Muncitorii europeni vor suferi din cauza efectelor pandemiei de COVID-19 pentru mai mult timp decat companiile, arata un sondaj realizat de Bacna Central Europeana (BCE) si citat de Bloomberg.
Unele din cele mai mari companii din Europa afirma ca adoptarea accelerata a tehnologiilor digitale si imbunatatirea proceselor vor mari productivitatea, 55% din firmele care au participat la studiul BCE spunand ca se asteapta ca pe termen lung sa angajeze mai putini muncitori.
Actuala criza economica provocata de pandemia de COVID-19, considerata cea mai grava criza inregistrata de Europa dupa al Doilea Razboi Mondial, a dus la o crestere consistenta a disponibilizarilor si a numarului de persoane trimise in somaj tehnic. Acest lucru s-a intamplat dupa ce companiile au fost nevoite sa isi reduca activitatea pe fondul restrictiilor impuse pentru a combate raspandirea coronavirusului.
Sondajul realizat de BCE, la care au participat 72 de companii de top, sugereaza ca firmele ar putea sa isi revina mai repede din cutremurul cauzat de pandemie decat gospodariile.
Rezultatele "par sa reflecte modul in care afacerile au invatat sa isi mentina productia in pofida restrictiilor asupra fluxului fortei de munca datorate distantarii sociale si au identificat castiguri privind eficienta legate de acestea", noteaza in raport cercetatorii BCE Eduardo Maqui si Richard Morris.
CITESTE SI:
Scotia intra din nou in carantina la nivel national. Restrictiile vor fi in vigoare pana la... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 17:56
Banca Centrala Europeana a cerut majoritatii celor 3.700 de angajati ai sai de la Frankfurt sa efectueze luni o zi de munca la distanta, pentru ca institutia sa isi poata testa capacitatea de reactie in cazul agravarii crizei legate de epidemia de coronavirus, a declarat duminica un purtator de cuvant al institutiei financiare, transmite Reuters.
De asemenea, BCE a anulat majoritatea evenimentelor publice prevazute pentru luna viitoare. Cu toate acestea, reuniunea de politica monetara, programata pentru ziua de joi, precum si conferinta de presa de dupa reuniune vor avea loc.
"BCE a pus la punct masuri in cazul in care va fi nevoie ca o mare parte din personalul sau sa lucreze de la distanta iar ziua de 9 martie va fi un test atat pentru infrastructuri cat si pentru personal", a declarat purtatorul de cuvant.
Ca urmare a acestei decizii, sediul de la Frankfurt al BCE, o cladire moderna de birouri care gazduieste aproximativ 3.000 de persoane, precum si cladirea organismului de supervizare a bancilor europene din centrul capitalei financiare a Germaniei ar urma sa fie goale luni.
BCE este supus la presiuni pe fondul epidemiei de Covid-19, care a dus la prabusirea pietelor financiare si a determinat Rezerva Federala americana (Fed) sa reduca dobanda de referinta cu 0,5 puncte.
Cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE intentioneaza sa discute in mod concret la reuniunea de politica monetara din 12 martie eventuale masuri suplimentare de sustinere a... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 10:35
Frankfurt a fost un oras fierbinte la propriu, miercuri, cand demonstratiile din fata noului sediul al Bancii Centrale Europene au degenerat in conflicte de strada intre fortele de ordine si protestatari.
La orele pranzului, strazile erau un adevarat camp de lupta intesat de politisti si de oameni care acuzau institutia ca le-a ruinat vietile. In cateva ore s-au inregistrat 350 de arestari si 7 masini de politie au fost incendiate.
Momentul protestelor violente coincide cu inaugurarea sediului bancii, o lucrare de 1,2 miliarde de euro, iar organizatorii manifestatiei, grupul Blockupy, noteaza pe pagina web:
"Cu greu putea fi gasit un moment mai prielnic pentru a bloca BCE", arata un reportaj CNN.
