Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca asteapta de la Guvern "proiectul de acord cu FMI" pentru a-l discuta.
Intrebat, luni dimineata, la Cluj-Napoca, de presa, la iesirea de la hotelul unde a fost cazat, cum ramane cu acordul cu FMI, Traian Basescu a spus ca asteapta sa primeasca proiectul, transmite Mediafax.
"Sa primesc proiectul de acord de la Guvern si discutam", a spus Basescu.
Basescu, in vizita la Cluj
Traian Basescu a plecat luni dimineata spre Bucuresti, cu un avion de linie de pe Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj, unde a fost condus de primarul Emil Boc.
Presedintele Traian Basescu spunea sambata seara, la Cluj-Napoca, intrebat daca va semna scrisoarea de intentie cu FMI: "Ponta viseaza frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci".
Traian Basescu afirmase, la intalnirea cu delegatia FMI, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.
Memorandumul FMI, marul discordiei
Premierul Victor Ponta declara, in 4 februarie, ca nu a avut niciun dialog cu presedintele Basescu legat de memorandumul cu FMI si nici nu exista vreo garantie ca acesta va semna documentul, amintind ca, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra in board-ul Fondului fara un mandat din partea presedintelui.
Intrebat ce se va intampla in cazul in care presedintele nu va semna acest document, seful Guvernului afirma: "Nu se... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 10:59
Presedintele Traian Basescu sustine ca negocierile recente dintre Guvern si FMI sunt "de proasta calitate" si face un apel la Executiv sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile pe care si le-a asumat cu FMI, CE si BM.
"Sunt in posesia proiectului de scrisoare care a rezultat in urma negocierilor dintre Guvern si FMI. Am spus-o cred primul, dar o spun si acum: este o negociere de proasta calitate, care nu da sanse de relansare economiei romanesti. Este o negociere care ii va face pe cei care vor primi o bruma de bani sa piarda prin cresterile de preturi mult mai mult decat primesc, dar cel mai grav lucru este ca masurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt nici in scrisoare foarte clar definite, lasa loc la mult arbitrariu", a declarat Basescu, la Cotroceni.
El a adaugat ca respectivele masuri vor fi o frana pentru evolutia economica a Romaniei.
"Public rog Guvernul sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile pe care si le-a asumat cu FMI, CE si BM, iar daca au nevoie de experienta mea, le-o pun la dispozitie", a adaugat Basescu. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 19:20
Presedintele Traian Basescu s-a declarat convins ca Romania are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar International.
"Foarte multi dintre dumneavoastra sau dintre comentatori au apreciat ca Romania nu mai are nevoie de un nou acord cu Fondul. Vreau sa spun ca sunt foarte multe motive pentru care eu cred ca Romania are nevoie de un acord cu FMI, UE si Banca Mondiala.
Este adevarat, Romania este stabilizata macroeconomic in momentul de fata, dar este o stabilizare fragila, care trebuie consolidata in parteneriat cu cele trei institutii", a afirmat Basescu intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.
El a subliniat ca prima prioritate, asa cum a fost discutata cu FMI, este consolidarea fiscala.
"Sa iesim din zona aceasta de fragilitate si de atat de puternica dependenta ori de micile imbunatatiri ale veniturilor in sectorul bugetar pe care le face Guvernul ori sa fim tot mai putin dependenti de situatia economica din zona euro, in mod deosebit. De aceea, trebuie sa continuam consolidarea fiscala.
Ar fi si pacat s-o riscam, atata timp cat ea a insemnat, pentru a se ajunge aici, sacrificii enorme din partea populatiei, cu salarii reduse, cu cresteri de contributii la pensii, cu cresteri de TVA, cu disponibilizari masive din aparatul bugetar, cu liberalizarea pietei fortei de munca. (...) Au fost si sacrificii politice facute de guvernul de la acel moment si ar fi pacat sa alunecam din nou intr-o zona de dezechilibre fiscale", a spus Traian Basescu.... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 12:44
Presedintele Traian Basescu a declarat ca dupa iesirea din procedura de deficit excesiv Romania nu mai este constransa de programele cu institutiile internationale si este libera sa opteze privind dezvoltarea, insa are nevoie de acordul cu FMI, UE si BM pentru a nu pierde rata de cofinatare de 85%.
"Am ajuns la stadiul la care putem construi dezvoltarea asa cum ne-o vedem, prin prisma finantarilor pe care le avem de la Uniunea Europeana, prin prisma banilor pe care ii avem la dispozitie de la Banca Europeana de Investitii si prin prisma resurselor bugetare. Deci, nu mai suntem constransi in programe ale institutiilor financiare, ci suntem liberi sa optam pentru propria noastra dezvoltare", a afirmat Basescu, luni seara, la TVR 1.
Intrebat daca aceasta afirmatie este una de renuntare la Acordul cu FMI, Basescu a raspuns: "Dimpotriva".
El a subliniat ca acesta permite Romaniei sa obtina o rata de cofinantare de 85% din partea UE la proiectele cu fonduri europene, fata de 75% cat este normalul pentru tarile UE care nu sunt in program cu Fondul.
"Cand nu ai de luat bani, iti fixezi programul in asistenta FMI-ului. Eu vreau sa ramanem in acord si cu FMI-ul, vreau sa ramanem in acord si cu Uniunea Europeana, dintr-un motiv simplu: in primul rand, cat esti in acord cu Uniunea Europeana, ai un top-up, deci un adaos, la suma cu care contribuie Uniunea Europeana la proiecte, de 10%. Una este sa ai finantat proiectul cu 85% de la Uniunea Europeana si doar 15% sa pui tu,... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 08:24
Romania nu are nevoie de inca un acord cu FMI, pentru ca, oricum, cele de pana acum nu au dus la crestere economica si la creditarea economiei, a declarat pentru Business24 analistul Ilie Serbanescu.
