Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos, a declarat ca este tentat sa ceara tuturor actionarilor Bank of Cyprus sa-l numeasca drept reprezentant la adunarea generala a actionarilor, pentru a pune "in ordine lucrurile" din banca.
Cipru a fost nevoit sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, si sa restructureze cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, inclusiv printr-o recapitalizare cu fonduri din conturile deponentilor, pentru a obtine un pachet de ajutor financiar de la statele zonei euro si FMI.
Principala problema a arhiepscopului pare sa fie legata de implicarea bancii centrale a Ciprului la Bank of Cyprus, situatie pe care o considera inacceptabila, scrie publicatia Cyprus Mail.
"Nu se poate ca o autoritate de reglementare, cum este banca centrala, sa decida ce se va intampla la Bank of Cyprus. (...) Sunt tentat sa cer tuturor actionarilor sa ma nominalizeze ca reprezentant, astfel incat sa-mi fac aparitia la adunarea generala a actionarilor pentru a pune lucrurile in ordine", a declarat Chrysostomos pentru postul public de televiziune.
Biserica Ortodoxa din Cipru este un actionar important la Hellenic Bank, a treia mare institutie de credit a tarii inaintea restructurarii sectorului bancar, dar detine actiuni si la Bank of Cyprus.
Actionarii Bank of Cyprus vor fi consultati in curand pentru alegerea unui nou consiliu director si a unui director general.
Totodata, arhiepiscopul a avertizat, fara sa... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 08:33
Guvernul Ciprului vrea ca restructurarea Bank of Cyprus, cel mai mare grup bancar cipriot, sa fie finalizata pana la sfarsitul acestei luni.
Christos Stylianides, purtator de cuvant al Guvernului de la Nicosia, a explicat ca imediat dupa finalizarea restructurarii, directorii si actionarii vor prelua din nou conducerea Bank of Cyprus.
Bank of Cyprus va absorbi a doua banca a tarii, Cyprus Popular Bank, iar cei care au depozite de peste 100.000 de euro la ambele banci vor suferi pierderi masive, pentru acoperirea pierderilor inregistrate de Bank of Cyprus.
In martie, Ciprul a fost nevoit sa solicite autorul FMI si partenerilor din zona euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Cyprus Popular Bank. De asemenea, Ciprul a impus restrictii asupra transferurilor de fonduri si retragerilor de numerar de la banci. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 13:47
Cipru planuieste sa acorde actiuni ale Bank of Cyprus deponentilor rusi, drept compensatie pentru pierderile suferite in urma conditiilor impuse de reprezentantii UE, BCE si FMI in schimbul programului de asistenta financiara, a anuntat presedintele cipriot Nicos Anastasiades, intr-un interviu acordat postului rusesc de televiziune RBC, transmite RIA Novosti.
Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro.
Deponentii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confrunta deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformata in actiuni. O alta reducere suplimentara de 22,5% depinde de capacitatea autoritatilor cipriote de a indeplini conditiile prevazute in programul de asistenta.
Inainte de incheierea acordului dintre Cipru si reprezentantii UE, BCE si FMI, cetatenii rusi aveau depozite de 19 miliarde de dolari in Cipru, in special prin intermediului companiilor infiintate aici. La sfarsitul lui 2012, bancile rusesti plasasera aproximativ 12 miliarde de dolari in institutiile de creditare cipriote si acordasera imprumuturi de aproximativ 40 miliarde de dolari firmelor din Cipru, a estimat agentia de evaluare financiara Moody's.
"Depozitele cetatenilor rusi care au suferit pierderi vor fi compensate cu actiuni la Bank... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:09
Banca Centrala a Ciprului a decis suspendarea pentru inca 24 de ore a activitatii sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, pentru a finaliza transferul depozitelor unitatii sub jurisdictie romaneasca, au declarat, miercuri seara, surse bancare.
"Suspendarea este necesara pentru finalizarea tranzactiei, care presupune transferul depozitelor Bank of Cyprus in Romania, o operatiune complexa ce necesita o analiza mai aprofiundata atat din partea autoritatilor din Cipru, cat si din Romania", au afirmat sursele.
Suspendarea activitatii sucursalei Bank of Cyprus din Romania a fost prelungita marti de Banca Centrala a Ciprului cu inca doua zile, marti si miercuri, dupa trei saptamani in care activitatea a fost intrerupta pentru a gasi o solutie de transfer a depozitelor sub jurisdictie romaneasca.
"Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC), in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus (BoC) cu inca doua zile, respectiv 23 si 24 aprilie a.c. Banca Nationala a Romaniei a primit o notificare in acest sens", se arata intr-o nota publicata pe pagina de web a bancii.
In cele doua zile mentionate, clientii pot folosi in continuare retelele de bancomate, iar pentru necesitati deposebite sunt invitati sa contacteze call-center-ul sucursalei BoC din Romania.
Activitate oprita de o saptamana
Activitatea Bank of Cyprus Romania a fost oprita initial pentru o saptamana, incepand... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 08:26
Sucursala Bank of Cyprus din Romania va ramane, cel mai probabil, inchisa si in urmatorele zile, pana la definitivarea unei solutii pentru transferul depozitelor sub jurisdictie romaneasca, au declarat surse bancare.
Activitatea Bank of Cyprus Romania a fost oprita initial pentru o saptamana, incepand cu data de 1 aprilie, pentru a se identifica o solutie de vanzare a sucursalei. Banca centrala a Ciprului a decis sa prelungeasca cu doua saptamani perioada de inactivitate, pana pe 22 aprilie inclusiv, pentru a se putea incheia un acord de preluare cu unul dintre ofertantii dispusi sa cumpere banca.
Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX ca banca centrala a Ciprului a respins miercurea trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.
Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.
Aproximativ jumatate din celelalte credite inregistrate in bilantul sucursalei locale il reprezinta finantari de proiecte imobiliare medii sau mari.
Comparativ cu cele mai recente cifre publicate de... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 09:15
Banca Centrala a Ciprului a respins miercuri ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.
Surse bancare au declarat pentru ca, inca de miercuri, cele doua oferte au fost considerate mult prea mici in comparatie cu ceea ce au evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanti.
Mai multe surse au confirmat ca Raiffeisen Bank a cerut un discount mai mic pentru creditele care urma sa le preia de sucursala din Romania a Bank of Cyprus, dar Banca Transilvania, desi a solicitat un discount mai mare, a fost dispusa sa includa in portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei.
Desi a solicitat un discount peste cel cerut de Raiffeisen, Banca Transilvanian a mandat avocatii si reprezentantii trimisi in Cipru, sa continue negocierile, dar au avut o marja destul de limitata de imbunatatire a ofertei, sub presiunea actionarilor BERD si IFC. Oficialii celor doua banci care au depus oferte nu au putut fi contactati.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite.
Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 10:40
Activitatea sucursalei Bank of Cyprus din Romania va fi suspendata inca doua saptamani, pentru a se putea incheia un acord de preluare cu unul dintre ofertantii dispusi sa cumpere banca. Consultantul financiar Ionel Blanculescu sustine ca adevarul este altul.
Desi reprezentantii Bank of Cyprus spuneau saptamana trecuta ca banca va fi inchisa pentru public pana pe 8 aprilie, acum ei anunta ca activitatea bancii va ramane inchisa timp de doua saptamani, din cauza negocierilor pentru cumpararea institutiei bancare.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu sustine ca e vorba de o manipulare si de un scenariu previzibil.
"Am spus deja ca asta se va intampla, ca ei vor metine banca inchisa, si ca vorbim despre o operatiune clasica, astfel incat sa amorteasca furia. Vor mentine banca inchisa", crede consultantul financiar.
Bank of Cyprus detine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc (circa 600 milioane de euro), iar fiind o sucursala a unei banci din Uniunea Europeana, garantarea depozitelor de pana la 100.000 de euro este asigurata prin schema de garantare din tara de origine, adica din Cipru. Depozitele constituite la banca se situeaza la aproximativ 200 de milioane de euro.
La un raport credite depozite de 1 la 3, sucursala din Romania se bazeaza intr-o proportie majoritara pe finantarile de la banca-mama, care acopera, practic, doua treimi din pasiv. mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:25
Vanzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucuresti va aduce depozitele constituite la aceasta institutie sub incidenta legislatiei romanesti, suspendarea operatiunilor pana la finalizarea tranzactiei fiind negociata de saptamana trecuta de BNR cu banca centrala a Ciprului, afirma Adrian Vasilescu.
"Masura este luata azi dimineata, dar este o masura negociata, inca de saptamana trecuta. N-am fost luati prin surprindere. Decizia lor este o decizie acceptata de BNR (...) Au intervenit bunele relatii si capacitatea de negociere si s-a ajuns la aceasta decizie de suspendare a activitatii in vederea identificarii unui cumparator, masura care in opinia BNR este o masura de protectie a depunatorilor, in sensul ca banca cumparatoare va prelua si activele si pasivele, si depozitele vor trece sub incidenta legii romanesti", a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
El a explicat ca potrivit reglementarilor in vigoare, Bank of Cyprus, fiind infiintata in Cipru, autorizata si supravegheata de banca centrala din Cipru, se supune oricarei reglementari decise de institutia din acea tara, transmite Mediafax.
"Vom afla in zilele urmatoare daca exista sau nu interes. Eu cred ca exista si va fi gasit un cumparator bun", a continuat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca desi sunt sanse mari pentru perfectarea unei preluari in numai o saptamana, exista si posibilitatea de prelungire a operatiunii.
"Eu cred ca se va rezolva in aceasta saptamana", a... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 16:42
Cipru a decis inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Laiki Bank (Popular Bank of Cyprus) si taxarea cu pana la 40% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus - cea mai mare banca din Cipru. Cele doua banci sunt reprezentate in tara de Marfin Bank, respectiv Bank of Cyprus Romania.
Dupa o saptamana de discutii aprinse cu Rusia si troica, timp in care sistemul bancar a fost blocat, Guvernul de la Nicosia a decis sacrificarea Laiki Bank pentru deblocarea unui imprumut de 10 miliarde de euro, necesar pentru sustinerea sistemului bancar, relateaza Mediafax.
Astfel, depozitele mari (peste 100.000 de euro) de la Laiki Bank, in valoare de 4,2 miliarde de euro, vor fi transferate intr-o banca cu active toxice si probabil, pierdute in totalitate. Depozitele sub 100.000 de euro vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare banca a tarii si vor scapa de taxe. In schimb, depozitele mari de la Bank of Cyprus ar putea fi taxate cu pana la 40% si blocate pana la recapitalizare. Masurile afecteaza sistemul bancar cipriot intr-o masura consistenta, de vreme ce Laiki Bank si Bank of Cyprus detin circa jumatate din totalitatea depozitelor din Cipru.
in plus, Bank of Cyprus va prelua si responsabilitatea pentru o datorie de noua miliarde de euro a Laiki Bank catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro.
Situatie incerta pe piata bancara din Romania
Laiki Bank care va fi inchisa in urma intelegerii dintre Nicosia si troica detine pe... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 17:05