Un seif gigantic, amplasat sub autostrada M25, care inconjoara Londra, a fost vandut de banca Barclays pentru o suma nedivulgata catre o banca din China.
ICBC Standard, noul proprietar al camerei de valori din apropierea Londrei, ar putea depozita in acesta lingouri de aur in valoare de 80 de miliarde de dolari, anunta The Guardian.
Securitate maxima
Nu sunt prea multe detalii publice despre imensul seif vandut de Barclays chinezilor, dar se stie ca acesta este considerat a fi unul dintre cele mai mari din Europa.
Rapoartele de securitate anterioare arata ca aceasta camera de valori este prevazuta cu o usa metalica pe care nici un aruncator de grenade nu o poate sparge, un acoperis electrificat si un blindaj interior care anuleaza din start orice tentativa de a realiza un tunel pana in interiorul tainitei.
Barclays a folosit seiful pentru a depozita aici o cantitate impresionanta de lingouri de argint, aur, platina si paladiu.
Banca a construit seiful gigant in 2012, iar sistemul de securitate este foarte performant.
"Cititoarele de amprente pot detecta circulatia sangelui, astfel ca ideea de a reteza degetele cuiva pentru a sparge seiful nu va functiona.
Parapetii catre inconjoara cladirea pot rezista si ei la impactul cu o camioneta condusa cu peste 90 de kilometri la ora", au relatat atunci reporterii Times despre masurile de securitate.
In luna ianuarie, banca ICBC Standard din China a incercat sa preia un alt seif comercial din Londra aflat... mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 13:30
Banca britanica Barclays va disponibiliza 19.000 de angajati pana in 2016, dintre care 14.000 inca din acest an, si va separa de grup activele diviziei de investment banking si operatiunile neprofitabile de retail banking din Europa, in cadrul unui plan amplu de restructurare.
Odata motorul de profit al Barclays, divizia de investment banking a fost afectata de prabusirea veniturilor din trading, o serie de demisii la nivel inalt si o disputa cu actionarii privind bonusurile, potrivit Reuters. Barclays are aproximativ 140.000 de angajati la nivel mondial. Divizia de investment banking va pierde 7.000 din angajati pana in 2016, 2.000 urmand sa plece inca din acest an.
De asemenea, Barclays s-a aflat in centrul scandalului privind manipularea dobanzilor la nivel global, care s-a soldat cu amenzi de sute de milioane de dolari in Statele Unite si Marea Britanie. Fostul CEO al bancii, Bob Diamond, a fost demis in urma scandalului si inlocuit, in august 2012, cu Anthony Jenkins, actualul director general.
Jenkins a prezentat un plan de restructurare a bancii, pe care s-a vazut nevoit sa il accelereze in urma problemelor aparute la divizia de investment banking. Potrivit noii strategii, Barclays va renunta la 7.000 dintre angajatii diviziei si va transfera active de 90 miliarde euro intr-un fond de lichidare a activelor problematice.
Astfel, divizia de investment banking va controla numai 30% din activele Barclays, de la 50% in prezent, grupul punand accentul pe... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 16:58
Banca britanica Barclays, cu active de 1.400 miliarde lire sterline, va inchide un sfert din cele 1.600 de sucursale din Marea Britanie si va concedia sute de angajati de la divizia de investitii, pentru a reduce costurile in contextul aparitiei unor reglementari mai dure si progresului tehnologiei.
O parte dintre sucursalele inchise vor fi inlocuite cu birouri mai restranse amplasate in interiorul unor centre comerciale.
Analistii sustin ca inchiderea sucursalelor ar putea reprezenta si o reactie a bancilor la progresul tehnologiei, vazut ca o sansa de a imbunatati calitatea serviciilor reducand in acelasi timp cheltuielile, potrivit Financial Times.
"Avem de-a face cu o transformare fundamentala, care apare odata la 100 de ani, a industriei bancare. Cred ca la asta asistam", a declarat pentru Financial Times o sursa apropiata situatiei.
