Guvernele risca sa intarzie redresarea Europei daca nu accelereaza si nu extind planurile de intarire a economiilor, a avertizat vineri Benoit Coeure, membru in Consiliul director al Bancii Centrale Europene, transmite Bloomberg.
'Vorbind vag de reforme structurale, dar fara a le aplica, este cel mai rau lucru care se poate intampla. Creeaza incertitudine privind evolutia ratelor dobanzilor si a perspectivelor de crestere economica', a afirmat Benoit Coeure la o conferinta desfasurata la Riga, transmis de Agerpres.
Presiunile sunt in crestere pentru adoptarea unor masuri de stimulare a economiei de catre BCE, inclusiv achizitionarea de obligatiuni guvernamentale, deoarece zona euro nu reuseste sa-si revina din criza datoriilor, fiind afectata de un nivel record al somajului. Temerile privind perspectivele de crestere economica au provocat in ultimele zile turbulente pe pietele bursiere mondiale.
'BCE si zona euro cauta sa imite Japonia. Cred ca ei isi vor pierde credibilitatea deoarece inflatia este prea scazuta', a apreciat analistul Andrew Bosomworth, de la Pacific Investment Management Co.
In trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a stagnat si rata inflatiei in septembrie s-a situat la doar 0,3%. BCE se asteapta la o crestere modesta pana la sfarsitul anului iar preturile de consum nu vor ajunge aproape de obiectivul de 2% fixat de BCE inainte de 2017.
'Cea mai mare dificultate cu care se confrunta zona euro nu este politica monetara si nici lipsa... mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 15:55
Presedintele Frantei, Francois Hollande, sustine ca sfarsitul crizei din zona euro este foarte aproape, insa mai multi profesori, jurnalisti si oameni politici au pareri impartite.
Ha-Joon Chang, profesor de economie la Universitatea Cambridge, este de parere ca Hollande se inseala din doua motive.
In primul rand, desi Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins recent masuri pentru a calma pentru moment piata financiara, nu este clar daca va fi capabila sa repete aceste masuri in cazul in care situatia economica mondiala se inrautateste - economia chineza incetineste, iar SUA ar putea experimenta o recesiune in forma de "W", in cazul in care Mitt Romney castiga alegerile prezidentiale din SUA si ii va da mana libera lui Paul Ryan asupra bugetului.
In al doilea rand, chiar daca nu vor exista masuri de austeritate suplimentare pentru Grecia si pentru alte tari "periferice" (asa cum promite Hollande), reducerile drastice operate la nivelul asistentei sociale in aceste tari sunt coplesitoare.
Multi cetateni ai acestor state si-au restrans cheltuielile la limita pentru a putea face fata reducerilor bugetare, insa acest lucru nu va continua pentru mult timp, mai ales in cazul cresterii ratei somajului, potrivit Agerpres.
Exista astfel posibilitatea aparitiei unor alte tulburari sociale care vor bloca recuperarea economica, in conditiile in care investitorii pe termen lung, de care Europa are nevoie pentru o redresare reala, au nevoie de un mediu social stabil.... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:50
Germania poate salva integritatea uniunii monetare si pe cea a Uniunii Europene daca paraseste zona euro, considera miliardarul american George Soros.
"Exista pericolul real ca euro sa distruga UE. Exista o varianta de rezolvare a acestei probleme, care presupune, oricat de paradoxal ar parea, iesirea Germaniei din uniunea monetara. Berlinul ar putea sa faca un astfel de sacrificiu in interesul general al Uniunii Europene si al tarilor cu datorii, in particular", a opinat luni Soros, la forumul National Association for Business Economics.
Probabilitatea dezintegrarii UE este destul de ridicata la ora actuala, considera Soros, pentru ca problemele din sectorul public inhiba cresterea datoriilor.
Exista si un decalaj intre tarile din sudul si nordul continentului european, generat de criza datoriilor, care exacerbeaza dezechilibrul economic al UE, conform Agerpres.
O posibila criza in Europa, potrivit miliardarului american de origine maghiara, va avea un impact negativ urias asupra intregii regiuni.
Ce se va intampla daca Germania paraseste zona euro
Potrivit planului lui George Soros, o iesirea a Germaniei din zona euro, ar duce la caderea monedei unice. Þarile cu datorii si-ar putea restabili mai rapid competitivitatea, iar datoriile lor ar putea sa se diminueze in termeni reali.
