Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele Traian Basescu i-a spus ca nu va semna scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International. El a mai explicat, ca in aceasta situatie, acordul va fi suspendat, din punct de vedere birocratic, doarece semnatura presedintelui este obligatorie. Totusi, Guvernul va respecta toate obligatiile pe care si le-a asumat in fata misiunii creditorilor internationali.
"(Traian Basescu - n.r) mi-a spus ca nu vrea sa semneze scrisoarea de intentie. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon", afirmat Ponta la Romania TV.
Intrebat de ce seful statului nu doreste sa semneze documentul respectiv, premierul a raspuns: "Nu mi-a dat detalii".
Victor Ponta a explicat insa ca, desi acordul nu este semnat de Traian Basescu, Romania isi va indeplini in continuare angajamentele asumate in fata institutiilor financiare internationale.
"Operational nu avem acord in vigoare, insa in realitate, atat timp cat noi am discutat foarte clar si s-a terminat vizita, noi ne tinem de absolut toate obligatiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, legate de arierate, legate de absolut tot ceea ce am discutat. Deci, noi aplicam acordul, chiar daca el, birocratic vorbind, este intr-o situatie oarecum de suspendare pentru ca presedintele - adica nu se poate intra in boardul FMI fara semnatura presedintelui", a explicat Ponta.
El a adaugat ca Romania se poate imprumuta in continuare ieftin deoarece datele economice pe anul... mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 08:45
Presedintele Traian Basescu a primit duminica, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, CE si Banca Mondiala, seful statului transmitand ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina, deoarece nu o considera necesara.
In cadrul intrevederii, presedintele Traian Basescu s-a aratat nemultumit ca stocul arieratelor societatilor de stat nu a scazut conform intelegerii dintre Guvernului Romaniei si institutiile financiare internationale, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
In plus, seful statului s-a aratat nemultumit si pentru ca nu este luata in calcul o reducere suficienta a deficitului structural, ceea ce poate duce la masuri fiscale suplimentare.
Presedintele Traian Basescu a tinut sa sublineze din nou ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina deoarece nu o considera necesara, cheltuielile bugetare putand fi acoperite fara aplicarea acestei accize, se mai arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.
Conditiile lui Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document, iar acciza la motorina va fi amanata cel putin 3 luni, masura agreata de premierul Victor Ponta, dar nu si de PNL, care vede astfel diminuate sansele reducerii CAS din iulie.
"Fondul este flexibil si insista doar pe acoperirea deficitului creat prin... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 08:00
Presedintele Traian Basescu a afirmat joi, in discutiile cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca nu sustine introducerea accizei la carburanti, mentionand ca nu va bloca deciziile pe care aceste institutii le iau cu Guvernul Romaniei, dar sa nu i se ceara sa semneze ce negociaza ei.
"Desigur, din cauza ineficientei colectarii, noile taxe au fost introduse, nu condamn largirea bazei fiscale, sunt un sustinator al acesteia, dar exagerarile, a pune taxe suplimentare in cazul energiei, in principal, si a carburantilor, in special, o consider o mare greseala, care va afecta si economia, si populatia. Desigur, responsabilitatile sunt ale dvs. si ale Guvernului, dar o asemenea taxa nu va fi in mod public sustinuta de mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez deciziile dintre dvs. si Guvern in acest moment, dar sa nu-mi cereti sa semnez ce negociati", a spus Basescu, in debutul intrevederii de la Palatul Cotroceni.
Seful statului a subliniat in discutiile cu reprezentantii FMI, CE si BM faptul ca tara noastra si-a reluat "vechile obiceiuri", si anume cum a fost o crestere economica, cum s-a inceput sa se cheltuiasca ''din ce in ce mai mai mult", fapt care "va pregati" Romania pentru o noua criza.
El a amintit de masurile economice aplicate in 2010, precizand ca ele au permis ca in 2011 Romania sa inceapa sa inregistreze o crestere economica.
Basescu si-a exprimat speranta ca noua... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 14:36
Fondul Monetar International (FMI) monitorizeaza evolutiile din Romania si asteapta ca autoritatile sa decida daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, se arata intr-o declaratie a reprezentatilor FMI, in urma refuzului presedintelui Traian Basescu de a semna memorandumul cu institutiile financiare internationale.
"In timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului Stand-By incheiat de Romania cu FMI, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB in 2014. Suntem constienti de dezacordul dintre presedintele Traian Basescu si Guvernul Romaniei privind masurile specifice ce vor fi folosite pentru a ajunge la acest obiectiv. Echipa FMI monitorizeaza evolutiile si asteapta o decizie a autoritatilor daca vor sa modifice politicile necesare pentru a asigura tinta de deficit stabilita, inainte de a supune spre examinare pachetul de masuri conducerii FMI", se precizeaza in document.
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca a decis sa nu aprobe memorandumul vizand negocierile cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
"Am decis sa nu aprob acest memorandum pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea la obligatiile pe care si le asuma Guvernul, majorarea accizei la carburanti. Nu-mi voi asuma aceasta masura pe care o consider impotriva sanselor de relansare a economie", si-a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 11:10
Presedintele Traian Basescu a afirmat duminica, intr-o emisiune la Pro Tv, ca este de acord cu incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International.
