Peste un sfert dintre romani (26%) sustine ca principala bariera pentru care evita platile online sau nu utilizeaza online/mobile banking in tranzactiile bancare o reprezinta teama de furtul datelor personale, releva datele unui studiu de specialitate, publicat marti.
Conform cercetarii Reveal Marketing Research, pe langa teama de furtul datelor personale, pentru romani, cash-ul ofera sentimentul de control datorita contactului direct cu banii (11%), astfel incat acestia prefera sa utilizeze plata cu numerar, in detrimentul platii online sau prin aplicatii mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat in cea mai mare masura aceasta bariera in ceea ce priveste platile pe Internet (29%), fiind urmati de familiile traditionale (27%).
De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc in mediul rural au mentionat obisnuinta sau rutina de a merge la banca sau de a simti fizic banii cash.
In schimb, 18% dintre respondenti sustin ca nu au bariere in a efectua plati online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzactii bancare, iar atat in mediul urban, cat si in mediul rural se pastreaza aceleasi proportii in raspunsuri.
Datele analizate de catre specialistii arata ca 1% dintre respondenti spun ca au dificultati in folosirea cardului si li se pare complicat sa il foloseasca.
In acelasi timp, familiile traditionale care nu utilizeaza metodele de plata online au mentionat intr-o proportie mai mare obisnuinta de a merge la banca sau de a simti fizic... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:17
Pandemia a schimbat aproape cu totul strategiile bancilor de a face afaceri cu clientii persoane fizice. Astfel, BCR a implementat un nou sistem, prin care, daca vrei sa ajungi in fata unui lucrator de-al bancii, va trebui, mai intai, sa iti faci o programare telefonica sau prin e-mail.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa lucrezi cu banca fara sa iti bati prea mult capul.
"Odata cu implementarea noului sistem de programari, timpul de asteptare s-a redus la aproape 0 pentru clienti. Am inregistrat 33.000 de apeluri in primele doua zile. In prima zi, 60% din programari s-au facut de acasa, iar restul in fata unitatii. Procentul a crescut la 70% a doua zi. Ne asteptam ca, in doua saptamani, clientii sa se obisnuiasca cu aceasta procedura.
Ceea ce ne bucura este ca aproximativ 35%-40% dintre apelurile primite au fost rezolvate pe loc de consilierii dedicati, fara sa mai fie nevoie de o vizita in sucursala", au spus reprezentantii BCR.
Proiectul de programari a fost pornit, in regim pilot, in urma cu doua luni, in 12 unitati BCR din toata tara. In urma feedback-ului pozitiv din partea clientilor, a urmat implementarea in intreaga retea. Au fost introduse peste 600 de numere de telefon in retea, pentru a-i ajuta pe clienti sa se programeze, iar Contact Center-ul a ramas ca platforma de suport.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Sfaturi care te salveaza de un posibil transfer fraudulos de bani
Cum faci... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 08:30
O noua metoda online de procesare a platilor, cu comisioane mai mici, care nu implica utilizarea cardului bancar, va fi disponibila incepand cu luna aprilie in Romania.
Serviciul de Initiere Plati pentru magazinele online este implementat de cea mai completa platforma fintech de plati si transferuri pentru companii din Romania, Paysera.
Momentul lansarii serviciului coincide cu cresterea platilor online pana la 60% din totalul platilor procesate de magazinele online romanesti, ca urmare a crizei legate de raspandirea Covid-19, in detrimentul platilor ramburs care, in februarie, reprezentau peste 70%.
"Ne asumam o munca de pionierat in ceea ce priveste educarea publicului privind Serviciul de Initiere Plati, pentru ca suntem primul fintech ce lanseaza acest serviciu in Romania. Beneficiile pentru magazinele online, cat si pentru clientii acestora, sunt comparabile cu momentul lansarii cardurilor in Romania. In zona statelor baltice, aceasta metoda de plata are o pondere mai mare de 50% din totalul platilor online, iar platile cu cardul de 20%", a declarat Daniel Turbatu, Country Manager Paysera Romania.
Serviciul este reglementat de Directiva Europeana PSD2 (OPEN BANKING) si presupune generarea, in momentul achitarii cosului de cumparaturi pe pagina de internet a magazinului online, a unui link care face trimitere catre Internet Banking-ul utilizatorului, urmand ca plata sa se realizeze si in absenta unui card bancar.