Avand la dispozitie Banca Centrala Europeana (BCE), amenintarea cu intrarea lor in incapacitate de plata ar disparea. In consecinta, ar scadea si costurile de imprumut la... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 11:42
Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la Banca Centrala Europeana au scazut in septembrie, pentru prima data in acest an, un semn ca dependenta institutiilor de creditare fata de BCE s-a diminuat.
Este vorba de un semnal pozitiv, chiar daca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat Spania la "BBB minus", cu doar o treapta peste nivelul junk (nerecomandat pentru investitii).
Spania, la un pas de categoria "junk"
Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la BCE au scazut luna trecuta la 378,2 miliarde de euro (487,4 miliarde de dolari), de la nivelul record de 388,7 miliarde de euro in august, arata datele publicate joi de Banca Centrala a Spaniei.
Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar
Imprumuturile brute au scazut de asemenea la 399,9 miliarde de euro, de la 411,7 miliarde de euro in august.
"De cand Draghi a afirmat ca va face orice este necesar pentru a apara euro, conditiile de finantare s-au imbunatatit pentru Spania si alte state de la periferia zonei euro", a afirmat analistul Tobias Blattner de la Daiwa International, in Londra.
Mario Draghi: Mentinerea euro este o preocupare esentiala a BCE
Cresterea dependentei bancilor spaniole fata de fondurile oferite de BCE este o dovada ca bancile spaniole au dificultati in a strange fonduri de pe pietele financiare.
Comparativ, in luna aprilie 2011 imprumuturile bancilor spaniole de la BCE au atins nivelul cel mai scazut... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:26
Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de salvare a zonei euro, a intrat luni in vigoare dupa prima reuniune a consiliului guvernatorilor, format din ministrii de Finante din zona euro, la Luxemburg.
"Lansarea MES constituie o etapa istorica in constructia uniunii monetare, zona euro este astfel prevazuta cu un scut permanent si eficace", a declarat seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, intr-o conferinta de presa.
Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit luni dupa-amiaza la Luxemburg, in calitate de guvernatori ai MES si in prezenta presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, pentru semnarea actului de nastere al acestui instrument financiar permanent, care va inlocui actualul Fond European de Stabilitate Financiara.
MES va deveni complet operational atunci cand statele vor varsa contributiile, urmand sa ajunga la o capacitate de imprumut de circa 200 de miliarde de euro pana la sfarsitul acestei luni, dintr-un total de 500 de miliarde de euro.
Agentia Fitch Ratings a acordat MES ratingul maxim triplu A, care ii permite sa obtina finantare la dobanzi avantajoase.
MES are o importanta strategica, pentru ca va putea sa recapitalizeze direct bancile din zona euro, fara sa creasca indatorarea statelor. Conditia este ca europenii sa creeze un mecanism comun de supraveghere bancara, pana la inceputul lui 2013.
Posibilitatea recapitalizarii directe a bancilor intereseaza in primul rand Spania, care a obtinut in iunie o... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 08:45
Demnitarii spanioli fac presiuni asupra Bancii Centrale Europene (BCE) pentru gasirea unor solutii pentru rezolvarea crizei din zona euro si pentru stabilizarea monedei, mai ales ca detalii despre programul de achizitie a titlurilor de stat au fost deja facute public.
"Este deosebit de important sa fie inlaturata toata nesiguranta asupra evolutiei monedei euro, astfel incat sa putem sa ne finantam din nou la dobanzi rezonabile. Din acest motiv insist asupra unei solutii rapide", a declarat Mariano Rajoy, premierul Spaniei, intr-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Agerpres.
Ministrul Afacerilor Externe din Spania, Jose Manuel Garcia-Margallo, considera ca problema "economiilor periferice", cum au fost numite de nenumarate ori economiile din sudul continentului, printre care Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, trebuie rezolvata urgent. In opinia sa, numai BCE are puterea de a face acest lucru datorita fondurilor pe care le detine.
Premierul spaniol se va intalni, joi, cu cancelarul german Angela Merkel, urmand a discuta despre situatia economiei europene. Garcia-Margallo a declarat, inainte de aceasta intalnire, ca spera ca Germania sa ii acorde sprijinul pentru ca situatia in care se afla Spania afecteaza pe toata lumea. "Este ca pe Titanic. Aici, daca ne scufundam, o facem cu totii, inclusiv pasagerii de la clasa intai", a mai aratat el. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 15:52
Zona euro are nevoie urgenta de o serie de masuri pentru atenuarea efectelor crizei datoriilor. Cu toate acestea, guvernele, investitorii si BCE sunt in expectativa, fiecare asteptand din partea celorlalti sa actioneze.
