Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine scazuta rata dobanzii si este pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de politica monetara daca inflatia se mentine redusa, a declarat miercuri presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un discurs rostit la Roma, transmite Reuters.
Combinarea de catre BCE a ratei dobanzii extrem de scazute cu expansiunea bilantului a creat 'un grad fara precedent de relaxare monetara', a afirmat Mario Draghi, transmite Agerpres.
Acesta a adaugat ca BCE 'va adopta noi masuri neconventionale de politica monetara daca asteptarile privind inflatia pe termen mediu se inrautatesc sau daca masurile adoptate deja se vor dovedi insuficiente'.
Oficialul BCE a subliniat ca rata dobanzii in zona euro este acum 'mai scazuta decat a fost vreodata si este, de asemenea, mai scazuta decat in SUA, cu care este adesea comparata zona euro', dar numai politica monetara nu poate relansa economia, ci si bancile trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a sprijini creditarea. De asemenea, guvernele trebuie sa incurajeze investitiile si sa faca reformele structurale pentru a imbunatati competitivitatea si a reduce somajul, a apreciat Mario Draghi.
'Este clar ca sunt necesare ambele tipuri de politici - de partea cererii si a ofertei', a subliniat seful BCE, adaugand ca investitiile private in zona euro au scazut cu 15% din 2007, iar investitiile publice cu 12%.
'Lectia invatata in 2012 a fost ca in zona euro criza de incredere a fost provocata si de... mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 08:55
Ajutorul financiar extern este singura solutie pentru Cipru, iar troica UE-BCE-FMI ar trebui sa finalizeze planul de salvare pentru aceasta tara pana in luna martie, a anuntat Joerg Asmussen, membru al comitetului executiv al Bancii Centrale Europene.
Oficialul a avertizat ca tara "va intra in faliment" fara acest sprijin, noteaza publicatia germana "Handelsbatt", conform Agerpres.
Intrebat daca ar putea avea loc o stergere ("haircut") a datoriei Ciprului, reprezentantul BCE a raspuns: "Cred ca prima data trebuie sa analizam toate masurile si sa cantarim avantajele si dezavantajele".
Joerg Asmussen a apreciat ca ar fi "o neglijenta" speculatia referitoare la momentul in care Ciprul ar putea ramane fara bani dar a adaugat: "Daca cineva spera sa amane o decizie pana dupa alegerile din Germania, se inseala". Alegerile parlamentare din Germania vor avea loc in 22 septembrie.
De asemenea oficialul BCE a afirmat ca ar fi o idee buna ca o firma internationala de audit sa verifice daca sunt aplicate in Cipru standardele internationale privind combaterea evaziunii fiscale. Ciprul a respins acuzatiile ca ar fi un paradis fiscal pentru evazionisti si cei care practica spalarea de bani.
Potrivit estimarilor autoritatilor de la Nicosia, Ciprul ar avea nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru sprijinirea bancilor. Tara negociaza cu troica un plan de asistenta financiara inca din iunie 2012.
Recent, ministrul cipriot de finante, Vassos... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 11:47
Sarcina sefului BCE, Mario Draghi, de a proteja si a stimula economia zonei euro va fi una dificila, tinand cont ca in decembrie serviciile si industria din regiune s-au contractat peste estimarile analistilor.
In acelasi timp exista si motive de optimism datorita semnalelor unei posibile stabilizari a celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, cresterii indicelui sectorului manufacturier din SUA, din luna decembrie, precum si unui ritm mai alert de crestere al sectorului serviciilor din China.
"Amenintarea lui Draghi functioneaza", a declarat Tobias Blattner, economist in cadrul Daiwa Capital markets din Londra. "Investitorii straini incep treptat sa se reintoarca iar (n.r. economia) Spaniei poate sa functioneze cu randamentele (n.r. obligatiunilor) din prezent", a mai declarat Blattner, conform Bloomberg.
Totusi, planeaza in continuare pericolul reacutizarii crizei pe pietele financiare, luand in considerare datoriile Greciei si Spaniei, dar si impactul alegerilor legislative din Italia, care vor avea loc in februarie.
In plus, ramane de vazut ce succes va avea cel de-al cincilea pachet de salvare pe care il pregatesc ministrii de finante europeni, de data aceasta pentru Cipru.
Perspectivele ratei dobanzii de politica monetara
BCE va mentine constanta, cel mai probabil, rata dobanzii cheie. Conform economistilor intervievati de Bloomberg, rata dobanzii va ramane la nivelul record de doar 0,75% pana in primul trimestru al lui 2014.
