Indiferent că renovezi întreaga baie sau doar faci mici modificări tehnice, instalațiile sanitare trebuie să fie întotdeauna prioritare. La baza afirmației stă faptul că aceste instalații asigură funcționalitatea obiectelor sanitare și buna lor utilizare. Dintre acestea, bateriile de baie sunt utilizate intens zilnic, motiv pentru care este necesar să fie alese și montate corespunzător și nu trebuie să faci rabat de la calitate. Despre cum să iei decizia corectă în ceea ce privește bateriile și instalațiile sanitare, vei afla în cele ce urmează.
Tipuri de baterii de baie
Când instalezi bateriile de baie, este esențial să îmbini utilul cu plăcutul. Pe lângă alegerea designului adecvat decorului, trebuie să ai în vedere calitatea materialelor din care sunt confecționate, tehnologia de funcționare și modul de utilizare.
În funcție de tehnologia pe care se bazează, există baterii cu valvă (aceasta este comprimată sau decomprimată pentru a bloca, respectiv pentru a elibera apa), baterii cu bilă ( bazate pe o singură piesă mobilă) și baterii cu cartuș ceramic (sunt montate frecvent datorită siguranței de utilizare).Având în vedere modul de pornire/oprire, există baterii cu monocomandă, fiind cele mai comune, baterii cu robinete separate pentru apa caldă și pentru cea rece, baterii cu buton de oprire automată și baterii cu senzor de mișcare. Această particularitate face ca prețurile să fie extrem de variate... mai mult
Marti, 28 Septembrie 2021, ora 17:46
Baia este un mediu agresiv pentru echipamentele sanitare. Prezenta constanta a umiditatii si a vaporilor, precum si modificarile extreme de temperatura sunt factorii ce produc degradarea obiectelor sanitare. Tocmai din acest motiv trebuie alese cu maxima atentie. Nu doar functionalitatea practica sau pretul acestor echipamente trebuie sa fie in vizorul tau, ci si calitatea finisajului.
Exista o optiune sigura, fie ca vorbim de coloane dus, de furtune, pare de dus sau orice alt tip de accesorii si echipamente: gama de produse de la Grohe. Aceasta integreaza o tehnologie speciala, Grohe Starlight, care asigura le aspectul impecabil pe termen foarte lung tuturor obiectelor sanitare din colectiile sale. Sunt foarte usor de curatat, sunt durabile, extrem de atractive si se integreaza 100% perfect in amenajarea bailor ultra-moderne.
Obiecte sanitare concepute sa arate impecabil pe termen lung: de 10 ori mai rezistente ca alte produse
Bateriile concepute de Grohe exact asa sunt proiectate: pentru a arata impecabil pe termen lung. Chiar si dupa o utilizare indelungata, acestea isi mentin aspectul intact, datorita unei tehnologii speciale pe care o integreaza: Grohe StarLight Technology. Acest producator a imbunatatit, in mod continuu, procesul de placare din ultimii 75 de ani, aducand pe piata unul dintre cele mai calitative finisaje din lume. Procesul de placare se face cu vapori, acest lucru asigurand o duritate de trei ori mai mare. In plus, suprafata este de 10 ori... mai mult
Joi, 17 Iunie 2021, ora 18:00
Compania Tesla a fost gasita vinovata de un tribunal din Norvegia pentru reducerea intentionata a vitezei de incarcare a bateriilor masinilor, dupa aplicarea unei actualizari software.
Procesul deschis in tara nordica s-a incheiat cu un verdict zilele trecute. Judecatorii au decretat ca firma de automobile 100% electrice sa achite daune de cate 16.000 de dolari tuturor proprietarilor de autovehicule care pot proba ca au fost afectati de respectivele actualizari de program, survenite in 2019 si avand numerele 2019.16.1 si 2019.16.2.
Daca nu face apel, Tesla ar urma sa achite cate 16.000 de dolari catre aproximativ 10.000 de clienti din Norvegia. Daunele ar putea fi semnificativ mai insemnate, in conditiile in care procese similare sunt deschise in mai multe tari din lume.
Problemele au fost semnalate in Norvegia in 2019. La vremea respectiva, publicatia Electrek.co scria ca proprietarii s-au plans ca autonomia modelelor Tesla S si Tesla X a scazut cu distante cuprinse intre 20 si 50 de kilometri.
Un client a declarat in mai 2019 pentru publicatia citata ca programul instalat pe masina a aratat ca autonomia Modelului S85 pe care o detine a scazut de la 400 la 350 de kilometri intr-un interval de cinci saptamani.
Pe langa scaderea autonomiei, clientii au mai reclamat si reducerea vitezei de incarcare a statiilor speciale. In replica, Tesla a declarat atunci ca se are in vedere "protejarea bateriilor si cresterea duratei de viata".