Alte banci britanice ar putea urma exemplul Barclays prin inchiderea sucursalelor si incurajarea consumatorilor sa utilizeze, spre exemplu, aplicatii pe smartphone, potrivit analistilor.
Banca a mai anuntat anul trecut 3.700 de concedieri.
Directorul general al Barclays, Antony Jenkins, va prezenta in scurt timp si noi tinte pe cinci ani pentru companie, fiind vizata atat profitabilitatea, cat si imbunatatirea rezervelor de capital.
Pe langa inchiderea sucursalelor si concedierea bancherilor de la divizia de investitii, Barclays vrea sa reduca si cheltuielile cu deplasarile, care vor fi limitate la intalniri "esentiale". mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 16:55
Barclays a primit o amenda uriasa din partea autoritatii americane care supervizeaza piata financiara dupa ce au fost descoperite disfunctii ale sistemului de arhivare a datelor.
Inregistrari ale unor tranzactii, ordine, confirmari de tranzactii, inregistrari de conturi, mailuri si mesaje lipsesc in perioada 2002-2012, a descoperit Autoritarea pentru Reglementarea Industriei Financiare a SUAFINRA, potrivit BBC.
Banca nu s-a straduit sa impiedice defectiunile sau distrugerea datelor, spune FINRA. Barclays nu a ...citeste mai departe despre "Amenda uriasa pentru Banca Barclays" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 19:17
Autoritatile federale americane din domeniul energiei au dispus o amenda record de 435 milioane de dolari impotiva bancii britanice Barclays, acuzand grupul financiar ca a manipulat preturile la electricitate in California si alte piete din vestul Statelor Unite.
Comisia Federala de Reglementare in domeniul Energiei a anuntat ca Barclays si patru dintre traderii bancii au manipulat indicii de pret pentru a obtine castiguri mai mari din contracte financiare de tip sap, potrivit Wall Street Journal.
Agentia federala poarta o campanie de verificare a activitatii bancilor pe piata energiei, deviind de la operatiunile traditionale de supraveghere a companiilor de utilitati si productie de energie.
Comisia a mai sanctionat in acest an o subsidara a bancii germane Deutsche Bank cu o amenda de 1,7 milioane de dolari pentru manipularea preturilor electricitatii in California.
California este cel mai mare stat american, cu o populatie de aproape 40 de milioane de locuitori.
Acuzatiile impotiva Barclays au fost facute publice in toamna anului trecut si au fost respinse de banca.
"Avand in vedere gravitatea neregulilor si lipsa oricarui efort din partea Barclays si a traderilor de a remedia situatia, am dispus penalitati de 435 milioane de dolari impotriva Barclays. Am constatat ca actiunile lor demonstreaza eforturi hotarate, coordonate si intentioate de a desfasura o schema de manipulare", se arata intr-un comunicat publicat marti de agentia de reglementare in... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 11:46
Agentia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat miercuri trei mari banci europene, Barclays Plc, Deutsche Bank AG si Credit Suisse Group AG, citand ingrijorarile cu privire la marimea portofoliilor din domeniul investment banking precum si impactul noilor reglementari.
Standard & Poor's a retrogradat toate cele trei banci pana la 'A' de la 'A plus' , perspectiva asociata fiind una stabila. In plus, in cazul bancii elvetiene UBS, agentia de evaluare a confirmat ratingul 'A/A-1' cu perspectiva stabila, transmite Bloomberg.
Intr-un comunicat de presa, S&P a precizat ca actiunea se datoreaza "riscurile crescute cu care se confrunta marile banci europene active pe piata de investment banking in conditiile in care organismele de reglementare si conditiile incerte de pe piata continua sa faca mai dificila activitatea in industrie".
Cele patru banci europene sunt printre cele mai expuse la o serie de propuneri care ar reduce veniturile din operatiunile de trading si investment banking. In plus, bancile trebuie sa stranga fonduri pentru a indeplini noile norme de capital, intr-un moment in care volatilitatea provocata de mediul economic dificil ar putea afecta castigurile.
