Pretul petrolului din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol s-a depreciat luni pana la 14,19 dolari pe baril, respectiv cu 21,9% (3,98 dolari) mai putin fata de ziua anterioara si cea mai redusa valoare din acest mileniu, a anuntat marti OPEC, citat de agentia EFE.
Barilul de petrol folosit drept referinta de OPEC nu s-a mai vandut la un pret atat de scazut de la criza petroliera din 1998/1999, provocata, ca si acum, de un exces de oferta si o scadere a cererii mondiale, desi intr-o masura mai mica decat in prezent.
Comparativ cu valoarea sa maxima din acest an, de 70,87 dolari (pe 6 ianuarie), barilul OPEC a inregistrat o ieftinire de 80%.
Dar, mai mult decat atat, trebuie mentionata prabusirea istorica de 305% experimentata luni de petrolul intermediar Texas (WTI, de referinta pentru America) in contractele futures cu furnizare in mai, care au avut termenul limita marti si au inchis pe teren negativ, la - 37,63 dolari.
Asta inseamna ca vanzatorii platesc in jur de 37,63 dolari/baril, pentru ca cineva sa le ia excesul, in contextul temerilor ca nu vor avea unde sa-l depoziteze.
Mari volume excedentare de petrol ameninta sa depaseasca actuala capacitate de inmagazinare, toate acestea in contextul unei cereri in cadere libera, cauzate de izolarea la domiciliu a milioane de persoane in toata lumea, pentru a frana pandemia de coronavirus.
Istorica reducere stabilita pe 12 aprilie de OPEC, Rusia si alte tari producatoare, de 9,7 milioane barili... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:45
Cotatia barilului de petrolul a scazut luni cu aproximativ 20%, ajungand la cel mai redus nivel din martie 1999, deoarece pandemia de coronavirus (Covid-19) a sporit incertitudinile privind piata globala si a redus cererea pentru combustibili, iar depozitele terestre au ajuns la limita, transmit Xinhua si Reuters.
Zeci de tancuri petroliere umplute cu benzina si combustibil pentru avion sunt ancorate in apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa, neputand sa isi descarce incarcatura deoarece facilitatile terestre de depozitare sunt la capacitate maxima, pe fondul prabusirii cererii ca urmare a crizei coronavirusului.
Conform calculelor Reuters, o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este in prezent stocata in aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate in apropierea coastelor Europei.
La New York, cotatia barilului de titei american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare in luna mai a scazut cu 3,40 dolari, sau 18,6%, pana la 14,87 dolari. La un moment dat, cotatia inregistra un declin de 21%, la 14,47 dolari, cel mai redus nivel din martie 1999.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna iunie a scazut luni cu 0,25 dolari, la 27,83 dolari.
Pe fondul incetinirii cazurilor de COVID-19 in unele state europene, inclusiv Germania, Austria si Cehia, autoritatile iau in considerare retragerea graduala a restrictiilor impuse pentru stoparea raspandirii... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 10:35
Pentru tarile exportatoare de petrol si companiile de profil, cosmarul pare sa nu se mai termine. Revenirea in piata de energie a Iranului ar putea da semnalul unei prabusiri totale a pretului petrolului, considera analistii FMI.
Din ianuarie, odata cu retragerea sanctiunilor economice pentru Iran, piata de petrol ar urma sa fie inundata cu inca 500.000 de barili zilnic, pretul petrolului putand sa coboare la un nivel cuprins intre 5-15 dolari, conform unui raport FMI de saptamana aceasta, relateaza blogul Fuel Fix.
Prognoza soc
Piata a reactionat la socul retragerii sanctiunilor economice internationale pentru Iran inca de la mijlocul acestui an, cand petrolul a inregistrat o prabusire de peste 30%, in prezent tranzactionandu-se in jurul valorii de 35 de dolari/baril.
Expertii FMI cred, totusi, ca riscul nu a fost atenuat in totalitate, Teheranul avand in plan si dezvoltarea a 70 de noi proiecte in campurile sale petroliere.
De asemenea, Iranul are stocata o rezerva de 36 de milioane de barili in tancurile petroliere din porturile sale, ceea ce inseamna o perioada de cosmar pentru piata de energie, cel putin in primele luni ale acestui an.
In raportul de luna aceasta al Agentiei Internationale pentru Energie, expertii au apreciat ca petrolul suplimentar pe care Iranul il poate adauga in piata anul viitor ar putea ridica nivelul global al rezervelor constituite cu aproape 300 milioane de barili.
