Christine Lagarde a obtinut, marti, la Strasbourg, sprijinul Parlamentului European pentru numirea in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), indica un comunicat de presa al PE.
Eurodeputatii au aprobat cu 394 de voturi pentru, 206 impotriva si 49 de abtineri recomandarea de numire a Christinei Lagarde la conducerea Bancii Centrale Europene.
Parlamentul European emite un aviz fara caracter obligatoriu asupra numirii in functie a presedintelui Bancii Centrale Europene, decizia finala fiind luata de catre Consiliul European. Christine Lagarde il va inlocui pe Mario Draghi la conducerea BCE incepand cu 1 noiembrie.
Anterior votului, eurodeputatii au dezbatut in plen candidatura Christinei Lagarde din perspectiva capacitatii sale de a ocupa aceasta functie. Candidatura va fi inclusa pe agenda summitului UE din 17-18 octombrie.
In varsta de 63 de ani, Christine Lagarde va avea sarcina dificila de fi succesorul italianului Mario Draghi, care a facut istorie la BCE prin introducerea mai multor instrumente necesare pentru protejarea monedei unice si sustinerea economiei regiunii. In acest sens, intentia exprimata de Lagarde de a "ajunge la un consens" in cadrul Consiliului guvernatorilor BCE va fi pusa rapid la incercare. Aceasta instanta compusa din 25 de membri pare in prezent divizata atunci cand vine vorba de directia urmata de BCE in contextul unei economii care incetineste in zona euro.
Christine Lagarde a avertizat deja ca politica monetara... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 13:36
Banca Centrala Europeana (BCE) a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei si a economiei euro in perioada 2019-2020, furnizand o justificare esentiala pentru noile masuri de stimulare anuntate la sedinta de politica monetara de joi, transmit BBC, DPA si Reuters.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat la o conferinta de presa zona euro se confrunta in continuare cu riscuri semnificative, din cauza incertitudinilor politice, a sporirii amenintarii protectionismului si a vulnerabilitatilor de pe pietele emergente.
BCE se asteapta acum ca PIB-ul zonei euro sa inregistreze anul acesta un avans de 1,1%, fata de o crestere de 1,2% previzionata in iunie, inainte ca economia sa accelereze la 1,2% in 2020, fata de o expansiune de 1,4% prognozata anterior.
Mario Draghi a avertizat ca scaderea activitatii economice este mai pronuntata decat se estima dar a apreciat ca economie zonei euro va inregistra o crestere moderata in trimestrul trei din 2019.
Rata anuala a inflatiei ar urma sa se situeze anul acesta la 1,2% (fata de 1,3% previzionata in iunie), inainte de a scadea la 1% in 2020 (fata de 1,4% prognozata anterior).
Consiliul guvernatorilor BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost redusa... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 16:55
Christine Lagarde, care incepand de la 1 noiembrie ar urma sa preia postul de presedinte al Bancii Centrale Europene, a promis miercuri ca va actiona cu "agilitate" impotriva unei inflatii care este la un nivel scazut, semnaland ca intentioneaza sa urmeze exemplul lui Mario Draghi si sa gaseasca modalitati pentru a mentine politica monetara exceptional de relaxata, transmite Bloomberg.
Cu prilejul unei audieri care a avut loc miercuri in comisia pentru afaceri economice din Parlamentul European, Lagarde a apreciat ca economia zonei euro se confrunta cu riscuri pe termen scurt care au legatura in principal cu factorii externi. Luand in calcul si criticile la adresa masurilor neconventionale, Lagarde a adaugat ca BCE trebuie sa fie constienta de potentialele efecte negative ale politicilor neconventionale si sa tina cont si de ingrijorarile oamenilor cu privire la aceste politici.
"O politica monetara extrem de acomodativa este necesara pentru o perioada prelungita de timp", a spus Lagarde, care in ultimii opt ani a fost director general al Fondului Monetar International.
"BCE trebuie sa asculte si sa inteleaga pietele, nu trebuie sa fie ghidata de piete dar trebuie sa le asculte si sa le inteleaga", a mai spus Lagarde.
