In opinia fostului presedinte Traian Basescu, Romania ar trebui sa anunte la summit-ul de la Roma din 25 martie ca va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2019, alegand in felul acesta sa opteze pentru scenariul trei avansat de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, in discursul acestuia despre viitorul Uniunii, potrivit caruia "cei care doresc mai mult realizeaza mai mult".
"Eu cred ca din cele cinci scenarii, pe care le enumar: 'continuam pe acelasi drum', deci mergem pe Tratatul de la Lisabona, al doilea este 'accent exclusiv pe piata unica', ceea ce inseamna golirea UE de orice continut (...) al treilea 'cei care doresc mai mult realizeaza mai mult', foarte posibil, al patrulea 'mai putin, dar mai eficient', nu se poate, Uniunea nu poate fi foarte eficienta prin natura ei, dar merge inainte ca un elefant pe care nu-l poti opri si merge in baza Tratatului de la Lisabona in care poti sa faci si mai mult daca vrei.
Si, cel de-al cincilea scenariu 'mult mai mult impreuna', asta inseamna Uniunea Statelor Europene. Sa ai un singur ministru de Externe, sa ai un Guvern cu decizie pentru toate tarile, sa ai salariu unic, sa ai impozite unice, deci asta e viitorul la care trebuie sa visam", a declarat Traian Basescu, duminica seara, la Romania TV, comentand discursul recent al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Presedintele PMP a adaugat ca, in opinia sa, se va merge pe "scenariul trei (...) - cei care doresc mai... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:55
BCE va supraveghea direct marile banci din zona euro, care pot prezenta riscuri sistemice, iar bancile mai mici, vor fi supravegheate prin Autoritatea Nationala de Supraveghere.
In cazul nostru, bancile mai mici vor fi supravegheate direct de BNR, a declarat, vineri, Traian Basescu, dupa intoarcerea sa de la Consiliul European de iarna.
Presedintele Romaniei a laudat sistemul national bancar, afirmand ca statul roman nu va abandona principiile de baza ale acestui sistem, dar ca va trebui sa preia standardele BCE, care sunt universale.
"Pana la intrare in euro, avem nevoie ca sistemul national, care a dat rezultate. Romania n-a cheltuit niciun leu din bugetul de stat, sa finanteze bancile din Romania", a afirmat presedintele Traian Basescu.
Oficialul a spus ca sistemul prin intermediul caruia BCE va supraveghea marile banci din zona euro are nevoie de o legislatie proprie, care va trebui asigurata pana in luna iunie, 2013.
"Unul dintre obiectivele majore ale Consiliului este ruperea cercului vicios dintre banci si state. Pana acum bancile faceau pocinogul si statul venea si platea. Se incearca o detasare a celor doua entitati, mai ales ca acest cerc a generat costuri extraordinare pentru bugete. Exemplu: Spania", a afirmat Traian Basescu.
Presedintele a spus ca viitorul sistem care va fi adoptat de catre Consiliul European va permite ruperea legaturii dintre stat si bancile private.
"De unde banii, daca nu mai dau bugetele? Din Mecanismul European de... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 14:47
Presedintele Traian Basescu a declarat ca liderii europeni, prezenti la summitul de la Bruxelles, au stabilit crearea unui buget pentru zona euro, diferit de bugetul UE.
"S-a stabilit crearea unui buget al zonei euro. Nu afecteaza bugetul UE. Foarte multe din statele membre ale zonei au nevoie de reforme structurale care trebuie finantate si care depasesc puterea de finantare proprie", a declarat Basescu.
Presedintele a explicat ca bugetul zonei euro va fi asigurat din taxele pe tranzactii bancare.
"Multe state au agreat aceasta taxa, care este pe baza de voluntariat. Bugetul zonei euro nu afecteaza bugetul uniunii", a adaugat presedintele.
Basescu: Contribuim cu 53 mil. de euro la capitalizarea BEI
Presedintele Basescu a prezentat concluziile discutiilor purtate la Summitul UE, care a inceput joi, la Bruxelles. Presedintele a precizat ca Romania si-a atins obiectivul de a avea acces la uniunea bancara. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:32
Daniel Daianu, consilier onorific al premierului, a spus fara echivoc ca obiectivul intrarii Romaniei in zona euro in 2015 este nerealist. Daca aceasta declaratie inseamna ca se abandoneaza obiectivul "euro 2015", o mare povara se ridica de pe umerii napastuitei tari numita inca Romania.
