In Romania, veniturile banesti ale unei gospodarii erau, la nivelul celui de-al treilea trimestru din 2020, mult mai mici decat cele inregistrate de un singur bugetar din administratia publica.
Astfel, o gospodarie inregistra un venit de (ne referim doar la veniturile banesti, nu si cele in natura) 4.961 de lei, in timp ce, pe luna septembrie, un bugetar din administratia publica castiga 5.054 de lei. Daca ducem putin mai departe comparatia, o persoana dintr-o gospodarie romaneasca castiga 1.934 de lei, adica de peste 2,5 ori mai putin decat un bugetar. Cu toate acestea, scopul materialul este de a vedea cum se descurca un roman care este pensionar, salariat, somer sau agricultor cu banii pe care-i castiga in fiecare luna.
Ca o paranteza, dupa ce ca banii sunt putini, in unele cazuri majoritatea acestora se duc pe taxe si impozite, dar mai important, independent de darile la stat, romanii au a treia mare cheltuiala lunara, dupa mancare si intretinere, bautura si tutunul, in detrimental altor cheltuieli esentiale pentru un trai mai bun.
"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (68,9% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), veniturile din agricultura (1,9%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%),... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 00:01
Sunt probleme cu banii la nivelul autoritatilor, dar Guvernul nu are probleme cu banii de salarii si de pensii, informatiile in acest sens fiind nebuniile unora, a declarat ministrul Economiei, Niculae Badalau, la prezentarea bilantului de activitate pe ultimele 8 luni.
"Sunt probleme cu banii, dar nu sunt probleme care nu se pot rezolva. Ei trebuie reasezati si cu siguranta terminam cu un deficit de sub 3%. (...) In ministerul meu nu sunt probleme cu banii, noi avand companii de succes, care castiga. E normal (sa fie probleme cu banii, n.red.), Romania isi doreste mult, eu mi-as dori investitii, aeroport in fiecare oras etc, la asta ma refer. Nu avem o problema cu salarii si pensii, astea sunt nebuniile unora, si nici nu as putea sa fiu prea riguros aici, eu nefiind ministru la Finante", a afirmat, joi, Niculae Badalau.
Acesta s-a declarat dispus sa isi asume depasirea deficitului cu conditia investirii banilor intr-o autostrada.
"Daca am investi intr-o autostrada, eu cred ca as fi de acord sa mergem si sa sustinem la Uniunea Europeana sa accepte sa depasim deficitul, dar sa stim ca se duc banii intr-o investitie majora a Romaniei. Daca ma intrebati la lista de investitii, eu tin foarte mult ca societatile (din subordinea Ministerului Economiei, n.r.) sa isi realizeze gradul de investitii. De foarte multe ori unii nu reusesc, din diferite cauze: avize, studii de fezabilitate, proiecte etc, si atunci e normal sa reasezi bani, e simplu, nu e asa o problema", a... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 10:17
Salariile in sectorul bugetar nu trebuie taiate deocamdata, intrucat Romania si Europa se afla pe un trend de crestere economica, insa tara consuma mai mult decat produce, iar, mai devreme sau mai tarziu, generatiile urmatoare vor trebui sa deconteze nota de plata a acestui "dezmat", sustine Emil Boc, edilul Clujului.
In 2010, in mandatul Guvernului Emil Boc, salariile au fost reduse cu 25% in tot sistemul public, in contextul crizei economice mondiale de la acel moment.
Boc a fost prezent miercuri, la Bucuresti, la conferinta "Planul Strategic pentru Tehnologiile Energetice" (SET Plan&ENVE), organizata de Ministerul Energiei in marja Presedintiei Romane la Consiliul Uniunii Europene, si a fost intrebat de jurnalisti cum caracterizeaza situatia economica a tarii, in calitate de fost prim-ministru.
"Va pot spune foarte sincer si direct: generatiile urmatoare vor plati factura dezmatului actual. Sa se inteleaga ca nimic nu este gratis pe lumea asta. Cu cat consumi mai mult decat produci, cu atat aduni datorii pe care le vor plati pe viitor.
