Presedintele Traian Basescu a discutat joi, la Bruxelles, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, despre necesitatea ca procesul de aderare al Romaniei la Schengen sa inceapa in acest an.
Presedintele Traian Basescu a declarat dupa intrevederea cu Herman Van Rompuy ca a discutat cu seful Consiliului European "problema sprijinului pentru Moldova, cu semnarea cat mai rapid (a Acordului de asociere cu UE) si ratificarea in timp util inainte de alegeri".
"Am atentionat asupra riscurilor din Gagauzia si Transnistria", a adaugat seful statului roman.
"De asemenea, un subiect extrem de important a fost legat de Schengen, propunand ca obiectiv ca anul asta sa se intample ceva. Adica sa incepem procesul de intrare in Schengen, chiar asa in etape, asa cum a fost ...citeste mai departe despre "Basescu insista la Bruxelles pentru R.Moldova si Schengen: Anul asta sa se intample ceva" pe Ziare.com mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 15:45
Tratatul de aderare a Romaniei nu prezinta conditionari legate de MCV in perspectiva aderarii la Spatiul Schengen, este timpul sa ne apropiem de un capat, le-a transmis presedintele Traian Basescu, miercuri, ambasadorilor acreditati la Bucuresti.
"Tratatul de aderare a Romaniei, care a fost ratificat de toate statele membre, nu prezinta conditionari legate de MCV in perspectiva aderarii la Spatiul Schengen. Romania a acceptat in timp aceste conditionari, dar este timpul sa ne apropiem de un capat, pentru ca, precum liberalizarea pietei muncii la nivelul UE, si accesul in Spatiul Schengen este un element puternic de integrare a Romaniei in UE", a spus Basescu, la intalnirea anuala cu ambasadorii acreditati la Bucuresti.
De asemenea, seful statului a subliniat ca Romania este ingrijorata de modul in care a fost si este gandita intampinarea ridicarii restrictiilor de pe pietele nationale a fortei de munca produsa la 1 ianuarie, subliniind ca unele state au imaginat "masuri de protejare" menite sa stabileasca diferentieri intre cetatenii europeni.
"Asemenea masuri reflecta o intoarcere catre nationalism ca factor de discriminare, ceea ce poate fi ingrijorator pentru o comunitate ca UE", a adaugat Basescu. mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:02
Seful statului considera ca afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen a fost citita gresit, Traian Basescu mentionand ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in urma unui raport MCV pozitiv.
"Urmatoarea discutie serioasa (privind aderarea Romaniei la Schengen - n.r.), in opinia mea, se poate face in urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred ca este o citire gresita a declaratiei presedintelui Barroso", a spus Basescu, inainte de plecare la Paris, unde participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor.
Presedintele a precizat ca o discutie pe aceasta tema in Consiliul JAI a fost aprobata deja de Consiliul European.
"Eu cred ca ar trebui sa citim foarte bine sau sa intelegem foarte bine declaratia presedintelui Barroso. Vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Deci, aceasta decizie politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul cand va fi luata in discutie subiectul Romania-Bulgaria - acces in Schengen depinde, insa, foarte mult de raportul MCV", a precizat Basescu.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara, in cadrul... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:00
Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile pentru aderarea la Spatiul Schengen si trebuie sa primeasca o sansa de aderare cat mai curand, afirma presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria.
"Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen si cred ca va fi corect sa li se acorde o sansa cat mai curand", a declarat Barroso in interviul acordat postului public de radio bulgar.
Referindu-se la piata muncii la nivel european, Barroso a reamintit ca libera circulatie a cetatenilor europeni este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene.
"Nu trebuie sa cream cetateni europeni de rangul intai si de rang secund. Comisia Europeana este de partea celor care doresc o Europa puternica, unita si deschisa; vom face totul pentru ca tarile membre sa nu aiba statute diferite. (...) Cred in unitatea Europei si cred ca suntem mai puternici cand suntem uniti", a declarat Barroso.
