In Romania, veniturile banesti ale unei gospodarii erau, la nivelul celui de-al treilea trimestru din 2020, mult mai mici decat cele inregistrate de un singur bugetar din administratia publica.
Astfel, o gospodarie inregistra un venit de (ne referim doar la veniturile banesti, nu si cele in natura) 4.961 de lei, in timp ce, pe luna septembrie, un bugetar din administratia publica castiga 5.054 de lei. Daca ducem putin mai departe comparatia, o persoana dintr-o gospodarie romaneasca castiga 1.934 de lei, adica de peste 2,5 ori mai putin decat un bugetar. Cu toate acestea, scopul materialul este de a vedea cum se descurca un roman care este pensionar, salariat, somer sau agricultor cu banii pe care-i castiga in fiecare luna.
Ca o paranteza, dupa ce ca banii sunt putini, in unele cazuri majoritatea acestora se duc pe taxe si impozite, dar mai important, independent de darile la stat, romanii au a treia mare cheltuiala lunara, dupa mancare si intretinere, bautura si tutunul, in detrimental altor cheltuieli esentiale pentru un trai mai bun.
"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,9% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultura (1,9%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%),... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 00:01
In conditiile in care turismul s-a chinuit sa supravietuiasca in 2020, o carantina totala anuntata de autoritati in Romania i-ar putea da lovitura finala. Specialistii le spun clientilor care ar putea ramane cu rezervarile neefectuate ce ar trebui sa faca in cazul extrem in care ar fi nevoiti sa-si recupereze banii.
Reporterii Ziare.com au discutat cu mai multi specialisti din domeniu in incercarea de a gasi cateva solutii la eventualele probleme.
"Legat de cum isi vor recupera banii clientii, rezervarile in 2020 au mers foarte prost. Nu cred ca se poate vorbi despre datul banilor inapoi, mai ales ca o buna parte dintre cei care au rezervari au facut fara avans", ne-a declarat Dumitru Luca, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Turistii iau drumul pribegiei
"Toata lumea exact asta asteapta, daca am inchiriat o locatie si merg cu familia si prietenii, ne gospodarim singuri este una. Chiar si asa avem sanse sa ne bata politia la usa. Dar pentru hoteluri si unitati de cazare mai mari, cred ca nici nu au avut curaj sa faca ceva. Din cate stiu eu, nu prea sunt pe piata oferte de genul asta, cu masa festiva, cel putin nu in Romania", spune Luca.
Potrivit lui, turistii care vor sa sarbatoreasca de Revelion si de Craciun, vor lua drumul Bulgariei, Turciei sau a altor vecini care nu au restrictii.
"La noi, hotelurile nu vor avea ce sa ofere, in afara de cazare. Te duci la hotel sa faci ce? Doar sa dormi in alt pat? Deocamdata... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:01
Una dintre cele mai intalnite escrocherii din Romania este cea prin care oameni simpli sunt convinsi sa trimita bani in contul altor persoane din diferite motive. Pentru a nu te lasa pacalit sa expediezi bani pe care nu-i vei mai recupera, trebuie sa stii la ce sa fii atent.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te protejezi de un posibil transfer fraudulos.
Un transfer de bani este o forma imediata de plata si, odata ce banii au fost trimisi, transferul nu mai poate fi inversat, chiar daca esti victima unei fraude. Din acest motiv, este important sa te asiguri ca reduci cat mai mult riscul fraudei:
1. Nu trimite bani unei persoane sau unei afaceri pe care nu o cunosti personal2. Fii foarte atent la diferite scheme prin care ti se spune ca banii acopera cheltuielile cu spitalizarea pentru o persoana draga, comisioane pentru castiguri la loterie sau alte scenarii de genul acesta.3. Evita situatiile in care ti se cere sa depui o anumita suma de bani drept comision pentru o alta suma mai mare de bani pe care o vei primi ulterior.4. Verifica informatiile pe care le scrii in fisa de transfer bancar. O singura litera gresita poate trimite banii altei persoane sau afaceri.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cum sa scapi cat mai ieftin folosind cardul de credit
Lucruri mai putin stiute despre planul de economii, produsul bancar care te forteaza sa strangi bani
De ce nu este bine sa iti cumperi o casa... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 09:30
Castigul salarial mediu nominal net s-a situat la valoarea de 3.179 lei, in luna mai, in scadere fata de luna precedenta cu 3 lei (-0,1%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari castiguri salariale medii nominale nete s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice, respectiv 7.772 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.394 lei.