"Consideram ca detinatorii de obligatiuni ai acestor banci se confrunta cu riscuri crescute, ca urmare a inaspririi reglementarilor in industria bancara, pietele globale fragile, economiile europene stagnante si crestere riscurilor juridice care apar ca urmare a crizei financiare", se arata in... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 11:20
Banca britanica Barclays va incepe din toamna sa vanda altor companii informatii privind obiceiurile referitoare la cheltuieli a 13 milioane de clienti, insa acestea vor fi agregate pentru a indica evolutii ale pietei, iar persoanele nu vor putea fi identificate pe baza lor.
Barclays a admis, de asemenea, ca ar putea transmite astfel de informatii autoritatilor si membrilor parlamentului, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Institutia de credit a transmis clientilor scrisori in care mentioneaza detaliile pe care le detine si le foloseste.
Acestea pot include "imagini ale clientului sau inregistrari vocale ale acestuia", precum si comentarii facute in relatia cu banca pe retele de socializare precum Facebook si Twitter.
Barclays a afirmat ca ar putea strange "informatii privind locatia folosind orice detalii despre dispozitive mobile furnizate de client", sugerand ca va putea cunoaste locul in care se afla un client oriunde in lume si in orice moment.
Banca a asigurat clientii ca toate informatiile transmise altor companii vor fi agregate pentru a arata evolutia pietei, iar persoanele nu vor putea fi identificate.
Un purtator de cuvant a declarat ca nu se intampla "nimic sinistru". mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 17:04
Fiscul german investigheaza grupul britanic Barclays pentru folosirea unor brese legislative care au ajutat banca sa evite plata de taxe in valoare de mai multe miliarde de euro.
Autoritatile au obtinut documente interne ale bancii din perioada 2007-2010 care arata cum Barclays a folosit mai multe brese legislative legate de tranzactiile de vanzare in lipsa, potrivit publicatiei germane Sueddeutsche Zeitung, citate de Euronews.
Tranzactiile de acest tip au fost derulate timp de zece ani pana in 2012, cu un cost anual pentru stat de 280 de milioane de euro, a scris Sueddeutsche, citand documente de la Ministerul de Finante german.
Fiscul investigheaza acum daca folosirea breselor legislative pentru a evita plata taxelor este echivalenta cu evaziunea.
Alte banci sunt de asemenea investigate pentru utilizarea acestei practici, interzise de Germania in 2012. mai mult
Luni, 24 Iunie 2013, ora 12:59
Seful Barclays, Antony Jenkins, cauta modalitati prin care sa reduca inca 40.000 de angajati din personalul bancii, ce reprezinta o treime din totalul care se ridica acum la 140.000 de persoane.
Concedierile masive fac parte din strategia bancii de a reduce masiv costurile, Jenkins considerand ca acesta va fi singurul avantaj competitiv al Barclays.
Directorul bancii ar fi afirmat "ca singura intrebare este: Cum poti face banca sa functioneze cu 100.000 de angajati in loc de 140.000?" cu ocazia unei intalniri cu actionarii, potrivit unei surse Financial Times, citate de Mediafax.
Informatia privind planurile sefului bancii va alimenta speculatii ca Barclays pregateste noi concedieri - posibil angajati bine platiti de la divizia de investment banking.
Persoane familiarizate cu modul de gandire al directorului bancii au afirmat, insa, ca referirile la redicerile de posturi nu reprezinta o tinta, ci mai degraba o aspiratie pentru urmatorii 10 ani.
Retragerea Barclays de pe unele piete la nivel mondial, mai ales in Europa, va conduce oricum la reducerea cu mai multe mii a totalului de posturi.
Jenkins a fost numit sef la Barclays in vara anului tercut, in urma plecarii lui Bob Diamnond, dupa ce banca a fost nevoita sa plateasca sute de milioane de dolari pentru incheieea unei anchete in care era acuzata de manipularea indicelui Libor al pietei interbancare. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 11:35