PNL a pierdut alegerile pentru ca nu a avut lideri, a fost ca "un copil cu parintii plecati in strainatate, unul la Cotroceni si unul la Guvern", spune sociologul Marian Preda.
In plus, cei care l-au votat in numar mare pe presedintele Klaus Iohannis nu s-au mai prezentat acum la vot, dezamagiti de compromisurile facute intre timp de liberali.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. dr. Marian Preda subliniaza faptul ca alegatorii dreptei sunt atrasi la vot nu de promisiuni materiale, ci de politicieni care trebuie sa le inspire incredere, sa ii convinga ca tara va merge in directia buna, ca vom avea dreptate sociala, ca vor fi promovati oameni principiali, potrivit meritelor lor.
Fostul presedinte al Fundatiei Miscarea Populara mai afirma ca partidul lui Traian Basescu nu putea sa obtina un scor mai bun din cauza compromisurilor pe care acesta le-a facut "intre interesele colective si interesele personale", insa fostul presedinte va fi unul dintre liderii importanti ai ...citeste mai departe despre "De ce nu au venit sustinatorii PNL la vot, cum s-a descurcat Basescu si de ce nu a intrat PRU in Parlament - Interviu cu Marian Preda" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 09:40
Presedintele Traian Basescu a salutat rezultatul alegerilor parlamentare desfasurate duminica, in Ucraina, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
"Votul masiv in favoarea partidelor proeuropene arata, pe de-o parte, vointa poporului ucrainean ca tara sa-si continue drumul catre integrare europeana, iar pe de alta parte, determinarea partidelor politice castigatoare ale alegerilor de a raspunde vointei majoritare a electoratului ucrainean", se arata in mesajul sefului statului privind alegerile din Ucraina, transmite Agerpres.
El subliniaza ca "Romania va fi un partener loial al Ucrainei in acest drum extrem de dificil, dar care reprezinta singura optiune corecta".
Conform sondajelor difuzate dupa inchiderea urnelor, blocul presedintelui Petro Porosenko si Frontul Popular condus de premierul Arseni Iateniuk au obtinut fiecare cate 21,6% din sufragii. Urmeaza partidul Samopomici (10,6%), alcatuit din tineri militanti si combatanti care au luptat impotriva separatistilor prorusi, aliatii fostului presedinte Viktor Ianukovici reuniti in Blocul de Opozitie (9,6%), Partidul Radical (7,5%), condus de populistul Oleg Liasko, si partidul Batkivscina, al fostului premier Iulia Timosenko (5,8%). mai mult
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 14:48
USL a castigat aproape 60% din voturi, in timp ce ARD a primit doar 18% din voturile romanilor, la alegerile parlamentare 2012, potrivit estimarilor la iesirea de la urne.
Conform rezultatelor CURS, USL a obtinut 56,96% din voturi pentru Camera Deputatilor si 57,58% pentru Senat; potrivit CCSB, USL a obtinut 56,8% din voturi la Camera Deputatilor si 58,3% la Senat, iar CSOP crediteaza alianta cu 54% din voturi pentru Camera Deputatilor si 55% pentru Senat.
41,72% dintre alegatori si-au exprimat duminica, optiunea prin vot, potrivit datelor preliminare oferite de Biroul Electoral Central. In Bucuresti, prezenta la vot a fost de 39,36%.
Alegerile s-au incheiat la ora 21.00.
Business24 a prezentat in format live text cele mai importante evenimente ale zilei de duminica.
22:40 - Prezenta la vot, la nivel national, la alegerile parlamentare, la ora 21.00, a fost de 41,72%, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, potrivit Mediafax.
Prezenta la vot in Bucuresti la ora 21.00 a fost de 39,36 %, cea mai mare pondere a alegatorilor care s-au prezentat la urne fiind in sectorul 1, iar cei mai mica, in sectorul 5, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet.
21.40 - Calin Popescu Tariceanu: Din acest moment, ne asteapta o uriasa responsabilitate, care deriva din asteptarile legitime ale romanilor. Avem obligatia de a gasi solutiile cele mai potrivite pentru a scoate... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 07:21
Subiectul alegerilor parlamentare din Romania a fost pe larg dezbatut in presa internationala. Atat jurnalistii de la Reuters cat si cei la BBC scriu despre posibilitatea reluarii luptelor pentru putere dupa anuntarea rezultatului alegerilor.
O noua perioada de instabilitate politica ar putea afecta negocierile privind obtinerea unui nou acord cu FMI, scriu duminica publicatiile internationale.
