Creditorii vor fi nevoiti sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor, in cazul unei eventuale iesiri din zona euro a Greciei, iar riscul geopolitic al unui astfel de scenariu este subestimat in prezent in Europa, a avertizat, vineri, fostul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet.
"Un Grexit ar costa scump Europa. Nu numai pentru grecii fortati sa traiasca o bulversare teribila si dureroasa, dar si pentru creditori, care ar trebui sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor", a avertizat Jean-Claude Trichet, intr-un articol publicat vineri in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite AFP.
Ce cere Grecia de la Bruxelles in schimbul reformelor dure promise de Tsipras
FMI: Grecia ar putea avea nevoie de o finantare mai mare decat a estimat Fondul
Cu toate acestea, Trichet a afirmat ca o reducere a datoriei Greciei acceptata de europeni este exclusa. In calitate de fost presedinte al BCE, Trichet a fost implicat ...citeste mai departe despre "Fost sef al BCE: Daca Grecia iese din zona euro, creditorii sa-si ia gandul de la bani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 12:23
Fondul Monetar International (FMI) va urmari indeaproape evolutia situatiei din Grecia si "din tarile vecine" si ramane pregatit "sa-si ofere ajutorul" in caz de necesitate, a declarat duminica directorul general Christine Lagarde, transmite AFP.
Ea a precizat de asemenea ca zona euro este "in pozitie de forta" pentru a face fata urmarilor crizei elene si a mentine "stabilitatea" regiunii.
"Zilele urmatoare vor fi importante (...) FMI va continua sa urmareasca situatia din Grecia si din tarile vecine si ramane pregatit sa-si ofere ajutorul in caz de necesitate", a spus sefa FMI, fara a preciza exact despre ce ajutor este vorba - tehnic sau financiar.
Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sambata sa extinda actualul program de ajutor, care expira marti, in contextul in care guvernul grec va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor sai (BCE, FMI si Comisia Europeana), care prevede reduceri bugetare in schimbul unui noi ajutor financiar.
Sefa ...citeste mai departe despre "FMI, cu ochii pe Grecia: Suntem pregatiti sa intervenim" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 21:01
Ministrii de Finante din zona euro au avertizat Grecia, vineri, ca guvernul sau de stanga nu va mai primi ajutor financiar pana cand nu convine un plan complet de reforme economice, pe masura ce Atena este tot mai aproape de faliment.
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a avut discutii cu omologii sai din zona euro, care au spus ca simt ca discutiile "nu duc nicaieri", in timp ce unul dintre ministri a spus ca poate este momentul ca guvernele sa se pregateasca pentru planul B al unei incapacitati de plata a Greciei, scrie Reuters.
Iesirea Greciei din zona euro nu ar fi chiar asa de rea - oficial BCE
Olandezul Jeroen Dijsselbloem, care a condus intalnirea din capitala letona Riga, a respins propunerea lui Varoufakis de primire anticipata a unor bani, dupa reforme partiale.
"Este ...citeste mai departe despre "Ultim avertisment al zonei euro pentru Grecia: Reforme rapide sau adio bani!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 22:45
Oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro, arata ziarul german Der Spiegel.
Potrivit unor surse din interiorul institutiei, sefii BCE se gandesc la metode prin care restul statelor din uniunea monetara sa reziste daca acest scenariu va avea loc.
Der Spiegel precizeaza ca BCE a refuzat sa comenteze informatia.
Vineri seara au loc discutii intre ministrii de Finante din zona euro, in contextul in care Grecia a trimis o notificare prin care cere o extindere a programului de finantare, insa acesta a fost respins de Germania.
Se pregateste Europa de o iesire a Greciei din zona euro? - LIVE
Ce cuprinde cererea Greciei
Grecia a fost de acord sa pastreze balanta fiscala pe parcursul celor sase luni, sa adopte reforme pentru a lupta impotriva evaziunii si a coruptiei, dar si sa rezolve "criza umanitara" si sa dea avant cresterii economice.
