Guvernul grec a facut o lista de promisiuni nerealiste poporului sau, pe care nu le va putea indeplini, a avertizat fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Acesta a mentionat ca Executivul condus de Alexis Tsipras este lipsit de experienta, informeaza BBC.
Cererile Greciei au fost "complet inacceptabile pentru alte state membre", a mentionat fostul oficial european.
"Nu e in avantajul nimanui daca elenii ii tot ataca pe cei care vor sa ii ajute", a adaugat Barroso.
Grecia vrea un "compromis cinstit" cu creditorii sai: Nu va asteptati sa capitulam fara conditii (Video)
"Trebuie sa ne amintim ca exista tari mai sarace care imprumuta bani Greciei, asa ca propunerea de a sterge datoria cu buretele nu este viabila pentru partenerii sai", a explicat fostul presedinte al Comisiei Europene.
El a facut un apel catre liderii de la Atena,... citeste mai departe despre "Problema Greciei vine din interior - Care e greseala capitala pe care o face Atena" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 14:24
Aderarea la Uniunea Europeana nu va rezolva toate problemele Croatiei, dar tarile care s-au alaturat UE inaintea sa au progresat pe plan politic, social si in ceea ce priveste reformele, iar acest lucru s-a intamplat si in Croatia de cand aceasta si-a depus candidatura, a afirmat presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso intr-un interviu difuzat sambata seara de reteaua de televiziune publica HTV, preluat de agentia Hina.
Beneficiile aderarii Croatiei la UE sunt mari pentru ca aceasta, chiar daca poate fi considerata o tara relativ mica prin comparatie, va discuta de la egal cu ceilalti si va participa la procesul decizional, a explicat Barroso.
Fondurile structurale reprezinta o forma foarte importanta si concreta de cooperare ce aduce sprijin financiar pentru regiunile Croatiei, pentru agricultura, mediul si sectorul sau de investitii, a adaugat seful executivului european.
Referitor la problema coruptiei, Barroso a remarcat ca au fost inregistrate progrese pe parcursul negocierilor de aderare pentru ca Croatia a trebuit nu numai sa dezvolte un nou cadru legal ferm, dar si sa prezinte rezultate concrete ale luptei impotriva coruptiei. De asemenea, autoritatile croate s-au angajat sa continue acest proces si dupa integrarea in blocul comunitar.
Este demn de mentionat ca coruptia nu este o problema doar in Croatia, ci si alte tari se confrunta cu aceleasi provocari. Am vazut cazuri de coruptie in toate tarile democratice, a declarat presedintele CE,... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 11:49
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat la inceputul sedintei de Guvern, ca va discuta cu Barroso despre situatia fondurilor europene, alocarea fondurilor catre Romania, problema romilor sau intrarea in spatiul Schengen.
Primul ministru a declarat ca cea mai mare problema a Romaniei ramane cea a fondurilor europene.
"Am inchis si inchidem multe din gaurile mostenite de ani de zile, dar asta presupune un efort urias. Cea mai mare problema mostenita din perioada 2009-2011, cand s-au facut auditurile CE este problema fondurilor europene. Pe parcursul acestui an, am schimbat procedurile. Avem uriasa problema cu ceea ce s-a facut in perioada 2009-2011 corectiile se vor atarna greu asupra bugetului. Noi ne-am facut treaba, putem sa deblocam programele", a declarat Ponta.
Premierul a adaugat ca va discuta cu Barroso despre banii pe care trebuie sa ii primeasca Romania de la Uniunea Europeana in urmatorul exercitiu bugetar.
"Este principala tema pe agenda de discutii pe care o am cu Barroso. O sa doresc sa ridic problema mentinerii alocarilor pentru Romania in perioada 2014-2020, cat si in cazul Politicii Agricole Comune si a fondurilor de coeziune", a adaugat Ponta.
Premierul a adaugat ca pe lista celor sapte teme abordate in cadrul intalnirii cu presedinte Comisiei Europene este si un calendar clar pentru accesul Romaniei la spatiul Schengen.
