Intentia liderilor militari de la Tokyo de a trimite cel mai mare vas de razboi al Japoniei in Marea Chinei de Sud, pentru a participa la un exercitiu militar programat de Marina americana in luna mai, a starnit riposta imediata a Beijingului.
Deplasarea vasului heliport Izumo in apele marii revendicate in proportie de 80% de China este vazuta ca o provocare de catre liderii de la Beijing, acestia amenintand cu riposte pe masura, informeaza IB Times.
Nava ar urma sa execute un tur de forta intre Singapore, Indonezia, Filipine si Sri Lanka, inainte de a se alatura flotei americano-indiene care va participa la exercitiul Malabar, din Oceanul Indian, in luna iulie.
Traseul ar fi o premiera pentru marina nipona, care a stationat in apele controlate de Japonia inca de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar traversarea regiunii maritime pe care China o disputa cu Vietnam, Filipine, Brunei, Malaezia si Taiwan pare chiar un act de bravura.
"Daca Japonia insista sa adopte masuri gresite si ia in considerare chiar interventii militare care sa ameninte suveranitatea si securitatea Chinei, atunci vom fi pregatiti sa raspundem in aceeasi masura", a comentat Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Beijing.
"Scopul nostru este sa testam capacitatea de lupta a navei Izumo in misiuni de lunga durata. Se va antrena cu Marina Americana in Marea Chinei de Sud", a precizat o sursa din Ministerul Apararii de la Tokyo, citata de Reuters.... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 17:53
Disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud este pe cale sa cunoasca un nou episod incins intre Beijing si Hanoi.
Conform datelor prezentate de Centrul de Studii Strategice Internationale, Vietnamul a demarat lucrari la o pista de aterizare pe una din insulele din zona disputata cu China, relateaza Reuters.
Lucrarile ar permite aterizarea aeronavelor militare si de supraveghere, dupa ce vietnamezii au lungit dimensiunile pistei din arhipelagul Spratly de la 760 metri la 1,2 km.
Insulele din zona sunt un adevarat mar al discordiei intre China si alte cinci state, printre care si Vietnam, arhipelagul Spratly fiind pozitionat chiar pe una din cele mai circulate rute maritime internationale, valoarea marfurilor transportate anual ajungand la 5.000 miliarde dolari.
China a fost cea care a dat startul militarizarii regiunii, construind mai multe insule artificiale pe care a ridicat diverse baze militare si instalatii de radar, iar acum liderii de la Hanoi par sa raspunda cu aceeasi moneda.
Imaginile din satelit supuse analizei expertilor in securitate de la Centrul de Studii Strategice Internationale au aratat ca lucrarile demarate de Vietnam sunt in plina desfasurare.
Oficialii de la Washington recunosc ca sunt la curent cu activitatea intensa demarata de vietnamezi in zona in care China are deja trei insule artificiale amenajate pentru a adaposti avioane de lupta si nave militare.
"Noi ii incurajam pe toti cei implicati in aceasta disputa sa faca pasul... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 08:08
Washingtonul are de raspuns unei noi provocari venite din partea Moscovei, dupa ce ministrul Apararii, Serghei Shoigu, a afirmat ca Rusia intentioneaza sa deschida baze militare permanente in mai multe zone de pe glob.
Printre tarile care ar putea gazdui bazele militare rusesti se numara Cuba, Vietnamul, Nicaragua si Venezuela, discutiile in acest sens fiind in derulare, dupa cum a declarat oficialul rus, citat de IB Times.
Inapoi la vechii aliati
Cuba si Vietnamul reprezinta doua puncte strategice in care fosta Uniune Sovietica si mai apoi Rusia au intretinut baze militare create in timpul Razboiului Rece, dar desfiintate in anul 2000.
Anuntul facut de ministrul Shoigu coincide insa cu o reintoarcere a Moscovei catre vechii aliati din perioada sovietica, exemplul cel mai elocvent fiind intentia de a permanentiza prezenta militara in Siria prin transformarea bazei de la Tartus in port operational permanent pentru Fortele Navale din Rusia.
Alte baze militare rusesti din afara granitelor se regasesc in teritoriile vecine - Transnistria, Belarus, Georgia si Armenia.
Cuba, intre ciocan si nicovala
Faptul ca Moscova nu exagereaza in privinta intentiilor sale privin redeschiderea unei baze militare in Cuba este confirmat si de presa de la Havana, care a raportat initierea acestor negocieri din partea Rusiei.