"Exista... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 11:25
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a estimat, miercuri, ca ratele dobanzilor impuse in anumite tari pentru a lua cu imprumut bani de pe piata nu sunt intotdeauna justificate de bazele lor economice, relateaza France Presse.
Intr-o interventie din cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor delegatiilor UE din intreaga lume, Van Rompuy a apreciat ca "primele de risc in anumite tari nu sunt mereu justificate de fundamentele lor economice", in conditiile in care responsabilii europeni incearca sa gaseasca solutii pentru scaderea ratelor dobanzilor pentru tarile cele mai vulnerabile din Uniunea Europeana, precum Spania si Italia.
Spania nu exclude solicitarea unul plan total de salvare financiara
Economia Italiei, sufocata de austeritate. Costurile de finantare nu scad
Oficialul european a adaugat ca sustine eforturile Bancii Centrale Europene (BCE) pentru gasirea unor masuri de contracarare a fragmentarii pietelor financiare. In opinia sa, exista o vointa reala a liderilor din Uniunea Europeana de a raspunde caracterului sistemic al crizei.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
"Am discutat cu numerosi lideri in ultimele zile si saptamani si pot confirma vointa lor politica", a adaugat presedintele Consiliului European.
Comisia Europeana a adoptat, in 25 iulie, o serie de modificari ale propunerilor initiale de regulament si de directiva privind utilizarile abuzive ale informatiilor privilegiate si manipularile pietei,... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:10
Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa actioneze mai mult in directia limitarii crizei din zona euro, pentru ca actualele facilitati financiare nu sunt suficiente, a declarat secretarul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria.
"Daca BCE poate actiona pe pietele financiare pentru a reduce maturitatile, atunci de ce nu? Este in joc tot sistemul. Euro nu ar trebui sa fie in pericol. Fondurile Mecanismul European de Stabilitate si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu sunt suficiente sau destul de rapide", a spus Gurria intr-o conferinta pe teme economice si politice desfasurata in Slovenia.
Secretarul general al OCDE a declarat ca "spera si se asteapta" la o aprobare a Mecanismului European de Stabilitate de catre Curtea Constitutionala a Germaniei la 12 septembrie, dupa avizul parlamentului in iunie. Un esec ar insemna aproape cert sfarsitul fondului.
Intrebat daca BCE ar trebui sa inceapa achizitii nelimitate de obligatiuni:, Gurria a raspuns: "Da, cred ca ar trebui sa o faca si cu cat mai repede cu atat mai bine".
De asemenea, oficialul a afirmat ca zona euro va ramane intacta in pofida crizei.
"Cred ca niciun stat nu va parasi uniunea monetara si niciun stat nu ar trebui sa renunte la euro. De asemenea, cred ca alte state vor trece la moneda europeana in viitor", a spus el.
Slovenia, care ar putea deveni urmatoarea tara care cere ajutor extern, ar trebui sa se concentreze asupra reformelor si sa ia... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 10:29
Banca Centrala Europeana indeamna guvernele Europei sa implementeze masuri pentru a reduce cheltuielile, pentru a creste productivitatea si a imbunatati mediul de afaceri, cerand "actiuni politice curajoase" si darzenie in fata cerintelor grupurilor privilegiate cu interese aparte.
Reducerea numarului de locuri de munca si a salariilor la bugetari este o prioritate, daca tari precum Grecia si Spania isi doresc sa redevina competitive, sustin liderii BCE, intr-un mesaj care ar putea supara numerosi europeni.
Conform Bancii Centrale Europene, exista inca o nevoie de actiune pentru readucerea Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei si Ciprului pe linia de plutire, in ciuda masurilor implementate pentru reducerea deficitelor fiscale si de cont curent sau de crestere a competitivitatii. Toate aceste state au primit sau au cerut ajutor financiar de la UE, dupa ce criza datoriilor suverane si-a lasat amprenta asupra economiilor.
Astfel, sefii BCE se asteapta la reduceri salariale in Grecia si Spania, state care au deja cele mai mari rate ale somajului printre tineri din intreaga zona euro, peste 40% dintre persoanele sub 25 de ani ramanand fara loc de munca. Vizavi de o noua reforma a pietei muncii implementata in Spania in februarie, analistii BCE sustin ca aceasta ar fi fost buna si ar fi avut efectele dorite daca ar fi fost data in urma cu mai multi ani.
