Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in octombrie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in septembrie, si de 1,1% in Uniunea Europeana, mai mica fata de luna precedenta, respectiv 1,2%, iar Romania, Ungaria si Slovacia au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este tot mai departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.
In octombrie 2018, rata inflatiei in zona euro si in UE era de 2,3%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,2%), Ungaria (3%) si Slovacia (2,9%), iar cele mai scazute in Cipru (minus 0,5%), Grecia (minus 0,3%) si Portugalia (minus 0,1%).
Comparativ cu luna precedenta, inflatia anuala a scazut in 15 state membre, a ramas stabila in opt si a urcat in cinci tari membre.
In cazul zonei euro, cea mai ridicata contributie la rata anuala a inflatiei a venit de la tarifele la servicii (0,69 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,29 puncte procentuale) si preturile la energie (minus 0,32 puncte procentuale).
In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a mentinut la 1,2% in octombrie, similar cu nivelul inregistrat luna trecuta.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 13:49
Banca Centrala Europeana (BCE) a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei si a economiei euro in perioada 2019-2020, furnizand o justificare esentiala pentru noile masuri de stimulare anuntate la sedinta de politica monetara de joi, transmit BBC, DPA si Reuters.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat la o conferinta de presa zona euro se confrunta in continuare cu riscuri semnificative, din cauza incertitudinilor politice, a sporirii amenintarii protectionismului si a vulnerabilitatilor de pe pietele emergente.
BCE se asteapta acum ca PIB-ul zonei euro sa inregistreze anul acesta un avans de 1,1%, fata de o crestere de 1,2% previzionata in iunie, inainte ca economia sa accelereze la 1,2% in 2020, fata de o expansiune de 1,4% prognozata anterior.
Mario Draghi a avertizat ca scaderea activitatii economice este mai pronuntata decat se estima dar a apreciat ca economie zonei euro va inregistra o crestere moderata in trimestrul trei din 2019.
Rata anuala a inflatiei ar urma sa se situeze anul acesta la 1,2% (fata de 1,3% previzionata in iunie), inainte de a scadea la 1% in 2020 (fata de 1,4% prognozata anterior).
Consiliul guvernatorilor BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost redusa... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 16:55
Rata anuala a inflatiei in zona euro a depasit in iulie tinta stabilita de Banca Centrala Europeana, arata o estimare preliminara publicata marti de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Rata anuala a inflatiei in zona euro a accelerat la 2,1% in iulie, de la 2% in iunie, depasind estimarile analistilor.
BCE vrea sa mentina cresterea preturilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Potrivit Eurostat, cele mai semnificative majorari de preturi s-au inregistrat luna aceasta la energie, cu o crestere anuala de 9,4%, dupa un avans de 8% in iunie, urmate de preturile la alimente, alcool si tigari, care au urcat cu 2,5%, fata de un avans de 2,7% in iunie.
Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a urcat la 1,3% in iunie, de la 1,2% in iunie, depasind estimarile analistilor. mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 13:04
Romania a inregistrat, in luna februarie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Totodata, Estonia si Romania se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% si, respectiv, 2,6%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in ianuarie. Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca, in zona euro, s-a inregistrat o crestere a preturilor la tigari (0,08 puncte procentuale), electricitate, restaurante si cafenele (0,06 puncte procentuale fiecare) si o scadere a preturilor la combustibili pentru transport (0,30 puncte procentuale) si in telecomunicatii (0,10 puncte procentuale).
In februarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) si Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost in Malta si Finlanda (ambele cu 1,6%).
Recent, Banca Central Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 15:40
Rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut la 0,8% in februarie 2014, comparativ cu luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Principalul motiv care a stat la baza mentinerii inflatiei in februarie a fost scaderea preturilor la energie, cu 2,2%. In schimb, preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari au crescut cu 1,5%, dupa un avans de 1,7% in ianuarie. De asemenea, preturile la servicii au crescut cu 1,3%, dupa o majorare de 1,2% luna precedenta.
Desi presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la inceputul acestei luni ca deflatia nu este o amenintare pentru zona euro, unele dintre statele membre sufera deja de deflatie, iar Fondul Monetar International a tras un semnal de alarma fata de riscul unei scaderi prelungite a preturilor de consum. O inflatie scazuta complica sarcina Bancii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragila a economiei blocului comunitar.
