Presedintele Traian Basescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, titlul legii transmisa promulgarii face referire la "unele masuri de reglementare a vanzarii - cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice".
"Aceeasi mentiune se regaseste si in Art. 1 lit. b) din lege. In acelasi timp, Art. 2 alin. (2) prevede ca legea se aplica atat persoanelor fizice, cat si 'persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene'. In consecinta, consider ca aceste prevederi contradictorii pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi", se arata in cererea de reexaminare semnata de seful statului.
Presedintele mai mentioneaza in cerere faptul ca articolul. 2 alineat (2) din legea supusa reexaminarii stabileste ca "prevederile prezentei legi se aplica cetatenilor romani, respectiv cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)..." si "persoanelor juridice avand nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE)".
"Aceasta reglementare nu este clara,... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 08:45
Presedintele Traian Basescu a declarat, la Palatul Cotroceni, ca a promulgat bugetul asigurarilor de stat. Seful statului a mai precizat ca a luat nota de declaratia premierului si de informarea pe care i-a facut-o anterior anuntului ca este dispus sa renunte la acciza pe motorina, aratand ca nu este un lucru care sa il satisfaca, dar arata ca se poate "construi un dialog" in continuare.
- Am retrimis la Parlament legea care viza camerele de agricultura si silvicultura. De ce am trimis-o? Pentru ca prin Ordonanta 58/2013 se modifica o lege care gestioneaza infiintarea acestor camere si practic se reface politizarea camerelor agricole.
- Am rugat analizarea posibilitatii ca legea sa fie mentinuta astfel incat agricultorii sa-si desemneze singuri reprezentantii in aceste camere, fara prefecti si alte structuri de control politic.
- Este o incercare de a politiza camerele agricole, lucru care mi se pare nefiresc. Agricultorii trebuie sa respire si ei fara influenta politicului.
- Am promulgat bugetul asigurarilor de stat. Asa cum am anuntat, nu am nimic cu acest buget, e in regula, inca are usoare rezerve, dar poate ca nu e rau. Cei ce propovaduiau imposibilitatea de a plati pensii si ajutoare sociale s-au dovedit a fi doar niste propagandisti.
DESPRE ACCIZA LA BENZINA SI MOTORINA:
- Am luat nota de declaratia primului-ministru, dar si de informarea pe care mi-a facut-o inainte de declaratie ca este dispus sa renunte la acciza pe motorina. Nu e un lucru care... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:30
Premierul Ponta a anuntat ca o comisie Parlamentara ancheteaza cumpararea celor 290 de hectare de teren agricol de catre familia Basescu, in urma unor probleme juridice investigate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Adrian Radulescu, consilierul prezidential pe probleme de agricultura, cel care a sfatuit-o pe Ioana Basescu sa cumpere terenul din Calarasi, explica circuitul terenurilor de la Nana la Fundulea si invers.
Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Romaniei, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca a devenit proprietara a 290 de hectare de teren agricol la Nana, in Calarasi. Pentru acest teren, familia Basescu a platit 1,3 milioane de euro printr-un imprumut la banca pe care l-a accesat Ioana, singura din familie eligibila pentru un credit la banca.
Adrian Radulescu, consilierul prezidential pe probleme de agricultura, a analizat calitatea terenului si provenienta lui. El a explicat pentru Business24 ca acest terenu nu are nici o legatura cu ancheta ANRP, care se refera la transferul intre localitati.
"Nu are nicio legatura. In ancheta ANRP este vorba de niste retrocedari pe legea 243/2005 si se refera la transferul de teren intre localitati. Aici discutam de o vanzare-cumparare intre o persoana juridica care detinea terenul si o persoana fizica. Nu a fost teren din retrocedare, nu a fost teren de la primarie. Sunt toate luate pe legea 18/1991 de catre cetateni ai comunei Nana si care, in decursul anilor l-au... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:13
Certificatele de depozit pe care fermierii le-au avut la dispozitie din 2009 si pana la inceputul acestui an au fost utile, sustin deopotriva cei mai mari producatori de cereale din Romania. Lipsa acestui instrument a cauzat o reducere cu pana la 20% la pretul cerealelor.
