Interesul manifestat de Moscova pentru regiunea arctica si mai ales pentru rezervele naturale pe care aceasta le adaposteste nu mai este un secret, dar modul in care Vladimir Putin tine sa isi consolideze pozitia ii alarmeaza pe vecinii din regiune.
Statele Unite, Canada, Danemarca, Norvegia si Islanda revendica, de asemenea, portiuni importante din tertoriul arctic, dar Rusia pare sa fie cu un pas in fata lor, cel putin din punct de vedere a militarizarii regiunii, dezvaluie CNBC, dupa o incursiune la baza militara Alakurtti, de la granita cu Finlanda.
In urma cu 2 ani, la indicatiile liderului de la Kemlin, armata rusa infiinta o brigada speciala pentru operatiuni in zona arctica, Brigada Arctica Motorizata de Puscasi Marini, intre timp soldatii antrenati sa reziste in conditii extreme devenind o forta de elita de temut.
Strabaterea pustiului arctic la temperatura de minus 40 de grade se face uneori cu tanchetele, alteori cu saniile trase de reni.
Odata cu punerea pe picioare a acestei armate de "oameni de zapada" au demarat si lucrarile de modernizare si redeschidere a bazelor militare construite in epoca URSS.
Pretentiile teritoriale ale Rusiei vizeaza aproape 1,2 milioane kilometri patrati din Ocreanul Arctic si calota polara, incluzand si Polul Nord.
"Scopul crearii acestei unitati militare a fost protejarea intereselor Rusiei in regiunea arctica", recunoaste deschis colonelul Ilia Pavlovsky, comandantul Brigazii 80.
In acelasi timp, tensiunile... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 12:08
Rusia si-a construit o baza militara in regiunea arctica, zona bogata in petrol pe care o pretinde.
Ministerul rus al Apararii a dezvaluit recent imagini cu baza aeriana, informeaza BBC. O astfel de transparenta afisata e in contrast cu secretomania traditionala a Rusiei, remarca sursa.
Moscova vede aceasta regiune bogata in resurse ca pe una strategica. Presedintele Vladimir Putin a vizitat baza luna trecuta.
Construita pe un fel de picioroange in arhipelagul Franz Josef, baza, care se intinde pe 14.000 de metri patrati, va gazdui 150 de persoane, detasate pe o perioada de 18 luni.
Imaginile nu prezinta in intregime baza, unele parti ramanand secrete. Se poate vedea o cladire principala in forma de triunghi, colorata in albastru, rosu si alb, si inca trei cladiri rotunde.
In aceasta regiune, temperaturile sunt adesea de minus 40 de grade Celsius.
Inca cinci alte baze militare sunt construite tot de Rusia in regiunea arctica.
Kremlinul a revendicat la ONU, in 2015, 1,2 milioane de kilometri patrati din Oceanul Arctic, la peste 650 de kilometri de tarm. Se crede ca Oceanul Arctic are pana la un sfert din rezervele nedescoperite de petrol si gaze ale planetei.
Cursa pentru resursele din zona arctica s-a intensificat, pe masura ce suprafata ghetii polare s-a diminuat, deschizand astfel noi oportunitati de explorare. ...citeste mai departe despre "Rusia si-a construit o baza militara gigant la minus 40 de grade (Video)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 22:09
Rusia are de gand sa infiinteze o garnizoana militara la doar 85 de kilometri de granita cu Statele Unite ale Americii, in Alaska. Este vorba despre o baza aeriana care ar putea gazdui o intreaga divizie si unde ar putea fi aduse inclusiv rachete Iskander si statii de bruiaj.
Masura face parte dintr-un plan mai amplu al Moscovei de a impanzi coasta de est a Rusiei cu baze militare, din apropierea Alaskai si pana in vecinatatea Insulelor Kurile, un teritoriu revendicat si de Japonia, informeaza Washington Times.
Amplasarea noilor baze militare in regiunea arctica ar putea intensifica tensiunile deja existente intre Kremlin si Casa Alba.
Trupele isi vor ocupa noile pozitii incepand cu 2018, iar una dintre cele mai fierbinti zone va fi cea din apropierea Stramtorii Bering, unde rusii vor sa intaleze o garnizoana la doar 85 de kilometri de granita cu statul american Alaska.
"Vrem sa asiguram controlul asupra marilor interioare dintre Insulele Kurile si Stramtoarea Bering. Vom acoperi astfel rutele de desfasurare a Flotei Pacificului catre Orientul Indepartat si zonele maritime din Nord, ocazie cum care vom creste viabilitatea de lupta a fortelor noastre navale inarmate cu arme nucleare", a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu.
Amplasarea unei baze aeriene atat de aproape va da si mai multe batai de cap americanilor, ale caror avioane F-22 Raptor au interceptat in mai multe ocazii bombardiere rusesti care survolau spatiul aerian din apropierea... mai mult
Marti, 30 August 2016, ora 17:45
7Santierele navale din Rusia au primit comenzi pentru constructia mai multor spargatoare de gheata, aceastea urmand sa fie folosite la intretinerea Rutei Maritime de Nord.
Traseul naval pe care Rusia intentioneaza sa il deschida prin zona arctica ar putea usura transportul marfurilor catre diferite regiuni ale globului, scurtand cu mult distanta si timpul de calatorie, relateaza agentia TASS.
"In privinta Rutei Maritime de Nord si a construirii flotei de spargatoare de gheata de care avem nevoie, mai multe vase de acest tip sunt in constructie acum in santierele navale.
Trei spargatoare de gheata cu o putere de 60 MW sunt in constructie la Sankt Petersburg", a anuntat ministrul Industriilor din Rusia, Denis Manturov.
Doua tari detin la aceasta ora tehnologia de a construi spargatoare de gheata de ultima generatie, dupa cum sustine Manturov, Rusia si Finlanda colaborand indeaproape in acest domeniu.
Ruta nordica ar injumatati timpul de transport intre Europa si Orientul Indepartat, iar topirea calotei glaciare permite folosirea traseului pentru 10-11 luni pe an.
In acelasi timp, oficialii de la Moscova realizeaza importanta strategica a acestui traseu, mai multe baze militare din zona arctica fiind reactivate pentru a proteja interesele Rusiei in zona.
De altfel, ministrul Manturov si-a exprimat speranta ca programul colegilor de cabinet de la Transporturi si Aparare sa includa si escorta militara pentru navele care vor alege sa foloseasca acest traseu. mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 14:33
Vladimir Putin isi trimite trupe si avioane intr-o regiune bogata in petrol si gaze naturale, ravnita si de Statele Unite, Canada, Norvegia si Danemarca. Astfel, Rusia va reactiva foste baze sovietice din zona arctica, ca raspuns la interesul NATO din aceasta parte de lume.
Moscova este angajata in prezent la o militarizare pe scara larga in regiunea Arcticii, pentru a-si apara interesele din aceasta zona de gheata, potrivit The Guardian.
Potrivit autoritatilor ruse, pista din Novaia Zemlia poate gazdui avioane de lupta si o parte a Flotilei de Nord. Noul grup militar va fi format in nordul indepartat, constand in doua brigazi cu un total de 6.000 de soldati detasati in zona Murmansk si din regiunea autonoma Yamal-Nenets.
Sisteme radar si de ghidare la sol ar urma sa fie amplasate la Franz Josef (parte din Novaia Zemlia), in insula Wrangel si la Cape Schmidt.
In timpul recentelor exercitii ...citeste mai departe despre "Rusia se pregateste pentru Razboiul Rece din Arctica" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 16:55