Presedintele Traian Basescu a afirmat ca il va sprijini pe premierul Victor Ponta in privinta suprataxarii salariilor mai mari de 1.000 de euro ale bugetarilor, daca seful Executivului va putea sa realizeze acest lucru.
"Daca Ponta poate, eu il sustin (...) Ce stim ca se intampla in regiile statului, in institutii care tin de autoritatea statului, care au inteles ca daca sunt autofinantate sau regii autonome isi pot permite orice legat de banul public. Voi sustine.
Numai sa isi rezolve ei problema in interiorul aliantei. Ca daca se rezolva, eu nu voi fi unul care sa spun 'nu-i corect'. Mai ales in perioade dificile, daca discutam de echitate, echitatea o propovaduiesc si popularii si socialistii in UE", a spus Basescu, intr-o interventie la Romania tv, intrebat daca suprataxarea salariilor mari din sectorul bugetar ar putea fi o solutie pentru Romania.
El a precizat ca nu are o analiza cu privire la fondurile care s-ar strange in urma unei asemenea masuri.
"Dar ar fi o semnificatie ca in timpul crizei nu poate avea unul salariu de 40.000 de euro pe luna si altul 700 de lei", a adaugat Basescu.
Initiativa premierului nu trebuie sa afecteze sectorul privat
El a subliniat ca nu trebuie afectat, insa, sectorul privat.
"Nu avem ce cauta in sectorul privat. Asa cum n-a atins nimeni sectorul privat cand s-au facut reduceri de salarii la stat, nu are dreptul nici sa-l atinga in continuare", a conchis presedintele.
El a reiterat ca va sustine Guvernul... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 14:48
Liderii coalitiei au decis, luni, ca salariile bugetarilor sa fie majorate incepand cu luna iunie, insa aceste masuri de tip "electoral" nu fac decat sa arunce Romania intr-o situatie asemanatoare Greciei, spun specialistii contactati de Business 24.
In opinia acestora, o eventuala majorare a salariilor trebuie sa se faca treptat, fara a "zgudui" economia Romaniei, si asa fragila.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat pentru Mediafax ca Executivul va analiza in perioada urmatoare procentul cu care se va face aceasta majorare.
In timp ce coalitia voteaza pentru majorarea salariilor, banca germana Deutsche Bank atrage atentia asupra unui risc major. Potrivit unui raport publicat de catre institutia financiara, majorarea salariilor bugetarilor fara cresterea veniturilor la buget ar putea pune in pericol programul Romaniei cu UE si FMI.
"Orice majorare de salarii care nu este insotita de cresterea veniturilor bugetare poate pune in pericol programul cu UE si FMI si sa inverseze unele dintre realizarile impresionante in politica fiscala din ultimii doi ani", potrivit raportului.
Banca germana a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in acest an, de la 1,9% la 1,7%, in urma avansului peste asteptari al PIB in 2011, de 2,5%, sustinut de agricultura si exporturi, care a marit baza de comparatie.
Cu toate acestea, presedintele Romaniei a afirmat in cadrul unei emisiuni televizate ca banii pentru majorarea salariilor... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 13:02
Majorarea pensiilor si a salariilor cu 5% este o masura propagandistica pentru a linisti electoratul, care se afla in fata unei decizii politice.
In timp ce unii specialisti contactati de Business24 vad aceasta decizie ca pe o masura disperata a Guvernului de a linisti "apele" electorale, altii o considera necesara si benefica, insa cu conditia sa fie realizata diferentiat.
"Personal, aceasta decizie de a creste salariile si pensiile cu 5% pare a fi o tentativa de-a lui Ceausescu de a calma spiritele intr-un moment in care cu greu mai puteau fi calmate. Din perspectiva economica, bugetul este ca o prajitura, se imparte pe felii.
Guvernul poate sa realoce sursele disponibile, respectiv sa aloce mai mult pentru salarii si mai putin pentru alte destinatii. Este pur si simplu o decizie de natura politica", considera Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernanta USL.
Potrivit acestuia, o crestere de 5% nu poate avea efecte semnificative in economie, insa ar putea fi vazuta, in cel mai optimist scenariu, ca pe o incercare de a mari puterea de cumparare a populatiei, in felul acesta accentuand evolutia cererii interne ca motor de crestere economica.