"Am senzatia ca e un cerc vicios din care nu se mai poate iesi. Cu forte proprii sau cu forte straine, Romania nu-si va reveni oricum", spune Serbanescu.
Stabilitatea financiara pe care FMI a promis-o Romaniei, spune Ilie Serbanescu, s-a dovedit a fi inexistenta.
"Daca mai avem inca un acord cu FMI chiar nu vom mai exista. Este de ajuns acest acord. De fapt, cele doua, impreuna, nu au dus deloc, dar deloc la ceea ce FMI a pretins ca vor face aceste acorduri", a spus Ilie Serbanescu. Acesta nu se indoieste de faptul ca Romania va semna un nou acord cu FMI.
"Traian Basescu si Victor Ponta sunt perfect de acord in acest domeniu. Vor fi conditii similare", a spus Serbanescu, referindu-se la noul acord cu FMI.
Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.
La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.
Acordul cu FMI este completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, transele putand fi trase de autoritatile romane doar daca este necesar. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 15:14
Presedintele Traian Basescu a declarat ca va semna acordul cu Fondului Monetar International (FMI), desi nu a participat la negocieri, pentru ca la acea data era suspendat.
"Azi mi-a venit pe birou Acordul cu FMI, semnat de toti membrii Guvernului, semnat de premier si tentatia a fost sa spun ca nici nu am fost aici cand s-a negociat. Ne-am uitat in Legea tratatelor, am constatat ca nu se poate fara. Nu imi poate cere nimeni sa renunt la atributiuni ale functiei. Am sa semnez acel acord, desi nu am avut nicio contributie la modul cum a fost negociat", a precizat seful statului.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.
Traian Basescu despre aderarea la zona euro
Romania trebuie sa dovedeasca ca vrea sa indeplineasca tintele din zona euro pana in 2015, a spus presedintele Romaniei.
"Un element esential in a fi convingatori in solicitarile noastre este de mentinere a tintei noastre de aderare la zona euro, care trebuie sa ramana 2015. Numai daca viata ne va demonstra ca nu putem, ca nu suntem capabili, ar trebui sa ne modificam tinta. Dar in acest moment nu avem niciun motiv sa ne modificam... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 09:10
Presedintele Basescu primeste luni, la Palatul Cotroceni, la ora 17,00, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, informeaza Newsin.O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, a inceput pe 20 iulie cea de-a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, potrivit unui comunicat al FMI.
Vizita FMI, care se va incheia la 1 august, va fi comuna cu a unor echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
"Misiunea se va intalni cu autoritatile si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile. Se asteapta ca misiunea sa-si prezinte concluziile la sfarsitul vizitei", se mai arata in comunicat. mai mult
Duminica, 24 Iulie 2011, ora 22:16
Fondul Monetar International (FMI) nu este biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei si peste Parlamentul Romaniei, a precizat seful statului, Traian Basescu, care a tinut sa precizeze ca noul acord cu FMI reprezinta un "program 100%" al Guvernului, anutna Mediafax.Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca s-a acreditat ideea ca FMI este "biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei si peste Parlament", seful statului dand asigurari ca "nu este asa".
In cadrul aceluiasi eveniment, liderul de la Cotroceni a mentionat ca autoritatile de la Bucuresti au fost cele care au ridicat problema marilor regii, fiind pentru prima data cand intr-un acord al FMI se introduc probleme legate de restructurarea companiilor de stat.
"Va garantez ca este un program al Guvernului Romaniei, insa am considerat ca trebuie sa il facem in parteneriat cu FMI, BM si CE", a adaugat seful statului, precizand ca obiectivele sunt: consolidarea fiscala si cresterea competitivitatii.
Traian Basescu a sustinut ca era necesara expertiza FMI si ca trebuia ca Romania sa se fereasca de "riscul politic al anului viitor".
"Teama mea a fost ca, venind anul 2012, va exista tentatia unor masuri populiste. (...)
In anii electorali noi ne-am defectat intotdeauna conditiile de stabilitate macroeconomica. (...) As vrea ca anul 2013 sa fie un an de continuitate, si nu sa reparam ceea ce s-a stricat in anul anterior", a subliniat seful statului.
Citeste... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 11:42
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE, informeaza Mediafax. Declaratiile presedintelui:
- In discutiile de ieri, am constatat ca evaluarile Romaniei si ale Fondului coincid. Prima expresie care poate fi utilizata ar fi ca acordul pe doi ani cu cele doua institutii s-a incheiat cu succes.
- Dupa evaluarile incheiate, pot afirma ca s-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica. Stiu ca unele masuri au fost extrem de dureroase pentru oameni. Nici eu, nici guvernul, nu am luat aceste masuri cu placere. Masurile au fost absolut necesare.
- Suntem in afara riscurilor de derapaj, suntem in afara zonei de risc economic.
- Cel mai important obiectiv: consolidarea macroeconomica.
- Obiectivele noului program economic sunt in concordanta cu politica UE.
- Nu mai tragem ultima transa de la Fondul Monetar International, dar o tragem pe cea de la Uniunea Europeana, necesara pentru acoperirea deficitului bugetului de stat.
Este vorba de circa un miliard de euro pe care nu-i mai tragem, rezerva Bancii Nationale fiind suficienta si stabilitatea sistemului bancar, de asemenea, suficienta, ceea ce inseamna ca Banca Nationala va putea continua sa-si mentina in rezerva sumele de la bancile comerciale.
- Este un acord care are obiective pe termen mediu,... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 01:45