Discutiile dintre presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso si presedintele Romaniei, Traian Basescu, se vor concentra asupra relatiilor UE cu Republica Moldova, dar vor viza si chestiuni precum progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) sau aderarea la Schengen, a declarat joi, Mark Gray, purtator de cuvant al CE.
Potrivit sursei citate, Jose Manuel Barroso si Traian Basescu vor avea vineri un pranz de lucru, urmat de declaratii de presa la ora locala 13:30 (14:30 ora Romaniei).
"Discutiile se vor concentra asupra relatiilor cu Moldova, dar vor evalua si progresele realizate de Romania in cadrul MCV", a spus Mark Gray. El a adaugat ca vor fi abordate si alte chestiuni, precum libertatea de circulatie si dosarul Schengen.
Nu in ultimul rand, cei doi lideri vor discuta despre situatia economica si 'despre modul in care fondurile structurale pot ajuta cel mai bine cetatenii romani sa obtina slujbe si sa contribuie la crestere', a mai precizat purtatorul de cuvant al executivului UE.
Seful statului roman a mai efectuat o vizita la Bruxelles luna trecuta, pe 16 ianuarie, insa atunci a avut doar o intrevedere cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, din cauza programului incarcat al sefului executivului comunitar, care efectua atunci o vizita in Spania.
Pe agenda discutiilor dintre Basescu si Van Rompuy s-au aflat cu acel prilej subiecte precum aderarea Romaniei la Schengen, asocierea... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 14:06
Seful statului considera ca afirmatia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul Romaniei in Schengen a fost citita gresit, Traian Basescu mentionand ca urmatoarea discutie pe aceasta tema ar putea avea loc numai in urma unui raport MCV pozitiv.
"Urmatoarea discutie serioasa (privind aderarea Romaniei la Schengen - n.r.), in opinia mea, se poate face in urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus ca Romania nu va intra in Schengen in 2014, ci a spus ca nu va intra in Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred ca este o citire gresita a declaratiei presedintelui Barroso", a spus Basescu, inainte de plecare la Paris, unde participa la cea de-a doua editie a Conferintei privind Ocuparea Tinerilor.
Presedintele a precizat ca o discutie pe aceasta tema in Consiliul JAI a fost aprobata deja de Consiliul European.
"Eu cred ca ar trebui sa citim foarte bine sau sa intelegem foarte bine declaratia presedintelui Barroso. Vreau sa stiti ca, din punctul meu de vedere, am obtinut in Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, sa se ia in discutie subiectul. Deci, aceasta decizie politica a Consiliului European va trebui dusa la indeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul cand va fi luata in discutie subiectul Romania-Bulgaria - acces in Schengen depinde, insa, foarte mult de raportul MCV", a precizat Basescu.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seara, in cadrul... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 13:00
Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen in 2014, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.
"Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen in 2014 (...) sunt prea multe opuneri", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso luni seara, la emisiunea Le Club LCI.
Intr-un interviu acordat in septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de intrare in Schengen si trebuie sa primeasca o sansa de aderare cat mai curand.
"Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen si cred ca va fi corect sa li se acorde o sansa cat mai curand", declara el.
Romania si Bulgaria urmeaza ca, dupa o perioada de tranzitie de sapte ani de la aderarea la Uniunea Europeana (UE), sa adere la Spatiul Schengen, inauntrul caruia sunt eliminate controalele la frontiera intre state membre.
Aderarea celor doua state membre UE la Spatiul Schengen a fost respinsa in septembrie 2011, la solicitarea Finlandei si Olandei, care denuntau coruptia si lipsa unor actiuni concrete impotriva crimei organizate la Bucuresti si, respectiv, Sofia. mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:02
Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a laudat Romania, pentru reducerea deficitului bugetar din 2012 si a spus ca este un adevarat succes, tinand cont de situatia economica actuala.
Barroso a mai spus ca Romania este un exemplu important pentru cum fondurile europene pot sprijini investitiile in transport, energie si infrastructura. El a mai precizat ca ar trebui agreat un instrument prin care sa se combata somajul din randul tinerilor, care este acut in multe tari, inclusiv in Romania.
"Am avut o discutie foarte buna privind fondurile structurale si am constatat ca este nevoie de o imbunatatire a absorbtiei si sa ne pregatim pentru fondurile din perioada urmatoare", a spus presedintele CE.
La randul sau, premierul Victor Ponta a mentionat ca a fost o intalnire fructuoasa pentru viitorul apropiat.
"Cu totii vom face eforturi pentru binele tarii si vreau sa sublinez faptul ca presedintele Barroso si presedintele Schulz au avut un rol important petnru a ajuta sistemul politic din tara noastra", a mentionat Ponta.
Cititi aici declaratia intergrala a Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business24 v-a prezentta principalele momente in format LIVE
Declaratii Jose Manuel Barroso
- Nu pot spune ca am primit vreo comunicare a guvernului britanic privind o amanare a acordarii liberei circulatii pentru muncitorii romani. Regulile trebuie respectate de toate statele europene.