Desi cele exista mari sanse ca USL sa obtina majoritatea parlamentara, Traian Basescu si-ar putea folosi de atributiile si ar pute desemna un alt premier, dintr-unul din aliatii sai politici, relateaza publicatiile BBC si Reuters.
Reuters: Rezultatul alegerilor ar putea determina noi lupte pentru putere
Reuters
Prim-ministrul roman se indreapta spre o victorie in alegerile parlamentare, ceea ce ar putea declansa o noua runda de lupte pentru putere cu presedintele Basescu si ar putea complica discutiile legate de un nou accord cu Fondul Monetar International (FMI).
Uniunea Social Liberara (USL) are toate sansele sa obtina in cadrul alegerilor parlamentare o majoritate, potrivit ultimelor sondaje. Totusi, analistii sustin ca presedintele Traian Basescu ar putea solicita unuia dintre aliatii sai politici sa formeze un nou guvern, lucru permis de legislatia romanesca.
O noua perioada de instabilitate politica va pune insa presiune pe pietele financiare si va ridica semne de intrebare cu privire la obtinerea unui nou accord cu FMI, intrucat in 2013 Romania iese... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 15:25
Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Predeal, ca va merge la vot si ca ii chema pe toti romanii sa voteze, pentru ca votul lor va arata directia, el spunand: "Sunt lideri care tin directia Vest si lideri care sustin 'hai s-o dam mai cu Rusia, mai cu China'".
Presedintele Traian Basescu , care se afla la Predeal impreuna cu sotia sa, a declarat ca dupa alegerile de duminica exista riscul ca Romania sa revina "intr-o zona gri" in care sa arate din nou ca nu stie directia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"De sapte luni auzim numai atacuri la Uniunea Europeana, la partenerii transatlantici, ori asta destabilizeaza drumul consolidarii noastre in structurile euroatlantice si ne pune sub semnul intrebarii. Exista riscul ca dupa aceste alegeri sa revenim intr-o zona gri in care sa aratam din nou ca nu stim directia. Asta ma ingrijoreaza", a declarat presedintele.
Intrebat daca va merge la vot, Basescu a raspuns razand: "Cum sa nu ma duc la vot? Ma duc si chiar ii chem pe toti romanii la vot pentru ca votul lor va arata directia. Sunt lideri care tin directia Vest si lideri care sustin 'hai s-o dam mai cu Rusia, mai cu China'. In functie de votul de maine al romanilor, vom intelege ce vrea poporul, dupa ce initial a vrut Uniunea Europeana si America. In orice caz, eu voi vota pentru Uniunea Europeana si America, si nu pentru solutii neclare la problemele Romaniei".
Basescu a facut aceste declaratii sambata dupa-amiaza, cand a iesit, la volanul masinii... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 17:57
Presa internationala scrie despre posibilul rezultat al alegerilor legislative romane de duminica, evocand criza politica din vara si impactul ei dupa scrutin.
LE FIGARO comenteaza ca "problema nu este cine va castiga, ci care va fi amploarea Uniunii Social-Liberale (USL)", pe care o catalogheaza drept un "atelaj curios intrat in razboi in vara impotriva presedintelui Traian Basescu pe care a incercat in zadar sa il debarce" de la putere.
Publicatia se intreaba despre "viitorul acestei coabitari agitate", in contextul in care presedintele va numi viitorul premier pe fundalul unor amenintari cu o noua procedura de destituire. In Romania "aliantele se fac de pe o zi pe alta", iar "criza politica are mult zile inaintea ei", comenteaza publicatia franceza, notand o "campanie destul de terna si vida".
Cotidianul LE MONDE si agentia ASSOCIATED PRESS ironizeaza vizita de campanie a lui Dan Diaconescu la Targu Jiu, la bordul unui Rolls Royce. "Numerosi romani nu se mai regasesc in partidele traditionale de pe esicherul politic", observa publicatia franceza, apreciind ca pe fundalul tentativei esuate de destituire a presedintelui, crizei economice si dezamagirii fata de politica acestia "ar putea sa se indrepte spre cel care le-ar putea oferi macar un tur in Rolls-Royce".
"Chiar si dupa standardele romanesti, politica a fost tumultuoasa anul acesta", scrie AP, apreciind ca romanii "sunt satui de lupta personala pentru putere" dintre Basescu si Ponta, in timp ce tara... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 17:29
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Traian Basescu va fi suspendat din nou, la sfarsitul acestui an, respectiv dupa alegerile parlamentare, daca nu il va numi premier pe Victor Ponta, in ipoteza in care USL castiga alegerile.