"Anticipand anumite probleme cu exporturile catre spatiul european, ar putea sa fie o oarecare logica incercand sa mareasca puterea de cumparare a populatiei si in felul asta sa accentueze evolutia unui alt motor de crestere economica si anume cererea interna", a mai declarat Claudiu Doltu... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:41
Presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a propus ministrului Finantelor, ca alternativa la scaderea salariilor in sectorul bugetar, o crestere in trepte a impozitului pe venit si sistarea sau suspendarea transferului de fonduri de la sistemul public de pensii catre cel privat, informeaza Mediafax.Propunerile au fost prezentate intr-o discutie pe care liderul sindical a avut-o, vineri seara, cu ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, privind solutiile de reducere a cheltuielilor bugetare, solicitate de Fondul Monetar International.
Una dintre propunerile discutate a fost ca impozitul pe profit sa fie mentinut la 16%, dar impozitul pe venit sa creasca in trepte, in functie de venitul angajatului, cu o reducere a impozitarii pentru salarii mici .
Astfel, pentru un venit de pana la 3.000 lei a fost propus un impozit de 14% sau 16%, iar pentru un venit de peste 3.000 lei a fost avansata ideea unui impozit de 25%. Cel mai mare impozit, de 38% sau 40%, a fost propus pentru venituri de 8.000-10.000 lei.
Liderul sindical si-a motivat propunerea de schimbare a sistemului de impozitare prin faptul ca "actuala cota unica nu poate crea decat o presiune continua pe micul contribuabil".
A doua propunere prezentata ministrului Finantelor a fost ca transferul de alocatii de la sistemul public de pensii catre cel privat sa fie eliminat sau macar suspendat, astfel incat fondul de pensii publice sa dispuna de resurse suficiente.
Hossu nu a prezentat si raspunsul... mai mult
Sambata, 08 Mai 2010, ora 02:06
Reprezentantii patronatelor sustin masurile anuntate de presedintele Traian Basescu privind reducerea pensiilor si a salariilor din sistemul bugetar, considerand ca decizia este corecta, desi dureroasa, dar trebuie vazut cum va fi aplicata pentru a nu crea dezechilibre sociale, potrivit Mediafax."S-a luat decizia corecta, daca va fi si aplicata. Mediul de afaceri a sustinut in repetate randuri ca nu este oportuna cresterea taxelor si impozitelor in perioada de criza, pentru ca oricum nu rezolva problema deficitului bugetar.
Ideea ca maresc taxele cu un anumit procent si vor creste incasarile cu acelasi procent este o poveste", a declarat agentiei MEDIAFAX Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In opinia sa, impreuna cu aceste masuri Guvernul ar trebuie sa directioneze bani pentru sustinerea atragerii de fonduri europene, pentru proiectele de investitii publice si in parteneriat public privat pentru a avea perspectivele de relansare economica.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi , ca pensiile vor scadea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, si vor fi reduse "masiv subventiile", banii urmand sa fie alocati tintit "catre cei care au nevoie de sprijin financiar".
"Societatea romaneasca in sfarsit ajunge sa consume la nivelul a cat produce. Bineinteles ca este dureros pentru pensionari ca se reduc pensiile, dar e mai putin dureros decat sa nu mai primeasca deloc pensie. Este o... mai mult
Vineri, 07 Mai 2010, ora 00:12
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca pensiile vor scadea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, si vor fi reduse "masiv subventiile", banii urmand sa fie alocati tintit "catre cei care au nevoie de sprijin financiar", informeaza Mediafax.Presedintele a mentionat ca pensiile vor scadea cu 15%, iar salariile din sistemul bugetar vor scadea cu 25%, inclusiv salariul minim. Seful statului a dat ca exemplu subventiile pentru incalzire. El a mentionat si ca vor fi reduse masiv subventiile care se acorda in acest moment. Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.
"Vreau sa aveti in vedere urmatorul lucru: salariile personalului bugetar reprezinta 28 la suta din buget (...) Cheltuielile sociale reprezinta 12 la suta din PIB, ceea ce reprezinta peste 35 la suta din bugetul de stat.
Facem o socoteala elementara sa stim unde am ajuns: 62 la suta din buget. Ne intrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru functionarea Armatei, a Politiei?", a spus presedintele.
El a amintit si situatia legata de veniturile si cheltuielile de la buget.
"N-as vrea sa facem impreuna socoteala - si o putem face cu usurinta - constatam ca venitul mediu in bugetul de stat este 31% din PIB iar cheltuielile bugetului de stat sunt de 40%. Trebuie sa completam aceasta diferenta, iar locul unde trebuie sa restructuram este sectorul bugetar si sectorul social(...).
Vor mai fi si multe alte masuri pe care... mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 23:21