Zona euro nu este o usa turnanta prin care statele membre pot iesi si intra cu usurinta, a avertizat presedintele Bancii centrale a Germaniei si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, Jens Weidmann, intr-un interviu acordat revistei germane Capital, preluat de AFP.
"Ceea ce ma deranjeaza este inconstienta acelora care invoca un astfel de scenariu", spune Weidmann. Potrivit acestuia iesirea unei tari din zona euro ar avea consecinte grave atat pentru tara respectiva cat si pentru toate celelalte state.
"Uniunea monetara nu este un fel de club din care poti sa iesi rapid pentru a te inscrie din nou. Oricine sugereaza acest lucru subestimeaza interconectarea care exista intre diferitele economii din zona euro. De asemenea o iesire din zona euro ar avea consecinte de amploare si asupra bancilor si economiei noastre", a spus Weidmann.
Presedintele Bundesbank a fost deranjat de discutiile cu privire la o posibila separare a tarilor din sudul Europei sau chiar la o iesire a Germaniei din zona euro. "Nimeni nu doreste marca germana. Noi luptam pentru un euro stabil" a declarat Weidmann.
De asemenea, Jens Weidmann a insistat ca decizia BCE de a utiliza asa numite orientari cu privire la directia viitoare a dobanzilor in zona euro nu este o minirevolutie ci are drept obiectiv de a clarifica politica monetara. "Este vorba de un instrument prin care putem comunica mai bine directia politicii noastre monetare in perioade de incertitudine dar nu... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:47
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), este considerat cel mai puternic bancher al Europei, pentru ca institutia pe care o conduce, prin actiunile sale, influenteaza evolutia crizei din zona euro.
Polemicile incepute de anul trecut, in care Germania si Franta aveau opinii diferite in ceea ce priveste rolul BCE in solutionarea crizei din zona euro au fost reluate si in 2012, in contextul in care trebuiau stabilite atributiile uniunii bancare.
Acesta este, probabil, cel mai ambitios proiect din ultimii ani gandit de oficialii institutiilor europene, care presupune, in principal, supervizarea bancilor din zona euro din Banca Centrala Europeana (BCE).
Berlinul considera ca BCE ar trebui sa se concentreze pe supravegherea marilor banci din regiune si a celor care implica riscuri pentru ansamblul economiei. Pe de alta parte, Franta sustine un sistem care sa se aplice tuturor bancilor, iar BCE sa fie decident de ultima instanta.
Un alt proiect prevede ca bancile cu active mai mari de 30 de miliarde de euro si cele ale caror active totale depasesc 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine sa fie supravegheate direct de catre BCE, puncteaza Bloomberg.
Mario Draghi, presedintele BCE, va avea decizia finala. El a implinit, pe 2 noiembrie, un an de cand se afla la conducerea institutiei bancare, o perioada caracterizata de stilul sau "incisiv, alert si activ", caracteristic pentru Wall Street, asa cum titreaza Reuters. De cand a venit in... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:10
Criza zonei euro nu s-a terminat, iar statele membre trebuie sa controleze mai strict bugetele si sa implementeze o uniune bancara, pentru a lasa in urma o "lume a basmelor" care a permis dezvoltarea problemelor, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.
Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC.
"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi.
Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.
Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.
Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.
Anuntarea planului a fost,... mai mult
Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 14:22
Presedintele Frantei, Francois Hollande, sustine ca sfarsitul crizei din zona euro este foarte aproape, insa mai multi profesori, jurnalisti si oameni politici au pareri impartite.
Ha-Joon Chang, profesor de economie la Universitatea Cambridge, este de parere ca Hollande se inseala din doua motive.
In primul rand, desi Banca Centrala Europeana (BCE) a intreprins recent masuri pentru a calma pentru moment piata financiara, nu este clar daca va fi capabila sa repete aceste masuri in cazul in care situatia economica mondiala se inrautateste - economia chineza incetineste, iar SUA ar putea experimenta o recesiune in forma de "W", in cazul in care Mitt Romney castiga alegerile prezidentiale din SUA si ii va da mana libera lui Paul Ryan asupra bugetului.
In al doilea rand, chiar daca nu vor exista masuri de austeritate suplimentare pentru Grecia si pentru alte tari "periferice" (asa cum promite Hollande), reducerile drastice operate la nivelul asistentei sociale in aceste tari sunt coplesitoare.
Multi cetateni ai acestor state si-au restrans cheltuielile la limita pentru a putea face fata reducerilor bugetare, insa acest lucru nu va continua pentru mult timp, mai ales in cazul cresterii ratei somajului, potrivit Agerpres.
Exista astfel posibilitatea aparitiei unor alte tulburari sociale care vor bloca recuperarea economica, in conditiile in care investitorii pe termen lung, de care Europa are nevoie pentru o redresare reala, au nevoie de un mediu social stabil.... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:50
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) i-a cerut, joi, Bancii Centrale Europene sa intervina pe piata pentru a readuce la niveluri justificate ratele dobanzilor in tarile din zona euro aflate in dificultate.
Intr-un raport dat joi publicitatii, OCDE apreciaza ca principalul risc pentru economia mondiala este criza din zona euro, in contextul in care previziunile privind cresterea economica in acest an sunt revizuite in scadere pentru majoritatea tarilor bogate din G7 (SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada), cu exceptia Japoniei, transmite agentia France Presse.
Germania nu ar urma sa inregistreze decat o crestere de numai 0,8% in acest an, fata de 1,2% in previziunile publicate in luna mai.
Economia franceza va inregistra in 2012 o relativa stagnare (crestere de numai 0,1% in acest an, fata de 0,6% prognozata in luna mai), iar Italia va inregistra o recesiune de 2,4%, fata de scaderea de 1,7% estimata in luna mai.
