Executivul a aprobat in sedinta de marti plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului "Prima casa".
Astfel, vor fi alocate 2 miliarde de lei in acest an pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.
Finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.
Ministerul de Finante precizeaza, intr-un comunicat, ca anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici vrea sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica seara ca pana la sfarsitul lunii februarie programul Prima Casa va fi modificat pentru a fi "mai social".
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:31
Programul Prima Casa 2018 a fost lansat oficial, dupa ce Ministerul Finantelor a dat acordul de distribuire a plafonului de 2 miliarde de lei.
Anuntul a fost facut de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care arata ca, in premiera, "alocarea plafonului total intre finantatorii participanti in Programul Prima Casa a fost realizata cu aplicarea criteriilor si procedurii de evaluare a activitatii desfasurate de finantatori in anul 2017, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in cadrul programului in anul precedent".
Astfel, precizeaza FNGCIMM intr-un comunicat, se asigura implementarea unui criteriu calitativ si optimizarea procesului de accesare a programului.
"De-a lungul celor zece ani de derulare, Programul Prima Casa a fost adaptat gradual la tendintele pietei si la nevoile consumatorilor, dovedindu-se astfel unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale.
Dintr-o perspectiva sociala, Programul Prima Casa a extins accesul la creditul ipotecar catre segmentul persoanelor tinere, cu varste pana in 35 de ani, cu efect direct in crearea unei premize de stabilitate pentru tanara generatie. Pentru a veni in intampinarea beneficiarilor, FNGCIMM a demarat in cursul anului trecut implementarea unor proiecte destinate simplificarii procesului de analiza si facilitarii accesului la informatii direct din site-ul institutiei", a declarat Alexandru Petrescu, directorul general... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 14:08
Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.
Decizia a fost luata in sedinta de luni a Guvernului, potrivit Mediafax.
Anul trecut, Guvernul a alocat un plafon de 500 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) prin programul Prima Casa, fondurile nefolosite anul trecut putand fi utilizate si in cursul acestui an pana la epuizare.
Din aceasta suma, au fost alocati pana in prezent 314,5 milioane lei unui numar de 15 banci, din care au fost acordate garantii in intervalul septembrie 2013-iunie 2014 de aproape 8,8 milioane lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.
Garantii de inca 5,2 milioane de lei pana la finalul anului
Astfel, autoritatile estimeaza ca pana la finalul anului vor mai fi acordate garantii de circa 5,2 milioane lei pentru achizitiile ANL, utilizand acelasi algoritm de calcul, ceea ce inseamna ca se vor utiliza in total 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.
Avand in vedere ca plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la inceputul lunii iulie, iar bancile au cerut suplimentarea... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 16:15
Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.
Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.
Bilant Prima Casa 2013
Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30
Bank Leumi Romania si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au semnat un protocol de participare a institutiei de credit la etapa a IV-a a programului Prima Casa.Banca va acorda credite in limita unui plafon de 7,2 milioane euro, finantand atat cumpararea de locuinte finalizate sau in constructie, cat si achizitia de imobile care urmeaza sa fie construite.
Conditiile de acordare a imprumuturilor raman neschimbate fata de etapele precedente ale programului.
Astfel, pentru imprumuturile in lei, dobanda va fi egala cu ROBOR la trei luni + 2,45% (marja bancii), iar pentru cele in valuta, dobanda va fi de EURIBOR la trei luni + 3,95%, se arata intr-un comunicat al bancii.
Valoarea comisionului cuvenit FNCGIMM este de 0,49%/an.
Pentru un credit in valoare de 57.000 de euro contractat pe o perioada de 30 de ani, DAE (dobanda anuala efectiva) va fi de 5,91%, rata lunara va fi 324 euro, iar suma totala platibila va fi de 119.223 euro.
Pentru un credit in valoare de 245.000 de lei angajat tot pe o perioada de 30 de ani, DAE va fi 9,29 %, rata lunara 1.912 lei, in timp ce suma totala platibila de client va fi de 701.013 lei. In acest exemplu s-au folosit indicii de referinta valabili la 30 septembrie, EURIBOR la 3 luni - 1.55% si ROBOR la 3 luni - 6.21%. mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 13:29
Prima Casa 4 ajunge aproape de plafonul de 1,5 miliarde de euro, ceea ce a determinat 16 banci sa-si manifeste dorinta de a se inscrie in program.Joi, Piraeus Bank a anuntat ca reintra in programul Prima Casa cu un plafon de 27 de milioane de euro, devenind a sasea banca inscrisa, dupa BCR, BRD, CEC, Alpha Bank si Millenium Bank.
Alte 11 banci se pregatesc sa intre in program, potrivit ZF.
Printre acestea se numara, Sanpaolo, Leumi, Banca Transilvania, Unicredit, Emporiki, Banca Romaneasca, Unicredit Tiriac
Odata cu intrarea in program, bancile trebuie sa fie de acord cu reducerea la jumatate a garantiei de stat pentru creditele vandute in trecut. mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 10:55