Acum suntem intr-o perioada mai fericita, Europa e pe crestere economica, lumea in general e pe crestere economica, costurile de indatorare sunt mai mici, sunt multi dispusi sa te imprumute, cu alte cuvinte astazi nu avem o problema majora.
Dar va dau scris ca aceasta factura a consumului exagerat de astazi va fi platita pe viitor, pentru ca asa e legea firii, cand consumi fara acoperire, cineva trebuie sa plateasca... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 15:23
Romania a pierdut intre 1,8 si 2 miliarde de euro din fondurile totale alocate in valoare de 19,5 miliarde de euro intr-un domeniu sensibil pentru tara noastra, cel al infrastructurii de transport, a declarat, luni, comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu.
Comisarul european participa la Conferinta "EuroImpact - Impactul si rezultatele politicii de coeziune in Romania. Experiente cu privire la accesarea fondurilor si implementarea proiectelor finantate", care este organizata la Bucuresti de Institutul European din Romania.
"Din anul 2007 pana in anul 2011, rata de absorbtie a fost de 4%. Am preluat mandatul in 2014, cu o rata de absorbtie de 48%. Incheiem ciclul financiar (...) cu o rata de absorbtie de aproape 90% (...) Din pacate, din cei 19,5 miliarde de euro alocati pe fondurile pe care le gestionez - e vorba de Politica de Coeziune si de Fondul de Dezvoltare Regionala - s-au pierdut (...) intre 1,8 si 2 miliarde de euro intr-un domeniu cel mai sensibil pentru Romania, cel al infrastructurii de transport", a explicat Corina Cretu.
Ea a precizat ca au fost lucruri "care au afectat potentialul Romaniei" de a beneficia pe deplin de avantajele pe care le ofera Politica de Coeziune.
"Dar, sigur, daca ne uitam la partea plina a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrari pe teren, pentru ca 3 miliarde aproape au fost... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 12:19
Guvernul are o mare problema, in momentul de fata, cu plata salariilor si pensiilor pentru ca majorarile lor nu au fost incluse in bugetul pe acest an, a declarat pentru Ziare.com Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania si presedinte al Consiliului Fiscal.
El a precizat ca salariile au crescut in primele cinci luni din acest an cu peste 20%, iar bugetul alocat pentru plata lor a fost mult mai mic.
In situatia in care raman la nivelul de acum, Guvernul trebuie sa aloce, la rectificarea bugetara din 31 iulie, aproximativ 4 miliarde de lei pentru achitarea lor pana la sfarsitul anului, a declarat Ionut Dumitru. In cazul in care vor mai fi cresteri, suma necesara va fi mai mare.
Aceeasi situatie se regaseste si la chetuielile cu pensiile: au crescut cu 10%, iar bugetul alocat este mai mic.
Totodata, afirma presedintele Consiliului Fiscal, nu doar salariile si pensiile reprezinta o problema la capitolul cheltuieli: nici la bunuri si servicii si dobanzi bugetul alocat anul acesta nu acopera sumele cheltuite.
Ramane insa de vazut de unde se vor lua bani. Daca pana acum, la rectificarile bugetare anterioare, se luau bani de la investitii, acum acest lucru nu prea mai este posibil, afirma Ionut Dumitru. Asta pentru ca si la acest capitol stam foarte prost.
Avem o problema mare de tot la cheltuieli
"Pe cheltuieli avem o problema. Si problema este mare de tot. Pentru ca avem o dinamica mult mai rapida decat ceea ce s-a bugetat la cheltuieli de... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 08:09
Guvernul a decis in sedinta de saptamana trecuta sa prelungeasca valabilitatea cardurilor de sanatate cu doi ani, pana la finalul mandatului PSD. Motivul spus clar e "degrevarea bugetului" si suntem asigurati ca, din punct de vedere al securitatii si functionarii, nu vor fi probleme.
Practic, acum suntem anuntati ca, la momentul infiintarii sistemului national electronic pe baza de card, s-a stabilit sa aiba o valabilitate de 5 ani, desi aceasta ar fi putut fi de 7 ani. Iar acum, in prag de expirare a termenului, situatia a fost reevaluata si valabilitatea prelungita.