Presedintele Romaniei, increzator in anul 2014
Presedintele Traian Basescu afirma, intr-un interviu pentru Wiener Zeitung, ca se asteapta ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa aiba loc in aprilie 2014, dar tara noastra trebuie sa isi indeplineasca angajamentele.
"Contez pe aderarea noastra in aprilie 2014", afirma Basescu pentru Wiener Zeitung, intrebat cand va deveni Romania membra Schengen.
De asemenea, intrebat daca i se pare nedreapta amanarea aderarii Romaniei la Schengen la... mai mult
Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 14:45
Presedintele Traian Basescu afirma, intr-un interviu pentru Wiener Zeitung, ca se asteapta ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa aiba loc in aprilie 2014, dar tara noastra trebuie sa isi indeplineasca angajamentele.
"Contez pe aderarea noastra in aprilie 2014", afirma Basescu pentru Wiener Zeitung, intrebat cand va deveni Romania membra Schengen.
De asemenea, intrebat daca i se pare nedreapta amanarea aderarii Romaniei la Schengen la solicitarea Germaniei, el raspunde negativ, adaugand ca tara noastra trebuie sa isi indeplineasca obligatiile.
Presedintele mentioneaza ca tara noastra ar fi fost deja membra Schengen daca nu ar fi fost "puciul premierului Ponta" din iulie anul trecut.
Totodata, el mentioneaza ca afirmatiile ministrului german de Interne privind "imigratia saracilor" din Romania si Bulgaria nu au nicio legatura cu aderarea la Schengen, care depinde numai de indeplinirea angajamentelor asumate de cele doua tari. "Si trebuie sa ne obisnuim pe viitor cu imigratia din motive economice din Romania, pentru ca pur si simplu diferentele intre nivelul de trai sunt prea mari", evidentiaza presedintele.
Intrebat despre afirmatia comisarului Gunther Oettinger ca si Romania este o "tara neguvernabila", Basescu raspunde ca oficialul UE "poate se crede comisar in Africa, o tara membra neputand fi neguvernabila".
"Sigur ca avem si probleme cum este coruptia, pe care am recunoscut-o dintotdeauna. Dar se pare ca aceasta exista si in alte tari membre",... mai mult
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 09:50
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca anticipeaza o revizuire a tratatelor UE, in urmatorii doi-trei ani, iar singura sansa a Romaniei este sa se integreze rapid in zona euro si Schengen, inainte de aceasta revizuire.
"Este esential ca Romania sa accelereze procesul de integrare in Uniunea Europeana. (...) Uniunea Europeana este framantata, decizii ca cea din Cipru nu ar fi fost de imaginat acum cativa ani. (...) Ce s-a intamplat in Cipru ne arata ca, adesea, putem sa punem sub semnul intrebarii principii pe care le-am afirmat ani de zile.
Mai mult decat atat, ne arata ca structura Uniunii Europene este inca fragila si o Europa cu doua viteze este oricand posibila. De aceea sustin ca accelerarea procesului de integrare in Uniunea Europeana este unul fundamental pentru Romania", a afirmat presedintele Basescu, la Congresul avocatilor.
Seful statului a apreciat ca "o revizuire a tratatelor UE este iminenta".
"Am convingerea ca in urmatorii doi-trei ani, desi numai ce a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, in urmatorii doi-trei ani tratatele UE se vor revizui din nou pentru adaptarea la realitati. Si vor fi doua realitati, realitatea statelor performante si realitatea statelor neperformante. De aceea, Romania trebuie sa isi fixeze prioritatile de integrare ca fiind cele mai mari prioritati ale ei", a mai spus Basescu.