Fata de mai 2019, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,5%.
"In luna mai 2020, in activitatile din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta. Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2020 au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii, de continuarea somajului tehnic de catre multi agenti economici, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte) sau de remunerarea partiala a salariatilor din unele activitati economice", spun oficialii INS.
De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mari fata de medie, din unele activitati economice",... mai mult
Joi, 09 Iulie 2020, ora 12:04
Multe dintre orasele mici nu vor mai avea bani pentru o buna functionare a scolilor, spitalelor si a altor servicii, in lipsa unor "masuri clare, articulate" venite din partea Ministerului Finantelor, potrivit unui comunicat al Asociatiei Oraselor din Romania (AOR) transmis joi.
Asociatia Oraselor din Romania ii solicita ministrului Finantelor, Florin Citu, sa faca rapid o rectificare de buget.
AOR precizeaza ca a organizat, miercuri, o videoconferinta la care au participat peste 50 de primari si specialisti din primariile de orase.
"In urma discutiilor, Asociatia Oraselor isi declara public ingrijorarea fata de situatia financiara actuala a administratiei publice locale, aflata intr-un moment exceptional, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 si a lipsei de dialog din partea Ministerului de Finante.
Estimarile facute de Asociatia Oraselor din Romania privind scaderea gradului de incasare la nivel local s-au dovedit corecte, iar, din analiza situatiei gradului de colectare a impozitelor si taxelor locale, reiese clar o situatie disperata pentru administratia locala de la nivelul oraselor mici, care, in curand, nu vor mai dispune de fonduri", prevede comunicatul.
Potrivit sursei citate, cu o scadere de peste 25% a sumelor incasate din impozitele si taxele locale fata de anul trecut si a incasarilor din impozitul pe venit raportate la sumele planificate la inceputul anului, unele orase au ajuns sa nu-si mai plateasca asigurarile sociale si pe cele de... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 11:21
In conditiile in care regiuni si chiar tari intregi au inceput sa intre in carantina din cauza epidemiei de coronavirus, romanii care au in plan o calatorie in strainatate, in 2020, stau acum cu sufletul la gura.
Nimeni nu le spune ce urmeaza si nici daca mai merita sa isi asume riscul unui drum international. Companiile aeriene le promit deja unora dintre ei ca le vor restitui banii pe biletele nefolosite. Dar in cazul altora, inca nu se stie ce va fi.
Dupa deciziile luate de Guvernul Romaniei inca de duminica si dupa ce intreaga Italie a intrat in carantina, era limpede ca o vreme zborurile dintre tara noastra si Peninsula se vor suspenda. Iar prima intrebare care se punea, in acest context, era: ce vor face romanii care au apucat deja sa cumpere bilete pentru zborurile din zilele urmatoare spre sau dinspre Italia?
Ce poti recupera daca se anuleaza un zbor pe care l-ai platit deja
Companiile aeriene, de la Tarom si pana la cele care vand zboruri low-cost, au anuntat ca s-au pregatit pentru a le oferi turistilor rambursarea banilor pe bilete sau alte beneficii, in compensatie.
Mai exact, Tarom a anuntat ca "toti pasagerii (care cumparasera bilete pe rute Bucuresti - Roma si/sau retur - n.red.) pot opta pentru rambursarea integrala a biletelor sau pentru emiterea unui voucher la contravaloarea biletelor platite, utilizabil pentru o calatorie ulterioara".
