Nu a fost un presedinte perfect. A gresit de multe ori. Poate va explica candva de ce a ales s-o sustina pe Elena Udrea in incerarea esuata a acesteia de a ajunge la Cotroceni.
Sefa impusa a PMP a fost apropiata de presedinte pe tot parcursul celor doua mandate, dar niciodata nu a performat din punct de vedere politic. Oamenii il sustin si l-au sustinut pe Traian Basescu. Niciodata nu au sustinut-o cu adevarat pe Elena Udrea.
Traian Basescu a gresit in ce priveste relatia cu monarhia, a gresit modul de transmitere a mesajului de austeritate din timpul crizei. De fapt, ca sa fiu mai precis, a gresit, adoptand o atitudine aroganta in timp ce prezenta o situatie dramatica in care se afla tara, dar deciziile sale din acele vremuri tulburi nu au fost gresite si putem spune ca au transformat Romania dintr-o tara cu o economie putreda intr-una cu o economie care are o sansa de a deveni performanta.
Cand si-a inceput mandatul, intre noi si Ungaria erau ani lumina in ce priveste ...citeste mai departe despre "Traian Basescu, la final de mandat. De ce e atat de popular dupa zece ani?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 17:58
Presedintele Traian Basescu a afirmat, vineri, ca Romania redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital, fapt probat de ultimele cifre ale Eurostat, aratand ca este meritul sacrificiilor romanilor.
"Acum 2 zile Eurostat a publicat cifrele anului 2012 si este foarte important ca Romania este inregistrata cu o datorie publica de 37,8% din PIB si cu un deficit la bugetului de stat de 2,9%. (..) Nu exista niciun stat din UE care sa fi avut deficit de 9% si sa-l reduca in interval de practic 2 ani si jumatate.
A fost un efort urias pe care l-au facut romanii, care a aratat ca natiunea romana este capabila de performanta, iar sacrificiul pe care l-au facut romanii in aceasta perioada de austeritate este un sacrificiu pe care putine natiuni din Europa l-au facut. (...) In acest moment, bazat pe aceste cifre, Romania revine in randul tarilor cu un deficit in parametrii Acordului de la Maastricht si redevine o tara credibila pe pietele internationale de capital", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.
Cea mai dificila zi pentru Basescu din viata de presedinte: 6 mai 2010
Presedintele Traian Basescu a reamintit de expresiile pe care le-a folosit in anul 2010, facand referire la necesitatea luarii unor masuri de restabilire macroeconomica: "Romania, nava in furtuna pe care o sa o pun la cheu linistit", "omul gras care era statul si care statea in spatele unuia slab si firav care erau cei care produceau in economia... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 09:43
Prezenta la Consiliul European a premierului Victor Ponta a fost un lung prilej de galceava si controverse. Ele s-au purtat in special in spatiul politic si constitutional.
Dincolo de controversele superficiale, politice sau conjuncturale prezenta la Bruxelles a premierului a marcat cateva premiere.
In primul rand, in cadrul dezbaterii privind temele europene a fost adus pentru prima data Parlamentul Romaniei. De voie, de nevoie, premierul a obtinut un mandat de la Parlament. Este adevarat, un mandat politic, dar in orice caz, forul legislativ intervine pentru prima data dupa foarte multi ani intr-un proces legat de deciziile europene. Mai mult, premierul a facut o informare in fata Parlamentului cu privire la dezbaterile si deciziile luate la summitul de la sfarsitul lunii iunie. Este, fara indoiala, un plus in materie de democratie si transparenta.
Presedintele Traian Basescu nu a facut, pana acum, de cate ori participa la intalnirile Consiliului European, decat un singur lucru: doua conferinte de presa, una inainte de plecare si alta la sosirea de la Bruxelles. Ceea ce, sa recunoastem, era foarte putin. Parlamentul si Executivul erau excluse din informarile, dezbaterile si, cu atat mai mult, deciziile europene.
Diferentele pe teme economice
In al doilea rand, intre Basescu si Ponta exista o diferenta importanta de abordare a temelor economice. Basescu a fost si este un sustinator al austeritatii, un politician din zona de "dreapta" a spatiului politic.... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 08:01
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca este "extrem de convins" ca actuala criza economica din Europa nu va disparea in urmatoarele 12 luni si ca dificultatile vor continua pe "termen mediu si lung".
