Bank of America va plati 16,67 miliarde de dolari pentru inchiderea unor investigatii federale si statale legate de vanzarea de obligatiuni garantate prin ipoteci, aceasta fiind cea mai mare penalizare impusa vreodata in SUA in legatura cu imprumuturile care au alimentat criza financiara din 2008.
Acordul Bank of America cu autoritatile include facilitati acordate clientilor, in valoare de 7 miliarde de euro, si plata a 9,65 de miliarde de dolari in numerar, a anuntat joi Departamentul de Justitie, potrivit Mediafax.
"Este cel mai mare acord civil din istorie incheiat cu o singura institutie, care penalizeaza comportamentul descoperit in peste 12 cazuri si investigatii", a declarat procurorul general Eric Holder, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington.
Bank of America este institutia financiara americana cel mai aspru penalizata pentru operatiunile incorecte cu credite ipotecare.
Penalizarea aplicata Bank of America eclipseaza acordul de 7 miliarde de dolari convenit de Citigroup in luna iulie si cel de 13 miliarde de dolari incheiat de autoritatile americane cu JPMorgan in noiembrie anul trecut.
In luna martie, Bank of America a acceptat plata altor 9,5 miliarde de dolari intr-un litigiu cu Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor.
Bank of America anticipeaza ca acordul cu Departamentul de Justitie va reduce profitul inainte de taxe din trimestrul al treilea cu circa 5,3 miliarde de dolari.
Anul trecut, Bank of America a inregistrat... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 09:25
1O agentie federala din SUA responsabila de supravegherea companiilor de creditare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac vrea sa obtina de la Bank of America despagubiri de 6 miliarde dolari pentru practici de dinaintea crizei financiare, au declarat surse apropiate situatiei, pentru Financial Times.
Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor a dat in judecata 17 institutii de credit, acuzandu-le ca au incalcat mai multe legi la vanzarea de instrumente financiare garantate prin ipoteci catre Fannie Mae si Freddie Mac, transmite Financial Times. Cele doua companii au ajuns in 2008 aproape de colaps, din cauza tranzactiilor incheiate cu aceste banci.
Suma vizata de la Bank of America este mai mare decat despagubirile pe care agentia federala le-ar primi de la banca JPMorgan in urma unei intelegeri amiabile record, de 13 miliarde de dolari, a institutiei de credit cu autoritatile americane intr-un caz similar. Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor ar incasa 4 miliarde de dolari din acordul cu JPMorgan, daca acesta se confirma.
Bank of America are cea mai mare potentiala expunere dintre cele 17 banci aduse in fata instantei de catre agetia federala, cu instrumente financiare in valoare totala de 57 de miliarde de dolari, fata de 33 de miliarde de dolari in cazul JPMorgan.
Royal Bank of Scotland are o expunere de 30 de miliarde de dolari si ar putea primi o amenda de mai multe miliarde de dolari, noteaza cotidianul britanic.
Printre institutiile de... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:05
Guvernul SUA a dat in judecata Bank of America, a doua mare banca americana dupa active, acuzata ca a fraudat investitorii intr-o tranzactie de 850 milioane de dolari cu valori mobiliare constituite din credite ipotecare.
Departamentul Justitiei si Comisia valorilor mobiliare (SEC) au intentat actiuni separate in instanta civila a tribunalului federal din Carolina de Nord, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Guvernul sustine ca banca a informat gresit investitorii, subapreciind riscul asociat titlurilor vandute catre acestia in 2008.
Reprezentantii Bank of America au afirmat ca valoarea titlurilor vizate a scazut putenic dupa prabusirea pietei imobiliare din SUA, care nu poate fi imputata bancii.
Cazul subliniaza cum autoritatile din SUA nu au reusit inca sa solutioneze toate dosarele privind comportamentul bancilor in perioada premergatoare crizei financiare din 2008.
Intr-o alta actiune derulata recent in instantele civile din SUA vizand tranzactii cu credite ipotecare in perioada premergatoare crizei, banca elvetiana UBS a acceptat plata unei sanctiuni de 50 milioane de dolari pentru a stinge acuzatiile aduse de SEC.