Fostul ministru francez de Finante mosteneste de la Draghi un consiliu al guvernatorilor BCE puternic divizat, intr-un moment in care economia zonei euro sufera de pe urma tensiunilor comerciale globale si a incertitudinilor cu privire la Brexit.... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 14:56
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat miercuri seara, la cateva ore dupa ce institutia a mentinut blocarea finantarii bancilor elene la nivelul de circa 89 de miliarde de euro, ca este tot mai greu de gasit o solutie pentru criza din Grecia.
Intrebat de jurnalisti daca va reusi sa inchida dosarul Grecia, a spus ca este foarte dificil.
Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania
"Nu stiu. De aceasta data este foarte dificil", a aratat Draghi, citat de publicatiile Il Sole 24 Ore si Corriere della Sera.
Un purtator de cuvant al BCE a refuzat sa comenteze informatiile.
Remarcile lui Draghi scot in evidenta impasul cu care se confrunta liderii din zona euro, care asteapta propunerile de reforma ale guvernului condus de premierul elen Alexis Tsipras, inainte de termenul limita care expira joi la miezul noptii.
In lipsa unui program de reforme credibil din partea ...citeste mai departe despre "BCE, ingrijorari despre criza din Grecia: E tot mai greu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 14:52
Sefii bancilor centrale din zona euro intentioneaza sa conteste miercuri stilul de management al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, din cauza lipsei de transparenta si a comunicarii imprevizibile, ei urmand sa ii ceara mai multa colegialitate.
Bancherii sunt in mod special deranjati ca Draghi a anuntat o tinta pentru cresterea portofoliului de active al BCE, imediat dupa ce consiliul guvernatorilor a decis sa nu faca publice niciun fel de informatii, au spus surse din BCE, citate de Reuters.
"Acest fapt a creat exact asteptarile pe care doream sa le evitam. Acum tot ceea ce facem este comparat cu obiectivul de a mari activele cu 1.000 de miliarde de euro", a spus una din surse.
Guvernatorii ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete
Iritarea guvernatorilor, care detin majoritatea in consiliul BCE format din 24 de membri, ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete in urmatoarele luni, in conditiile in care institutia trebuie sa ia decizii cruciale, legate de achizitia de obligatiuni suverane pentru a combate incetinirea inflatiei si stagnarea economica.
Unii membri ai consiliului intentioneaza sa isi exprime miercuri nemultumirile la o cina de lucru traditionala, inainte de sedinta de politica monetara de joi, au explicat sursele.
Multi membri ai bancii centrale, care administreaza moneda unica a celor 18 state din zona euro, au salutat lipsa de formalism a lui Draghi, atunci cand a... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:55
Indicatorii economici recenti semnaleaza ca zona euro a depasit cea mai dificila perioada a recesiunii, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Draghi a reiterat angajamentul BCE de a asigura un nivel scazut al dobanzilor pentru o perioada indelungata, citat de Bloomberg.
"Indicatorii privind increderea au aratat noi imbunatatiri, de la nivelurile scazute la care se aflau, si confirma asteptarile privind o stabilizare a activitatii economice", a declarat seful BCE intr-o conferinta de presa organizata dupa o sedinta de politica monetara a institutiei.
Conducerea BCE se asteapta ca pe parcursul unei perioade "indelungate" sa mentina costurile imprumuturilor pentru banci la "nivelurile actuale sau sa le reduca", a adaugat el, repetand o formula intodusa pentru prima data de banca centrala dupa sedinta de la inceputul lunii iunie.
Draghi incearca sa asigure pietele financiare ca BCE va mentine costurile imprumuturilor la niveluri destul de scazute pentru a sustine recuperarea economiei zonei euro din cea mai lunga recesiune inregistrata de uniunea monetara pana in prezent.
Activitatea industriei prelucratoare din zona euro s-a accelerat peste asteptari in iulie, iar increderea mediului de afaceri s-a imbunatatit pentru a treia luna consecutiv, insa creditarea catre companii si populatie in uniunea monetara a inregistrat o scadere substantiala in iunie.
BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul record de... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 17:15
Banca Centrala Europeana este pregatita sa actioneze, daca va fi necesar, pentru a ajuta economia zonei euro, desi recentele semne de stabilizare a pietelor arata ca deciziile privind ratele dobanzilor devin din nou un instrument mult mai eficient, a declarat, marti, presedintele BCE, Mario Draghi.