Intrebat despre care vor fi obiectivele acestui nou acord, daca vor aduce noi masuri de austeritate, seful statului a raspuns ca Romania nu mai este in perioada de austeritate.
"Nu austeritate, ca Romania nu mai este in perioada de austeritate. Faptul ca Guvernul nu creste salariile si pensiile, nu inseamna ca Romania este in austeritate. Dar eu as spune ca Romania a trecut la faza la care dramuieste mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor", a afirmat Basescu.
Totodata, presedintele a spus ca nu este "atat de pesimist cu privire la evolutia economiei romanesti", avand in vedere perspectiva unui an agricol bun si crearea de noi locuri de munca prin ajutoarele de la stat pentru investitiile directe in economie.
"Deci aici as fi retinut sa am o viziune negativa. Ceea ce cred ca se va intampla este faptul ca in Romania nu va creste somajul, ceea ce este un prim pas bun. Al doilea, este absorbtia fondurilor europene care ar da plus de forta de munca", a apreciat Basescu. mai mult
Duminica, 16 Iunie 2013, ora 11:05
Presedintele Traian Basescu primeste joi, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
O delegatie a Fondului Monetar International condusa de Erik de Vrijer se afla de marti la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si progresele facute in reformele structurale, vizita urmand sa se incheie pe 14 noiembrie, au declarat surse oficiale citate de Agerpres.
Board-ul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro.
Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 09:12
Romania are nevoie de un nou acord, preventiv, cu FMI si cu UE pentru a se proteja de proprii politicieni, de populism, care poate lua amploare in orice moment, a declarat presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat Financial Times, preluat de Mediafax. "Este necesar, iar acest acord preventiv cu FMI si UE poate proteja Romania impotriva chiar a propriilor politicieni, impotriva populismului, care poate lua amploare in orice moment in Romania, in Parlament", a afirmat Basescu, intrebat de FT daca Romania are nevoie de un nou acord, chiar daca Guvernul face progrese pentru atingerea obiectivului privind reducerea deficitului bugetar la 4,4% din Produsul Intern Brut anul viitor.
Publicatia britanica subliniaza ca un nou acord de asistenta internationala ar putea duce la impunerea unor masuri si mai austere decat cele adoptate deja.
"Obiectivul nostru este, in primul rand, de a finaliza actualul acord, care va expira in aprilie. Daca prima intelegere a avut ca scop salvarea Romaniei de la derapaj si inceperea consolidarii fiscale, urmatorul acord cu FMI va avea modificat centrul de gravitatie. Vom schimba obiectivele in obiective europene.
Acum avem ca obiective rularea programelor finantate de UE si, bineinteles, continuarea consolidarii fiscale; sa rulam programele pe care le avem cu UE; sa incepem implementarea Agendei 2020 a Uniunii; sa imbunatatim credibilitatea Romaniei, sa stimulam o abordare pozitiva a investitiilor directe straine. Acestea sunt obiectivele... mai mult
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 11:34
Presedintele Traian Basescu a declarat ca FMI nu a amanat acordarea celei de-a treia transe din acordul stand-by si ca Romania va primi banii daca va avea buget pana la 4 decembrie, iar legea responsabilitatii fiscale va ajunge in Parlament pana la sfarsitul anului. Intrebat daca FMI amana a trei transa din imprumut, Traian Basescu a declarat:
"Va confirm ca nu a amanat-o. Delegatia FMI a plecat. Daca avem buget pana pe 4 decembrie si legea raspunderii fiscale trimisa in Parlament pana la sfarsitul anului, vom primi transa a treia de la FMI .
De aceea si presiunile mele pentru crearea unui nou guvern cat mai repede", potrivit Mediafax.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca se asteapta la o intarziere a celei de-a treia transe a imprumutului de la FMI, "lucrurile parand evidente in acest moment".
El a raspuns, astfel, unui intrebari a presei privind posibilitatea amanarii transei.
Mai multe surse apropiate discutiilor purtate intre delegatia Fondului si oficialii romani au afirmat ca FMI va amana pentru ianuarie, aproape sigur, acordarea celei de-a treia transe, de aproximativ 1,5 miliarde euro.
"Cel mai probabil transa va fi amanata, se pare pentru ianuarie, astfel incat bugetul pentru 2010 sa fie stabilit si aprobat in Parlament.
Cea mai importanta problema este rezolvarea aspectelor politice", au spus sursele citate.
Potrivit acestora, nu doar bugetul reprezinta o problema, ci si toate masurile aferente constructiei bugetare de anul viitor, care presupun... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 14:30
Presedintele Basescu a declarat vineri ca a fost informat de FMI ca misiunea Fondului va reveni in Romania dupa ce va exista un Guvern legitim. "UE, FMI si BM isi incheie misiunea maine fara a face raportul de evaluare, conditionand reluarea evaluarii dupa ce Romania va avea un Guvern in functie", a informat presedintele.
El a mai precizat ca FMI l-a informat ca va veni dupa ce va exista un guvern legitim.
"In lipsa unui Guvern legitim nu se pot continua discutiile", a spus presedintele.
Basescu a mai spus ca FMI cere ca obligatii minimale precum: adoptarea bugetului de stat pana in prima decada a lui decembrie si ca Legea raspunderii fiscale sa fie adoptata in Parlament inainte de sfarsitul anului. mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 13:07