Bank of America a promis insa ca va contesta acuzatiile.
"Este vorba despre credite ipotecare de inalta calitate, vandute catre investitori sofisticati, care aveau acces la o plaja larga de informatii. Vom demonstra toate acestea", a afirmat un purtator de cuvant al institutiei de credit.
Departamentul Justitiei noteaza ca numarul de... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 10:52
Bank of America a ajuns la un acord de 10,3 miliarde de dolari cu Fannie Mae, companie cu activitati ipotecare a statului american, intelegerea vizand rezolvarea unei dispute juridice prelungite referitoare la credite ipotecare neperformante.
Banca, a doua dupa active in SUA, va plati 3,55 miliarde de dolari companiei de stat si va rascumpara 30.000 de imprumuturi, cu o valoare de 6,75 miliarde de dolari, au anuntat, luni, Bank of America si Fannie Mae, potrivit Financial Times.
Cele doua parti au fost implicate mai mult de un an intr-o disputa referitoare la gradul de responsabilitate al Bank of America pentru ipoteci vandute Fannie Mae si pentru care ulterior compania a inregistrat pierderi.
Acordul elimina una dintre problemele inca nerezolvate care planeaza asupra bancii, potrivit Financial Times. Bank of America a fost nevoita sa plateasca miliarde de dolari pentru incheierea amiabila a aunor litigii privind credite ipotecare acordate de Countrywide, institutie financiara preluata de banca in 2008.
Valoarea foarte mare a intelegerii cu Fannie Mae va elimina, probabil, profitul Bank of America pentru trimestrul al patrulea al anului trecut. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 17:40
Guvernul federal american a dat in judecata Bank of America, cea de-a doua banca din SUA ca marime, pentru denaturarea toxicitatii creditelor ipotecare vandute de companiile Fannie Mae si Freddie Mac, ceea ce a dus la prejudicii de cel putin un miliard de dolari.
Parchetul sustine ca in 2007, compania Countrywide financial, unul din cei mai mari creditori de pe piata imobiliara SUA pana la criza, a inceput sa acorde imprumuturi in masa pentru achizitionarea de bunuri imobiliare fara sa se asigure daca beneficiarii creditelor sunt si solvabili, anunta Agerpres.
Mii de astfel de credite au fost ulterior revandute companiilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, afiliate guvernului SUA.
Conducerea Countrywide financial stia foarte bine de toate aceste incalcari, insa in loc sa atraga atentia Fannie Mae si Freddie Mac in legatura cu calitatea slaba a activelor vandute, personalul companiei ipotecare a facut tot posibilul pentru a ascunde aceasta informatie.
Practica vanzarii de credite ipotecare "toxice" a continuat si pe parcursul anului 2009, mult timp dupa ce Countrywide financial, ajunsa pe punctul de a da faliment, a fost cumparata in 2008 de Bank of America.
Astfel, conform Parchetului, sarcina Fannie Mae si Freddie Mac a fost de a contribui la dezvoltarea pietei ipotecare din SUA. In acest scop, ele cumparau credite de la banci, formau din ele titluri de valoare, care erau vandute investitorilor. Potrivit procurorilor, societatea Countrywide financial... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 11:46
Bank of America a obtinut in trimestrul al treilea un profit net de 340 milioane de dolari, cu 94% mai mic fata de castigul anuntat pentru aceeasi perioada a anului trecut, de 6,2 miliarde de dolari. Profitul ridicat din 2011 s-a datorat vanzarii unor active si unor castiguri din contabilitate.
Cu toate acestea, profitul Bank of America din trimestrul al treilea din 2012 se situeaza peste asteptarile analistilor, potrivit Mediafax.
Profitul net obtinut de banca in trimestrul al treilea este echivalent cu zero centi pe actiune, fata de un profit de 56 de centi pe actiune in urma cu un an.
Veniturile Bank of America, a doua mare banca din Statele Unite in functie de active, au scazut de la 28,7 miliarde de dolari in urma cu un an la 20,66 miliarde de dolari.
