Apropierea sarbatorilor si a sfarsitului anului 2013 aduc cu sine, alaturi de voie buna si caldura in familie, sfarsitul unei perioade de finantare a carei rezultate reprezinta o dovada a problemelor cu care se confrunta Romania in materie de gestionare si absorbtie a banilor care ni se pun la dispozitie din abundenta de la Comisia Europeana. Unele proiecte cofinantate din fonduri europene vor continua sa se deruleze si anul viitor, fie din cauza nevoii de prelungiri, fie pentru monitorizarea rezultatelor proiectate.
In suita de opinii pe care le-am prezentat pana acum, am urmarit sa prezint schematic optiunile de finantare care exista pentru Romania, de la micro-credite, pana la business angels, incluzand sectorul creativ, fondurile europene si programele nationale.
Programe nationale si fonduri europene la sfarsit de an
Cu o rata de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 25% (Polonia a avut o rata de absorbtie de 80%), consider ca pentru rezultate mai bune in perioada programatica 2014-2020 ar trebui sa invatam din greselile de pana acum.
Programele cofinantate prin fonduri europene vor acorda prioritate integrarii Strategiei Europa 2020 - crestere inteligenta, durabila si incluziva - la nivel european. Din punct de vedere al sumelor care ne sunt alocate, acestea sunt semnificative, insa succesul va depinde de cum sunt gandite programele de catre autoritati si de cum vor fi gestionati banii de catre institutiile care vor implementa aceste programe.... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 12:15
In articolul trecut am identificat cateva dintre problemele cu care se confrunta IMM-urile din Romania privind finantarea. Am sugerat ca, pe fondul consecintelor directe in piata, cum ar fi reducerea investitiilor straine directe si al reticentei bancilor in acordarea creditelor, problema principala este educatia antreprenoriala insuficienta.
Mai departe, voi vorbi despre notiunea de business angel si rolul pe care aceasta il joaca in ciclul de viata al unei companii, prin prisma propriei experiente, pentru a deslusi conceptul asa cum se prezinta in mediul de afaceri romanesc.
Multi romani nu stiu exact ce face un business angel, desi termenul le este cunoscut, cu exceptia celor care au incercat deja alte surse de finantare sau care au experienta antreprenoriala in strainatate.
Un business angel este un investitor privat care investeste capital in startup-uri. Spre deosebire de o companie de capital de risc, un business angel se implica in stagiile initiale ale unei afaceri, asumandu-si riscuri financiare mai mari. Raza de sume pentru care se implica un business angel variaza intre 25.000 si 250.000 de euro.
In ciclul de viata al unei afaceri, investitia cu ajutorul unui business angel este premergatoare investitiilor financiar mai mari, precum cele oferite de companiile de capital de risc. Insa, pe langa aportul financiar, beneficiile asociate unui business angel, care nu pot fi masurate, includ cunostintele de industrie, valoarea data de reteaua de contacte... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 14:32