In prezent, rezervele de petrol constituite pe intreg... mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 14:11
Pretul curent al barilului de petrol este la jumatate din cotatia pe primul trimestru din anul trecut, iar ieftinirea nu se va opri aici. Pragul de jos a fost din nou reevaluat de specialisti pana la o valoare surprinzatoare: 10 dolari.
Pretul petrolului este dictat de cererea pietei, in legatura directa cu performantele economiei globale. Ori, la aceasta ora, SUA au raportat o crestere economica de doar 2,3 procente, la jumatatea prognozelor de anul trecut, China pare ca nu mai poate mentine un ritm crescut de crestere economica, iar Japonia a trecut pe minus, se arata intr-o analiza Bloomberg.
Vanatoare de traficanti de petrol
Piata este supraalimentata cu petrol, dar asta nu doar din cauza infuziei din zacamintele de sist din nordul Americii.
Conform datelor oficiale, intre noiembrie 2013 si noiembrie 2014, productia de petrol din SUA a crescut cu 15%, in timp ce importurile s-au redus cu 4%.
Politica OPEC a debusolat o lume intreaga, in momentul in care organizatia a refuzat sa scada cotele de productie.
O astfel de masura ar fi reechilibrat piata energiei la valori apropiate de normal, dar le-ar fi permis unor membri sa triseze in privinta raportarii cotelor de extractie si sa vanda petrol la negru, la un pret chiar convenabil.
In schimb, Arabia Saudita, beneficiind si de suportul altor state din zona Golfului - Kuweit, Quatar si Emiratele Arabe Unite -, a considerat mult mai eficient sa intretina ritmul crescut de extractie, prabusind in schimb... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 13:30
Zilele petrolului scump par apuse pe vecie, dupa cum sustin printii din Arabia Saudita. Pretul petrolului tocmai a coborat marti sub pragul de 46 de dolari/baril, valoare minima care n-a mai fost atinsa din primavara lui 2009.
Chestionat asupra evolutiei viitoare a petrolului pe piata internationala, unul dintre miliardarii Arabiei Saudite a exclus varianta ca acesta sa revina la cotatiile inregistrate in urma cu un an. Pretul de 100 de dolari/baril pare de-a dreptul o himera pentru Al-Waleed bin Talal, amintesc reporterii CNN Money.
Reteta prabusirii pretului
"Avem supraproductie si ne confruntam cu o lipsa a cererii de petrol. Amandoua sunt ingrediente pentru o prabusire a pietei, iar acest lucru s-a si petrecut", a afirmat printul Al-Waleed intr-un interviu pentru USA Today.
Comentariul acestuia reflecta si pozitia ministrului saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, care declara ca in decembrie pretul de 100 de dolari/baril va fi o amintire. Acest lucru inseamna carburant ieftin pentru soferii din statele care nu aplica suprataxe pe consumul de carburant clasic.
In Statele Unite, o tara in care benzina si motorina au un pret sub media mondiala, carburantul la pompa se vinde la un pret mediu de 2,13 dolari/galon, cu 1,18 dolari mai ieftin decat in ianuarie 2014.
Petrolul a beneficiat de cotatii oscilante intre 2008 si 2014, stationand insa mereu in jurul valorii de 100 de dolari/baril. Din iulie 2014 insa, cotatia petrolului a scazut vertiginos, pe masura... mai mult
Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 14:10
4Pretul barilului de titei Brent a coborat vineri sub pragul de 63 de dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a anuntat pentru anul viitor o scadere a cererii de petrol, transmite Reuters.
Potrivit estimarilor IEA publicate vineri cererea mondiala de petrol va creste cu 900.000 de barili pe zi in 2015, pana la 93,3 milioane barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai putin decat estima IEA in luna noiembrie, si un avans modest fata de cresterea de 700.000 de barili pe zi inregistrata in acest an, informeaza Agerpres.
'Astfel se explica principalele scenarii de pe piata iar stocurile vor fi substantial mai ridicate in primul semestru din 2015', a afirmat analistul Bjarne Schieldrop,de la compania SEB in Oslo.
In jurul orei 12,58 GMT, la Bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de titei Brent cu livrare in luna ianuarie era cotat la 62,90 dolari, cu 78 de centi mai putin comparativ cu valoarea inregistrata joi seara. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la nivelul record scazut de 62,75 dolari.
De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna ianuarie a scazut vineri cu 0,79 dolari, ajungand la 59,16 de dolari. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la 58,80 dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009.
