Serviciul Roman de Informatii (SRI) informeaza, marti, ca in luna aprilie a fost identificata o campanie de atacuri cibernetice a unei grupari de criminalitate cibernetica care utilizeaza troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot), iar acest troian vizeaza preponderent clientii organizatiilor din domeniul financiar-bancar din SUA, Romania, Canada si Grecia.
Conform SRI, intr-o masura mai redusa, Qbot a vizat si clienti ai organizatiilor din domeniul tehnologic, comercial si al telecomunicatiilor.
In Romania, campania a vizat clientii unor platforme care utilizeaza servicii de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) si nu prin aplicatii dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat sa sustraga credentiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare si serviciilor de e-mail si date financiare.
Aceste mesaje pot avea fie un link in continut, fie un atasament.
Atasamentul este un fisier de tip zip, care contine un document MS Word ce ruleaza un macro prin care se descarca troianul si se realizeaza infectarea dispozitivului. Odata instalat, Qbot verifica existenta unui antivirus, isi asigura persistenta in sistem si utilizeaza certificate de securitate valide pentru a evita detectia.
Ulterior, troianul extrage credentiale de acces si date financiare de pe dispozitivul infectat.
De asemenea, Qbot are capabilitati prin care pot fi infectate si alte dispozitive... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:15
Serviciul Roman de Informatii (SRI) avertizeaza ca exista un atac informatic care instaleaza un virus in contextul accesarii informatiilor despre coronavirus. Virusul preia accesul la aplicatiile de Internet banking si circula sub forma unor mesaje de tipul "Detalii secrete despre COVID-19".
"In contextul asociat pandemiei de SARS-CoV-2 a fost identificata o campanie de distribuire de malware care vizeaza furtul de credentiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor", se arata intr-un comunicat al Serviciului Roman de Informatii.
SRI mai arata ca mesajul este redactat in limba romana, iar utilizatorii sunt invitati sa acceseze un link cu "detalii secrete" despre coronavirus.
"Din punct de vedere tehnic, actiunea ilicita are la baza distribuirea unui mesaj tip text care contine o versiune noua a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat in limba romana si invita utilizatorii sa acceseze un link pentru descarcarea de informatii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizata in continutul mesajului este 'Detalii secrete! (COVID-19)'.
Link-ul initiaza descarcarea unui fisier denumit File.apk care infecteaza cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse intre 4.0 si 10. Functionalitatile Cerberus Android Banker impiedica atat detectarea acestuia de catre serviciul Play Protect specific Android, cat si dezinstalarea ulterioara a aplicatiei de catre utilizator", transmite institutia.... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 10:28
CEC Bank ofera clientilor acces direct la situatia taxelor, impozitelor si a amenzilor datorate catre autoritati direct din aplicatia Mobile Banking, prin interogarea si integrarea cu Ghiseul.ro. Banca permite si achitarea imediata a acestora, fara comisioane.
"CEC Bank a demarat inca de anul trecut mai multe initiative de digitalizare - precum lansarea platilor de pe mobil, deschiderea online a conturilor - si avem convingerea ca internetul de pe mobil este unul din canale care ne vor permite sa atragem noi clienti si sa contribuim astfel la cresterea incluziunii financiare in Romania.
In 2019, numarul de utilizatori ai CEC Mobile Banking a crescut cu 95% si credem ca acesta este canalul cu cel mai ridicat potential de crestere", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte - director general al CEC Bank.
La nivelul anului trecut, circa 60% din volumele de tranzactii ale clientilor CEC Bank au fost initiate prin canalele alternative - Internet Banking si Mobile Banking.
Clientii CEC Bank aveau inca de anul trecut posibilitatea de a plati online taxele, impozitele sau amenzile, prin aplicatia Mobile Banking, prin selectarea si completarea detaliilor de plata (tipul de impozit, institutia beneficiara, suma datorata).
Dupa integrarea cu ghiseul.ro, taxele si impozitele locale - precum cele pentru terenuri si cladiri, cele auto, dar si amenzile se pot plati cu un simplu click, sumele datorate la nivel individual fiind afisate direct, sub forma de lista.