"Suntem extrem de convinsi ca aceasta criza nu va disparea in urmatoarele 12 luni, este o perioada de dificultati pe termen mediu si lung", a afirmat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houerou, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.
De asemenea, Basescu a aratat ca Romania este una dintre tarile care nu sustin in prezent ideea abandonarii masurilor de austeritate pentru a relansa economia si a asigura cresterea.
"Este cea mai mare greseala care poate fi facuta in prezent. In termeni reali, trebuie sa pastram stabilitatea macroeconomica, iar bazat pe aceasta sa generam crestere economica, si nu viceversa. (...)
Aceasta poveste cu stoparea austeritatii, stoparea concentrarii pe stabilitatea macroeconomica, haideti sa facem crestere economica, sa punem banii in piata poate fi cea mai mare greseala, care va face Europa sa explodeze in urmatorii ani. Trebuie sa avem grija de ambele, atat stabilitate, cat si crestere. Cheia este stabilitatea macroeconomica. Iar noi am avut experienta din 2007-2008 cand am crescut neglijand stabilitatea macroeconomica", a spus presedintele.
La randul sau, oficialul Bancii Mondiale a aratat ca actuala criza economica din Europa determina... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 13:44
Traian Basescu crede ca romanii nu-l vor ierta niciodata pentru salariile taiate la 6 mai 2010 si recunoaste ca acea decizie a fost "cea mai grea" experienta din viata sa.
"Eu am crezut ca experienta de pe mare este inegalabila. Si intr-adevar pana pe 6 mai 2010 a fost cea mai completa experienta pe care am avut-o. Si sintetizata este ca trebuie sa ajungi unde ti-ai propus, indiferent ce se intampla. Pe 6 mai am dobandit o experienta pe care indraznesc sa o asez deasupra experientei de pe mare: momentul in care te duci si spui poporului tau 'va taiem salariile'.
Nu va doresc vreodata sa fiti in situatia sa faceti asta. E cea mai puternica experienta, si cea mai grea pe care am avut-o. Cu marea te mai bati, nava-i facuta s-o infrunti. Cu un incendiu la bord te mai bati, ca nava trebuie sa aiba sisteme cu care sa poti sa stingi un incendiu, daca aplici procedurile. Cand spui unui popor, se reduc salariile cu 25%, e un sentiment groaznic pentru ca stii ce faci", a povestit Traian Basescu duminica, la B1 Tv.
Intrebat daca romanii vor aprecia decizia de reintregire a salariilor, seful statului a raspuns: "Niciodata nu ma vor ierta pentru 6 mai 2010 (...) banii aia din 6 mai pana acum nu li-i mai da nimeni inapoi".
Pe de alta parte, Basescu explica faptul ca Romania ar fi ajuns mai rau decat Grecia, daca nu lua acea decizie.
"Pe toti cei cre au tipat atunci, i-as ruga sa simuleze: unde ar fi fost Romania, daca pe 6 mai 2010 noi nu decideam aceasta masura (...)... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 08:47
Masurile de austeritate ii afecteaza in primul rand pe contribuabilli, dar fac victime si pe scena politica. In Grecia, conditiile dure impuse de liderii europeni pentru acordarea pachetelor de finantare au declansat ample proteste de strada. Se afla Romania pe urmele statului elen?
Premierul grec Georgios Papandreou si-a dat demisia, dupa ce protestele violente si manifestatiile de strada au paralizat tara. In ciuda masurilor dure de austeritate adoptate de Grecia, tara nu a reusit sa iasa din situatia critica.
Premierul roman Emil Boc si-a dat, luni, demisia, fiind inlocuit cu presedintele Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Guvernul condus de Boc a introdus masuri de austeritate la fel de dure ca acelea aprobate de executivul elen. Pe de alta parte, acordul Romaniei cu FMI pare "o plasa de siguranta" pentru tara noastra.
Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, recunoaste ca in Europa va avea loc o recesiune, dar spune ca Romania este mai pregatita. Asta multumita masurilor de austeritate introduse.
Masurile de austeritate nu sunt suficiente
Totusi, asa cum s-a intamplat in alte state europene, scaderea salariilor si disponibilizare a mii de bugetari nu au fost suficiente pentru ca tara sa isi reia cursul economic.