Nu ca ar fi existat vreun pericol real de a fi varat minunatul nostru leu in zona euro si acolo sa nu ne descurcam printre leii competitivitatii vest-europene! Nu exista acest pericol pur si simplu pentru ca, dupa episodul Grecia - si este de ajuns acesta, desi ar putea urma si altele -, corifeii vest-europeni, care muncesc totusi la euro de patru decenii, nu vor mai primi in fieful lor alti vargaleti de tipul Romaniei.
Problema era alta. Intrarea in zona euro era folosita ca un paravan sau ca o justificare pentru politica economica promovata, care era integral o politica obligatorie pentru o tara apartinand zonei euro si nu pentru o tara neapartinand acestei zone. Mai precis, in masura apartenentei la euro, politicile monetara (preturi) si valutara (curs) proprii dispar si, pentru orice ajustare, trebuie sa se apeleze la singura parghie ramasa la dispozitie (politica fiscal-bugetara), in timp ce aceste constrangeri nu exista in cazul neapartenentei la euro, atunci putandu-se apela la cele doua mentionate supape pentru ajustari.
Comanda externa, trasmisa de FMI, a fost "curs relativ fix, indiferent de ciclul economic", adica interzicerea folosirii monedei (si preturilor) pentru... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 08:05
O reducere a CAS ar adanci deficitul structural in care se afla bugetul pentru pensii, in timp ce majorarea salariilor ar majora acest buget, a declarat presedintele Traian Basescu.
"Inainte de a ma duce in Parlament am avut o analiza foarte temeinica, facuta cu cifrele pe masa, care ne arata urmatorul lucru. In primul rand ne arata ca guvernul si-a atins obiectivul, care era fixat pentru 2014, acela de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. In 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a incheiat cu 6,9 % din PIB", spune presedintele Basescu intr-un interviu pentru "Evenimentul Zilei".
"In al doilea rand, unde are Romania marele deficit structural? La pensii. Acolo avem un deficit de 3,6 miliarde. De euro. Pe an. O reducere a CAS nu inseamna decat o adancire a acestui deficit structural, pe cand o majorare de salarii inseamna ca o parte din bani se transfera in fondul de pensii si reduc deficitul. Daca am reduce CAS am mari suma de bani pe care trebuie sa o mutam din veniturile bugetului de stat in bugetulde pensii", a subliniat presedintele.
Un alt motiv pentru care nu trebui scazut CAS, dar in favoarea majorarilor salariale este nevoie de a ridica consumul intern, in conditiile in care exporturile vor fi afectate de recesiunea ce se prefigureza in zona euro, a mai spus Basescu.
"Ce am mai luat in calcul cand am facut aceasta sugestie majoritatii parlamentare si guvernului. Pentru a doua parte a anului se... mai mult
Duminica, 11 Martie 2012, ora 10:00
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania va avea de suferit, daca zona euro intra in recesiune. Analistul financiar Mircea Cosea considera anuntul facut de seful statului "panicar", in timp ce consultantul Aurelian Dochia spune ca primele consecinte vor fi la nivelul bugetului public.
In opinia analistului financiar Mircea Cosea, "se intampla niste lucruri foarte curioase", iar anuntul pe care il face Traian Basescu "intr-o maniera panicara" este aproape neavenit, pentru ca in perioada guvernarii Boc si in perioada mandatului sau trebuia sa se faca o reforma structurala.
Mircea Cosea spune ca anuntul facut de Traian Basescu are o doza de ipocrizie, pentru ca, de fapt, justifica nerealizarile de pana acum, care trebuiau sa fie de natura restructurala.
"Basescu declara ca zona euro intra in recesiune. Dansul stie precis lucrul acesta. Romania va avea de tras, in consecinta, niste greutati foarte mari. Orice fel de recesiune a zonei euro afecteaza toata tarile, inclusiv pe cele care nu se afla in blocul comunitar", spune Mircea Cosea, pentru Business24.