Nu se percep... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 16:53
Aproximativ 30 de milioane de euro au fost atrasi, in ultimele doua saptamani, de catre Erste Private Banking (EPB), castigatoarea titlului de "Best Private Bank" in Europa Centrala si de Est, in 2017.
Activele gestionate de Erste Private Banking au depasit, in prezent, pragul de 1 miliard de euro, nivel care consolideaza acest serviciu, oferit in Romania de BCR, ca unul dintre liderii segmentului de Private Banking.
"Ne bucura faptul ca suntem prima alegere a clientilor din Romania in momentul in care se gandesc la stabilitatea si responsabilitatea unui partener de private banking. Dinamica activelor din ultimii ani ne-a dovedit ca strategia dezvoltata la nivel local poate fi imbinata cu expertiza celui mai bun serviciu de Private Banking din Europa Centrala si de Est", a declarat Dana Demetrian, vicepresedinte Retail & Private Banking BCR, intr-un comunicat de presa.
Erste Private Banking este un serviciu care are ca principal scop oferirea de produse de investitii in conditii de intelegere a profilului investitional si a cunostintelor pe care clientii le detin.
In portofoliul EPB, produsele de investitii depasesc 70% din totalul activelor clientilor.
La finele lunii octombrie, Erste Group Bank AG (Erste Group) a castigat, la Londra, titlul "Best Private Bank" in Europa Centrala si de Est, in cadrul premiilor Global Private Banking 2017, organizate de catre prestigioasele publicatii internationale The Banker si PWM (Private Wealth Management).
In... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 13:26
The Diplomat - Bucharest a organizat DIGITAL BANKING & INSURANCE CONFERENCE 2017, conferinta nationala dedicata tendintelor din piata bancara si de asigurari in contextul erei digitale.
Evenimentul a avut loc astazi, 23 Februarie 2017, la Hotel InterContinental, Sala Rapsodia, Bucuresti, incepand cu ora 09:00 aducand in discutie, provocarile si oportunitatile din domeniul financiar, pe care le implica era digitala.
Digitalizarea transforma radical industria bancara si pe cea de asigurari, aducand in prim plan noi produse, servicii si modele de business.
Aceasta transformare necesita timp, impingand bancile si companiile de asigurari sa actioneze, sa adopte si sa imbratiseze noile tehnologii in vederea dezvoltarii unei strategii de afaceri sustenabila.
La inceput de mileniu, vorbeam despre o lume fara Google, Facebook, tablete, aplicatii si telefoane smart. Evolutia tehnologica a adus cu sine schimbari majore la nivelul comportamentului si asteptarilor clientilor.
Pe masura ce din ce in ce mai multe persoane folosesc noile tehnologii, modele de afaceri se schimba si ele, radical.
Atat industria bancara, cat si industria asigurarilor sunt in cursul unei transformari fundamentale. Atragerea si fidelizarea clientilor, subscrierea si managementul riscurilor, tranzactionarea si solutionarea despagubirilor - toate aceste zone sunt supuse schimbarilor datorita inovatiilor digitale.
Acest nou val aduce cu sine puterea inovatiei, transformarea digitala a... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2017, ora 14:52
Publicatia The Diplomat - Bucharest organizeaza DIGITAL BANKING & INSURANCE CONFERENCE 2017, conferinta nationala dedicata tendintelor din piata bancara si de asigurari in contextul erei digitale.
Evenimentul va avea loc in data de 23 februarie 2017, la Hotel InterContinental, Sala Rapsodia, Bucuresti, incepand cu ora 09:00 si isi propune sa aduca in discutie provocarile si oportunitatile din domeniul financiar, pe care le implica era digitala.
Digitalizarea transforma radical industria bancara si pe cea de asigurari, aducand in prim plan noi produse, servicii si modele de business.
Aceasta transformare necesita timp, impingand bancile si companiile de asigurari sa actioneze, sa adopte si sa imbratiseze noile tehnologii in vederea dezvoltarii unei strategii de afaceri sustenabila.
La inceput de mileniu, vorbeam despre o lume fara Google, Facebook, tablete, aplicatii si telefoane smart. Evolutia tehnologica a adus cu sine schimbari majore la nivelul comportamentului si asteptarilor clientilor. Pe masura ce din ce in ce mai multe persoane folosesc noile tehnologii, modele de afaceri se schimba si ele radical.