In urma declaratiei, 30 de... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 14:38
Oamenii de stiinta de la Harvard, Statele Unite, au inventat "Sfantul Graal" al bateriilor folosite de masinile electrice, un model care va mari durata de viata a acestora, fiind la fel cu a celor folosite la automobilele pe benzina.
Bateria litiu-metal dezvoltata are o capacitate foarte mare, ea putand fi incarcata si descarcata de 10.000 de ori. Aceasta este mult mai performanta decat cea utilizata, in prezent, pe masinile electrice Tesla, tip litiu-ion, potrivit Daily Mail.
Noul model de baterie, dezvoltat de cercetatorii de la Harvard John Paulson School of Engineering and Applied Science din Boston, foloseste un design insiprat de la sandwich-ul BLT (Bacon, Lettuce, Tomato - bacon, salata, rosii - n.a.).
Datorita structurii lor complicate si a tehnologiei de fabricatie, durata de viata a acestor baterii destinate vehiculeleor electrice (EV) va creste de la 10 la 15 ani, similar cu al automobilelor pe benzina.
In prezent, bateriile EV se degradeaza in timp si pot dura pana la sapte-opt ani, in functie de modul cum sunt utilizate, practic sunt ca niste acumulatori de smartphone.
Bateriile EV actuale pot fi inlocuite, dar costul operatiunii poate ajunge la mii de euro, ceee ce ii face pe soferi sa cumpere, mai degraba o masina electrica noua.
"Bateria litiu-metal este considerata "Sfantul Graal" din domeniu, datorita capacitatii si densitatii sale ridicate de energie. Cercetarile noastre arata ca modelul in stare solida ar putea fi fundamental diferit... mai mult
Vineri, 14 Mai 2021, ora 05:00
Germania si Franta au dezvaluit vineri planurile pentru o fabrica uriasa care va produce baterii destinate automobilelor electrice, parte din planul Europei de a rivaliza cu grupul american Tesla Inc. si cu firmele chineze in furnizarea unor componente vitale pentru vehiculele electrice, transmite Bloomberg.
Facilitatea, care va fi construita in apropiere de orasul german Kaiserslautern, va fi denumita Automotive Cell Co si va costa aproximativ doua miliarde de euro.
Aceasta fabrica va completa o alta uzina care va fi amplasata in regiunea franceza Hauts de France. Impreuna cele doua uzine vor costa aproximativ cinci miliarde euro si vor o capacitate combinata de productie de aproximativ 48 de Gigavati ora.
Germania si Franta "vor sa construiasca cele mai bune si mai sustenabile. Sunt convins ca celulele de baterii produse la Kaiserslautern vor stabili noi standarde", a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier.
Anuntul facut de ministrul german al Economiei scoate in evidenta dorinta statelor din UE de a recupera decalajul care le separa de competitorii asiatici, care in prezent domina piata productiei de baterii. Celule pentru baterii precum si dispozitivele electronice si programele software complementare sunt echivalente cu jumatate din valoare unui autovehicul electric.
Desi constructori auto germani precum Volkswagen AG si BMW AG domina productia de automobile in Europa, ele au permis companiilor asiatice si producatorului american Tesla... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 16:13
O firma turca a castigat licitatia oragnizata de Primaria Timisoara pentru achizitionarea de tramvaie care sa functioneze atat electric, cat si pe baterii.
Potrivit unui comunicat de presa al Primariei Timisoara, licitatia pentru achizitionarea de tramvaie s-a incheiat, iar firma castigatoare este Bozankaya Otomotiv MAK. IML ITH VE IHR.
Valoarea contractului este de peste 33 de milioane de euro fara TVA, aceasta insemnand peste 2 milioane de euro/bucata, fara TVA.
Banii pentru cumpararea tramvaielor noi vor fi asigurati in cea mai mare parte prin fonduri europene.
Semnarea contractului cu compania turca, pentru cumpararea tramvaielor, este prevazuta pentru saptamana viitoare. Iar garniturile ar urma sa ajunga la Timisoara incepand de anul viitor, in mai multe transe. In total este vorba despre minim 16 tramvaie si cel mult 40 de garnitruri.
Noile tramvaie vor fi articulate, vor putea circula atat electric, cat si pe baterii care confera o autonomie de 64 de kilometri.
Tramvaiele vechi care circula acum in Timisoara au fost fabricate intre anii 1962 si 1973 si au depasit cu mult momenul la care puteau fi casate.
De asemenea, mai circula 30 de tramvaie "Armonia" care au fost reconditionate recent de Primaria Timisoara. In prezent, in Timisoara, parcul de tramvaie numara 60 de garnituri. ...citeste mai departe despre "Timisoara va avea tramvaie noi de la turci, care vor merge si pe baterii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 09:07
Grupul Volkswagen va crea societati mixte si va ajuta la finantarea productiei de baterii, pregatindu-se pentru productia de masa a vehiculelor electrice, a declarat, pentru Reuters, Stefan Sommer, membru al Consiliului de Administratie.