De altfel, tarile cu o rata mare a somajului sunt indemnate sa renunte la indexarea salariilor, sa... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 17:30
In urma cu un an, premierul italian, Silvio Berlusconi, a primit o scrisoare de la cei doi oameni care aveau in maini soarta tarii sale: Jean-Claude Trichet, presedintele de atunci al BCE, si Mario Draghi, fostul guvernator al bancii centrale italiene. In scrisoare erau incluse masurile urgente care trebuiau adoptate.
Masurile incluse variau de la reforme structurale la reduceri bugetare, pentru a recastiga increderea investitorilor care isi vindeau titlurile de stat italiene. Berlusconi a inceput sa aplice din acele reguli, iar BCE a inceput sa cumpere obligatiuni pentru a scadea costul de finantare al Italiei. Imediat ce presiunea pietelor s-a diminuat, Berlusconi a inceput insa sa revina asupra masurilor, scrie The Economist.
Experienta prin care a trecut in august 2011 explica, intr-o anumita masura, precautia de care a dat dovada Draghi in declaratiile de saptamana aceasta, cand a declarat ca BCE este pregatita sa reinceapa programul de achizitie de titluri de stat cu o conditie: vrea ca guvernele tarilor cu probleme sa ceara ajutor oficial din parea institutiilor zonei euro si sa fie de acord cu o serie de programe de reforma economica.
Desi in urma cu o saptamana el declara ca BCE e pregatita sa faca orice e nevoie pentru a salva zona euro, el s-a aratat mult mai precaut in urma sedintei Consiliului de Administratie de joi. Investitorii si-au aratat imediat nemultumirea fata de schimbarea din tonul sefului BCE, euro pierzand teren fata de dolar, iar... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 18:43
Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine joi dobanda cheie la 1% si va continua sa evalueze efectul lichiditatilor de peste 1.000 miliarde euro introduse in sistemul bancar, au declarat analisti pentru CNBC, avertizand ca BCE isi epuizeaza capacitatea de a combate criza datoriilor.
Imprumuturile din decembrie si februarie prin care BCE a finantat bancile de la periferia zonei euro cu peste 1.000 miliarde de euro au fost bine primite de multi analisti, care au considerat ca au stabilizat sistemul bancar european si au impiedicat o criza a creditelor.
"Datele economice recente sunt mixte, insa nu atat de slabe incat sa determine o noua reducere de dobanda. BCE ramane in regimul , intrucat evalueaza impactul celor doua operatiuni de refinantare pe termen lung", au afirmat analisti ai Danske Bank.
Inflatia se mentine la un nivel ridicat, ca urmare a avansului preturilor la energie, si reduce, de asemenea, probabilitatea unei scaderi a dobanzii.
In schimb, pietele financiare vor urmari cu atentie comentariile presedintelui BCE, Mario Draghi, pentru indicii privind noi masuri de stimulare a cresterii economice in zona euro.
Imbunatatirea indicatorilor economici la inceputul anului a crescut sperantele ca zona euro iese din criza, insa date mai recente arata ca opt state din uniunea monetara se afla in ptrezent in recesiune, in timp ce altele au o crestre slaba.
Problemele economice au determinat tot mai multi politicieni sa ceara o concentrare pe crestere si... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 19:38
Banca Centrala Europeana va continua si in 2011 retragerea masurilor de sustinere a bancilor, a declarat, marti, Juergen Stark, membru in conducerea institutiei, chiar daca liderii europeni se confrunta cu o noua criza a datoriilor suverane in periferia zonei euro, transmite Bloomberg citat de Mediafax."Eliminarea masurilor de suplimentare a lichiditatilor va continua si dupa sfarsitul acestui an. In opinia mea, conditiile de pe pietele monetare si financiare s-au imbunatatit semnificativ in ultimele luni, excluzand tensiunile recente de pe anumite segmente ale pietei datoriilor suverane", a spus Stark.
Retragerea masurilor exceptionale de catre BCE este complicata de revenirea temerilor legate de soliditatea bugetara a unor tari precum Irlanda, Portugalia si Grecia.
Problemele au alimentat speculatiile ca BCE va mentine mai mult timp masurile de stimulare si va majora achizitiile de obligatiuni guvernamentale.
"Comentariul lui Stark nu este de ajutor. Este o afirmatie indrazneata in conditiile in care trei tari din regiune sunt practic excluse de pe piata.
Singura explicatie ar fi ca BCE pregateste o solutie speciala pentru tarile cu probleme si va continua strategia de iesire pentru celelalte", a declarat Jacques Cailloux, economist sef la Royal Bank of Scotland in Londra.
Stark a mai spus ca ar putea fi avute in vedere unele schimbari pentru cadrul operational al BCE, post-criza. mai mult
Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 23:20