Atat industria bancara, cat si industria asigurarilor sunt in cursul unei transformari fundamentale. Atragerea si fidelizarea clientilor, subscrierea si managementul riscurilor, tranzactionarea si solutionarea despagubirilor - toate aceste zone sunt supuse schimbarilor datorita inovatiilor digitale.
Acest nou val aduce cu sine puterea inovatiei,... mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 12:39
Fiscul este in negocieri cu bancile din Romania, pentru a le convinge sa adauge un buton special in aplicatiile lor de internet banking.
ANAF urmareste astfel ca clientii bancilor care utilizeaza aceste aplicatii sa poata afla extrem de usor, printr-un singur click, ce datorii au. In plus, acestia si-ar putea achita darile la stat direct de pe smartphone.
"Suntem in discutii cu banci, in momentul in care lansam, vrem sa lansam cu toate bancile, sa fim prezenti in aplicatiile de e-banking ale bancilor cu un buton dedicat ANAF, care sa arate clientilor ce datorii au la Fisc si sa ...citeste mai departe despre "ANAF vrea sa aiba propriul buton in toate aplicatiile de internet banking" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 22:08
Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat, in premiera pe piata din Romania, autentificarea la solutiile de internet banking si mobile banking BCR prin aplicatia eToken folosind optiunea Touch ID, exclusiv pentru terminalele Apple.
Clientii BCR care au un telefon iPhone 5S sau versiuni mai noi vor putea sa acceseze, gratuit, aplicatia de mobile banking in doar cateva secunde, folosind tehnologia de recunoastere a amprentei.
Astfel, clientii nu mai sunt nevoiti sa-si aminteasca parolele complicate si isi pot accesa conturile, in doar cateva secunde, de pe mobil, intr-un mod rapid si sigur, se arata intr-un comunicat de presa remis Busines24.
"Introducerea acestei solutii demonstreaza, inca o data, angajamentului nostru de a fi pionieri in oferirea de solutii inovatoare clientilor nostri, solutii care transforma experienta pe care clientul o are cand interactioneaza cu banca in una convenabila, prietenoasa si cu un grad de siguranta deplina", sustine Marian Ignat, Director Executiv Digital Banking, BCR.
BCR are peste 700.000 de clienti inrolati la serviciile 24 Banking, iar in ultimul an, numarul celor care utilizeaza serviciul de mobile banking s-a dublat, fapt care se reflecta si in numarul de peste 60.000 de descarcari ale aplicatiei de mobile banking doar in primul semestru din 2015.
De asemenea, numarul facturilor platite de clientii BCR prin mobile banking a inregistrat o crestere de aproape 200% fata anul 2014, se mai arata in comunicatul de presa.
De... mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 12:11
Serviciile de banking vor face un salt important in urmatorii ani, asistenta asigurata clientului urmand sa fie imbunatatita radical prin intermediul noii tehnologii digitale.
Dupa cum remarca reporterii ziarului The Telegraph, tehnologia viitorului iti va aduce asistenta la sedintele de shopping, consultanta financiara in gestionarea afacerii sau tipuri de servicii la care, in prezent, au acces doar cei mai de seama clienti ai bancilor.
Credit direct de pe mobil
Un scenariu in care iti alegi casa visurilor tale, ii faci cateva poze cu smartphone-ul si apoi le trimiti catre banca ta pentru a obtine creditul pentru cumpararea locuintei nu va mai parea imposibil in cativa ani.
Conform Bancii Santander, cam acesta este drumul pe care vor evolua serviciile bancare de acum incolo.
Teoretic, computerele si bazele de date deja exista pentru a implementa acest sistem, dar expertii considera ca mai au nevoie de ceva timp pentru a pune la punct toate detaliile.
In plus, bancherii au nevoie de acceptul unei majoritati covarsitoare din randul clientilor pentru a trece in revista toate informatiile publice si private legate de acestia.
Dar, in cel mult 10 ani, vom face banking in stilul in care vedem derulandu-se aceste operatiuni in filmele SF.
Deja bancile au idee unde suntem si ce facem doar prin simpla localizare a smartphone-urilor noastre si prin lista de cumparaturi facuta prin intermediul sistemelor electronice de plata.
Chiar si in prezent, multe... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 18:06
1