Revizuirea in scadere este in schimb minima in SUA (crestere de 2,3% fata de 2,4% prognozata in urma cu patru luni). Conform noilor estimari OCDE, cresterea economiei canadiene va fi de 1,9%, comparativ cu estimarea din luna mai, de 2,2%.
Cresterea economiei Japoniei ar urma sa fie in acest an de 2,2%, ca urmare a "continuarii reconstructiei in urma dezastrelor din anul 2011", mai mentioneaza AFP. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 17:27
Dupa acordul de vineri al summitului UE, care a adus acalmie pe piete, toate privirile se indreapta spre Banca Centrala Europeana (BCE), asteptata sa anunte joi noi masuri care sa contribuie la rezolvarea crizei din zona euro, transmite AFP.
Consiliul guvernatorilor BCE se va reuni joi pentru a stabili dobanda de politica monetara, aflata in prezent la recordul minim de 1%, iar majoritatea analistilor anticipeaza o reducere a acesteia pentru stimularea cresterii economice.
Nu este insa sigur daca BCE va anunta de exemplu noi masuri de suplimentare a lichiditatilor puse la dispozitia bancilor sau reluarea de achizitii de obligatiuni publice pe piata secundara.
Cu toate acestea, numai o actiune semnificativa a BCE, cu mijloace financiare teoretic limitate, ar putea pune capat "unui cerc vicios al fricii", a declarat Holger Schmieding, analist la banca Berenberg.
"Daca acordul cere BCE sa intervina cu o sustinere serioasa a pietelor de obligatiuni, ar putea fi un succes rasunator. Daca BCE se va abtine, criza ar putea escalada periculos in timpul verii", a aratat Schmieding.
El considera ca BCE trebuie sa arate ca nu va permite ca dobanzile imprumuturilor tarilor din zona euro sa ajunga la niveluri nesustenabile, cum se intampla in prezent in Spania si Italia, si ca se angajeaza sa intervina fara limite, daca spread-ul obligatiunilor fata de cele germane, de referinta, depaseste 5,5%.
In pofida agravarii crizei, programul BCE de achizitii de obligatiuni... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 10:59
Presedintele BCE, Mario Draghi a declarat, miercuri, ca exista riscul ca recuperarea economica a zonei euro sa esueze, in timp ce perspectiva inflatiei, care arata ca ar putea cobori sub tinta de 2% abia anul urmator, nu face necesara renuntarea la politicile monetare relaxate.
"Perspectiva economica ramane sub presiune. Riscurile pentru perspectiva economica predomina", a declarat Draghi in deschiderea unei conferinte de presa, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%.
Evaluarea BCE privind economia a ramas similara cu cea din luna precedenta, dupa cateva luni in care limbajul a devenit mai pozitiv.
Estimarile privind inflatia nu impun o renuntare la masurile mai relaxate de politca monetara, avand in vedere starea economiei, a spus presedintle BCE.
"Exista presiuni inflationiste din partea preturilor mai ridicate la petrol si taxelor indirecte mai ridicate pe termen scurt, dar asteptarile de inflatie sunt bine ancorate pe termen mediu. Avand in vedere actuala situatie a productiei si somajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discutie de retragere (a politicilor monetare relaxate, n.r.) este prematura", a afirmat el.
Masurile neconventionale ale bancii, intre care si lichiditatile de circa 1.000 de miliarde de euro introduse in sistemul financiar, sunt temporare, a declarat Draghi, fara a mentiona cand va incepe retragerea acestora.
Mai multi guvernatori de banci... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 22:00
Criza datoriilor din zona euro s-a atenuat in ultimele saptamani, dar sunt necesare masuri pentru a convinge pietele ca mecanismul european de combatere a acesteia este eficient, a declarat Athanasios Orphanides, membru in conducerea Bancii Centrale Europene (BCE).
"Am asistat la o imbunatatire substantiala in ceea ce priveste riscurile, comparativ cu luna noiembrie, in tari precum Franta, Belgia, Italia si Spania", a afirmat Orphanides la o conferinta in Cipru.
El a adaugat insa ca problema nu a fost inca rezolvata, intrucat riscurile sunt mult mai mari fata de acum doi ani.
Oficialul BCE considera ca un moment definitoriu a fost atunci cand liderii europeni au abandonat conceptul de implicare a sectorului privat (private sector involvment-PSI) ca mijloc de combatere a crizelor datoriilor, acesta fiind acceptat doar in cazul Greciei.
Orphanides a adaugat ca planul de intarire a disciplinei bugetare in zona euro, asa-numit-ul "compact fiscal" convenit in decembrie de liderii europeni, a fost un pas important pentru construirea unui mecanism de combatere a crizelor viitoare. mai mult
Duminica, 04 Martie 2012, ora 15:29
Europa mai are un pas pe care trebuie sa il faca, daca vrea cu adevarat sa se salveze. Cea mai mare amenintare pe care o are de infruntat in acest moment continentul european vine de la Autoritatea bancara europeana.
Planul de salvare aprobat de Banca Centrala Europeana (BCE) este pus in pericol chiar de catre Autoritatea bancara europeana, care a anuntat ca ia in considerare datoriile suverane din perspectiva testelor de stres, precizeaza Business Insider.
BCE trebuie sa oblige companiile sa indice investitorilor valoarea contabila reala a firmei, drept reper pentru tranzactionare, in asa fel incat politicile contabile sa fie relaxate, mai aminteste publicatia citata.
Intre criza datoriilor care a zguduit zona euro si intre criza financiara din SUA exista mai multe asemanari. Mecanismul de stabilitate financiara si Fondul European de Stabilitate Financiara au foarte multi bani la dispozitie dar fac prea putin pentru a stopa criza. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 20:39