Pe de alta parte insa, administratia cubaneza si presedintele Raul Castro nu au dat vreun semn ca ar fi atrasi de reluarea vechilor legaturi cu... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 21:44
3Tensiunile dintre China si alte 5 state din Asia de Sud-Est, pe tema revendicarii acelorasi teritorii din Marea Chinei de Sud, sunt pe cale sa reizbucneasca in urma deciziei oficialilor de la Hanoi de a militariza mai multe insule din apropierea arhipelagului Spratly.
Conform unor surse Reuters, Vietnamul a decis sa-si intareasca pozitiile din Marea Chinei de Sud prin amplasarea discreta a unor lansatoare de rachete in cinci dintre bazele construite in apropierea insulelor artificale amenajate de China in ultimul an.
Sursele agentiei de presa provin din randul militarilor si diplomatilor occidentali care confirma faptul ca rachetele Hanoiului ar putea lovi bazele amenajate de Beijing pe insulele artificiale.
Trei dintre interlocutori sustin ca rampele mobile ale lansatoarelor de rachete nu au inca munitia necesara executarii unui atac, dar pot fi alimentate in maxim 2-3 zile.
Pana acum, miscarile de echipament par sa fi scapat ochiului vigilent al Beijingului, in ciuda faptului ca oficialii chinezi ridica pretentii asupra a 80% din Marea Chinei de Sud.
Ministerul de Externe de la Hanoi nici nu a confirmat dar nici nu a negat amplasarea bateriilor mobile de rachete pe insulele vietnameze din zona arhipelagului Spratly, spunand doar ca informatiile sunt "inexacte", fara alte detalii.
Cu toate acestea, in urma cu doua luni, ministrul adjunct al Apararii, Nguyen Chi Vinh, afirma ca, desi nu are astfel de sisteme instalate in zona, Vietnamul isi rezerva... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 13:48
Comandantul fortelor navale americane din Pacific, amiralul Scott Swift, se declara alarmat de cursa inarmarii declansata in Marea Chinei de Sud, in urma tensiunilor ivite intre China si alte 5 state din regiune, care isi disputa teritorii.
"Ingrijoararea mea este ca, dupa decenii de pace si prosperitate, am putea asista la revenirea politicii celui mai tare. Statele din regiune aloca procente importante din PIB pentru dezvoltarea unor forte navale superioare celor necesare propriei securitati", a explicat amiralul, citat de CNBC.
Marea discordiei
China reclama drepturi teritoriale asupra celei mai mari parti din Marea Chinei de Sud, o zona traversata de rute navale comerciale, pe unde se transporta anula marfuri de 5.000 de miliarde de dolari.
In acelasi timp, Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei si Taiwan revendica teritorii deja ocupate cu forta de Beijing, in urma construirii a sapte insule artificiale si a mai multor baze militare pe recifurile din arhipelagul Spratly.
"Anumite tari exagereaza in privinta tensiunilor din Marea Chinei de Sud, urmarind in schimb sa creeze confuzie si sa intervina in aceasta problema.
Acestea fac observatii fara motiv, menite a genera tensiuni, doar pentru a crea confuzie si a tulbura apele in regiune. China se opune unor astfel de gesturi", a explicat Hong Lei, purtator de cuvant in cadrul Ministerului de Externe de la Beijing.
In luna octombrie, marina americana a trimis in patrulare distrugatorul Lassen, care a... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 13:35
Scandalul insulelor artificiale amenajate ca baze militare de Beijing in Marea Chinei de Sud ameninta sa se transforme intr-o confruntare mult mai dura intre China si Statele Unite.
Intentia Washingtonului de a trimite in regiune nave de razboi a starnit reactii de furie la Beijing si, chiar daca guvernul chinez nu a reactionat public pe canalele oficiale, presa de partid a infierat cu rapiditate amestecul american in scandalul regional din Marea Chinei de Sud, arata ziarul The Guardian.
Actiuni provocatoare
Timp de un an, China si-a consolidat pozitia militara in Marea Chinei de Sud, construind si amenajand sub forma de baze militare mai multe insule artificiale din Arhipelagul Spratly, o zona din largul marii revendicata de alte 5 state din regiune.
Oficialii de la Washington au somat China in repetate randuri sa stopeze operatiunile din zona, considerandu-le un pericol la adresa libertatii de navigatie, in conditiile in care aceasta este traversata de unul din importantele trasee comerciale maritime.
Acum, oficialii americani sunt decisi sa trimita in zona mai multe nave militare pentru a observa si tine sub control situatia, iar anuntul lor se dovedeste greu digerabil pentru liderii comunisti de la Beijing.