- Nu am oferit solutii, dar am dorit sa... mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 13:18
Bulgaria indeplineste criteriile necesare pentru aderarea la Spatiul Schengen, a declarat vineri, la Sofia, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, relateaza site-ul Novinite.com.
In opinia presedintelui CE, solutionarea problemei aderarii la Schengen trebuie sa fie decisa in favoarea Bulgariei, potrivit site-ului.
Aceasta tara din Balcani are nevoie in continuare de o ameliorare a nivelului absorbtiei fondurilor UE si a luptei impotriva crimei organizate si coruptiei, a declarat Barroso pentru jurnalisti in cadrul unei vizite la Sofia, vineri.
Alegerea membrilor viitorului Consiliu Suprem al Magistraturii si a procurorului-sef vor fi cruciale pentru dezvoltarea tarii, a apreciat presedintele CE, potrivit site-ului.
"De fiecare data cand vin in Bulgaria sunt impresionat de dinamica progresului", a subliniat el, citat de Novinite.com.
Presedintele Comisiei a fost prezent vineri la inaugurarea unei a doua linii de metrou in capitala bulgara. Uniunea Europeana (UE) a finantat jumatate din valoarea proiectului. mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 17:53
Prezent la Bruxelles, premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut o discutie cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu privire la respectarea angajamentului de a primi un raspuns cu privire la aderarea in spatiul Schengen.
"Am discutat despre angajamentul luat ca in septembrie sa avem o data referitoare la aderarea in Schengen, ramane pentru noi o chestiune de ordin esential. Nu legam in optica noastra intrarea Romaniei in Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare. Stim ce avem de facut si dorim ca raportul din vara sa fie eminamente pozitiv.
Exista o preocupare referitoare la modul in care politicile europene pot fi puse sub semnul intrebarii la nivelul parlamentelor si executivelor nationale de expresia politica a xenofobiei, a parohialismului politic, a unor atitudini antieuropene. Si eu, si domnul presedinte Rompuy, consideram ca este nevoie de o dezbatere in interiorul acestui for cu factorii politici de inalta decizie asupra modului in care ne raportam la politica europeana.
Este normal sa fim pozitivi, onesti si interesati ca ideea europeana sa traverseze criza fara ca principiile UE sa aiba de suferit, este nevoie de un transfer cultural catre generatia care nu a cunoscut consecintele celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Europa unita se constuieste pe seama acestei generatii.
Primul ministru l-a invitat la Bucuresti pe Herman Van Rompuy cat mai curand posibil, dupa ce preparativele formale vor fi fost incheiate.
"In conceptia... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 14:35
Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si aderarea la Spatiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.
Oficialul Comisiei Europene a mai adaugat ca, in opinia Comisiei Europene, "ambele tari indeplinesc criteriile necesare aderarii la Spatiul Schengen".
"Legatura intre MCV si aderarea la Schengen trebuie clarificata. MCV si aderarea la Spatiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat", a declarat, miercuri, Mark Gray, purtator de cuvant al CE, precizand ca aceasta pozitie a mai fost exprimata anterior de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
El a adaugat ca "Bulgaria si Romania trebuie tratate cu corectituduine". "Ambele tari indeplinesc criteriile necesare aderarii la Spatiul Schengen", a spus Gray.
Romania trebuie sa se concentreze mai bine pe echilibrarea resurselor intre instante pentru a se asigura aplicarea corecta a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, prezentand rapoarte MCV pentru Romania si Bulgaria. mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 15:14
Raportul Comisiei Europene privitor la absorbtia fondurilor UE arata ca Romania sta mult mai bine decat Bulgaria in acest domeniu, nereusind sa absoarba decat 169 milioane de euro din totalul de trei miliarde de euro, potrivit Sofia News Agency.In plus, Romania deja are acces la fondurile structurale, pentru ca au fost aprobate evaluarile de conformitate.
Romania s-a clasat anul trecut pe locul zece in Uniunea Europeana (UE) dupa alocarile primite de la bugetul comunitar, de 2,666 miliarde euro (2,5% din buget), in timp ce contributia totala a statului roman s-a cifrat la 1,217 miliarde euro, potrivit unui raport prezentat in septembrie de Comisia Europeana.
Raportul privitor la Romania si Bulgaria va fi discutat de comitetul pentru control bugetar din PE la reuniunea din 3 noiembrie 2009.
Raportul privitor la fondurile europene transmis de Comisia Europeana comisiei pentru buget din PE arata ca Bulgaria nu a reusit sa absoarba o proportie mare din fondurile UE la care avea dreptul.
Raportul, care analizeaza absorbtia fondurilor UE im Bulgaria si Romania de la aderarea lor in ianuarie 2007 pana la 31 iulie 2009, a fost trimis de CE catre conmitetul pentru control bugetar al Parlamentului European.
Comitetul pentru control bugetar ceruse acest raport Comisiei Europene.
Raportul este pur tehnic si nu contine concluzii politice. El urmareste absorbtia fondurilor UE in Bulgaria si Romania din programele de preaderare, cele pentru agricultura, Fondurile pentru coeziune... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2009, ora 17:59