Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, aseara, dupa intalnirea cu liderii UE, de la Bruxelles, ca "Romania va fi parte a uniunii bancare":
"In mod cert va fi o intrare in trepte. Urmeaza sa luam decizii politice pe tema. Atat timp cat avem un sistem bancar dominat copios de banci din zona euro, nu putem ramane in afara, pentru ca riscam sa se ia decizii si noi sa ne trezim ca ne afecteaza, fara sa stim".
Traian Basescu a purtat, in cursul zilei de vineri, discutii cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Ce a discutat Traian Basescu cu liderii UE
Seful statului a mentionat luna decembrie ca termen pentru o decizie in privinta datei de aderare la spatiul Schengen:
"Am avut in vedere accesul Romaniei in spatiul Schengen, care este o problema tehnica. Mi-am propus ca, daca nu in octombrie, macar in decembrie, sa putem sti cand vom adera la spatiul Schengen".
Presedintele tarii a mai precizat ca tara noastra a solicitat majorarea fondurilor din partea Uniunii Europene:
"Eu am comunicat doua prioritati. Prima este mentinerea unui nivel de finantare suficient pentru fondurile de coeziune. Deci nu ne putem imagina resurse mai mici in exercitiul bugetar urmator. Batalia noastra este pentru o crestere a nivelului de alocare.
Cealalta problema semnalata se refera la Politica Agricolab Comuna. Am solicitat atentie,... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 12:05
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, la Bruxelles, ca a cerut cresterea nivelului de finantare pentru fondurile de coeziune, dar Comisia Europeana ar putea deveni extrem de severa, daca Romania nu isi face temele.
Seful statului a avut intrevederi, in cursul zilei, cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Pe tema fondurilor europene, Traian Basescu a mai precizat ca Romania nici nu isi imagineaza resurse mai mici pentru exercitiul bugetar urmator. In plus, presedintele statului a solicitat subventii mai mari, in cadrul Politicii Agricole Comune.
Traian Basescu a abordat si subiectul uniunii bancare, oferind asigurari oficialilor europeni ca Romania va face parte din structura, de vreme ce 85% din bancile care activeaza in tara noastra vin din zona euro.
In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, seful statului a fixat luna decembrie, ca termen pentru o decizie in ceea ce priveste data aderarii.
De asemenea, Traian Basescu a insistat sa confirme directia Romaniei, in ceea ce priveste politica externa:
"Romania isi mentine, fara ezitare, drumul spre vest".
Business24 prezinta cele mai importante declaratii ale presedintelui Romaniei:
- Avem o Comisie Europeana, care vrea sa ne faca bine. Ar putea sa devina extrem de severa in ceea ce priveste fondurile europene. Sa speram ca nu devine. Trebuie sa... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:58
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca este ingrijorat din cauza evenimentelor politice din Romania si a modului in care aceasta situatie afecteaza imaginea tarii in fata partenerilor externi.
Barroso a avut o intrevedere cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Bruxelles, in care a discutat despre nevoia ca toate statele membre sa respecte statul de drept, independenta sistemului judiciar si deciziile Curtii Constitutionale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Jose Manuel Barroso a transmis ca toate fortele politice din Romania trebuie sa actioneze cu responsabilitate si retinere si sa-si concentreze ferm atentia asupra nevoii urgente de a se reveni la stabilitatea institutionala si politica. Acest lucru are o importanta speciala in contextul alegerilor parlamentare din aceasta toamna.
Presedintele CE si presedintele Basescu au discutat, in special, despre propunerile Comisiei pentru o uniune bancara si un mecanism unic de supervizare, care vor intari zona euro, mentinand, in acelasi timp, interesele statelor din afara zonei euro si integritatea pietei unice.
Barroso si-a reiterat sprijinul pentru aderarea Romaniei la Schengen si nevoia ca autoritatile romane sa consolideze administrarea fondurilor UE.
Basescu va mai discuta cu Reding si van Rompuy
Pe agenda presedintelui Romaniei mai sunt prevazute intalniri cu vicepresedintele CE, Viviane Reding si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 12:31
Traian Basescu se deplaseaza, luni, la Bruxelles pentru a rezolva doua "activitati" importante pentru Romania: participarea la Consiliul European si intalnirea cu Secretarul General NATO, in vederea pregatirii summitului care va avea loc in luna mai, la Chicago.
Consiliul European de luni nu era planificat, dar nevoia de decizie a impus organizarea unui consiliu in afara celor obisnuite, a explicat presedintele Romaniei intr-o declaratie de presa.
"Principalele doua obiective ale summitului sunt: formularile definitive in ceea ce priveste acordul statelor membre vizand stabilitatea, unitatea si convergenta. Numele s-a schimbat, din Tratatul de Stabilitate Fiscala acum e Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea si Converegenta in Uniunea Economica si Monetara. Un alt obiectiv este convenirea unui plan politic de actiune pentru stimularea cresterii economice si cresterea numarului de locuri de munca in special pentru tineri", a declarat Traian Basescu.
Situatia in care se afla Uniunea Europeana face absolut necesara abordarea politica a problemei, a mai spus acesta.
Romania ridica problema relocalizarii marilor industrii in Asia
"Daca eurozona intra in recesiune in partea a doua din 2012, Romania va fi in dificultate si cresterea noastra economica va fi franata Veti vedea ca si evaluarile de crestere pentru 2012, care sunt in momentul de fata la 1,5% din PIB au in vedere exact o posibila recesiune in zona euro. Si pentru Romania este extrem de important sa... mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 17:50
Romania spera ca dupa aplicarea unui program dur de austeritate va putea depasi criza si va ajunge la o crestere economica importanta. Evolutia crizei din Europa dezamageste insa autoritatile romane. Dependenta economiei romanesti de cea europeana este atat de mare incat criza continua sa se transmita.
Traian Basescu s-a ratoit la liderii europeni. La plecarea catre Bruxelles, presedintele Romaniei le-a reprosat partenerilor europeni ca intarzierea in luarea deciziilor privind criza datoriilor suverane costa Romania si statele din afara zonei euro.
Este evident ca asa stau lucrurile. Dar opinia lui Basescu este buna doar pentru urechile publicului din tara. Intereseaza pe cineva, la Bruxelles, ce spune Traian Basescu, la Bucuresti? Evident, nu. Intereseaza pe cineva, la Bruxelles, ca Traian Basescu este exasperat de taraganarea deciziilor ce privesc criza? Evident, nu. Presedintele Romaniei nu este nici eurosceptic, precum cel ceh, nici original in solutii, precum premierul maghiar, nici transant, precum cel polonez.
Pana acum, Romania, prin presedintele Basescu, a fost impecabil aliniata temelor europene. Basescu a fost un campion al austeritatii, un promotor al regulilor de guvernanta economica europeana si un executant docil al deciziilor europene, spre exemplu, prin semnarea pactului Euro plus. Din aceste motive, Basescu este un partener comod pentru europeni, iar mica iesire in decor de la sfarsitul saptamanii trecute va fi ignorata. Se va intampla asa si pentru... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 12:36