Gazele importate din Rusia sunt folosite pentru incalzire pe vremea friguroasa de acum, insa se spera in gasirea unei alte solutii in perioada urmatoare, a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu.
"Incercam sa supravietuim vremii foarte friguroase cu gazele din Rusia, dar sper sa gasim alta solutie in perioada urmatoare", a spus seful statului la inceputul intrevederii cu Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare si Productie Romania, si a Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.
ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput forajul de explorare la sonda Domino1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, potrivit unui comunicat al Petrom.
Presedintele Basescu a subliniat, la inceputul intrevederii cu reprezentantii respectivelor companii petroliere, ca blocul Neptun in care foreaza acum ExxonMobil si Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Serpilor.
"Sonda Domino 1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1000 de metri si va fi forata cu tehnologie de ultima generatie. Forajul va fi executat de catre vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimeaza ca operatiunile de foraj... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 15:02
Traian Basescu a promulgat Legea de modificare a art.3 din Legea gazelor 351/2004,care asimileaza titularul de acord petrolier care utilizeaza gaze naturale pentru o activitate economica, alta decat operatiunea petroliera, in categoria consumatorilor care cumpara gaze naturale pentru consum propriu.
Legea, initiata de deputatul PSD Iulian Iancu in 2010, modifica definitia clientului (consumatorului) din Legea gazelor prin extinderea notiunii de la persoana fizica sau juridica care utilizeaza gaze naturale pentru consum propriu, la care era limitata pana in prezent, si la titularul de acord petrolier care utilizeaza aceste resurse pentru activitati proprii la toate locurile de consum, in derularea tuturor activitatilor, cu exceptia operatiunilor petroliere si a consumurilor tehnologice specifice acestora.
Initiatorul explica faptul ca a intentionat sa elimine distorsiunea concurentei pe piete conexe prin asimilarea titularului de acord petrolier care utilizeaza gaze naturale pentru o activitate economica, alta decat operatiunea petroliera, in categoria consumatorilor care cumpara gaze naturale pentru consum propriu.
"Raportat la dreptul consumatorilor de a fi alimentati in aceeasi structura intern/import a surselor, pana la convergenta pretului gazelor naturale din productia interna cu cel al gazelor naturale din import, ar fi inechitabil ca unele entitati, persoane juridice prin diversele sedii ale acestora, sa obtina avantaje de pe urma pozitiei pe care o au, in... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 22:20