Crin Antonescu a precizat, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV, ca nu crede ca acest lucru se va intampla si a mentionat ca o noua suspendare a lui Traian Basescu nu reprezinta un punct de program al USL, nici declarat, nici nedeclarat.
Intrebat de moderator daca exclude o noua suspendare a lui Traian Basescu in 2013, Antonescu a imaginat scenariul suspendarii chiar in 2012, in cazul in care Traian Basescu ar refuza sa ia act de vointa politica exprimata de electorat la alegerile parlamentare.
"Nu exclud. Nu am cum sa exclud asa ceva pentru ca asa ceva nu tine de mine sau de noi. Imaginati-va, de pilda, ca in 2012 chiar, avem alegeri, alegerile dau o expresie clara de vointa politica si, impotriva spiritului Constitutiei, presedintele refuza sa ia act de asta si numeste un alt prim-ministru", a raspuns Antonescu.
Intrebat explicit ce se intampla daca USL castiga 50% plus unu din mandate si presedintele refuza nominalizarea premierului solicitat de Uniune, Antonescu a aratat ca seful statului va face obiectul unei noi proceduri de suspendare.
"Se ajunge probabil la suspendare si se ajunge inca in 2012. Eu nu am cum sa stiu asta. Presupun sau pronostichez ca nu se va intampla si, daca nu se va intampla, o... mai mult
Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 11:03
Bogdan Diaconu, vicepresedintele PC, sugereaza ca temerile oficialilor FMI potrivit carora alegerile ar stopa reformele de austeritate ascund de fapt o dorinta de a se amana alegerile, relateaza NewsIn. "FMI trebuie sa stie ca romanii au dreptul sa-si schimbe prin alegeri un Guvern pe care il detesta, chiar daca Fondul este multumit sa aiba o conducere a tarii in genunchi, care ii aproba directivele fara macar sa le citeasca. Romania are dreptul la democratie si la alegeri, iar FMI nu are voie sa intervina in acest sens, pentru ca Romania nu este o tara latino-americana de genul celor cu care este obisnuit FMI sa lucreze, conduse de dictatori care nu se sinchisesc de alegeri", transmite Diaconu, printr-un comunicat.
"E clar de ce FMI se teme de alegeri: nu va mai avea parte niciodata nici in Romania, nici in vreo alta tara europeana, de un Guvern atat de supus, care sa nu se deloc de populatie, ci sa se supuna orbeste dictatelor Fondului. Romanii insa sunt de alta parere, si isi vor manifesta optiunea prin vot, oricat ar dori FMI sa scape de optiunea populara ca sa-si continue dominatia asupra Romaniei", mai spune vicele conservator.
Presedintele Traian Basescu a comentat miercuri informatiile aparute in presa potrivit carora oficialii FMI au invocat riscul alegerilor din 2012 asupra continuarii reformelor, afirmand ca aceeasi ingrijorare o are si el.
Intrebat intr-o emisiune a TVR despre declaratiile neoficiale aparute in presa privind alegerile din 2012, care ar fi cel... mai mult
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 16:13
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) nu exlude alegeri parlamentare anticipate in Romania inainte de termen, desi in prezent partidele de opozitie incearca inca sa isi revina dupa infrangerea de la alegerile prezidentiale de anul trecut, arata un raport publicat vineri."Desi principalele partide de opozitie incearca in prezent sa se intareasca dupa infrangerea electorala, nu excludem posibilitatea unor alegeri parlamentare anticipate, inainte de termenul fixat in 2012", se spune in raport.
Agentia subliniaza ca "ramane de vazut daca tensiunile politice vor reveni, pe seama unei cresteri potentiale a presiunilor sociale", care ar putea fi generate de implementarea de catre guvern a reformelor agreate cu FMI si CE, intre care restrangerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor si reforma sistemului de pensii.
Raportul S&P aminteste ca, dupa victoria la limita a lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale de la finalul anului trecut, PDL a reusit sa creeze o majoritare parlamentara cu UDMR, la care s-au asociat si membri din alte partide, ce au schimbat tabara dupa rezultatul scrutinului.
"In ciuda unui anumit grad de incertitudine politica, noul guvern a avut, in opinia noastra, succes in implementarea strategiei sale de consolidare fiscala, ceea ce s-a reflectat in finalizarea de catre FMI a evaluarilor doi si trei din cadrul acordului stand-by si in plata transelor", se mai spune in raport. mai mult
Sambata, 17 Aprilie 2010, ora 00:11