In documentul consultat de Reuters se arata ca elenii sunt de acord sa isi ...citeste mai departe despre "Grecia, abandonata de Europa? Anuntul ingrijorator venit din partea BCE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 19:33
Viitorul Greciei in zona euro depinde de decizia pe care o vor lua autoritatile europene in privinta acordarii ajutorului financiar acestui stat. Premierul german Angela Merkel trebui sa ia o decizie importanta in urmatoarele saptamani: fie risca sa destrame zona euro, fie guvernul Germaniei.
Guvernul Greciei, tara care se confrunta cu criza economica, va avea nevoie de un ajutor financiar de miliarde de euro pentru a evita falimentul. Daca Atena nu primeste banii, tara ar putea parasi zona euro, iar aceasta iesire va slabi increderea investitorilor din pietele financiare in alte tari membre ale UE din sudul Europei, care sunt vulnerabile la contextul economic actual.
O crestere a ajutorului financiar de 173 miliarde de euro acordat Greciei, convenit in primavara acestui an, nu este acceptata de coalitia de centru-dreapta a Parlamentului german, condusa de Angela Merkel, potrivit The Wall Street Journal.
Decizia Angelei Merkel in privinta Greciei, influentata de mai multi factori
Coalitia de centru-dreapta se opune majorarii ajutorului acordat Greciei, amenintand-o pe Merkel ca va ramane fara majoritate politica. Daca Merkel nu ofera o solutie plauzibila pentru rezolvarea problemelor Greciei, tara risca sa se prabuseasca din punct de vedere economic.
"Este un dintre cele mai mari dileme pe care Merkel le-a avut de cand este premier", a declarat un consilier al Angelei Merkel. Premierul german se va intalni joi cu presedintele Frantei, Francois Hollande, iar... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 09:27
Joerg Asmussen, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat ca o eventuala iesire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionata, chiar daca ar prefera ca aceasta tara sa ramana in interiorul blocului.
"In primul rand, preferinta mea ar fi ca Grecia sa ramana in interiorul uniunii monetare. In al doilea rand, este responsabilitatea Greciei sa asigure acest lucru. Iar in al treilea rand, o iesire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionata", a declarat Joerg Asmussen pentru cotidianul german Frankfurter Rundschau
Cu toate acestea, Asmussen a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro nu ar fi atat de ordonata pe cat se crede. "Ar fi asociata cu o pierdere de crestere economica si un somaj mai mare astfel ca ar fi foarte scumpa, atat in Grecia cat si in Europa pe ansamblu, chiar si in Germania", a atras atentia Asmussen.
La inceputul acestei luni, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca BCE ar putea sa inceapa sa cumpere obligatiuni guvernamentale pentru a reduce costurile de creditare ale Spaniei si Italiei, insa a subliniat ca orice interventie ar veni doar dupa ce guvernele respective solicita ajutorul zonei euro.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
Joerg Asmussen a apreciat ca BCE ar putea sa intervina in ajutorul unui stat cu probleme doar dupa ce guvernul acelei tari a solicitat ajutor de la fondurile EFSF/ESM si a indeplinit conditiile economice atasate oricarui ajutor. "In opinia mea, ar fi bine... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 13:18
Vicecancelarul german si ministrul Economiei Philipp Roesler si-a reiterat ingrijorarea fata de capacitatea Greciei de a ramane in zona euro dar a apreciat ca acest scenariu, care altadata inspira teama, si-a "pierdut din oroare", relateaza AFP.
Roesler a afirmat, intr-un interviu acordat postului public ARD, ca partenerii Atenei asteapta raportul celor trei institutii de creditare cu privire la progresele realizate de Grecia in aplicarea reformelor. Acest raport va servi drept baza pentru Uniunea Europeana, BCE si FMI pentru a decide daca vor debloca sau nu o transa de 31,5 miliarde de euro din imprumutul de 130 de miliarde acordat in februarie.
