Unele informatii pe care le primim sunt atat de evidente incat atunci cand le primim ne fac sa ne intrebam "eu de ce nu m-am gandit la asta?". In cazul investitiilor in actiuni sau in criptomonede, un sfat ar trebui sa fie litera de lege atunci cand vrem sa ne inmultim banii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, de ce sa tii cont cand investesti.
Ca o regula a investitiilor: daca ai auzit de la cineva ca o actiune este tocmai buna de investit si reprezinta un castig sigur, atunci este deja prea tarziu pentru tine sa investesti in ea. Nu risti decat sa o cumperi in varf de cotatie si apoi nu vei vedea decat cum se depreciaza.
Dar, revenind la sfatul pe care-l ignoram cu totii la inceput, acesta este: "Nu investi niciodata mai mult decat iti permiti sa pierzi!".
Suna banal, dar daca stai sa analizezi, mai ales daca esti la inceput pe piata de capital, vei descoperi cat de dureros de adevarat este! La inceput, mirajul castigurilor te va indemna sa investesti tot mai mult, pentru ca, nu-i asa, cu cat bagi mai mult cu atat vei castiga mai mult. Nimic mai fals pentru un investitor novice.
Investeste "pe picaturi" si nu te astepta sa castigi de pe o zi pe alta. Castigurile mari se construiesc in timp!
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cea mai des intalnita confuzie pe care o fac romanii cand isi asigura locuinta
Cum sa scutesti mii de euro cand cumperi o locuinta
Portofelul rece sau cum sa iti... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 08:30
De cele mai multe ori, cei care vor sa isi cumpere o casa nu fac diferenta intre cele doua credite - cel imobiliar si cel ipotecar -, desi cel putin una semnificativa exista.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este diferenta intre un credit imobiliar si unul ipotecar.
In cazul creditului ipotecar, acesta este destinat achizitiei sau construirii unei locuinte, dar garantia care va fi folosita pentru credit este chiar locuinta construita sau achizitionata.
Acesta vine cu cel mai mic avans de care ai nevoie, daca includem aici si programul Noua Casa, adica acel avans de 5%, in situatia in care este vorba despre o locuinta veche cu o valoare de pana la 70.000 de euro.
Cele mai intalnite credite ipotecare au acum un avans de cel putin 15%, iar la bancile mai restrictive avansul minim poate ajunge la 25%.
In schimb, la creditul imobiliar, nu este necesar ca imobilul achizitionat prin intermediul creditului sa garanteze creditul respectiv. Aici pot fi utilizate alte ipoteci imobiliare, care nu fac obiectul finantarii.
Aceasta este marea diferenta intre cele doua credite, restul conditiilor fiind aproape similare. Ar mai putea exista diferente de costuri la accesarea creditului, dar si diferente in privinta dobanzii, la cele imobiliare, pe alocuri acestea fiind ceva mai mari.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 10:30
Problema dobanzilor variabile este ca, desi acum sunt mici si extrem de atragatoare, acestea vor creste la un moment dat pe durata creditului pe care-l iei. Iar atunci, vrei nu vrei, va trebui sa platesti. De aceea, cel mai bun sfat este sa iei un credit cu dobanda fixa.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este dezavantajul cresterii dobanzii la creditul pe care-l ai.
Revenind la intrebarea din titlu, dobanzile la lei sunt la minime istorice, situatia fiind similara si in cazul principalelor valute (USD si EURO), ca urmare a masurilor luate de bancile centrale, pentru a stimula investitiile si consumul si pentru a preveni intrarea economiilor in criza.
Ce inseamna o crestere a dobanzilor? Pe scurt, o crestere cu un punct procentual al ratelor dobanzii s-ar traduce printr-o crestere cu circa 10% a ratelor lunare.
In prezent, in Romania, dobanda medie din piata, la un credit ipotecar in lei, este de 5,15%, fata de peste 10% in 2008. De exemplu, la un credit ipotecar echivalent cu 50.000 de euro, pe 25 de ani, rata ar creste cu 143 de lei, de la 1.409 lei la 1.552 de lei, daca dobanda se majoreaza cu un singur punct procentual.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la banca
Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase
Regula 75-15-10. Organizeaza-ti banii in cel mai eficient mod ...citeste mai... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2020, ora 09:30
Sa economisesti bani este un obicei foarte util. Economiile te pot ajuta sa treci cu bine peste vremuri dificile - cum ar fi pierderea locului de munca sau necesitatea unor tratamente medicale costisitoare si neprevazute. La fel de bine, ar trebui sa economisesti pentru proiecte importante pentru tine, precum achizitia unei case sau a unei masini sau modernizarea apartamentului si achizitia unor electrocasnice noi.
Ziare.com iti ofera, in cadrul rubricii Banii tai, cateva dintre cele mai "smart" optiuni de economisire a banilor.
"Un produs cumparat din banii tai te costa mai putin. De exemplu, sa presupunem ca vrei sa-ti renovezi casa si sa schimbi electrocasnicele. Cu banii jos, din economii, te-ar costa circa 20.000 de lei. Daca apelezi la un credit de consum pentru aceasta suma, la sfarsitul perioadei (5 ani) vei plati cu 20% mai mult (cu 5.000 de lei) - cat reprezinta dobanzile aferente creditului", spune Adina Calin, director in cadrul Directiei Produse si Servicii Bancare CEC Bank.
In trecut, economiile erau pastrate in casa sau depuse in numerar, la banca. Insa, in prezent, exista servicii bancare prin care poti economisi mult mai usor, fara drumuri la banca si fara sa fie nevoie sa intri de fiecare data in aplicatia de internet sau mobile banking pentru a muta banii intre conturi.
"Poti seta transferuri automate din contul de salariul catre un cont de economii sau catre un depozit care permite alimentari multiple: de exemplu, 500 de lei economisiti in... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2020, ora 08:30