In plus, la inceputul sedintei de Guvern, Ponta a solicitat ministrului Sanatatii sa previzioneze bugetul... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:23
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, vineri, ca premiul Nobel pentru Pace, primit de Uniunea Europeana, este o mare onoare pentru toti europenii.
Barroso a fost al doilea oficial european care a reactionat la atribuirea premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, dupa presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care s-a declarat "emtionat" si "onorat", tot prin intermediul Twitter.
Uniunea Europeana a castigat premiul Nobel pentru Pace
In cadrul ceremoniei de decernare de la Stockholm, presedintele comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a explicat ca "UE a ajutat la transformarea Europei dintr-un continent al razboiului, intr-unul al pacii".
Multi comentatori sunt de parere ca proiectul european, care a permis pacificarea unui continent obisnuit cu razboaiele, a fost, dupa Gandhi, celalalt "mare absent" din familia laureatilor. mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 15:29
Premierul Victor Ponta se intalneste, luni, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu premierul Belgiei, Elio Di Rupo. Pe agenda discutiilor se regasesc subiecte ca politica guvernamentala, fondurile europene, dar si privatizarea Postei Romane.
"In ultimele zile am constat un proces de normalizare a relatiilor intre UE si Romania. Am apreciat pozitia lui Barroso la intalnirea cu Basescu. Obiectivele mele la Bruxelles sunt foarte clare: am de discutat despre partea guvernamentala, fonduri europene si despre urmatorul exercitiu bugetar pentru perioada 2014-2020. Pentru Romania aceasta este cea mai mare provocare. Nu vom mai vorbi despre lovitura de stat data de cei 8,5 milioane de romani", a declarat Ponta, la Targu Jiu, in cadrul unei conferinte de presa.
Vizita premierului Ponta la Bruxelles are loc la trei zile dupa intalnirea presedintelui Traian Basescu cu liderii europeni.
"Presedintele Barroso a intervenit in mod repetat, in ultimele luni, in contextul ingrijorarilor privind statul de dreptul si disputele constitutionale din Romania. Intalnirile vor reprezenta o ocazie de a face un bilant al situatiei, tinand cont de faptul ca Comisia pregateste un raport la sfarsitul acestui an dupa raportul MCV" din iulie, a explicat purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen.
Pe de alta parte, Victor Ponta a declarat, duminica, ca ii va explica din nou presedintelui Comisiei Europene ca in Romania nu... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 10:25
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, apreciaza ca Uniunea Europeana se afla, mai degraba, intr-o criza de incredere si ca o solutie ar fi revizuirea tratatelor.
"Cei care cred ca democratia este doar nationala nu au inteles ca suntem in secolul XXI, in care multe dintre aceste provocari sunt prin definitie transnationale, cum ar fi ceea ce se intampla pe pietele financiare. Acesta este motivul pentru care democratia nationala nu este de ajuns", a afirmat Barroso.
Barroso a mentionat totodata o criza a valorilor. Presedintele CE a reamintit ca UE este intemeiata pe statul de drept iar atunci cand guvernele nu se conformeaza normelor pe care s-au angajat sa le respecte, acest lucru creeaza probleme de incredere.
"Din acest motiv avem nevoie de mai multa armonizare a normelor si respect fata de norme", a subliniat Barroso.
In opinia sa, aceasta inseamna mai multa Europa - un sistem mai integrat de luare a deciziilor. "Dar nu este vorba doar despre mai multa Europa, ci despre o Europa mai buna", a tinut sa sublinieze seful executivului UE. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 14:10
Uniunea Europeana nu va intra in criza si face tot posibilul sa rezolve problemele zonei, a declarat, luni, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, aflat in Australia, la o intalnire a statelor din sudul Pacificului. Acesta a declarat ca UE si moneda unica europeana sunt energice si ca va urma o crestere economica in zona, chiar daca aceasta evolutie va fi modesta, relateaza The Associated Press.