Romania a inregistrat, in luna ianuarie, o rata anuala a inflatiei de 1,2%, depasind media din Uniunea Europeana (0,9%), conform datelor publicate luni de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Totodata, Romania si Estonia se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 13:45
Inflatia din zona euro a scazut puternic in aprilie, la 1,2%, minimul ultimilor trei ani, de la 1,7% in luna martie, evolutie care creste sansele ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca in viitorul apropiat rata dobanzii de politica monetara pentru a stimula creditarea si cresterea eocnomica.
Rata anuala a inflatiei din zona euro a coborat la 1,2% in aprilie, potrivit unui comunicat publicat marti de Eurostat, biroul de statistica al UE. In luna martie, inflatia s-a cifrat la 1,7%.
Raportul Eurostat prezinta datele preliminare pentru zona euro pe luna aprilie si nu cuprinde detalii privind evolutia inflatiei in statele membre. Inflatia din zona euro se plaseaza sub nivelul tinta al BCE, de 2%, pentru cea de-a treia luna consecutiv.
Rata somajului din zona euro a crescut in martie la 12,1%, cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit unui alt comunicat transmis marti de Eurostat.
Majoritatea economistilor anticipeaza ca BCE va reduce joi dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, de la 0,75%, potrivit unui sondaj Bloomberg.
Prognoza BCE indica o inflatie de 1,6% in acest an si 1,3% pentru 2014.
Cresterea preturilor de consum din zona euro a fost incetinita in aprilie in principal de costul energiei, care a scazut cu 0,4% dupa o crestere de 1,7% in martie, potivit datelor Eurostat.
Rata inflatiei care exclude preturile volatile, precum cele la energie, alimente si bauturi alcoolice, a scazut de la 1,5% la 1% in aprilie.
Preturile la... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:50
Romania a inregistrat in februarie cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, de 4,8%, potrivit datelor Eurostat, fiind urmata de Estonia, cu 4%, Olanda, cu 3,2%, Ungaria si Spania, cu cate 2,9%.
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat, luna trecuta, in Grecia (0,1%), Portugalia (0,2%), Suedia (0,5%) si Danemarca (1%). Rata inflatiei a scazut la 1,8% in zona euro si la 2% in Uniunea Europeana, precizeaza Eurostat.
Este pentru prima data dupa luna septembrie 2010 cand rata inflatiei in zona euro este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
In februarie, comparativ cu luna precedenta, rata anuala a inflatiei a crescut in sase state membre din UE, a scazut in 17 tari membre si a ramas stabila in sase. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 17:14
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut pana la 1,8% in luna februarie 2013, de la nivelul de 2,0% inregistrat in luna ianuarie 2013, conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Este pentru prima data dupa luna septembrie 2010 cand rata inflatiei in zona euro este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
Cifra preliminara publicata de Eurostat confirma incetinirea constanta a inflatiei in Europa, intr-un context de criza si recesiune.
Eurostat va da publicitatii pe 15 martie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza.
In luna ianuarie 2013, Romania a inregistrat a cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (5,3%), in conditiile in care inflatia a scazut atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 15:28
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca inflatia ar putea creste pana la 4% in septembrie dar va cobori la 3,2% la sfarsitul anului.
Si Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a inflatiei, in timp ce analistii sustin ca, pe langa alimente, factorii determinanti pentru cresterea inflatiei raman cursul de schimb si evolutia crizei din zona euro.
Analistul economic Lucian Davidescu a declarat, pentru Business24, ca o rata a inflatiei de 4% reprezinta o prognoza plauzibila, in special inceperii sezonului rece de toamna. El vede si un alt efect care va duce la o crestere a ratei de inflatie in aceasta toamna: majorarea cotei TVA de acum doi ani.
Dupa minime istorice vin si cresterile
Davidescu spune ca, in primul an de dupa majorarea cotei TVA, in Romania s-a resimtit un prim efect de baza, de crestere, care a durat aproximativ 12 luni, pana in iunie 2011. In urmatoarele 12 luni, sustine analistul economic, efectul de baza a fost pe minus. De ce? Pentru ca s-a pornit de la o crestere mare a inflatiei, care a facut ca cifrele sa para mici, motiv pentru care, in opinia sa, Romania a inregistrat rate minime record la inflatie.
Lucian Davidescu sustine ca acest efect de baza inceteaza la sfaristul acestei luni, iar urmatoarea rata de inflatie va fi ultima din seria minimelor istorice. Astfel, din luna iulie, rata inflatiei va intra pe un trend ascendent.
"Daca avem deja un salt de la 1,79% acum, la peste 2% in iunie, s-ar putea ca... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:07