Bank of America a anuntat luna trecuta ca a acceptat plata a 2,4 miliarde de dolari pentru inchiderea unui litigiu cu actionarii, din care 1,6 miliarde de dolari si alte costuri exceptionale, sume echivalente cu 28 de centi pe actiune, au fost contabilizate in trimestrul al treilea.
Bank of America plateste 2,43 de miliarde de dolari despagubiri mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 16:18
Bank of America a cazut la o intelegere in procesul cu detinatorii titlurilor sale, la data preluarii Merrill Lynch. Banca a oferit acestora despagubiri de 2,43 de miliarde de dolari si a avut cheltuieli de judecata de 1,6 miliarde de dolari.
De asemenea, potrivit intelegerii, BoA va urmari imbunatatiri ale sistemului de guvernare corporatista pana la 1 ianuarie 2015, relateaza Reuters.
Reprezentantii bancii se asteapta ca in urma acestor cheltuieli, castigurile per actiune sa scada cu 28 de centi in cel de-al treilea trimestru al anului.
Reclamantii sustin, printre alte plangeri, ca oficialii Bank of America au facut declaratii false sau inselatoare cu privire la situatia financiara a Bank of America si Merrill Lynch.
Bank of America a negat aceste acuzatii si a anuntat ca a incheiat aceasta intelegere pentru a inlatura nesiguranta si cheltuielile cauzate de un proces prelungit.
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 17:41
Bank of America a raportat profit net de 2,46 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, fata de un rezultat negativ de 8,83 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a reducerii pierderilor pe segmentul imobiliar si a provizioanelor mai mici.
In trimestrul al doilea din 2011, banca a inregistrat pierderi de 20,5 miliarde de dolari legate de ipoteci, dar si alte active.
Profitul net a fost de 19 centi pe actiune, fata de o pierdere de 90 de centi pe actiune in urma cu un an, potrivit datelor bancii. Analistii consultati de Bloomberg anticipau un castig net de 15 centi pe titlu.
Marile banci americane au intampinat dificultati in eforturile de a-si creste veniturile, ca urmare a economiei slabe, care a pus presiune si pe directorul general al Bank of America, Brian Moynihan, sa controleze costurile. In martie, Moynihan a promis progrese in fiecare trimestru, peste 30.000 de slujbe fiind vizate pentru desfiintare la diviziile de retil si suport. Seful bancii a anuntat, miercuri, noi reduceri de cheltuieli echivalente cu trei miliarde de dolari.
Moynihan a vandut active de peste 50 de miliarde de dolari pentru a creste nivelul capitalului si pentru a concentra activitatea bancii.
In mandatul predecesorului lui Moynihan in functia de director general, Kenneth Lewis, Bank of America a devenit cea mai mare banca americana, in urma unor achizitii de peste 130 de miliarde de dolari.
JPMorgan, cea mai mare banca din SUA dupa active, a... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:07
Bank of America a lansat in aceasta saptamana un program pilot prin care clientii care nu isi mai pot plati ratele creditelor imobiliare pot opta sa renunte la dreptul de proprietate asupra locuintelor si sa devina in schimb chiriasi, transmite Bloomberg.
Programul va incepe cu mai putin de 1.000 astfel de datornici, din statele Arizona, Nevada si New York, se arata intr-un comunicat al bancii.
Proprietarii de locuinte vor transfera bancii dreptul de proprietate asupra locuintelor, iar datoriile vor fi sterse. In schimb, vor putea sa inchirieze locuinta de la banca, platind o rata cel mult egala cu cea din piata, pe o perioada de trei ani.
"Prioritatea noastra este sa gasim o solutie care sa ajute clientii. Daca programul pilot se va extinde, beneficiul va fi ca va contribui la stabilizarea preturilor locuintelor in comunitatea respectiva", a declarat Ron Sturzenegger, director al departamentului bancii care se ocupa de prescrierile de ipoteci si creditele neperformante.
Banca va fi proprietara locuintelor din program, va angaja firme care sa le administreze si dupa un anumit timp le va scoate la vanzare. mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 10:30