In ciuda faptului ca in Grecia au fost aprobate, printre altele, diminuarea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu valori cuprinse intre 40% si 50%, si concedierea unui numar semnificativ de bugetari, masurile nu... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 18:24
Exista, in acest moment, o prapastie evidenta intre puterea politica si restul societatii, in ceea ce priveste continuarea reformei statului.
Miscarile de protest din orasele Romaniei, opozitia politica si o parte a societatii civile contesta, in esenta, continuarea reformelor promovate de actuala putere politica. Reticenta este justificata.
Modernizarea statului, mult proclamata de actuala guvernare, nu a adus rezultate notabile. Modernizarea a fost, mai intai de toate, un sir de restrictii si de constrangeri financiare.
In mod paradoxal, economiile bugetare mult clamate nu sunt vizibile in bugetul de stat. In plus, o buna parte a masurilor de reforma adoptate au inlocuit, de fapt, capacitatea institutiilor statului de a-si derula activitatea pentru care sunt chemate.
Ineficienta institutiilor, lipsa de forta in a-si indeplini obiectivele, incapacitatea de a produce schimbari pe baza unei analize solide si lipsa dialogului au dus la cea mai simplista formula de reformare a statului. In urma cu 20 de ani exista un nedisimulat apetit pentru reforma.
Mai mult chiar, antireformismul era o paria. Reforma era la moda, reforma era "cool" si sustinatorii reformelor erau adevaratii guru ai momentului. A te fi opus reformei, a fi contestat-o, era aproape o erezie. Cum a aratat economia romaneasca dupa reforma din anii '90?
Cu multe puncte slabe si cu destul de putine bune. Cele slabe sunt: lipsa de competitivitate care a condus la deficite comerciale... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 07:50
Seful statului a declarat miercuri la TVR ca masurile de austeritate trebuie continuate si in 2011, pentru ca Romania sa fie redresata, el criticand unele masuri politice luate in perioada 2007-2008 si acuzand faptul ca lideri politici "odihniti" considera ca acum este nevoie de haos politic, potrivit Mediafax.Presedintele Traian Basescu a declarat ca cei care guvernau in 2008 au distrus echilibrele financiare ale bugetului prin unele masuri luate.
El a mai spus ca masurile din 2007-2008, care au dus la dezechilibre, nu au fost corectate in 2009, din cauza situatiei politice. Basescu a adaugat ca acele decizii trebuie corectate prin masuri de austeritate in 2010, care trebuie mentinute in 2011.
"Daca nu continuam cu masurile de austeritate si in 2011, nu redresam Romania", a spus Basescu.
De asemenea, el a tinut sa critice, fara a da nume, faptul ca unii lideri politici "odihniti" considera ca in prezent este nevoie de dezordine politica, de negocieri televizate pentru formarea unui Guvern.
El a mentionat ca PDL este singurul partid care si-a asumat un program de austeritate. "Doamne Ajuta sa il si implementeze", a spus seful statului. mai mult
Miercuri, 04 August 2010, ora 23:24
Presedintele Traian Basescu a reprosat Guvernului, in cadrul intalnirii care a avut loc duminica, la Snagov, cu ministrii si cu parlamentarii PDL, ca nu a luat masurile de austeritate cu mai mult timp inainte, au declarat pentru NewsIn surse participante la intalnire."Presedintele a vorbit aproximativ 20-30 de minute fara intrerupere. A spus, printre altele, ca este nemultumit ca Executivul nu a luat mai repede masurile, ca acestea trebuia luate fara amanare", au declarat sursele citate.
Acestea au mai spus ca Traian Basescu a sugerat, fara a se exprima in acesti termeni, ca premierul Emil Boc ar fi fost victima actiunilor propriilor ministri.
El a mai spus ca majorarile de pensii si salarii acordate de PNL in anii anteriori au adus economia romaneasca in situatia actuala. Presedintele Traian Basescu a participat duminica seara, la Snagov, la o intalnire cu premierul Emil Boc, cu membri ai Cabinetului si parlamentari ai PDL.
Intrevederea a avut loc in contextul in care luni, incepand cu ora 16:00, Cabinetul Boc isi angajeaza raspunderea asupra "legilor austeritatii", care prevad in principal reducerea pensiilor si a salariilor. PSD a anuntat ca depune doua motiuni de cenzura.
Pentru a demite Executivul, opozitia mai are nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii. mai mult
Luni, 07 Iunie 2010, ora 01:21