Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat o crestere in ce priveste asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti.
Seful BCE a precizat ca decizia luata joi este "simetrica deciziei de a ingheta ELA", transmite The Guardian. Cresterea acordata astfel bancilor elene este de 900 de milioane de euro.
Cu toate acestea, controalele capitalului nu vor fi ridicate, insa banii ar trebui sa impiedice situatia in care bancomatele ar ramane fara euro, in urmatoarele zile.
Grecia a dat semnalul, Bruxelles-ul sare cu banii: Ce imprumut au aprobat euro-liderii Update
Intrebat daca discutiile despre un Grexit temporar au deschis Cutia Pandorei, Mario Draghi a subliniat: "Nu tine de noi sa decidem cine ar trebui sa fie in zona euro".
"Lucram pornind de la ipoteza ca Grecia este un membru si ca va continua sa fie", a mai spus italianul.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Acesta a indicat reformele structurale din pachetul de ...citeste mai departe despre "Grecia nu ramane fara bani: Decizia anuntata de seful BCE - ce se intampla cu datoria elenilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Iulie 2015, ora 16:52
Ministrii de Finante din zona euro au avertizat Grecia, vineri, ca guvernul sau de stanga nu va mai primi ajutor financiar pana cand nu convine un plan complet de reforme economice, pe masura ce Atena este tot mai aproape de faliment.
Ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a avut discutii cu omologii sai din zona euro, care au spus ca simt ca discutiile "nu duc nicaieri", in timp ce unul dintre ministri a spus ca poate este momentul ca guvernele sa se pregateasca pentru planul B al unei incapacitati de plata a Greciei, scrie Reuters.
Iesirea Greciei din zona euro nu ar fi chiar asa de rea - oficial BCE
Olandezul Jeroen Dijsselbloem, care a condus intalnirea din capitala letona Riga, a respins propunerea lui Varoufakis de primire anticipata a unor bani, dupa reforme partiale.
"Este ...citeste mai departe despre "Ultim avertisment al zonei euro pentru Grecia: Reforme rapide sau adio bani!" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 22:45
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a spus ca un esec in ceea ce priveste Grecia va impinge economia mondiala in ape necunoscute.
Creditorii internationali preseaza Atena sa prezinta un plan detaliat al reformelor si cheltuielilor, arata Deutsche Welle.
Acesta ar salva elenii de la intrarea in faliment, care ar putea provoca probleme pe plan global.
Grecia, presata la reuniunea FMI si Bancii Mondiale: Nu mai e timp de pierdut!
Seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat ca Grecia nu a furnizat informatii concludente despre modul in care reformele ar afecta ...citeste mai departe despre "Omul care supravegheaza banii UE: Falimentul acestei tari ar trimite economia mondiala "in ape necunoscute"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 16:33
Grecia va rambursa luni o transa de 3,2 miliarde de euro din datoria catre Banca Centrala Europeana, inlaturand, pentru moment, riscul intrarii in incapacitate de plata.
"Grecia va achita in cursul zilei (n.r. de luni) aceasta datorie, avem banii necesari", a declarat pentru AFP o sursa din Ministerul de Finante de la Atena.
Grecia a reusit sa stranga, in cursul saptamanii trecute, suma de 4,063 miliarde de euro prin vanzarea de certificate de Trezorerie pe trei luni. Banii au fost folositi pentru a acoperi necesitatile curente si pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, in asteptarea urmatoarei transa de bani promisa de UE si FMI.
Mai mult, banii obtinuti in urma acestei emisiuni de titluri de stat ii permite statului elen sa ramburseze obligatiunile suverane detinute de BCE, care ating maturitatea la 20 august 2012.
O noua transa de imprumuturi, in valoare de 31,5 miliarde de euro, a fost promisa grecilor in schimbul relansarii programului de redresare convenit cu troica. O decizie in privinta reluarii imprumuturilor urmeaza sa fie luata in septembrie.
Autoritatile elene au cerut un ragaz de doi ani pentru a respecta cerintele UE, pana in 2016, in loc de 2014, cum s-a convenit initial. Seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, va merge la Atena pentru a discuta cu premierul grec despre aceasta amanare a implementarii cerintelor troicai.
Juncker: Grecia nu va iesi din zona euro
Merkel ar putea relaxa conditiile... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 11:58
Rezervele de bani ale Greciei se apropie de zero, iar salariile, pensiile si ajutoarele sociale nu vor mai putea fi platite fara fonduri de la creditorii internationali, a declarat, marti, secretarul de stat din Ministerul de Finante Christos Staikouras.