O institutie hulita
In inima Europei nu te-ai astepta sa vezi zi de zi o institutie hulita cu aplomb, dar BCE si-a consolidat in ultimii ani acest statut de "sperietoare".
Simbol al politicii de austeritate, Banca Centrala Europeana este invinovatita pentru inrautirea conditiilor de trai pentru zeci de milioane de locuitori din zona euro.
Parte din celebra "troika" a creditorilor, alaturi de Fondul Monetar International si Comisia Europeana, BCE este considerata responsabila pentru limitarea conditiilor de trai din Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari supuse unui proces de asistenta finaciara dupa acordarea imprumuturilor care le-au salvat de la faliment.
Imprumuturile au fost acordate doar dupa ce guvernele tarilor respective s-au angajat sa reduca... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 17:44
Nivelul de indatorare fiscala a Greciei, desi a crescut in ultimii ani, ramane sub media europeana, se arata intr-o scrisoare a presedintelui BCE, Mario Draghi, catre un parlamentar elen, document publicat luni pe site-ul institutiei.
"Impovararea fiscala din Grecia (inclusiv contributiile reale pentru asigurari sociale) era de 34,2% din PIB in 2013, mult sub media din zona euro si din Uniunea Europeana, in ciuda unor majorari in ultimii ani", a declarat Draghi in scrisoarea catre parlamentarul elen Kostas Chrysogonos, citat de MarketWatch, potrivit Mediafax.
Chrysogonos este membru al partidului de extrema stanga Syriza, formatiune care a castigat alegerile legislative de duminica si a carei campanie electorala a fost cladita in jurul nemultumirii populatiei privind masurile de austeritate impuse prin programele financiare semnate cu BCE, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Syriza promoveaza o politica anti-austeritate, leaderul partidului Alexis Tsipras dorind o restructurare a datoriei suverane a Greciei, datorie care, in prezent, reprezinta 177% din PIB si se ridica la peste 312 miliarde de euro.
Scrisoarea, datata 15 ianuarie, a fost publicata pe site-ul BCE la cateva ore dupa anuntarea rezultatului alegerilor.
In document, Draghi explica rolul creditorilor externi in supravegherea programelor de asistenta financiara acordate Greciei, spunand ca scopul Troicii este de a ajuta statul elen sa obtina stabilitate financiara si economica.... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:34
Sefii bancilor centrale din zona euro intentioneaza sa conteste miercuri stilul de management al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, din cauza lipsei de transparenta si a comunicarii imprevizibile, ei urmand sa ii ceara mai multa colegialitate.
Bancherii sunt in mod special deranjati ca Draghi a anuntat o tinta pentru cresterea portofoliului de active al BCE, imediat dupa ce consiliul guvernatorilor a decis sa nu faca publice niciun fel de informatii, au spus surse din BCE, citate de Reuters.
"Acest fapt a creat exact asteptarile pe care doream sa le evitam. Acum tot ceea ce facem este comparat cu obiectivul de a mari activele cu 1.000 de miliarde de euro", a spus una din surse.
Guvernatorii ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete
Iritarea guvernatorilor, care detin majoritatea in consiliul BCE format din 24 de membri, ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete in urmatoarele luni, in conditiile in care institutia trebuie sa ia decizii cruciale, legate de achizitia de obligatiuni suverane pentru a combate incetinirea inflatiei si stagnarea economica.
Unii membri ai consiliului intentioneaza sa isi exprime miercuri nemultumirile la o cina de lucru traditionala, inainte de sedinta de politica monetara de joi, au explicat sursele.
Multi membri ai bancii centrale, care administreaza moneda unica a celor 18 state din zona euro, au salutat lipsa de formalism a lui Draghi, atunci cand a... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:55
Banca Central Europeana (BCE) va scrie incepand de marti o noua pagina in istoria sa prin preluarea in mod oficial a atributiilor de supervizor bancar unic in zona euro, prima etapa a uniunii bancare destinata evitarii aparitiei de noi crize in Europa, transmite AFP.