Masura ar fi ajutat fermierii sa nu isi vanda productia imediat dupa recoltare la un pret foarte scazut, precum cel practicat in prezent pe piata din Romania. In plus, ar fi fost un "sprijin" pentru fermierii care aveau nevoie de imprumuturi de la banci.
Laurentiu Baciu: Ministerul nu mai da certificate pentru ca apeleaza doar marii fermieri
Marii producatori de cereale considera ca masura era una foarte utila pentru fermierii romani, in conditiile in care ea nu ar fi pus nici un fel de problema bugetului ministerului Agriculturii.
"Sunt foarte utile aceste certificate de depozit in situatia in care ai nevoie de bani. Eu nu am luat, pentru ca nu a fost cazul, insa anul acesta, fiind un an mai deosebit in care preturile sunt foarte mici, daca ar fi functionat sistemul prindea foarte bine sa imi pot achita creditele", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR.
Culita Tarata: O scapare din partea MADR
Unul dintre cei mai mari agricultori din Romania, Culita Tarata, spune ca nu a apelat la astfel de certificate pentru ca are sisteme de depozitare.
"Cred ca este o scapare din partea celor de la Ministerul Agriculturii si trebuie sa reia masura", a declarat pentru... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 06:00
Informatiile Business24 privind o intalnire a comerciantilor si traderilor de cereale la Mamaia a fost confirmata de presedintele Traian Basescu intr-o declatie publica facuta la Fundulea, in judetul Calarasi.
"Exista diferente de achizitii sunt de 1 euro, la acelasi siloz. Oare aceasta cartelizare nu ar trebui sesizata si de Guvern si de Consiliul Concurentei?", a declarat seful statului in cadrul unei vizite la o ferma din localitatea Fundulea, judetul Calarasi.
Presedintele a explicat si motivul pentru care cei cinci mari traderii de pe piata din Romania prefera sa mentina pretul cerealelor la un nivel scazut: cumpara in Romania cu 150-160 de euro tona si il vand in Egipt cu 190 euro/tona.
Presedintele Romaniei confirma practic informatiile publicate de Business24 potrivit carora Ministerul Agriculturii ancheteaza un cartel al speculantilor de pe piata cerealelor din Romania.
"Este o acuzatie din parte producatorilor ca traderi si comerciantii s-ar fi intalnit pe la Mamaia si au stabilit preturile. Inclusiv la porumb care este foarte jos. Ca urmare noi am solicitat ca si ANPC sa faca o ancheta sa verifice si noi sa verificam pe linia noastra. Va fi sesizat Consiliul Concurentei", a declarat Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii.
"Jocurile" pe piata locala a cerealelor le fac marii traderi internationali: Cargill, Bunge, Glencore si Alfred Toepfer
Plangerile producatorilor au inceput sa fie luate in seama de autoritati dupa ce... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 12:15
Traian Basescu a prezentat, la Palatul Cotroceni, Raportul Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania. Documentul ar urma sa devina strategie pentru acest domeniu macroeconomic pana in 2030, dupa ce va fi supus dezbaterii publice.
Presedintele Basescu a propus partidelor semnarea, in septembrie, impreuna cu organizatiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii in perioada 2014-2030, care sa preia obiectivele raportului comisiei prezidentiale de specialitate, lansat luni in dezbatere publica.
Invitatie la Pact
"Invit toate partidele ca, dupa ce se finalizeaza procesul de adoptare a acestui raport, sa semnam cu totii, partide si institutii, producatori si beneficiari, Pactul pentru agricultura. Ar fi un angajament politic pe termen lung, pentru ca toata munca Comisiei la asta s-a referit, de a crea o viziune pana in 2030, avand ca fundament exercitiul bugetar 2014-2020 al UE", a declarat, luni, presedintele Traian Basescu.
Raportul realizat de Comisia Prezidentiala are 230 de pagini si a fost publicat pe site-ul oficial al presedintelui Romaniei. Specialistii au cautat solutii pentru cele mai arzatoare probleme ale fermierilor cum ar fi: finantarea prin fonduri de la stat sau banci, politici de sustinere a IMM-urilor din agricultura, policitici de reforma institutionala si multe altele.
Seful statului a subliniat faptul ca Romania are un potential agricol foarte mare, insa pentru... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 16:03
Presedintele Traian Basescu declara ca raportul comisiei prezidentiale privind strategia pentru agricultura va fi pus in dezbatere publica la sfarsitul lunii iunie, el mentionand ca va fi "extrem de important" daca se va reusi un acord intre toate fortele politice pentru viziunea asupra agriculturii.