Ulterior, dupa ce si autoritatile israliene a anuntat ca tara intra in carantina, Tarom a transmis ca,... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 20:24
Comisia Europeana a trimis miercuri scrisori de punere in intarziere Romaniei si altor sapte state (Ciprului, Ungariei, Olandei, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei si Spaniei) din cauza faptului ca aceste tari nu au notificat nicio masura de punere in aplicare a celei de-a 5-a Directive privind combaterea spalarii banilor (a 5-a Directiva AML), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Normele privind combaterea spalarii banilor sunt cruciale in lupta impotriva spalarii banilor si a finantarii terorismului. Recentele scandaluri de spalare a banilor au evidentiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE. Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afecteaza intreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui sa fie puse in aplicare si supravegheate in mod eficient, pentru a combate criminalitatea si a asigura protectia sistemului financiar.
Toate statele membre aveau obligatia de a transpune normele cuprinse in cea de-a 5-a Directiva privind combaterea spalarii banilor pana la 10 ianuarie 2020. Comisia regreta faptul ca statele membre in cauza nu au transpus directiva la timp si le incurajeaza sa faca acest lucru de urgenta, tinand seama de importanta acestor norme pentru interesul colectiv al UE.
In absenta unui raspuns satisfacator din partea celor opt statelor membre in termen de 2 luni, Comisia poate decide sa le trimita avize motivate.
Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 14:00
ANAF a anuntat, la inceputul saptamanii, ca a finalizat procesul de restituire a taxei auto pentru contribuabilii care au depus dosarele complete, astfel ca din 2017 si pana in prezent au fost date 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri aprobate.
Exista insa si persoane care nu si-au primit banii inapoi, din diverse motive, cum ar fi dosare incomplete sau probleme cu conturile bancare.
Ziare.com a primit mai multe sesizari de la persoane care s-au plans ca ANAF nu le-a restituit banii din taxele auto.
"Am depus in urma cu aproape 2 ani, mai precis in decembrie 2017, dosare pentru masina mea si a sotiei. Am depus in prima tura cu chitanta originala, extras de cont si tot ce au vrut, chiar daca dupa cateva luni ziceau ca nu e obligatoriu.
In luna iulie am primit banii pentru masina mea, dar si dobanda aferenta. Pentru masina sotiei nu am primit nimic nici pana azi. Am vorbit la Finante si au zis ca sunt o gramada care au ramas pe langa in toata tara si de fapt nu au bani", ne-a scris unul dintre cititori.
Cine nu si-a primit banii trebuie sa mearga la ANAF
Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuica, a declarat pentru Ziare.com ca ANAF i-a notificat pe cei care au avut dosarele incomplete, astfel ca acestia trebuie sa duca documentele necesare, iar apoi isi vor primi banii.
"Cei care nu si-au primit banii pentru taxa auto din cauza ca au avut dosarele incomplete trebuie sa mearga la ANAF sa le completeze si vor... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 07:12
Banii gheata alcatuiesc fundatia oricarui business de succes, insa nu e obligatoriu sa incepi o afacere cu proprii tai bani.
Poti face bani folosind banii altora, sustine Michael A. Lechter, avocat specializat in proprietate intelectuala si autor al cartii "Banii altora: Cum sa atrageti banii altora pentru investitiile dumneavoastra".
Daca ai o idee buna, o propunere de business si "iti faci temele", adica ii pui niste baze solide, "banii altora", intr-o forma sau alta, nu vor intarzia sa apara, sustine autorul.
"Aportul de capital e fundatia pe care se cladeste orice afacere de succes, insa abilitatea de a obtine acest capital necesar pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri este un element esential pentru succesul acelei afaceri", completeaza Robert T. Kiyosaki, autorul seriei "Tata Bogat", din care face parte si cartea "Banii altora: Cum sa atrageti banii altora pentru investitiile dumneavoastra".
Business24 iti recomanda sa citesti aceasta carte din care vei invata sa creezi strategii folosindu-te de banii altora, sa privesti dincolo de resursele de care dispui tu cand ai idei de afaceri si sa atragi investitori fara sa iti risti propria afacere.
Tot din aceasta carte vei invata sa identifici si sa evaluezi diferite forme disponibile de bani ai altora, dar si sa fii creativ cand trebuie sa gasesti surse de bani.
Daca te-am convins, atunci trebuie sa stii ca poti comanda cartea "Banii altora: Cum sa atrageti banii altora pentru investitiile... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 00:00