Banca Centrala Europeana a decis sa acorde un nou imprumut de urgenta bancilor grecesti, anuntul fiind facut in timp ce in Parlamentul de la Atena dezbaterile privind al doilea set de reforme cerute de creditori sunt tot mai aprinse.
Suma acordata acum este egala cu cea emisa saptamana trecuta - 900 de milioane de euro, informeaza The Guardian.
Insa nici aceasta noua transa nu este suficienta pentru a permite autoritatilor de la Atena sa elimine masurile de control de capital, ci doar sa tina bancile elene pe linia de plutire.
Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii
Asta inseamna ca cetatenii greci in continuare nu vor putea retrage din banci mai mult de 60 de euro pe zi.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Parlamentul Greciei a inceput miercuri dezbaterile pentru al doilea set de reforme cerute de creditori inainte de inceperea negocierilor pentru noul program de sustinere financiara ...citeste mai departe despre "Veste buna pentru Grecia de la BCE in timp ce Tsipras incearca sa treaca reformele in Parlament" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 17:31
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat o crestere in ce priveste asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti.
Seful BCE a precizat ca decizia luata joi este "simetrica deciziei de a ingheta ELA", transmite The Guardian. Cresterea acordata astfel bancilor elene este de 900 de milioane de euro.
Cu toate acestea, controalele capitalului nu vor fi ridicate, insa banii ar trebui sa impiedice situatia in care bancomatele ar ramane fara euro, in urmatoarele zile.
Grecia a dat semnalul, Bruxelles-ul sare cu banii: Ce imprumut au aprobat euro-liderii Update
Intrebat daca discutiile despre un Grexit temporar au deschis Cutia Pandorei, Mario Draghi a subliniat: "Nu tine de noi sa decidem cine ar trebui sa fie in zona euro".
"Lucram pornind de la ipoteza ca Grecia este un membru si ca va continua sa fie", a mai spus italianul.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Acesta a indicat reformele structurale din pachetul de ...citeste mai departe despre "Grecia nu ramane fara bani: Decizia anuntata de seful BCE - ce se intampla cu datoria elenilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 16:52
Masura de control al capitalului impusa in Grecia este de asteptat sa dureze luni in sir, in timp ce bancile elene vor avea nevoie de o recapitalizare de miliarde de euro ori ar putea face chiar obiectul nationalizarii, avertizeaza surse din industria bancara.
Decizia de impune controlul capitalului si de a inchide bancile incepand cu aceasta saptamana a fost una dificila, dar adevaratele probleme se vor ivi la redeschiderea lor si cresterea plafonului de retrageri, sustin expertii consultati de Reuters.
Riscuri majore
Creditorii internationali au anuntat ca mentin usa deschisa pentru reluarea procesului de negocieri pe criza datoriilor Greciei.
Aceasta, chiar daca guvernul Syriza a pus acceptarea reformelor cerute de creditori in sarcina populatiei prin organizarea referendumului de duminica, 5 iulie. Un vot negativ ar da semnalul iesirii Greciei din zona euro.
"In cel mai fericit caz, vor reusi sa gestioneze bine vacanta impusa bancilor, le vor redeschide, vor stabiliza sistemul dupa cum au facut-o si cipriotii si isi vor gasi o cale de mijloc printre numarul mare de credite neperformante si lipsa de lichiditati", sustine un expert in reorganizarea bancara.
"Chiar si asa, exista riscul unui faliment al statului grec, urmat de falimentul sistemului bancar", a adaugat acesta.
Un alt bancher elen sustine ca scenariul negativ este si mai infiorator: "Suntem in ape tulburi. Putem ajunge la ruinarea bancilor si nationalizarea lor".
Grecia a recurs la... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 12:19
Banca Centrala Europeana a transmis ca va mentine finantarea de urgenta a bancilor grecesti, la nivelul convenit vineri.
BCE a anuntat ca este gata sa revizuiasca decizia privind Asistenta de Urgenta cu Lichiditati si va lucra indeaproape cu Banca Greciei, relataeza BBC.
Grecia, aproape de a primi ultima lovitura: Bancile grecesti, lasate fara lichiditati
Potrivit sursei citate, BCE nu furnizeaza ajutor suplimentar Atenei, ceea ce va duce la o presiune uriasa pentru controalele capitalului.
"Grecia inca are acces la Asistenta de Urgenta cu Lichiditati", a spus un purtator de cuvant al Bancii Centrale Europene.