"Rezervele de bani sunt aproape zero. Este riscant de presupus pana cand vor ajunge, intrucat depinde intotdeuna de executia bugetara, venituri si cheltuieli. Dar suntem cu siguranta pe marginea prapastiei. Nu a fost virata transa pe care trebuia sa o primim si avem problema maturitatii pe 20 august a unor obligatiuni detinute de BCE", a spus Staikouras la postul de televiziune de stat NET, preluat de cotidianul The Guardian.
Partenerii europeni ai Greciei au promis ca statul elen va avea asigurata finantarea necesara inclusiv pentru luna august, cand trebuie sa rascumpere obligatiuni de 3,2 miliarde de euro aflate in portofoliul statului elen. Detaliile finantarii pentru Grecia nu au fost anuntate inca.
Potrivit unei surse guvernamentale citate de Wall Street Journal, liderii coalitiei de guvernamant din Grecia intentioneaza sa ceara prelungirea perioadei programului de ajutor financiar, sperand sa poata imparti pe mai multi ani reducerile de cheltuieli de 11,5 miliarde euro cerute de creditorii internationali.
Sursa guvernamentala citata a afirmat ca Grecia va incerca sa obtina o extindere cu doi ani a perioadei in care trebuie sa atinga tintele fiscale din pachetul de bailout, in timp ce va lucra la... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 20:16
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a refuzat sa se pronunte cu privire la rolul BCE in salvarea Greciei. Liderii finantelor din zona euro au propria explicatie pentru tacerea lui Draghi.
Ministrii de Finante din zona euro sustin ca profiturile BCE, datorate obligatiunilor grecesti vor fi canalizate inapoi catre datoria statului elen. BCE va distribui profiturile incasate din obligatiunile grecesti catre bancile centrale, scrie Bloomberg.
La randul sau, bancile centrale vor da bani guvernelor pentru a consolida pachetul de ajutor destinat Greciei. Guvernele tarilor din zona euro au convenit sa contribuie cu echivalentul profitului incasat din obligatiunile grecesti.
Grecia va beneficia de un ajutor public in valoare de 130 de miliarde de euro in cadrul celui de-al doilea plan de salvare si unui efort mai important decat era prevazut din partea sectorului privat, care a acceptat sa suporte 53,5% din datoria statului elen. mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 14:37
Cea de-a sasea transa de bani trebuie acordata cat mai urgent Greciei, in ciuda dinamicii extrem de ingrijoratoare a datoriei publice, au anuntat reprezentantii UE si FMI, potrivit unui raport Reuters.
Conform raportului, incetinirea cresterii economice a Greciei a fost mult mai puternica decat previziunile.
Cu toate acestea, masurile de austeritate suplimentare pe care ar trebuit sa le ia guvernul elen privind veniturile si cheltuielile ar permite Greciei sa-si atinga obiectivele de deficit in 2012.
"UE, BCE si FMI recomanda ca cea de-a sasea plata catre Grecia sa aiba loc cat mai curand posibil, de indata ce masurile privind consolidarea fiscala, privatizarea si reforma pietei fortei de munca vor fi puse in aplicare de catre Guvernul elen', se arata in raportul Reuters. mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 16:14
Vicepresedintele desemnat al Bancii Centrale Europene (BCE), Vitor Constancio, a declarat marti ca nu este favorabil ideii de recurgere la un ajutor al Fondului Monetar International (FMI) pentru salvarea Greciei si ca europenii au mijloacele de a ajuta Atena, transmite AFP, citat de NewsIn."Nu sunt in favoarea posibilitatii ca Grecia sa recurga la un program al FMI, asa cum a spus, cred, si presedintele (BCE, Jean-Claude Trichet)", a spus Constancio, in timpul unei audieri in fata Parlamentului European.
"Nevoia unui ajutor al FMI pentru un stat din zona euro ar putea fi interpretata la nivel international ca un semn de slabiciune al institutiilor noastre.
Si cert este ca nu vad nevoia. Avem mijloacele de a actiona noi insine.
De ce sa implicam alte institutii. Este foarte important ca noi furnizam raspunsurile", a adaugat Constancio, sustinand ca Grecia ar putea avea nevoie doar de un "sprijin financiar pe termen scurt".
Potrivit oficialului BCE, FMI "face doua lucruri".
"Mai intai defineste ajustarea bugetara care este importanta pentru o tara.
Acest lucru a fost facut de institutiile europene", si apoi "imprumuta bani", dar "acest lucru nu va fi suficient pentru nevoile Greciei".
"Rolul FMI este de a fi un catalizator, de a impune programele unei tari, de a furniza bani, si apoi de a astepta ca tara sa obtina din nou acces la pietele financiare.
Si aceasta e ceva ce Europa poate face", a mai precizat Constancio.
Constancio, actualul guvernator al bancii centrale... mai mult
Marti, 23 Martie 2010, ora 15:09