De la un maxim de 115,71 dolari atins la mijlocul lunii iunie, cotatia titeiului Brent a... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 16:36
Pretul barilului de titei a urcat luni la bursa de la New York peste pragul de 100 de dolari, pietele fiind ingrijorate de posibilitatea unei inchiderii prelungite a unui important culoar de navigatie din Texas, dupa ce un accident in care a fost implicata o barja petroliera a provocat o pata de petrol in Golful Mexic, transmite AFP.
In jurul orei 13,25 GMT, cotatia barilului "light sweet crude" (WTI) cu livrare in luna mai a crescut cu 66 de centi, pana la 100,12 dolari, pe bursa New York Mercantile Exchange (Nymex). La bursa ICE Futures Europe, barilul de titei Brent s-a apreciat cu 46 de centi, pana la valoarea de 107,38 de dolari.
Houston Ship Channel, un important culoar de navigatie spre portul Houston din Texas (sudul SUA), a fost inchis in urma unei coliziuni care a avut loc sambata intre o barja care transporta un milion de galoane (3,78 milioane litri) de titei si o nava. Acest incident a provocat scurgerea unei cantitati de aproximativ 168.000 de galoane (635.000 de litri) de titei in golful Mexic, pe care echipele de curatenie incearca in continuare sa o recupereze.
"Speram ca Houston Ship Channel sa fie redeschis la inceputul saptamanii, insa se pare ca situatia nu se va rezolva atat de rapid pe cat ne asteptam", a explicat Car Larry analist la Oil Outlooks and Opinions. "Aceasta va conduce la intarzierea navelor care incearca sa ajunga in SUA, iar rafinariile vor inregistra probleme in aprovizionarea cu petrol brut", a adaugat analistul.
De... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 17:31
Scaderea pretului petrolului la nivelul de 60 de dolari pe un baril va antrena caderea regimului Putin, spune unul dintre participantii la Forumul Economic Mondial din statiunea Davos.
"Nu e nevoie decat de un pret de 60 de dolari al barilului de petrol si Putin cade intr-un singur an. Ati fi surprinsi cat de fragil este regimul lui", a declarat William Browder, reprezentant al firmei Hermitage Capital Management, pentru The Telegraph.
Pretul de care are nevoie bugetul Rusiei pentru a face fata cheltuielilor este de 117 dolari pe baril. O posibila cadere a pretului ar forta guvernul sa apeleze la fondurile de rezerva, dar asta ar insemna fuga capitalurilor.
Managerul, care se descrie pe sine insusi drept "inamicul numarul 1 al lui Putin", spune ca rezervele de 449 de miliarde de dolari ale Rusiei nu ar rezista prea mult. "Am vazut asta in 2008, cand totul s-a prabusit in cateva luni, desi Rusia avea cele mai mari rezerve mondiale. Nu trebuia sa se intample dar s-a intamplat", ...citeste mai departe despre "Participant la Forumul de la Davos: Putin cade intr-un an, daca petrolul scade la 60 de dolari barilul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 11:10
Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, si-a continuat marti scaderea abrupta, coborand sub pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima data din luna iulie a anului trecut, din cauza temerilor privind incetinirea cresterii economice mondiale, care afecteaza cererea, transmite Bloomberg.
Pretul petrolului Brent cu livrare in iunie a coborat pe bursa de marfuri de la Londra cu pana la 2,6%, la un minim de 98 de dolari pe baril. Ulterior, barilul a revenit la 99,5 dolari.
Petrolul s-a depreciat cu 10% de la inceputul acestui an, dupa patru ani consecutivi de crestere.
Cotatia titeiului WTI cu livrare in mai, de referinta in SUA, a scazut totodata cu 3%, la 86,06 dolari pe baril, in sesiunea de tranzactii electronice pe bursa de la New York. Pe piata americana, barilul se depreciaza de patru sedinte consecutive, cea mai indelungata corectie din acest an. Volumul tranzactiilor futures depaseste de trei ori media ultimelor 100 de zile.
Volumul tranzactiilor cu petrol cu livrare ulterioara pe bursa de la Londra este de cinci ori mai ridicat fata de media ultimelor 100 de zile.
Declinul este alimentat de semnalele negative privind economia mondiala. Analistii anticipeaza ca indicele ZEW privind increderea in economia germana va scadea la minimul ultimelor trei luni. Totodata, in SUA, se estimeaza ca stocurile de petrol au crescut saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din iulie 1990, situatie care alimenteaza temerile privind scaderea cererii.... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 12:31