Presedintele Traian Basescu a avertizat, marti, ca Romania risca sa reintre intr-o perioada de criza economica, in lipsa predictibilitatii fiscale, dand ca exemplu introducerea unor taxe care "au bulversat mediul de afaceri".
"Am vazut, anul acesta, o serie intreaga de introduceri de taxe care au bulversat, pur si simplu, mediul de afaceri. O astfel de bariera face ca investitorii sa faca un pas inapoi, iar scaderea investitiilor straine directe in acest an este o proba, pe primele sapte luni s-a inregistrat o scadere de 13,8% a investitiilor starine directe. Daca adaugam la faptul ca Guvernul insusi, intr-o politica de stimulare a consumului, a utilizat cu 30% mai putini bani pentru investitii din bugetul de stat, indreptandu-i catre asistenta sociala, realizam ca, pe acest drum, Romania risca sa reintre intr-o perioada de criza economica", a afirmat Basescu, la Forumul Forbes "Reluarea cresterii economice sustenabile in pietele emergente".
In opinia presedintelui, este important ca in 2015 investitorilor sa li se transmita un semnal extrem de direct legat de predictibilitea fiscalitatii in Romania.
Traian Basescu a spus ca a analizat diversele modalitati de a iesi din criza ale statelor din UE, precum Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Franta, si a precizat ca "nu au avut succes acele procese de reforma care s-au asezat sub emblema amanarilor si a pasilor marunti".
"Acele state care au prelungit momentul luarii unor masuri severe pentru restabilitatea... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 12:17
Intr-o profetie demna de Nouriel Roubini, domnul presedinte Basescu ne-a anuntat ca nu vom iesi din criza mai devreme de 12 luni.
Devenit subit Roubini II, domnul presedinte ne spune insa un truism. Toti stim ca nu va fi posibil sa cunoastem sfirsitul crizei anul viitor si ca aceasta va mai dura inca multi ani, sub diferite forme si manifestari, conducand in final la o reevaluare importanta a modelelor si tipurilor de dezvoltare economico-sociale.
Sunt convins ca si domnul presedinte stie acest lucru. Rolul de Roubini II pe care si l-a luat este doar un joc politic, o aluzie cu aer doct la neincrederea domniei sale in capacitatea actualei puteri de a-si onora promisiunile de echilibrarea macroeconomica si relansare a activitatii economice in viitoarele luni.
Dar daca totusi ne jucam de-a Roubini, atunci poate ar fi mai intersant daca domnul presedinte ne-ar spune cu cate luni sau ani a prelungit guvernarea coalitiei PDL iesirea Romaniei din criza.
Criza este o "vorba" care si-a alterat sensul si s-a periclitat conceptual in Romania nu numai din cauza repetarii ei necontrolate si neincetate la toate nivelurile de abordare, dar si din cauza manipularii practicate de catre aceeasi coalitie PDL. Manipularea a avut ca scop transformarea crizei intr-o explicatie globala a greselilor si incompetentei guvernamentale ca si a punerii in practica a unor politici de transfer a surselor publice si europene de finantare din sfera interesului general, in sfera unor interese... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 08:01
Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata, la Scoala politica a UNPR, ca, desi s-a iesit din recesiune, criza economica este "departe de a fi trecut", fiind nevoie de fapt de schimbarea abordarii avute in ultimii 30-40 de ani, in intreaga lume, precizeaza NewsIn."N-a fost usor, nu va fi usor nici in continuare. Suntem inca in criza economica, ne bucuram ca am iesit din recesiune, dar criza economica e departe de a fi trecut.
Daca vreti o opinie personala, pana cand nu vom modifica si corecta sistemul, lumea civilizata nu va iesi din criza. Ne trebuie un alt tip de abordare decat cel generat de politicieni si bine primit de populatie in ultimii 30-40 de ani.
Trebuie sa invatam un lucru esential pe care aceasta criza ni-l spune minut de minut, anume ca nu putem trai la nesfarsit din banii pe care sa-i obtinem in viitor", a spus presedintele Traian Basescu.