Acesta mai adauga ca, in cazul in care zona euro ar intra in recesiune, trebuie sa ne asteptam la o scadere a evolutiei industriale. "Industria care a sustinut exportul nostru in ultimii ani va avea o cadere, pentru ca nu va mai primi comenzi din zona euro.
Noi avem o industrie subcontractuala, pentru ca producem pentru altii de la cabluri pana la suruburi. Dar daca acestia nu vor mai avea nevoie de ele,... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 11:56
Suveranitatea Romaniei depinde de suveranitatea Uniunii Europene, in al carei colaps presedintele Traian Basescu nu crede. Romania isi pastreaza obiectivul de intrare in zona euro, iar pentru asta va trebui sa introducem in Constitutie deficitul structural de maxim 0,5%,deficitul bugetar de maxim 3% si gradul de indatorare de maxim 60%, potrivit sefului statului.
"Ne-ar creste enorm exporturile daca am fi in zona euro. E in interesul national sa fim in zona euro" a subliniat Traian Basescu intr-un interviu acordat la Radio Romania Actualitati.
In ceea ce priveste contributia Romaniei la fondul FMI, Basescu a spus ca "nu e stabilit daca participam sau nu, se va stabili la consiliul din martie".
"Daca va fi cazul sa punem la dispozitie niste fonduri, vom negocia. Romania nu da bani pe care sa nu ii mai primeasca inapoi. Dar intr-un moment de criza, ii pui la dispozitie celui aflat in criza. Ii vom primi inapoi", spune presedintele.
"Niciun partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere". Traian Basescu sustine ca a facut demersuri in urma discutiilor avute cu partidele.
"Mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la liderii europeni, care in mod cert au capacitatea sa priveasca realist problemele. Am transmis deja prin toti ambasadorii UE sa analizam posibilitatea si altei conditionari. Sau aceasta conditionare a revizuirii constitutiei sa intre in vigoare pentru alte state sau sa... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 14:40
Romania ar putea inregistra o crestere economica de 3% in trimestrul III din 2011, fata de trimestrul III din 2010, considera seful statului, Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Cotroceni, ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in agricultura - 12%, constructii- 10% si turism - 19%.
Presedintele a spus ca aceste cresteri nu justifica niciun optimism exagerat sau nicio demagogie.
Potrivit acestuia, se inregistreaza o crestere evidenta in agricultura, de 12%, pe baza evaluarilor din iunie-iulie.
De asemenea, presedintele a spus ca in constuctii s-a inregistrat o crestere de 10% in trimestrul 3 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Basescu a mentionat ca este vorba despre confirmarea politicilor corecte ale Guvernului in legatura cu investitiile.
Presedintele a vorbit si despre o crestere puternica in turism, cu 19% fata de trimestrul 3 din 2010. De asemenea, Traian Basescu a mentionat si o usoara crestere a puterii de cumparare a populatiei.
Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, cel mai redus nivel dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.
Rata anuala inregistrata in Romania este apropiata de media UE, de 3,3%.
Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.
"Prudenta, prudenta, prudenta!"... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 08:11
Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca, mai importanta decat trecerea la zona euro este realizarea unui buget stabil, cu venituri si alocari predictibile, potrivit Newsin."Eu am tinut sa mentinem obiectivul euro in 2015 - ca la mijloc, ca la sfarsit - dar mai important decat trecerea la euro este sa avem un buget stabil, solid, cu alocari predictibile si venituri predictibile.
De aceea, subliniez inca o data, ati ridicat foarte corect problema eficientei ANAF", a spus Basescu, intr-un interviu la TVR1. La final, presedintele a tinut sa se mai refere din nou la situatia internationala si la "lectiile" acestei perioade.
"Criza asta ne-a aratat un lucru, si uitati-va cate tari au dificultati - si Spania, si Portugalia, Grecia, Irlanda.
Ce ne-a invatat aceasta criza: orice sector de activitate economica neperformant este condamnat in eventualitatea unei crize. Daca n-ar fi fost criza, n-as fi inteles acest lucru, acum l-am inteles si trebuie rezolvat. Pana acum nu m-au ascultat (partidele - n.r.), acum poate avand un angajament international o sa se tina de cuvant", incheiat el. mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 23:35