"Totusi, trebuie sa spun ca sunt mai mult decat sceptic", a declarat Roesler, care este si presedintele partidului liberal FDP, membru al coalitiei de guvernare condusa de cancelarul Angela Merkel.
"Din nefericire, este posibil ca Grecia sa nu fie in masura sa isi indeplineasca angajamentele. Si o spun clar, daca Grecia esueaza in a indeplini cerintele (troicii), va avea mai mult de platit", a avertizat el.
Potrivit lui, daca sustinerea internationala acordata de aceasta tara se va opri, acest lucru ar putea determina grecii sa spuna "ca ar fi probabil mai inteligent sa paraseasca zona euro".
"In opinia a numerosi experti, a FDP, a mea, o iesire a Greciei din zona euro si-a pierdut demult din ororare", a afirmat el.
Guvernul grec se intalneste in aceasta saptamana cu liderii delegatiei tripartite pentru a incerca... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 09:16
Uniunea Europeana elaboreaza planuri de urgenta pentru limitarea efectelor unei iesiri a Greciei din uniunea monetara, recunosc oficiali europeni citati de Wall Street Journal, desi, la nivel european, Comisia Europeana insista ca nu se pune problema scoaterii Greciei din zona euro.
Conform WSJ, expertii Comisiei Europene, ai BCE si ai institutiilor financiare nationale au primit ordine sa elaboreze planuri de urgenta pentru situatia in care Grecia ar parasi zona euro, in contextul crizei politice de la Atena si al noului scrutin legislativ programat in iunie.
Liderii europeni insista, la nivel oficial, ca Grecia va ramane in zona euro, dar comisarul european al Comertului, Karel De Gucht, a declansat un scandal vineri declarand ca Executivul UE si BCE elaboreaza "scenarii de urgenta pentru cazul in care Grecia nu ar putea fi salvata".
Masurile de siguranta financiara vor trebui consolidate pentru a li se oferi garantii pietelor financiare, noteaza Wall Street Journal, iar tari ca Spania si Italia nu vor avea pur si simplu voie sa intre in incapacitate de plata in valul de panica ce s-ar declansa daca Grecia ar iesi din zona euro.
Pe fondul semnele de intrebare din ce in ce mai mari, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a recunoscut ca Berlinul este pregatit pentru orice eventualitate: "Cetatenii se asteapta ca noi sa fim pregatiti pentru orice situatie".
In acelasi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai ferventi critici ai Greciei,... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:06
Expansiunea masei monetare printr-o injectie de lichiditate din partea BCE, defaulturi ordonate a celor mai indatorate tari, iesirea Greciei din zona euro si formarea unui nou bloc monetar sunt cele patru scenarii posibile luate in calcul de PricewaterhouseCoopers intr-un raport privitor la evolutia zonei euro in 2012.
Raportul "What next for the Eurozone - Possible scenarios for 2012" analizeaza impactul fiecarui scenariu asupra zonei euro in ceea ce priveste nivelul prognozat al inflatiei si cresterea Produsului Intern Brut in perioada 2012-2016.
Scenariile PwC in ceea ce priveste evolutia zonei euro in 2012
Astfel, primul scenariu se refera la expansiunea masei monetare - Bancii Centrale Europene i se permite sa injecteze lichiditate in sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea este evitata, ratele dobanzilor sunt mentinute la un nivel scazut pe termen scurt, dar inflatia va depasi tinta de 2%, in vreme ce moneda euro se va deprecia.
Al doilea scenariu se refera la defaulturi ordonate - un program de defaulturi voluntare este agreat de catre statele cele mai indatorate, ceea ce va conduce la o spirala de contractie a economiei si o recesiune prelungita, care va dura intre doi si trei ani si va rezulta intr-o scadere cu aproximativ 5% a PIB-ului zonei euro.
Iesirea Greciei din zona euro este al treilea scenariu: Grecia este nevoita sa paraseasca zona euro, dupa care sufera o recesiune severa, o depreciere rapida a monedei si un puseu... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:30