El a mentionat ca cea mai corecta abordare este aceea prin care "traiesti din resursle pe care le produci". mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 12:01
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la finalul Consiliului European de iarna, ca in opinia sa este "extraordinar de greu" pentru economia UE sa "stea" in competitie cu economii ca ale Indiei si Chinei, unde forta de munca este ieftina, Uniunea trebuind sa se concentreze pe industrie, informeaza NewsIn."Imi permit o evaluare personala: este extraordinar de greu pentru economia UE, oricat pare ea de puternica, sa stea in competitie cu economii ca cele ale Chinei sau Indiei, unde forta de munca este infinit mai ieftina, ceea ce mareste consistent si riscul pentru accelerarea procesului de delocalizare a industriilor din Europa catre India. Una este sa platesti forta de munca la un pret de 8 dolari pe ora, dau un exemplu, si alta e la 1 dolar pe zi sau pe ora.
Deci UE pentru a fi competitiva trebuie sa-si ia masuri extrem de importante si este responsabilitatea actualei generatii de oameni politici sa gaseasca formulele de a mentine Europa competitiva", a afirmat seful statului.
In acest context, Basescu a spus ca Europa nu poate dezvolta doar servicii pentru a garanta prosperitate, fiind nevoie sa se concentreze si pe productia industriala.
"Europa are in egala masura nevoie si de industrie, de productie industriala, de la autoturisme pana la televizoare, masini de spalat", a subliniat Basescu. mai mult
Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 14:27
Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, in timpul unei vizite la Bailesti, judetul Dolj, ca Romania va iesi din criza doar daca si alte state vor iesi din criza si vor avea cresterea economica, transmite NewsIn. "Despre criza. In cateva cuvinte va spun ca noi nu vom iesi din criza pana cand nu vor iesi si altii. Am intrat in criza economica pentru ca au intrat si altii. Nu am mai putut exporta.
Vom iesi din criza cand tari ca Germania, Franta, Marea Britanie, Spania isi vor relua cresterea economica. As vrea sa intelegeti foarte bine, si cum ati vazut la televizor, probabil, mesaje ca unii au trecut de criza, dar nu sunt decat mesaje electorale.
In opinia sefului statului romna, nicio tara nu a inregistrat crestere eonomia.
"Pe crestere economica nicio tara nu a trecut. In plus, toate sunt in situatii de crestere economica negativa fata de anul trecut si vorbesc in primul rand de tarile Europei. Mai mult, avem peste 70% din exporturi in tarile UE", a spus presedintele, transmite corespondentul NewsIn. mai mult
Sambata, 29 August 2009, ora 18:57
Cei mai importanti oameni din stat, presedintele Romaniei si presedintele Senatului, au pareri diferite in ceea ce priveste viitorul economiei romanesti.La sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia intalnirii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), am avut ocazia sa ascultam doua puncte de vedere cu o puternica incarcatura economica: acela al presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si cel al lui Mircea Geoana, presedintele Senatului.Cele doua puncte de vedere au avut, in esenta, abordari total diferite. Presedintele Basescu a pledat pentru austeritate. El a spus ca, daca ar fi finantate toate cererile avansate de reprezentantii ministerelor, bugetul de stat ar ajunge la un deficit enorm de 9% din produsul intern brut (PIB). Aceasta cifra a fost aproape confirmata de prognoza Comisiei Europene, recent publicata, care estimeaza un deficit bugetar de 7,5% din PIB. Evident, ambele cifre ale deficitului sunt inimaginabile, chiar si intr-un mediu economic european tot mai lejer in aplicarea standardelor impuse de Tratatul de la Maastricht (o economie din zona euro poate avea un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB).
Traian Basescu a mers pana acolo incat a afirmat ca isi asuma, ca presedinte, toate masurile nepopulare pe care le va lua guvernul Boc. Mai mult sau mai putin voalat, Basescu a pledat pentru toate ingredientele unei politici de austeritate: reducerea cheltuielilor bugetare, o regandire a politicii de cresteri salariale si, nu in ultimul rand, politici... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 21:16