In prezent, nivelul asistentei de urgenta este la putin sub 90 de miliarde de euro.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
Bancile din Grecia depind de aceasta asistenta de urgenta cu lichiditati a Bancii Centrale Europene. Masura ar putea impinge Grecia in afara zonei ...citeste mai departe despre "Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 16:11
Banca Centrala Europana urmeaza sa puna capat imprumuturilor de urgenta pentru bancile Greciei, duminica, potrivit unor surse.
O decizie privind Asistenta de Urgenta cu Lichiditati va fi luata de consiliul de guvernare al BCE, duminica seara, transmit surse citate de BBC.
Bancile din Grecia depind de aceasta asistenta de urgenta cu lichiditati a Bancii Centrale Europene. Masura ar putea impinge Grecia in afara zonei euro, urmand sa fie impuse controale ale capitalului.
Acordul de salvare pentru Grecia nu va fi prelungit! - Atena insista cu referendumul, liderii UE se pregatesc de Grexit
Unii analisti sunt de parere ca BCE va opri asistenta de urgenta, dar nu o va incheia complet. Premierul francez Manuel Valls a spus ca BCE "este independenta, dar nu cred ca poate taia ratiile (pentru greci) ".
Decizia de duminica, daca va fi luata, ar urma sa fie una dintre cele mai importante cu care s-a confruntat vreodata BCE, de cand a fost lansata moneda unica europeana euro, pe 1 ...citeste mai departe despre "Grecia, aproape de a primi ultima lovitura: Bancile grecesti, lasate fara lichiditati" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 14:17
Banca Centrala Europeana nu va permite un colaps al creditorilor eleni deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate si alte banci europene, a declarat ministrul de stat Alekos Flabouraris.
"BCE nu va lasa bancile din Grecia sa intre in colaps. Ei stiu ca daca sistemul bancar elen se prabuseste, va exista un efect de domino", a afirmat oficialul elen la postul de televiziune Mega, transmite Reuters.
Grecii promit sa vina cu solutii noi, dar o preseaza pe Merkel sa ia o decizie clara
Vineri, Banca Centrala Europeana a majorat din nou plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Saptamana aceasta, BCE a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar saptamana trecuta, cu 2,3 miliarde de euro.
Conform agentiei elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finantarea de urgenta pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Plasa de salvare pentru bancile elene" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 13:16
Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata creditorilor eleni cu 1,1 miliarde de euro (1,24 miliarde de dolari), au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Bancile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 84,1 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a mentinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel incat Banca Centrala a Greciei si BCE sa poata reactiona in caz de urgenta.
Saptamana trecuta, plafonul a fost majorat cu 2,3 miliarde de euro.
Institutia de la Frankfurt a majorat finantarea de urgenta pentru creditorii eleni ca raspuns la cererea Bancii Greciei, ingrijorata de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind iesirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice si juridice au retras din conturi miliarde de euro.
Aceste evolutii au fortat institutiile financiare elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la ...citeste mai departe despre "Grecia se scufunda? Masura luata de urgenta de BCE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:19
Impasul negocierilor dintre guvernul elen si creditorii tarii incepe sa le dea fiori si oficialiilor europeni.
Impunerea controlului capitalului in Grecia ar putea fi adoptata in cazul in care intalnirea de joi a ministrilor de Finante din zona euro nu va aduce o intelgere semnata intre cele doua parti.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a mentionat, marti, 16 iunie, ca Bruxellesul ia in calcul adoptarea unor masuri de siguranta in fata implicatiilor unor scenarii mai putin favorabile ale crizei financiare elene, arata publicatia EUObserver.
Sprijin pentru banci
Una din aceste masuri ar putea fi controlul capitalului pentru a impiedica retragerile masive de bani din banci, lucru care ar putea duce la prabusirea rapida a sistemului financiar al Greciei.
Ultimele date prelucrate de Banca Centrala Europeana arata ca, numai in primele patru luni ale acestui an, din bancile elene au fost retrasi 1,5 miliarde de euro.
Nivelul lichiditatilor din depozitele bancare din Grecia a scazut cu 15 procente de la sfarsitul anului trecut, conform aceleiasi analize.
Trendul s-ar putea accelera pe masura ce tensiunile politice dintre Atena si Bruxelles se intetesc, iar amenintarea falimentului Greciei devine foarte reala.
Masura a mai fost aplicata, in 2011, in Cipru dupa ce doua dintre cele mai mari banci ale tarii au dat faliment.
Retragerile de la ATM-uri si ghisee au fost plafonate, acelasi lucru intamplandu-se si cu sumele de bani pe care... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 10:26
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12