Mario Draghi a asigurat ca exista numeroase masuri pe care BCE le poate adopta, daca va fi necesar.
Efectul linistitor asupra pietelor al programului BCE, de achizitionare a obligatiunilor guvernamentale, precum si reformele economice, au atenuat starea de urgenta care a afectat capacitatea BCE de stimula creditarea companiilor si gospodariilor, a explicat Draghi.
Banca Centrala Europeana a decis, la sedinta de politica monetara din 6 iunie, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%.
Draghi sustine ca economia zonei euro este inca in faza de ajustare, dar datele recente sugereaza o anumita imbunatatire, desi la un nivel scazut.
"In perioada urmatoare, vom urmari cu atentie toate informatiile privind evolutiile monetare si economice si vom fi pregatiti sa intervenim, daca va fi necesar", a afirmat presedintele BCE.
Dupa declaratiile sefului BCE, euro s-a depreciat fata de dolar.
Chiar daca a redus dobanda in zona euro la cel mai scazut nivel din istoria sa, BCE practica in continuare cea mai mare dobanda din randul marilor banci centrale.
Banca Mondiala estima, saptamana trecuta, ca economia zonei euro se va contracta anul... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 12:55
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, considera programul BCE de achizitionare de obligatiuni, ca necesar, eficient si in concordanta cu mandatul institutiei.
"Pentru conducerea responsabila a BCE, acest program slujeste Tratatul nostru de infiintare. Trebuie sa ramanem independenti fata de vocile care ne cer sa facem mai mult sau mai putin, sa ramanem pe deplin concentrati asupra mandatului nostru de a asigura stabilitatea preturilor pentru cetatenii din zona euro", a afirmat seful BCE, potrivit Reuters.
Acesta a adaugat ca decizia privind programul "Outright Monetary Transactions" (OMT) a fost necesara si eficienta.
Programul BCE de achizitionare de obligatiuni avea ca obiectiv asigurarea stabilitatii preturilor in zona euro, care reprezinta mandatul institutiei.
"Este pe deplin in concordanta cu mandatul nostru deoarece este destinat sa mentina stabilitatea preturilor pentru zona euro si sa utilizeze instrumentele prevazute in Statut", a explicat Draghi.
Acesta a cerut liderilor din zona euro sa continue adoptarea reformelor si sa ia masuri pentru o mai mare integrare in zona euro. "Guvernele trebuie sa-si puna in ordine finantele publice si sa rezolve dificultatile structurale care afecteaza cresterea economiei iar zona euro ca intreg trebuie sa construiasca o uniune economica si monetara mai solida bazata pe impartirea suveranitatii si a unei legitimitati mai ridicate", a apreciat presedintele Bancii Centrale Europene.
Germania... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 10:40
Banca Centrala Europeana (BCE) refuza in continuare sa intervina prin achizitia de obligatiuni pentru a rezolva criza datoriilor suverane, a declarat seful BCE, Mario Draghi. "Nu pot sa imi incalc mandatul", spune el.
"Oamenii trebuie sa accepte ca vom actiona in concordanta cu mandatul nostru si respectand baza legala", a declarat Draghi intr-un interviu acordat Financial Times si preluat de Bloomberg.
"Cel mai important este sa recastigam increderea oamenilor, atat a cetatenilor cat si a investitorilor, in Europa. Nu putem sa ajungem la acest lucru daca distrugem credibilitatea BCE", mai spune acesta.
Astfel, BCE se opune presiunilor de a-si spori achizitia de obligatiuni, considerand ca guvernele ar trebui sa gaseasca o solutie pe termen lung la criza datoriilor.
Totusi, banca centrala s-a concentrat pe ajutorarea industriei bancare si a anuntat ca saptamana aceasta va oferi institutiilor bancare din zona euro credite nelimitate cu maturitate la trei ani. Draghi sustine ca depinde de banci ce vor face in continuare cu banii imprumutati.
"Unul dintre lucrurile pe care le-ar putea face este sa cumpere obligatiuni suverane. Insa aceasta este doar o varianta, care, evident, nu poate fi echivalenta cu interventia BCE in achizitia de obligatiuni", spune Draghi.
Una dintre aspiratiile sale ar fi ca aceste institutii sa finanteze economia reala, mai ales companiile mici si mijlocii. mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 13:18