"Nu anticipam o criza in Europa", a declarat Barroso, dupa o intalnire cu primul ministru australian Julia Gillard.
"Ultima previziune realizata de Comisia Europeana arata ca va exista o crestere, una modesta, ce-i drept", a adaugat Barroso.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeana si euro sunt puternice si energice, iar oficialii europeni fac tot ce le sta in putinta, de la rezolvarea problemelor privind bugetele pana la consolidarea guvernelor din zona euro, si de la inasprirea legislatiei fiscale pana la imbunatatire competitivitatii generale.
Neintelegerile privind deficitul bugetar major al Greciei i-a determinat pe inspectorii privind datoriile sa isi suspende evaluarile si sa paraseasca Atena saptamana trecuta, iar ministrul de Finante Evangelos Venizelos a avertizat ca o o recesiune si mai mare in tara sa influenteze negativ eforturile oficialilor de a reduce deficitul bugetar.
Plecarea neasteptata de vineri a oficialilor de la CE, BCE si FMI a marcat o noua ocazie de conflict intre institutiile internationale care cer eforturi reformatoare si mai mari si o... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 09:32
Vinerea trecuta am fost invitat la Bruxelles pentru a participa la o intilnire de lucru cu liderii celor trei institutii europene: dl. Jose Manuel Barosso, presedintele Comisiei Europene, dl. Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului Europei si dl. Jerzy Buzek, presedintele Parlamentului European. Rareori cei trei se aseaza la aceeasi masa, insa tema intilnirii a fost de natura sa justifice o asemenea desfasurare de forte: chestiunea saraciei si a excluziunii sociale, in contextul celei mai dramatice crize economice pe care o traverseaza tarile Uniunii in intreaga istorie a devenirii proiectului european. Intotdeauna pentru a intelege prezentul, cred eu, trebuie sa privesti in spate, in istorie.
La nasterea sa - cind amintirea celui de al Doilea Razboi Mondial era inca proaspata iar umarile conflagratiei evidente - proiectul european s-a bazat pe cel putin trei premise fundamentale.
Prima: dupa o istorie de circa 500 de ani de conflicte militare, in care, pe rind, Spania, Franta si Germania au jucat o carte hegemonica in Europa (Marea Britanie a fost singura mare putere care nu a facut-o, insa a fost constant impotriva oricarui hegemon potential), a devenit limpede ca o cooperare ampla este mai benefica decit conflictul.
A doua: teama de URSS si de forta militara a Tratatului de la Varsovia determina statele "lumii libere" sa stringa rindurile, nu doar sub 'umbrela" NATO, ci si pe palierele politice, economice si culturale.
A treia: cresterea economica a... mai mult
Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 23:54
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a criticat, miercuri, activitatea agentiilor de evaluare financiara, a caror judecata a fost intunecata, in opinia sa, de pesimismul pietelor financiare fata de problema datoriilor Greciei, informeaza Mediafax. Remarcile lui Barosso, cele mai aspre critici de acest tip facute pana acum de seful CE, survin pe fondul frustrarii tot mai mari a liderilor europeni legata de retrogradarea ratingurilor Greciei, aflata in pragul colapsului financiar.
Criticile survin unui avertisment aspru la adresa agentiilor de rating, facut in aceasta saptamana de comisarul pentru servicii financiare Michel Barnier, care majoreaza probabilitatea introducerii unor prevederi mai aspre privind activitatea acestora, fata de cele aprobate deja, care vor intra in vigoare in decembrie.
In calitatea de presedinte al Executivului UE, Barosso are o putere semnificativa in stabilirea regulilor de functionare a agentiilor de rating in Europa.
Ratingul Greciei a fost retrogradat saptamana trecuta cu trei trepte, la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investitii) de catre Standard&Poor's, cu cateva zile inainte de aprobarea acordului UE/FMI de finantare a statului elen cu 110 miliarde de euro, in decurs de trei ani. mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 09:05