Standardele cerute de MCV nu pot fi negociate
El a afirmat ca accederea in Schengen, in zona euro si consolidarea... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:54
Presedintele Traian Basescu a trimis luni o scrisoare catre prim-ministrul Victor Ponta si presedintii celor doua Camere, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, in care isi reafirma dorinta de a avea un parteneriat pentru un stat de drept consolidat, adoptarea Euro si Schengen, propunand si un plan de opt masuri in acest sens.
Va prezentam, in continuare, textul scrisorii: "Stimate domnule Presedinte al Senatului, Stimate domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, Stimate domnule Prim-ministru, In cadrul discursului pe care l-am sustinut in fata Parlamentului, in data de 12 martie 2013, am pledat pentru inscrierea in centrul agendei politice a statului roman a trei teme care imi par esentiale pentru avansarea proceselor de integrare europeana."
Citeste mai multe despre Scrisoare deschisa a lui Traian Basescu catre Guvern si Parlament: "Propun un plan in opt puncte pentru Schengen" pe Adevarul.ro. mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 14:07
In primul sau discurs adresat Legislativului, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a spus ca este esential pentru statul roman sa adopte moneda unica europeana, in cel mult patru ani.
De asemenea, in opinia presedintelui, Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru intrarea in spatiul Schengen.
"Ce ne impiedica accesul in spatiul Schengen o stim toti. Unele state leaga acccesul in spatiul Schengen de lupta anti-coruptie. (...) Sa facem din intrarea in Schengen un obiectiv de interes national pe care sa ni-l asumam impreuna - Guvern, Parlament, presedinte", a afirmat seful statului.
Basescu a mentionat ca Romania a adoptat legi foarte importante, care i-au adus credibilitate pe plan extern, in relatia cu partenerii europeni.
"Romania a facut in ultimii ani progrese considerabile, prin adoptarea unor legi si masuri extrem de importante: legea micii reforme in Justitice, cele patru coduri in Justitiel, liberalizarea fortei de munca, legea Dialogului Social, Legea Pensiilor si a Salarizarii".
In ceea ce priveste situatia macroeconomica a tarii, seful statului considera ca Romania este stabilizata si are posibilitatea sa isi finanteze deficitul.
"Dobanzile devin din ce mai mici. Imprumuturile s-au facut la nivelul de 4%. Deficitul trebuie sa fie sub 3%, un obiectiv deja atins. Deficitul pe 2012 a fost de 2%, iar perspectiva este mai mica de 3%", a precizat Basescu. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 15:55
Presedintele Traian Basescu a primit vineri, la Cotroceni, o delegatie condusa de presedintele Senatului olandez, Fred de Graaf, reamintind ca Romania si-a indeplinit angajamentele tehnice de securizare a frontierelor si ca decizia pe Schengen nu trebuie legata de considerente politice sau de MCV.
"Domnul presedinte Traian Basescu a tinut sa reaminteasca interlocutorilor sai faptul ca Romania si-a indeplinit toate angajamentele tehnice legate de securizarea frontierelor si ca decizia privitoare la integrarea in spatiul Schengen nu trebuie sa fie legata de considerente politice sau de evaluarile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV)", se arata intr-un comunicat remis, vineri seara, agentiei Mediafax.
In cadrul intrevederii, s-a discutat despre bunele relatii economice dintre Romania si Regatul Þarilor de Jos, acesta fiind unul dintre cei mai importanti investitori din economia romaneasca.
Presedintele Senatului din Olanda, Fred de Graaf, a declarat, vineri, dupa discutia cu omologul Crin Antonescu, ca pentru a fi parte a Tratatului Schengen, justitia din Romania trebuie sa fie la nivelul regulilor europene in domeniu.
Pe de alta parte, oficialul olandez a recunoscut ca, din punct de vedere al criteriilor tehnice, Romania este pregatita pentru aderarea la Schengen. "Iar din punct de vedere tehnic, sunteti pregatiti, asta e sigur", a mai spus el.
Fred de Graaf este membru al partidului liberal VVD (Partidul pentru Libertate si Democratie),... mai mult
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 11:30