Din cauza ca a venit cu cheltuieli si provocari mari, luna octombrie le-a mai temperat optimismul industriasilor din Romania, arata datele unui barometru realizat de Institutul Roman de Sondare a Opiniei Publice (Irsop) si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).
Problemele antreprenorilor din industrie, la inceput de toamna, au tinut, in primul rand, de faptul ca - in ciuda cresterii cheltuielilor de productie - piata nu le-a prea permis sa scumpeasca bunurile si serviciile livrate.
Mai exact, cererea a fost mai mica, iar asta n-a permis decat scumpiri conjuncturale. Mai exact, potrivit datele barometrului realizat de IRSOP si SNSPA:
"Comenzile noi au coborat brusc de la 59 la 56 (de puncte - n.red.) . Cererea ramane volatila. In primele 10 luni ale anului, indexul a fluctuat intre 45 si 63 de puncte, in jurul unei medii multilunare de 55 de puncte.
Costurile de productie au urcat la 72 de puncte, fata de 70 in septembrie, atingand valoarea cea mai mare din ultimele 8 luni. Totodata indexul a depasit cu aproape 13% media istorica de 63 de puncte din ultimii 4 ani.
Preturile incasate de firme pentru produsele lor au ramas constante. Indexul din octombrie a avut fix 60 de puncte ca in septembrie. Deocamdata preturile practicate de firme se mentin pe o traiectorie de crestere usoara. Cresterea apare necesara in conditiile costurilor mari de productie si a necesitatii conservarii profitului si a lichiditatilor. Pe de alta parte, faptul ca... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 16:20
UniCredit Bank a realizat, impreuna cu Exact Cercetare si Consultanta, primul studiu din Romania care isi propune sa faca o radiografie a antreprenoriatului in industriile creative.
"Cu sustinerea potrivita, antreprenoriatul creativ poate deveni un motor de crestere pentru economia romaneasca. Barometrul Mintilor Creative ne arata care sunt problemele pe care le intampina acesti antreprenori, care sunt nevoile lor, dar si faptul ca au o dorinta puternica de crestere.
In pofida faptului ca percep mediul economic ca fiind nefavorabil, 45% dintre ei planuiesc sa isi dezvolte afacerile in urmatoarele 12 luni.
UniCredit Bank, banca mintilor creative, va continua sa ii sustina pe cei care aleg sa isi urmeze calea in acest domeniu, chiar daca de multe ori nu le este usor. Ne-am bucura ca in acest demers sa ni se alature cat mai multi actori din mediul de business, dar si institutional din Romania", a declarat Anca Ungureanu, Director Identitate si Comunicare in cadrul UniCredit Bank.
"Barometrul Mintilor Creative ne arata cum e viata antreprenorilor din industrii creative din Romania in momentul de fata - in ce masura au incredere in economie, ce planuri de extindere au, ce obstacole resimt, de unde obtin finantare, ce instrumente financiare folosesc, cum recruteaza si pe cine. In prezent, dezvoltarea presupune sacrificii pentru majoritatea afacerilor din industrii creative: 3 din 4 companii care realizeaza investitii o pot face numai cu economii substantiale in alte... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 11:05
Antreprenorii sunt din ce in ce mai admirati pentru curajul de a-si asuma riscul de a actiona pe cont propriu, departe de siguranta unui loc de munca stabil, insa foarte putini au curajul de a face pasul spre antreprenoriat.
Mai mult decat oricand, companiile care vor sa creasca pun in centrul activitatii lor clientul si nevoile acestuia. Clientul este definit fie ca acela care plateste pretul produsului/serviciului oferit fie, intr-un sens mai profund, cel care aduce valoarea cea mai mare in companie, si aici nu ne referim la venituri directe.
De exemplu, daca se accepta a doua definitie, pentru un gigant farmaceutic, cei mai importanti clienti nu sunt pacientii care utilizeaza medicamentele sau medicii care prescriu medicamentele, ci proprii cercetatori (conform Robert Simons, The Right Customer - The First Step in Winning a Strategy, Harvard Business Review).
Strategia companiei este de a-i incuraja sa realizeze cercetari si sa le prezinte la conferinte de specialitate. Bineinteles ca scopul final este descoperirea de produse inovative care vor fi ulterior comercializate. De altfel, o companie de acest fel este organizata ca o universitate concentrata pe cercetare, in care cea mai mare parte a fondurilor se duc catre cercetare si dezvoltare si nu spre eforturile de vanzare, de exemplu.
Dupa modelul acesta, avand in vedere ca antreprenorii sunt un motor de crestere economica si o sursa-cheie de locuri de munca, clientul principal, catre care ar merge cele... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 13:51
88% dintre antreprenorii romani considera ca accesul la finantare este dificil sau foarte dificil. In acelasi timp, aproape jumatate dintre antreprenori (48%) spun ca accesul la finantare s-a deteriorat in 2013 comparativ cu anul anterior, iar 27% nu vad niciun progres, conform studiului EY - Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc 2013.
Barometrul anual realizat de EY a ajuns la a doua editie, si masoara perceptiile antreprenorilor din Romania in privinta a cinci factori fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finantare, reglementarea si impozitarea, cultura antreprenoriala, educatia si sprijinul coordonat pentru sustinerea antreprenoriatului.
"Antreprenorii joaca un rol vital in orice economie sanatoasa. De aceea, este foarte important sa masuram perceptiile acestora in privinta celor mai importanti factori care sustin sau nu antreprenoriatul, iar toate partile interesate de dezvoltarea acestuia (autoritatile, antreprenorii insisi, finantatorii, corporatiile) sa le sprijine prioritatile. Din studiul nostru rezulta ca aceste prioritati sunt in primul rand in domeniul fiscal, al accesului la finantare si referitoare la perceptia societatii asupra initiativei personale", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.
Fata de editia de anul trecut, in care sursele de finantare, precum capitalul de risc (venture capital), angel investors si private equity nu erau cunoscute, in acest an aceste instrumente de... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 11:16