Traian Basescu i-a declarat senatorului american Richard Luger ca arma energetica a Rusiei este mult mai eficienta, dar ca tara noastra nu crede in proiectul South Stream si cere accelerarea Nabucco, confrom Mediafax.Comentand consecintele conflictului din Georgia asupra politicii energetice, Basescu a notat ca Rusia s-ar putea sa nu fie nevoita sa recurga la mijloace militare pentru a impune solutii pe placul ei, confrom Wikileaks.
Controlarea resurselor energetice este un instrument nou de influenta, si mai eficient decat Armata Rosie, a spus presedintele.
Fiind de acord ca Rusia vrea sa distruga "proiectul european Nabucco", Basescu a spus ca proiectul ramane viabil, dar cea mai mare provocare pentru el este lipsa de determinare la nivel european.
Georgia nu a schimbat nimic cu privire la Nabucco, poate numai in mintile altor state europene, cum s-a intamplat cand unii din Europa au folosit dificultatea negocierilor cu Turcia ca o scuza pentru inactiunea in Nabucco.
Insa Basescu a spus ca personal implica liderii turci si este de parere ca o rezolvare diplomatica poate fi obtinuta. Dupa conflictul din Georgia, si cu Turcia ferm la masa negocierilor, acum a venit vremea pentru incheierea Acordului interguvernamental pentru Nabucco, a declarat Basescui. Romania nu crede in proiectul rus South Stream, iar liderii de la Marea Caspica i-au spus lui Basescu ca vor cu disperare rute alternative pentru resursele lor energetice catre Europa, care sa nu se bazeze pe Rusia.
Lugar... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 18:40
Ambasada SUA prezenta, intr-o telegrama din 2006, contextul in care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut in centrul pe Seres, Nagy, Stancev si Benyatov, aratand ca sectorul energetic este unul dintre dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei, conform Mediafax.In telegrama Ambasadei SUA, clasificata "Confidential" si redactata in 2006, prezentata de Hotnews si atribuita Wikileaks, se arata modul in care Ministerul Economiei si Petrom au negociat liberalizarea preturilor, negociere anulata in ultimul moment de un telefon primit de la o institutie guvernamentala din domeniul reglementarii.
Documentul prezinta cateva comentarii ale ambasadei privind mediul energetic, dar si dezvaluirea unui episod de culise din conflictul Guvernului cu compania Petrom.
Subiectul telegramei este "Romania - scandal in sectorul energetic, cetatean american retinut sub acuzatii de "spionaj economic".
"Sectorul energetic este in criza, mai ales avand in vedere cresterea costurilor globale si presiunea crescanda asupra Guvernului Romaniei pentru a permite liberalizarea totala a pretului la gazele naturale de productie interna.
In timp ce Guvernul regleaza piata consumatorilor captivi (consumatorii individuali si micile afaceri), OMV/Petrom si-a exercitat dreptul de a vinde gaze pe piata libera, in ciuda obiectiilor Guvernului.
Sub presiunea UE si FMI, Guvernul a fost de acord in cele din urma sa liberalizeze piata pentru marii consumatori, care... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 11:56
Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy apar pe lista unui raport intocmit de Ambasada SUA, potrivit Wikileaks. Cei 5 oameni de afaceri sunt inscrisi in topul oligarhilor din Romania si al baronilor locali, potrivit aceluiasi document.
Documentul, care contine topul celor 5 oligarhi din Romania, precum si al baronilor locali, a fost intitulat "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania". In top au fost inclusi cinci oameni de afaceri: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae si Gigi Becali.
Potrivit documentului, Dinu Patriciu apare ca fiind "presedinte si actionar majoritar al Rompetrol Group si membru proeminent PNL", potrivit Hotnews.
Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern.
In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat.
Dupa ani de zile in Camera Deputatilor, Patriciu s-a aflat intr-un grup de deputati care a demisionat din Parlament in 2003, din cauza «legii incompatibilitatilor» care restrictiona amestecarea intereselor publice cu cele private.
In ciuda acestui lucru, cativa politicieni PNL (in special europarlamentari) datoreaza carierele lor politice sustinerii financiare a lui Patriciu, iar influenta lui in acest partid este indiscutabila.
In... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 00:01
Ultimele 12 luni nu au dus lipsa de hackeri si de atacuri malware. Au avut loc spionaje virtuale in China sau Irak, publicari de documente secrete si colectari nepermise de date. Facebook si Google au avut partea lor de probleme la acest capitol, fiind criticati din cauza setarilor de confidentialitate.Iata cele mai importante miscari in segmentul securitatii online, in anul ce se apropie de sfarsit, potrivit eWeek.com.Ce stie si ce spune Google despre noiGoogle a devenit sinonim cu cautarea pe Internet, insa culegerea de informatii si protejarea informatiilor personale ale utilizatorilor sunt doua lucruri complet diferite, potrivit eWeek.com. De-a lungul anului 2010, gigantul motoarelor de cautare s-a regasit in mijlocul mai multor scandaluri privind incalcarea intimitatii userilor, incepand cu Google Buzz si terminand cu Street View.Securitatea din "nor"Despre "cloud computing" s-a vorbit intregul an, ca despre urmatorul pas logic in dezvoltarea tehnologiei. In acest context, in care companiile urmeaza sa-si puna toate informatiile pe servere pe care probabil ca nu le va vedea niciodata, securitatea trebuie sa fie maxima. De aceea, dezvoltatorii de solutii de securitate au inceput sa lucreze deja la protejarea "norului informatic".Saga WikileaksConvtroversele generate de gestul Wikileaks de a publica note diplomatice au ocupat prima pagina a ziarelor zile la rand, in ultimele saptamani.Chiar si Basescu a facut o declaratie pe aceasta tema, afirmand ca Wikileaks "a facut... mai mult
Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 16:32
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, intr-o conferinta de presa, intrebat ce opinie are despre fenomenul Wikileaks, ca actiunea condusa de Julian Assange "a facut mult rau lumii", potrivit Mediafax. "Poate fi si parte a libertatii de exprimare, pe de-o parte, dar, pe de alta parte, secretele statelor nu pot fi subiecte de presa", a spus Basescu, raspunzand unei intrebari legate de Wikileaks.
Seful statului a continuat, aratand ca, in opinia sa, chiar "respectand dreptul la lbera exprimare", "actiunea Wikileaks a facut rau lumii".
"Mult rau lumii", a accentuat seful statului, dupa o tacere de cateva secunde.
Intrebat ce a discutat, recent, cu ambasadorii UE acreditati la Bucuresti, Basescu le-a raspuns ziaristilor, razand, sa astepte urmatoarele postari de la Wikileaks. mai mult
Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 01:21