In luna aprilie, serviciul va fi... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 11:54
CEC Bank ofera clientilor acces direct la situatia taxelor, impozitelor si a amenzilor datorate catre autoritati direct din aplicatia Mobile Banking, prin interogarea si integrarea cu Ghiseul.ro. Banca permite si achitarea imediata a acestora, fara comisioane.
"CEC Bank a demarat inca de anul trecut mai multe initiative de digitalizare - precum lansarea platilor de pe mobil, deschiderea online a conturilor - si avem convingerea ca internetul de pe mobil este unul din canale care ne vor permite sa atragem noi clienti si sa contribuim astfel la cresterea incluziunii financiare in Romania.
In 2019, numarul de utilizatori ai CEC Mobile Banking a crescut cu 95% si credem ca acesta este canalul cu cel mai ridicat potential de crestere", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte - director general al CEC Bank.
La nivelul anului trecut, circa 60% din volumele de tranzactii ale clientilor CEC Bank au fost initiate prin canalele alternative - Internet Banking si Mobile Banking.
Clientii CEC Bank aveau inca de anul trecut posibilitatea de a plati online taxele, impozitele sau amenzile, prin aplicatia Mobile Banking, prin selectarea si completarea detaliilor de plata (tipul de impozit, institutia beneficiara, suma datorata).
Dupa integrarea cu ghiseul.ro, taxele si impozitele locale - precum cele pentru terenuri si cladiri, cele auto, dar si amenzile se pot plati cu un simplu click, sumele datorate la nivel individual fiind afisate direct, sub forma de lista.
Nu se percep... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 16:53
Libra Internet Bank a lansat o platforma de creditare inovatoare, usor si rapid de integrat de catre orice posesor de magazin online si care ofera clientilor posibilitatea sa obtina un credit online, in numai cateva ore.
Noua platforma de creditare a Libra Internet Bank ofera multiple avantaje atat pentru posesorii de magazine online, cat si pentru clientii acestora.
Clientii magazinelor online au posibilitatea de a-si achita cumparaturile printr-un credit care se obtine rapid, online si direct din site.
Formalitatile se realizeaza cu ajutorul chatbot-ului Libra Internet Bank, iar informatii suplimentare se pot obtine prin serviciul de video banking.
Creditele pot avea o valoare de cel mult 20.000 de lei, pe maximum 60 de luni, fara avans. Oferta este disponibila atat pentru clientii bancii, cat si pentru clienti noi.
Pe langa cresterea vanzarilor, avantajele pentru posesorii de magazine online sunt ca platforma de creditare Libra Internet Bank se integreaza simplu si rapid in majoritatea platformelor de e-commerce si ca primesc servicii dedicate de customer service de inalta performanta, pentru functionarea optima a platformei.
Ce spun reprezentantii SamsungPlaza.ro, unul dintre primii parteneri care au integrat platforma de creditare online a Libra Internet Bank:
"Din dorinta de a oferi clientilor nostri solutii de plata diversificate, simple, rapide, dar mai ales sigure pentru magazine si platforma noastra online, am optat fara ezitare pentru Libra... mai mult
Vineri, 23 Martie 2018, ora 11:04
Scena tehnologiei financiare (fintech) din Romania este inca in faza incipienta, dar are premise bune de dezvoltare, in principal datorita generatiei tinere care este familiarizata si deschisa spre fintech, fiind doar o chestiune de timp inainte ca ea sa devina o norma, se arata intr-o analiza a Saxo Bank, remisa marti.
Tehnologia din industria financiara produce o revolutie incontestabila si vine cu provocari reale, dar si cu mari oportunitati pentru cei care o imbratiseaza.
Proliferarea noilor tehnologii, atat in domeniul hardware, cat si in dezvoltarea experientei clientilor, schimba pentru totdeauna modul in care se ofera serviciile financiare.
"Inovatiile bazate pe tehnologie fac posibile noi modele de afaceri cu focus pe client, ceea ce va permite bancilor de nivel mediu sa ramana agile si sa raspunda rapid la o perioada de schimbari. Acest lucru le va oferi nu doar sansa sa supravietuiasca, ci chiar sa prospere. Aprecierea acestei oportunitati, insa, necesita o schimbare radicala a modelelor bancare si a mentalitatilor, ceea ce pare sa se intample incet incet si in Romania. Scena tehnologiei financiare din Romania este inca in faza incipienta", apreciaza Laurentiu Nedelcu, manager regiunea Europei Centrale si de Est, Saxo Bank.