A anticipa mai bine socurile si a solutiona mai rapid situatiile de criza, aceasta va fi misiunea acestei autoritati, care va avea sediul la Eurotower, actualul cartier general al BCE, in mijlocul cartierului de afaceri din Frankfurt.
Supravegherea va fi 'riguroasa, echitabila si independenta' si se va derula 'pe baza zilnica', a promis presedintele Consiliului de supraveghere al mecanismului unic de supraveghere din cadrul Bancii Centrale Europene, Daniele Nouy, care va fi secondata de Sabine Lautenschlager, ambele membre in comitetul director al BCE, scrie Agerpres.
Mecanismul Unic de Supraveghere Bancara (SSM) va urmari cu atentie cele mai mari 120 de banci din zona euro, care detin impreuna peste 80% din activele bancare din regiune. Aceasta cifra ar urma sa creasca daca unele state membre ale Uniunii Europene care nu au aderat inca la zona euro vor decide sa se alature acestui mecanism. Alte aproximativ 3.500 de institutii bancare de importanta mai mica vor ramane in responsabilitate nationala de supervizare, dar BCE isi rezerva dreptul de a prelua controlul la unele dintre ele in caz de probleme.
Acest dispozitiv va fi completat de un mecanism comun de gestionare si solutionare a crizelor... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 16:39
National Bank of Greece, Eurobank si Piraeus Bank din Grecia, Bank of Cyprus din Cipru si Veneto Banca din Italia, care activeaza si pe piata din Romania, au picat testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana (BCE), in total, 25 de banci din zona euro aflandu-se in aceasta situatie.
Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO - II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.
Activele bancii elene in Romania se situau la sfarsitul lunii iunie la 3,46 miliarde de euro, in scadere de la 3,7 miliarde de euro in primul trimestru. Eurobank a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 40,2 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro in anul anterior.
Piraeus Bank, prezenta in Romania din anul 2000
Piraeus Bank Romania, prezenta pe piata locala din anul 2000, detine active in valoare de 2,05 miliarde euro, in crestere cu 15% fata de 30 iunie 2013. Piraeus Bank Romania detine 135 de sucursale si are 1.628 de angajati.
Grupul National Bank of Greece detine in Romania Banca Romaneasca, societatea de asigurare-reasigurare Garanta, societatea de servicii de investitii financiare NBG Securities Romania si NBG Leasing. Grupul Banca Romaneasca a... mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 08:45
Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
Angajatii Bancii Centrale Europene (BCE) sunt nemultumiti de volumul prea mare de munca si de neplata orelor suplimentare, potrivit unui sondaj realizat in randul membrilor personalului institutiei de catre sindicatul Ipso.
Potrivit sondajului, 80% din angajati au afirmat ca se confrunta in prezent cu un "volum ridicat de munca", iar 74,4% considera situatia ca fiind permanenta.
Peste 76% au declarat ca au lucrat peste program, insa in cele mai multe cazuri, 77,7% din persoanele in cauza, orele suplimentare nu au fost platite.
Aproape 16% din angajatii BCE consultati considera ca volumul foarte ridicat de munca le "afecteaza serios" viata privata si sanatatea.
Sondajul a fost realizat prin consultarea a 715 angajati ai BCE atat permanenti, cat si pe perioada determinata. BCE are circa 2.600 de angajati, din care 1.200 permanenti.
"Dupa cei cinci ani de criza, personalul BCE este complet coplesit, in toate departamentele", a declarat presedintele Ipso, Marius Mager.
Potrivit unor informatii din interiorul institutiei, conducerea BCE ar intentiona sa angajeze 50 - 60 de persoane in urmatorii ani, suplimentare de personal considerata insuficienta de catre liderii de sindicat.
"Exista zvonuri despre angajarea a 50-60 de persoane, dar pe parcursul a doi-trei ani si numai pentru operatiunile principale ale BCE", a spus Mager.
Ipso reprezinta peste 40% din angajatii BCE. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 19:32