Un editorial din ziarul Global Times, publicatie apropiata de cercurile puterii din China, infiereaza actiunile coercitive ale Washingtonului.
"China nu trebuie sa tolereze atitudinea agresiva a Statelor Unite de a viola apele adiacente si... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:58
5Planurile Beijingului de a instala baze militare in arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud par sa evolueze nestingherite, in ciuda promisiunii de a inceta orice amenajare a teritoriului din zona disputata intre mai multe state din regiune.
Pe 8 septembrie, satelitii americani au surprins imagini cu a treia pista de aterizare amenajata pe una din insulele artificiale construite de China. Chestiunea poate tulbura discutiile programate intre presedintele american Barrack Obama si presedintele Xi Jinping, in timpul vizitei acestuia, de saptamana viitoare, la Washington, anunta CNN.
Inca o baza militara
Imaginile analizate de expertii Centrului de Strategii si Studii Internationale (CSIS) din Washington scot la iveala o a treia pista de decolare pentru avioane militare amenajata de China pe insulele artificiale construite in ultimul an in Marea Chinei de Sud.
Greg Poling, director al grupului Initiativa pentru Transparenta Maritima in Asia din cadrul CSIS, sustine ca Beijingul reclama dreptul asupra unei fasii de teren de aproximativ 3 kilometri din reciful Mischief.
Fasia este similara pistelor aeriene deja amenajate pe insulele artificiale construite in recifurile Fiery Cross si Subi din arhipelagul Spratly.
"Daca se dovedeste a fi o pista de aterizare, numarul acestor constructii realizate in zona de China pentru avioanele armatei va ajunge la 3.
Toate aceste amenajari au devenit, din avanposturi, insule militarizate in toata regula, cu piste de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 12:16
Conflictul inregistrat intre Washington si Beijing pe tema construirii insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud pentru amenajarea de baze militare nu se va sfarsi prea curand.
Pacea intretinuta de arme pare sa fie singura optiune ramasa, in conditiile in care oficialii chinezi dau semne ca ignora somatiile americane in aceasta privinta, opineaza amiralul James Lyons si analistul Richard Fisher, doi experti militari americani consultati de Washington Post.
Noua realitate asiatica
Expansiunea economica a Chinei a periclitat deja pozitia strategica a Statelor Unite in zona Asia-Pacific.
Acum, expansiunea militara a Beijingului in apele Marii Chinei de Sud, pe o portiune revendicata ca teritoriu de mai multe state din zona, pune Washingtonul in fata unei noi realitati.
Aceasta lasa doar doua variante pentru oficialii americani: asigurarea pacii prin amenintarea armelor sau intrarea intr-un eventual razboi demarat de China pentru asigurarea suprematiei militare in regiune.
Dupa 20 de ani de eforturi diplomatice, problema controlului asupra Marii Chinei de Sud reizbucneste in conditiile in care aceasta este tranzitata acum de aproximativ 40% din navele comerciale de pe glob.
Pentru liderii comunisti de la Beijing, controlul asupra acestei regiuni este vital ca urmarea rolului strategic detinut de insula Hainan in procesul de extindere a influentei globale militare si comerciale a Chinei.
Din acest punct de vedere, cine detine controlul asupra... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 15:46
O tara care aspira la puterea globala e ocupata cu lucrarile in Pacific. E vorba despre China, care are pretentii la 85% din Marea Chinei de Sud si care construieste insule artificiale in zona. Exista insa temerea ca aceste vor gazdui baze militare. In plus, zona este extrem de disputata.
China merge insa mai departe cu constructiile, aducand cantitati imense de nisip si coral de pe fundul apei, informeaza National Post.
Formatiunile care se ridica din apa sunt parte dintr-un lant de 700 de insulite. Niciuna nu va avea mai mult de patru metri peste nivelul apei. Multe insule se afla insa aproape de Filipine, Malaezia, Vietnam si Brunei.
Potrivit unui comandant al flotei americane in Pacific, Harry Harris Jr., China de fapt construieste "un mare zid de nisip". Potrivit acestuia, China a creat deja peste patru kilometri patrati de uscat artificial, asa ca se pun intrebari serioase cu privire la intentiile Beijingului.
China acuza SUA de amestec, adaugand ca poate face ce-i ...citeste mai departe despre "China se pregateste de razboi? Construieste sute de insule in Pacific, posibil pentru baze militare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 16:17