In Polonia, de exemplu, banking-ul online este deja in crestere si poate ca nu este o coincidenta faptul ca prima banca online lansata in Romania este poloneza. Republica Ceha, Ungaria si Slovacia furnizeaza deja astfel de... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 15:28
Daca vrei sa te revolti impotriva marilor banci, nu trebuie decat sa stai linistit pe canapea si sa realizezi tranzactii de pe telefonul mobil.
Cum ar putea zgudui acest lucru sistemul bancar? Din moment ce aproape orice operatiune poate fi facuta fara a merge la o sucursala, de ce ai mai ramane fidel vreunei banci? Iar cum majoritatea oamenilor isi aleg banca in functie de cat de extinsa este reteaua acesteia, marile institutii ar putea pierde teren in fata celor mici.
Avansul tehnologic al smartphone-urilor, device-uri care iti permit acum si scanarea de cecuri si facturi, sparge una dintre ultimele bariere in calea schimbarii bancilor.
Pe masura ce acesta practica prolifereaza, micile institutii vor da iama in visteriile marilor banci.
Ideea de a renunta la a fi clientul unei mari banci pentru a trece la o institutie mai mica a ajuns sa aiba o zi proprie de "nastere": 5 noiembrie este "Ziua Transferului Bancar".
Parintele acestei zile este proprietarul unei galerii de arta din Los Angeles, Kristen Christian, care a incurajat oamenii sa-si retraga banii din marile banci, ca forma de protest impotriva politicilor acestor. mai mult
Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 14:50
Web-ul este un taram al informatiilor si al legaturilor virtuale. Se poate intampla ca milioane de oameni sa se adune sub umbrela unei retele de socializare, pentru a face schimb de idei, poze sau comentarii. In unele cazuri, insa, Internetul poate fi un adevarat "teren minat". Atunci cand in joc sunt banii utilizatorilor, "securitatea" este cuvantul de ordine. Iata ce te sfatuiesc expertii atunci cand faci banking online:Schimba-ti parola
Poate ca ti s-a spus de multe ori sa-ti schimbi parola la anumite intervale de timp si sa ai grija ce combinatie de cuvinte alegi.
Imperva, o companie specializata in securitatea datelor online a efectuat o analiza cu privire la 32 de milioane de parole si a ajuns la concluzia ca exista anumite cuvinte preferate de internauti. Iata care sunt cele mai folosite parole: 123456, Password, Princess si Abc123
Atunci cand iti alegi o parola pentru contul de banking online, asigura-te ca nu este aceeasi folosita pe contul de Facebook, spre exemplu.
Astfel, daca cineva iti va sparge vreodata contul de pe reteaua de socializare nu va avea acces si pe contul de e-banking.
Vezi cum sa iti alegi parola
Nu accesa contul bancar de pe retelele publice
Daca vrei sa iti pastrezi contul bancar in siguranta, expertii iti recomanda sa folosesti o retea securizata.
Fereste-te sa-ti verifici soldul bancar prin retelele publice, fiindca poti da oricand peste un hacker care sa caute victime.
"De obicei, oamenii nu verifica cat de sigura este o retea,... mai mult
Duminica, 03 Aprilie 2011, ora 23:42
UniCredit Tiriac Bank a inregistrat in 2009 cea mai mare valoare a tranzactiilor prin online banking din Romania, de 142 miliarde lei (33,5 miliarde euro), reprezentand peste o treime din volumul rulat la nivelul pietei prin acest canal, potrivit unui comunicat transmis vineri de banca, informeaza NewsIn."Volumul tranzactiilor realizate prin intermediul serviciului de Online Banking al UniCredit Tiriac Bank in 2009 reprezinta aproape 30% din valoarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei", potrivit bancii.
Volumul tranzactiilor totale realizate prin Online Banking la UniCredit Tiriac a crescut cu 16%, calculat la valoarea in lei, respectiv cu 1% la valoarea in euro, comparativ cu 2008.
"Cresterea cea mai puternica a fost inregistrata pe segmentul tranzactiilor in euro, respectiv cu 66% fata de 2008", precizeaza UniCredit Tiriac Bank.
Numarul clientilor persoane juridice a crescut in 2009 cu 54% fata de 2008, pana la 34.539 utilizatori.
UniCredit Tiriac avea in total aproximativ 81.400 utilizatori de Online Banking la finalul lui 2009, cu 61% mai multi decat in 2008.
UniCredit Tiriac Bank, controlata de grupul bancar italian UniCredit, are circa 515.000 de clienti activi si o retea de 241 de sucursale. mai mult
Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 16:01