locuitori din zona euro.
Parte din celebra "troika" a creditorilor, alaturi de Fondul Monetar International si Comisia Europeana, BCE este considerata responsabila pentru limitarea conditiilor de trai din Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari supuse unui proces de asistenta finaciara dupa acordarea imprumuturilor care le-au salvat de la faliment.
Imprumuturile au fost acordate doar dupa ce guvernele tarilor respective s-au angajat sa reduca... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 17:44
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipata de toti cei 54 de analisti economici consultati de Bloomberg.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene, informeaza Mediafax.
Presedintele BCE, Mario Draghi, va sustine o conferinta de presa in care va explica decizia luata de BCE in cadrul sedintei lunare a institutiei, iar investitorii asteapta discursul sau pentru indicii referitoare la noi masuri de stimulare a economiei europene.
Zona euro a consemnat o crestere economica slaba in trimestrul al treilea, iar rata somajului se afla la 11,5%.
Inflatia a incetinit la 0,3% in luna noiembrie, marcand minimul ultimilor cinci ani, iar trendul ar putea sa se mentina si in lunile urmatoare, dat fiind ca pretul barilului de petrol a scazut cu 26% in acest an.
BCE a redus, la inceputul lunii septembrie, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.
Tot in urma sedintei din septembrie, BCE a anuntat ca va lansa, in luna octombrie, doua noi programe pentru cumpararea de eurobonduri emise de statele din zona euro si de obligatiuni garantate cu active din sectorul privat, in incercarea de a... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 15:27
Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine scazuta rata dobanzii si este pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de politica monetara daca inflatia se mentine redusa, a declarat miercuri presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un discurs rostit la Roma, transmite Reuters.
Combinarea de catre BCE a ratei dobanzii extrem de scazute cu expansiunea bilantului a creat 'un grad fara precedent de relaxare monetara', a afirmat Mario Draghi, transmite Agerpres.
Acesta a adaugat ca BCE 'va adopta noi masuri neconventionale de politica monetara daca asteptarile privind inflatia pe termen mediu se inrautatesc sau daca masurile adoptate deja se vor dovedi insuficiente'.
Oficialul BCE a subliniat ca rata dobanzii in zona euro este acum 'mai scazuta decat a fost vreodata si este, de asemenea, mai scazuta decat in SUA, cu care este adesea comparata zona euro', dar numai politica monetara nu poate relansa economia, ci si bancile trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a sprijini creditarea. De asemenea, guvernele trebuie sa incurajeze investitiile si sa faca reformele structurale pentru a imbunatati competitivitatea si a reduce somajul, a apreciat Mario Draghi.
'Este clar ca sunt necesare ambele tipuri de politici - de partea cererii si a ofertei', a subliniat seful BCE, adaugand ca investitiile private in zona euro au scazut cu 15% din 2007, iar investitiile publice cu 12%.
'Lectia invatata in 2012 a fost ca in zona euro criza de incredere a fost provocata si de... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 08:55
Banca Centrala Europeana este nemultumita de cursul ridicat al euro, aratand ca aprecierea monedei unice creeaza presiuni asupra economiei zonei euro, potrivit lui Christian Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, citat de Bloomberg.
"Este un factor foarte important in evolutia economiei si a inflatiei. Atunci cand euro se afla pe o tendinta ascendenta, creeaza presiuni negative asupra economiei si inflatiei, evolutie nefondata in ambele cazuri. Deci nu suntem multumiti in acest moment", a afirmat Noyer, guvernatorul Bancii Frantei, intr-un interviu acordat Bloomberg Television la Paris.
Moneda euro s-a apreciat cu 6,7% fata de dolarul american in ultimele 12 luni, ceea ce a condus la scaderea preturilor bunurilor importate si reducerea competitivitatii industriilor din zona euro pe piata globala.
Desi mandatul BCE nu cuprinde tinte privind cursul de schimb valutar, presedintele Mario Draghi a declarat saptamana trecuta ca un euro mai puternic "ar putea afecta obiectivul bancii privind stabilitatea preturilor".
Euro a scazut usor dupa aparitia comentariilor lui Noyer, la 1,3879 dolari, fata de 1,3898 dolari anterior. Moneda unica a atins vineri, 7 martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, de 1,3915 dolari.
BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,25%.
Noyer a mai afirmat, luni, ca politica monetara actuala corespunde scenariului de baza al BCE, insa sunt posibile noi masuri de relaxare daca va fi... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 16:20
Banca Centrala Europeana indeamna guvernele Europei sa implementeze masuri pentru a reduce cheltuielile, pentru a creste productivitatea si a imbunatati mediul de afaceri, cerand "actiuni politice curajoase" si darzenie in fata cerintelor grupurilor privilegiate cu interese aparte.
Reducerea numarului de locuri de munca si a salariilor la bugetari este o prioritate, daca tari precum Grecia si Spania isi doresc sa redevina competitive, sustin liderii BCE, intr-un mesaj care ar putea supara numerosi europeni.
Conform Bancii Centrale Europene, exista inca o nevoie de actiune pentru readucerea Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei si Ciprului pe linia de plutire, in ciuda masurilor implementate pentru reducerea deficitelor fiscale si de cont curent sau de crestere a competitivitatii. Toate aceste state au primit sau au cerut ajutor financiar de la UE, dupa ce criza datoriilor suverane si-a lasat amprenta asupra economiilor.
Astfel, sefii BCE se asteapta la reduceri salariale in Grecia si Spania, state care au deja cele mai mari rate ale somajului printre tineri din intreaga zona euro, peste 40% dintre persoanele sub 25 de ani ramanand fara loc de munca. Vizavi de o noua reforma a pietei muncii implementata in Spania in februarie, analistii BCE sustin ca aceasta ar fi fost buna si ar fi avut efectele dorite daca ar fi fost data in urma cu mai multi ani.
De altfel, tarile cu o rata mare a somajului sunt indemnate sa renunte la indexarea salariilor, sa... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 17:30
Mario Draghi, omul care va prelua sefia Bancii Centrale Europene de la Jean-Claude Trichet, are in fata o provocare de dimensiuni istorice: somajul din zona euro a crescut la cel mai inalt nivel de la adoptarea monedei unice, iar inflatia ramane inca la cote maxime, potrivit datelor Eurostat.
Rata ajustata a somajului a crescut, pana 16,2 milioane de oameni fiind fara loc de munca, adica o cifra cu 188.000 mai mare decat in luna august. Mai mult, cifra reprezinta cea mai ridicata rata inregistrata de la sfarsitul anilor '90 pana acum, se arata in raportul Eurostat, scrie Financial Times.
Cresterea brusca a ratei somajului vine intr-un moment de cumpana in zona euro, cand apar tot mai multe dovezi ca o mare parte din Europa risca sa intre intr-o noua recesiune.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) avertiza, luni, ca pentru a evita dezastrul, solutia pentru criza datoriilor agreata saptamana trecuta trebuia sa fie implementata "prompt si in forta".
OCDE si-a revizuit in scadere estimarile de crestere, prevazand o crestere de doar 0,3% a economiei zonei euro in 2012, in conditiile in care, in luna iunie, estimarile erau de 2 procente. Cifrele exclud, desigur, o eventuala izbucnire a unei noi crize.
Cateva dintre marile economii din OCDE vor cunoaste o scadere cu pana la 5% in prima jumatate din 2013, daca nu vor reusi sa recastige increderea si daca vom asista la o noua runda de neliniste pe pietele financiare, ca cea din ultimii ani, se... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 07:47