Suma necesara reinnoirii tuturor cardurilor pentru cetatenii romani nu este deloc neglijabila. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ne anunta ca "masura va permite o economie de circa 270 milioane de lei". Adica in jur de 60 de milioane de euro pentru cele aproximativ 14.200.000 de carduri. Sau 19 lei, costul unui card.
Din informatiile obtinute de Ziare.com de la specialisti, pretul pe care il plateste Casa pentru un card de sanatate este corect, daca vorbim de achizitia la bucata sau loturi mici. In momentul in care insa bati palma pe un contract de peste 14 milioane de bucati, negocierile ar fi putut decurge mai bine.
Citeste aici mai multe despre perioada de valabilitate a cardurilor de sanatate
Eforturi pentru alocarea unui singur milion de euro
Revenind la informatiile oferite de CNAS, institutia ne mai spune ca "va depune toate eforturile necesare tiparirii si distribuirii de noi... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 07:18
Din cauza majorarilor salariale din aceasta vara, unele primarii ar putea ramane fara bani pentru lefuri pana la sfarsitul anului. In aceste conditii, primariile subfinantate cer bani de la Guvern, dar e posibil chiar sa dea statul in judecata.
Pana acum doar cateva primarii au ajuns in situatia de a nu mai avea bani de salarii, dar pana in decembrie peste jumatate dintre comunele din toata tara vor fi in aceasta situatie, a spus la Europa Fm presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici.
Citeste si Legea salarizarii imbogateste alesii locali. Unii primari si-au tras salarii aproape cat Iohannis
"Mai mult de jumatate din comune nu au resurse financiare de a-si plati salariile pana la sfarsitul anului. Daca nu se vine cu o rectificare, bineinteles pozitiva, pentru acoperirea acestor goluri se va intra in anul 2018 cu goluri mari in ceea ce priveste neacordarea drepturilor salariale.
Vom fi in situatia in care platim obligatiile catre stat pentru salarii, dar nu platim drepturile salariale. Noiembrie si decembrie vor fi luni criminale", a declarat Emil Draghici, primar in comuna Vulcana Bai, jud Dambovita, aflata in aceasta situatie.
Vezi si Salariile primarilor tocmai au crescut cu 30%, dar Dragnea spune ca sunt in continuare prea mici
Acesta spune ca in lipsa unei solutii de la Guvern, a unei rectificari, functionarii din primarii ar putea intenta procese statului.
"Trebuie privit nu ca un risc, ci ca o necesitate ca personalul din... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 21:54
In ianuarie 2016, salariul mediu nominal brut a fost de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decat in decembrie 2015, iar cei mai multi bani au castigat cei care lucreaza in IT, detronandu-i pe angajatii din industria de petrol si gaze.
Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.943 de lei, in scadere fata de luna precedenta cu 171 de lei (-8,1%).
Insa statistica mai releva un lucru interesant. Prabusirea pretului petrolului a afectat salariile romanilor care lucreaza in acest domeniu. Dupa o perioada indelungata in care ei au fost cel mai bine platiti romani, acum au fost devansati de IT-isti.
Prabusirea pretului petrolului baga in faliment doua industrii la care poate ca nu te-ai fi gandit
"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (5.113 de lei), iar cele mai ...citeste mai departe despre "Cel mai bine platiti romani: Petrolistii pierd coroana - In ce domeniu se castiga peste 5.000 de lei pe luna" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 12:12
In Romania, salariul mediu abia trece de 400 de euro, insa exista si cativa norocosi care castiga peste 100.000 de euro in fiecare luna.
Cel mai bine platit angajat din tara noastra lucreaza in domeniul imobiliar, informeaza Digi24.
Anul trecut, el a primit in cont 147.000 de euro luna, adica 646.800 de lei, bani cu care si-ar fi putut cumpara la fiecare 30 de zile doua apartamente la Bucuresti sau trei masini de lux.
Taxele platite la stat sunt pe masura: 53.000 de euro, din care cei mai multi bani se duc pe impozitul pe venit si pe contributia la sanatate.
Salariul mediu a crescut - In ce domeniu se castiga 5.800 de lei
Pe locul doi in topul salariilor castigate in Romania se ...citeste mai departe despre "Cel mai mare salariu din Romania: Norocosul poate cumpara lunar doua apartamente sau trei masini de lux" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 14:18