VW va cumpara baterii in valoare 50 de miliarde de euro (56,57 miliarde de dolari), iar printre partenerii sai strategici se afla companiile Northvolt (Suedia), SKI, LG Chem, Samsung SDI (Coreea de Sud) si CATL (China).
"Nu fiecare furnizor este convins ca mobilitatea electrica va veni la scara atat de mare. Trebuie sa petreci mult timp convingandu-i sa investeasca in industria auto", a explicat Sommer.
Volkswagen va avea nevoie pana in 2025 sa produca in Europa baterii cu o capacitate totala de 150 gigawati ora (GWh) si de inca 150 in Asia. Pana in 2030 aceste cifre se vor dubla.
Grupul german va retehnologiza 16 fabrici pentru a produce vehicule electrice si intentioneaza pana in 2023 sa demareze productia a 33 de masini electrice, modele Skoda, Audi, VW si Seat.
Volkswagen ar putea sa-si construiasca propria fabrica unde sa produca baterii in China, dar deocamdata grupul se bazeaza partenerii sai chinezi FAW, SAIC si JAC pentru a gasi furnizori sustenabili de baterii, a declarat Sommer.
Pana in 2023, grupul Volkswagen vrea sa investeasca peste 11 miliarde de euro in vehicule electrice si autonome, digitalizare si servicii de mobilitate.
Cel mai mare producator auto european, care include si brandurile Skoda, SEAT,... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 13:14
Partizanii miscarii de reciclare primesc 4 baterii noi la fiecare 20 de baterii uzate predate si pot castiga un Pegas Partizan!
Incepand cu luna mai clientii Pegas pot recicla bateriile si acumulatorii uzati in magazinele din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Constanta si Cluj. In parteneriat cu Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB), Pegas isi doteaza magazinele cu infrastructura speciala de colectare, sustinand astfel demersurile de protejare a mediului si reducerea poluarii.
Sub sloganul "Recicleaza bateriile uzate si pedaleaza mai departe!" parteneriatul faciliteaza si incurajeaza obiceiul reciclarii in randul celor interesati deja de un stil de viata santos si trage un semnal de alarma asupra efectelor nocive pe care bateriile uzate le au asupra sanatatii umane.
In plus, cei care devin partizani miscarii de reciclare si predau 20 de baterii uzate, primesc inapoi 4 baterii noi si sansa de a castiga o bicicleta electrica Pegas Partizan.
"In calitate de promotori ai principiilor ecologiste, sustinem sportul in aer liber si incurajam mersul pe bicicleta ca alternativa la mijloacele de transport daunatoare pentru mediu. Un stil de viata sanatos presupune in egala masura miscare si grija fata de locul in care traiesti. Am observat ca oamenii care se deplaseaza cu mijloace de transport alternative sunt mai predisupusi sa recicleze si sa contribuie la bunastarea mediului inconjurator, pentru ca oricum o fac deja. Asa ca am creat impreuna cu Pegas... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 19:04
Asociatia Sistemul National de Reciclare a Bateriilor (SNRB) si lantul de magazine LaDoiPasi, programul de franciza dezvoltat de catre METRO Cash&Carry Romania, au extins parteneriatul de colectare a bateriilor uzate la nivel national.
Incepand cu luna aprilie, peste 500 de magazine vor fi dotate cu infrastructura speciala pentru colectarea bateriilor si acumulatorilor uzati, unde clientii vor putea preda gratuit aceste deseuri spre reciclare.
Pentru fiecare 5 baterii uzate predate in magazinele LaDoiPasi, clientii vor primi o baterie noua
Proiectul pilot a debutat in septembrie 2018 si a fost implementat in 71 de magazine din judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Valcea, Iasi si Vaslui, iar rezultatele bune inregistrate au determinat extinderea programului la nivel national.
Parteneriatul presupune de asemenea integrarea unui mecanism de recompensare a consumatorilor prin care toti cei care vor preda minim 5 baterii uzate, vor primi in schimb o baterie noua.
"Cand vorbim despre reciclare, proximitatea ramane criteriul principal care-i determina pe romani sa actioneze - daca bateriile vechi pot fi duse la magazinul din vecinatate, oamenii vor fi mai dispusi sa recicleze, cu atat mai mult cu cat gestul le este recompensat. Prezenta punctelor de colectare SNRB intr-unul din cele mai mari lanturi de magazine de proximitate din tara, ne ajuta sa avem o acoperire nationala in locatii frecventate de romanii din orase si sate si sa crestem astfel rata de colectare a... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 16:00