Presedintele a amintit, in discursul rostit cu ocazia participarii la expozitia "AgriPlanta - RomAgroTec 2013", organizata la Fundulea, ca in urma cu doi ani s-a constuit o comisie prezidentiala pentru stabilirea strategiei pentru agricultura romaneasca pana in anul 2030, iar aceasta isi va incheia lucrarile la 30 iunie, cu un raport.
Basescu a mentionat ca raportul comisiei va fi facut public, dar nu va fi definitiv, pentru ca va ramane timp de 20 de zile in dezbatere publica, in asa fel incat oamenii interesati din agricultura sa-si exprime opiniile asupra perfectionarii textului.
El a adaugat ca momentul este unul "foarte bun", respectiv cu 6-7 luni inainte de inceperea noului exercitiu bugetar al UE, 2014-2020.
"Romania va avea o alocare cu circa 4,5 miliarde mai mare pentru cei doi piloni, iar pentru plati directe lucrurile stau destul de bine in raport cu exercitiul bugetar trecut, pentru ca este o crestere de peste 5 miliarde a sumelor alocate", a mentionat Basescu.
"Asta nu inseamna insa ca nu trebuie sa gandim cum folosim acesti bani, cu atat mai mult cu cat, prin decizia Consiliului European, exista o flexibilitate de a se muta 25% din sumele alocate... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 15:50
Numit in functia de consilier al presedintelui Romaniei, Adrian Radulescu, fost ministru al Agriculturii in timpul guvernului Boc, a declarat ca pe lista proiectelor pe care le are in vedere din noua functie se numara asocierea in agricultura sau implementarea unui nou sistem de impozitare pentru agricultori.
Noul consilier prezidential explica intr-un interviu acordat Business24 de ce are nevoie presedintele tarii de un consilier pe Agricultura si ce planuri are din noua pozitie.
Ce proiecte aveti in vedere din noua pozitie de consilier pe probleme economice si agricultura a presedintelui tarii?
Sunt mai multe proiecte: Politica Agricola Comuna 2020, asocierea in agricultura, finalizarea camerelor agricole, proiecte legate de politicile PAC subsecvente pentru ca pe fiecare masura vor fi politici subsecvente, sisteme de implementare si mod de aplicare si sa vedem si alte proiecte de care au nevoie agricultorii.
Unul dintre este vizeaza un nou tip de impozitare in agricultura care sa fie diferit de cel din prezent adica nu similar cu cel aplicat in alte segmente ale economiei nationale ci o impozitare specifica.
Care ar trebui sa fie prioritatile agriculturii din Romania pentru urmatorii doi ani?
Cand vorbim despre agricultura nu putem vorbi doar de doi ani. Participam la Noua Politica Agricola Comuna si este foarte important sa facem un program pentru sapte ani care tinand cont si de alocarile bugetare si de cum trebui dezvoltate anumite segmente... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 17:00
Presedintele Traian Basescu a explicat ca procesul de convergenta, prin care se incearca reducerea diferentei intre subventiile pe agricultura acordate diferitelor state este adoptat politic, dar nu este legiferat intr-un document al Uniunii Europene.
"Romania are in Tratatul de aderare o obligatie asumata de toate statele: un proces prin care treptat subventiile pe suprafata cresc cu tentinta de a ajunge la media pe UE. Ne place nu ne place el se afla in tratatul nostru si pentru a beneficia trebuie sa stam in tratat.
Nu exista inca documente executive care sa accelereze procesului de convergenta, adica sa se reduca mai rapid diferenta intre statele cu subventie mai mica, fata de cele cu subventie mai mare. Este o discutie, nu o obligatie", a declarat Traian Basescu.
Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor. Romania risca sa piarda opt miliarde de euro din fondurile europene. Domeniile afectate de o astfel de reducere sunt agricultura si programele de coeziune.
Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto.
Reactia presedintelui, care va fi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, nu a intarziat sa apara. Basescu apreciaza ca Romania ar trebui sa isi negocieze bugetul ce ii va reveni in urmatorul exercitiu bugetar si nu sa faca apel la veto. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 15:34