Romania isi va continua strategia in domeniul energiei nucleare, dar peste cateva luni pot sa apara modificari importante, iar Guvernul ar trebui sa se gandeasca la acordarea de garantii de stat pentru finantarea reactoarelor 3 si 4, a declarat joi Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei.
"Romania isi continua strategia pe nuclear. Peste cateva luni de zile pot sa apara si modificari strategice, despre care nu vreau sa vorbesc. (...) Vom sti clar daca suntem singuri in proiect (constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, n.r.), sa vedem daca Enel si ArcelorMittal mai vor. Cam in trei luni vom sti", a afirmat Serban la un seminar pe tema strategiei energetice.
El a adaugat ca pentru participarea la aceasta investitie, evaluata la 4 miliarde de euro, au fost interesate companii din Coreea de Sud, pe care insa statul nu le-a inclus in proiect.
"Poate nu ne-am priceput sa ii mentinem pe sud-coreeni in proiectul de la reactoarele nucleare 3 si 4. In luna martie trebuia sa anuntam investitorii si constructorul, dar dupa cum stiti investitorii nu au venit", a spus Serban, precizand ca valoarea investitiei este in curs de reevaluare.
Consilierul ministrului Economiei a mai spus ca ar fi timpul ca Guvernul sa ia in calcul acordarea de garantii de stat pentru derularea acestui proiect, iar participatia companiei de stat Nuclearelectrica in firma de proiect, de peste 80%, ar trebui regandita.
La finele lunii martie presedintele Traian Basescu a declarat ca... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:38
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Seul, ca si-a luat angajamentul ca Romania sa contribuie cu 30.000 de euro la procesul de instruire a personalului care opereaza instalatii nucleare in diverse state.
Pe langa aceasta contributie, Romania are "disponibilitatea de a acorda asistenta altor state in procesul reconversiei reactoarelor de cercetare de la uraniu inalt imbogatit la uraniu slab imbogatit. Putem acorda asistenta in ceea ce priveste conditiile tehnice ale repatrierii uranului inalt inbogatit in statele de provenienta - noi insine am facut-o - si putem acorda asistenta legata de siguranta surselor radioactive", a declarat Traian Basescu.
Basescu: Romania abordeaza "serios" chestiunea diminuarii riscurilor nucleare
"Mi-am propus sa conving statele care erau in jurul mesei ca Romania abordeaza serios problema diminuarii riscurilor nucleare si este o tara extrem de preocupata de mentinerea activitatii nucleare la cele mai inalte standarde de siguranta si securitate", a spus presedintele, adaugand ca un argument in acest sens este faptul ca tara noastra are "un program prin care pana in anul 2014 va termina implementarea unui set de masuri coerente in ceea ce priveste securizarea materialelor nucleare vulnerabile".
In plus, Romania si-a aratat "preocuparea pentru securitatea combustibililor nucleari cu mult inainte de acest summit" si a fost "prima tara care a repatriat combustibil nuclear pe calea aerului si nu cu mijloacele clasice, cu... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 13:29
Una din marile probleme ale tarii noastre este asigurarea energiei, a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu, iar specialistii intaresc aceasta afirmatie in contextul in care productia proprie de energie scade constant si invers proportional cu dependenta de importuri, care genereaza mai multa vulnerabilitate.
Problema energetica in Romania a devenit o una de siguranta nationala, considera analistul Mircea Cosea.
"Este bine ca domnul presedinte atrage atentia, insa o face prea tarziu si o face dupa ce, acum catva timp, a recunoscut ca nu a putut sa se lupte cu baietii destepti din energie. Acestia sunt una din problemele care blocheaza rezolvarea problemelor energetice din Romania", a spus Mircea Cosea pentru Ziare.com.
Potrivit analistului, principalele probleme in ceea ce priveste resursele in domeniul energetic vizeaza incapacitatea Romaniei de a-si crea din resurse proprii baza energetica de siguranta, cedarea rezervelor nationale de hidrocarburi la privatizarea Petromului, pentru care primim o redeventa (n.r. taxa de exploatare) "hilara", intarzierea introducerii energiei alternative, in primul rand a bioenergiei, energiei eoliene si fotovoltaice, precum si a finalizarii capacitatii de energie nucleara.
Cititi mai multe despre Cum a ajuns energia problema de siguranta nationala? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 17:29
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca are cunostinta de foarte multe interese pentru ca Romania "sa devina tot mai dependenta energetic" si a cerut parlamentarilor "maxima responsabilitate" in discutarea cresterii capacitatii interne de energie.
Basescu a facut un apel ca energia sa redevina un domeniu prioritar al Romaniei, cerandu-le parlamentarilor sa-si imagineze o Romanie care-si dubleaza PIB-ul in urmatorii zece ani.
"Cu ce energie va face acest lucru?", s-a intrebat presedintele. Acesta a punctat ca energia eoliana nu poate fi singura solutie si, in acest context, s-a referit la alte surse - reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist.
"In opinia mea, in momentul de fata sunt foarte multe interese - nu spun ale politicului, doamne fereste, sau ale Guvernului - dar se manifesta interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic.
Eu va cer dumneavoastra, ca Parlament, sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romaniei de a-si creste consistent capacitatea de a produce energie, atat nucleara, din Marea Neagra si din gaz de sist, daca intr-adevar avem resurse", a avertizat Presedintele. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:18