Banca Centrala Europeana a propus, in cursul saptamanii trecute, sa actioneze in vederea achizitiei de titluri de stat pentru a cobori costurile de finantare ale Spaniei si Italiei. Acum insa, atat Banca Centrala, cat si guvernele tarilor cu probleme, Germania si guvernele tarilor care au primit deja ajutor, asteapta o prima miscare si suportarea costului de catre altcineva, scrie Reuters.
Un alt joc asemanator se desfasoara intre BCE si investitorii de pe pietele titlurilor de stat, care au impins moneda unica la limita din cauza lipsei de incredere in capacitatea politicienilor de a rezolva criza.
In acelasi timp, Mario Draghi, presedintele BCE, a vrut sa intimideze speculatorii care pariau pe disparitia monedei euro, spunand ca uniunea monetara este irevocabila si ca nu are rost sa se faca specula pe euro.
Decizii amanate pana in septembrie
Inainte ca o decizie palpabila sa fie luata, cel mai probabil in septembrie, situatia din piete se va inrautati, iar acest lucru se va reflecta si pe strazile Atenei sau Madridului.
Spania si Italia au sperat ca BCE sa actioneze si sa le ofere bani pe baza masurilor de austeritate deja existente, fara sa fie nevoite sa ceara ajutor oficial, un stigmat pe care vor sa il evite cu orice pret. Sefii... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 09:00
Bancile din intreaga Europa sunt urmarite atent de agentiile de rating, de investitori, dar si de oficialii europeni. Masurile de intarire a sistemului bancar din intreg continentul depind in mare masura de rezultatul alegerilor parlementare din Grecia, din 17 iunie.
Chiar daca Spania a cerut ajutor in acest weekend pentru recapitalizarea bancilor, sistemul bancar international nu este inca in siguranta, putand fi oricand afectat puternic de o prabusire a Greciei ori de inrautatirea situatiei din zona euro.
In trecut, Banca Centrala Europeana a intervenit, acordand imprumuturi pe trei ani bancilor europene prin intermediului a doua programe in decembrie 2011 si februarie 2012, injectand atunci peste 1 trilion de euro in piata. Acum, BCE a refuzat sa mai intervina in acest mod, alegand insa sa impinga autoritatile europene catre luarea unor decizii pe termen lung, precum crearea unei uniuni economice si fiscale care sa unifice economiile statelor membre si care sa creeze scheletul care sa sprijine moneda euro.
Un alt lucru pe care BCE refuza sa il faca este repornirea programului de achizitie de obligatiuni, care ar ridica astfel din povara de pe umerii bancilor europene care au in portofoliu titluri de stat ale unor tari aflate in dificultate. Toate acestea s-ar putea insa schimba daca alegerile din Grecia ar fi favorabile mentinerii statului elen in zona euro.
"Daca alegerile din Grecia vor fi mai clare, in favoarea europenilor si a unor masuri de... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 08:31
Banca Centrala Europeana (BCE) si-a reafirmat joi opozitia fata de un default, chiar si partial, al unui stat din zona euro si respinge orice plan de salvare care obliga sectorul privat, respectiv bancile, sa isi asume pierderi legate de datoriile suverane, transmite Mediafax."BCE se opune in special tuturor planurilor care nu sunt voluntare sau care contin elemente obligatorii pentru detinatorii de datorii publice", potrivit unui raport lunar publicat joi.
In ultimele saptamani s-au intensificat discutiile privind reevaluarea in scadere a detinerilor de obligatiuni elene ale creditorilor privati.
Pe 21 iulie a fost stabilita o contributie de 21% a creditorilor privati la un al doilea plan de sustinere a Greciei, care implica reducerea valorii activelor. Aceasta reevaluare in scadere a detinerilor de obligatiuni, acceptata de banci in urma unor presiuni puternice, dar considerata voluntara, nu a fost considerata de piete drept "un eveniment de credit".
"O participare a sectorului privat ar putea avea efecte negative directe asupra sectorului bancar din zona euro si amplifica nevoia unei recapitalizari mari a bancilor", a avertizat BCE.
In plus, o astfel de participare a sectorului privat pentru sustinerea unui stat din zona euro ar putea speria creditorii si ar impiedica accesul altor tari pe pietele financiare, chiar daca fundamentele lor economice nu s-au schimbat, se arata in raport.
Astfel s-ar crea un cerc vicios in care recapitalizarea bancilor va indatora mai mult... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:19